گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
رونق دوباره کاشی و سرامیکی‌ها با بازار جدید صادراتی
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - حدود یک‌ ماه پیش بود که خبر توقف فعالیت سیمانی‌ها برای رهایی از دپوی محصولات و همچنین به‌روزرسانی کارخانه‌ها با واکنش‌های مختلفی مواجه شد به‌گونه‌ای که برخی از کارشناسان معتقد بودند تعطیلی صنایع در شرایط کنونی مسکنی موقتی است و برای خروج از مشکلات صنایع معدنی باید به سمت برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح حرکت کرد.
به گزارش ماین نیوز، حال با گذشت تنها چند هفته از آغاز به‌کار دوباره صنایع سیمانی این‌بار نوبت به صنعت کاشی و سرامیک رسیده تا در اقدامی مشابه کارخانه‌های تولیدکننده را برای ۴۵ روز تعطیل کند. در این‌باره انجمن کاشی و سرامیک در نامه‌ای به اعضای خود توصیه کرد به دلیل شرایط حاکم بر بازار و همچنین دپوی محصولات بیش از ظرفیت کارخانه‌ها و برخی از مسائل و مشکلات دیگر بهتر است تا تولید این کارخانه‌ها ۴۵ روز ۲ ماه متوقف شود. درواقع اعلام تعطیلی کارخانه‌های کاشی و سرامیک از آن جهت حائز اهمیت است که به نظر می‌رسد پس از اجرای این اقدام از سوی سیمانی‌ها این موضوع به صورت روندی ثابت در بیشتر صنایع درحال رخ دادن است و این درحالی است که تعطیلی صنایع به هر دلیلی شاید به صورت موقتی از بار آن بخش بکاهد اما به‌طور قطع در زنجیره تولید تاثیر داشته و سایر صنایع وابسته نیز از این موضوع دچار زیان خواهند شد.

کمال محسنی، عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان کاشی و سرامیک درباره پیشنهاد مطرح شده مبنی بر تعطیلی کارخانه‌های تولیدکننده کاشی و سرامیک می‌گوید: دلایل متعددی برای ارائه پیشنهاد تعطیلی کارخانه‌ها وجود دارد که یکی از آنها دپوی بیش از حد کارخانه‌های تولیدکننده است. چراکه رکود حاکم بر ساخت‌وساز کشور زمینه کاهش فروش محصولات را فراهم کرده است. همچنین کمبود نقدینگی و نبود گردش مالی مناسب دست‌به‌دست هم داده تا پیشنهادی مبنی‌بر تعطیلی کارخانه‌های تولیدکننده این صنعت به مدت ۴۵ روز تا ۲ ماه مطرح شود.

وی در ادامه به تاثیرات ناشی از تعطیل کردن کارخانه‌ها اشاره کرد و گفت: با متوقف شدن فعالیت تولیدکنندگان در صورتی که شرایط حاکم بر بازار فروش نیز روند مناسبی داشته باشد ضمن فروش محصولات از میزان دپوی کارخانه کاسته شده و به این ترتیب فضای موردنیاز برای تولید فراهم خواهد شد.

محسنی معتقد است که تعطیلی کارخانه‌های کاشی و سرامیک به صلاح کارخانه‌های تولیدکننده نبوده. چراکه درحال‌حاضر بیشترین تمرکز تولیدکنندگان و فعالان این بخش برای راه پیدا کردن به بازارهای هدف و صادرات محصولات تولیدی است.

وی در این‌باره به مشکلات تعرفه‌ای در برخی از کشورهای هدف اشاره کرد و گفت: هم‌اکنون در برخی از کشورها محصولات ایرانی برای واردات با مشکلات تعرفه‌ای مواجه هستند، درواقع سیاست این کشورها به گونه‌ای است که برای محصولات ایرانی تعرفه‌ای بالاتر از تعرفه محصولات سایر کشورها درنظر گرفته می‌شود.

وی افزود: به عنوان مثال در کشور آذربایجان برای واردات محصولات کاشی و سرامیک ایران تعرفه ۶۵ درصدی در نظر گرفته شده و این درحالی است که برای محصولات مشابه ترکیه تعرفه ۵ درصدی تعیین شده است. بنابراین طبیعی است که محصولات ایرانی در این کشور قدرت رقابت‌پذیری نخواهند داشت.

۳۰ میلیون مترمربع مازاد تولید

مهدی فخری‌زاده، عضو هیات‌مدیره شرکت آریا تهران سرام که یکی از تولیدکنندگان کاشی و سرامیک است، درباره پیشنهاد ارائه‌شده برای توقف فعالیت کارخانه‌ها می‌گوید: با وجود اینکه ایران به عنوان یکی از ۵تولیدکننده کاشی و سرامیک دنیا شناخته شده و حجم بالایی از کاشی و سرامیک دنیا را تولید می‌کند اما مشکلات اساسی و فراوانی در این صنعت وجود دارد که نیازمند برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح برای رفع آنهاست و می‌توان گفت که متوقف کردن فعالیت‌ها به عنوان یک مسکن موقتی است که می‌تواند در کوتاه‌مدت کاهش هزینه‌های تولید را به دنبال داشته باشد.

وی در ادامه افزود: طبق آخرین آمار میزان مصرف کاشی و سرامیک در داخل کشور سالانه ۵۰ میلیون متر مربع و میزان صادرات ۱۲۰ میلیون متر مربع اعلام شده و علاوه بر آن رقمی افزون‌بر ۳۰میلیون مترمربع نیز مازاد تولید در کارخانه‌ها وجود دارد که امکان عرضه آنها در شرایط کنونی وجود ندارد.

فخری‌زاده با اشاره به وضعیت نامناسب صنعت کاشی و سرامیک گفت: درحال‌حاضر تولیدکنندگان به دلیل شرایط رکودی حاکم بر بازار امکان فروش محصولات تولیدی را ندارند که این موضوع باعث شده تولیدات آنها بیش از ظرفیت انبار بوده و در کارخانه دپو شود از این‌رو تعطیلی ۴۵ روزه یا بیشتر تنها به‌صورت موقتی می‌تواند در کاهش حجم ذخایر دپوی کارخانه‌ها کمک کند و به نظر می‌رسد نتیجه مثبت دیگری را در پی نخواهد داشت.

راهیابی به بازارهای هدف

این تولیدکننده معتقد است که برای رفع بحران موجود در صنعت کاشی و سرامیک راه‌های بسیاری وجود دارد که ازجمله مهم‌ترین آنها راه پیدا کردن به بازارهای هدف و کشورهای مصرف‌کننده محصولات کاشی و سرامیکی است. چراکه درحال‌حاضر ایران از لحاظ فروش محصولات کاشی و سرامیک در موقعیت استراتژیکی قرار گرفته که ازجمله مهم‌ترین آنها می‌توان به عربستان اشاره کرد. به‌عنوان مثال کشور عربستان که به عنوان بزرگترین مصرف‌کننده کاشی و سرامیک دنیا شناخته شده بیشترین نیاز خود یعنی ۶۵درصد از نیازش را از کشور چین و مابقی را از کشورهای اروپایی تامین می‌کند. همچنین کشورهای عراق و روسیه نیز از عمده مصرف‌کنندگان کاشی و سرامیک در دنیا به‌شمار می‌آیند.

وی با بیان اینکه تداوم موفقیت در صنعت کاشی و سرامیک ایران وابسته به صادرات است، افزود: از آنجایی که کشور عراق به عنوان بزرگترین مصرف‌کننده کاشی و سرامیک ایرانی به‌شمار می‌آید، هم‌اکنون به دلیل درگیری‌های به وجود آمده سبب شده تا میزان صادرات کاشی به این کشور با کاهش چشمگیر مواجه شود.

بنابراین به نظر می‌رسد در ابتدا این صنعت نیازمند برنامه‌ریزی مدون بوده و لازم است ضمن بکارگیری تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا بستر مناسب برای تعاملات با کشورهای منطقه نیز فراهم شود.

فناوری‌های قدیمی

فخری‌زاده در ادامه به وجود برخی محصولات با کیفیت پایین اشاره کرد و گفت: در دهه ۸۰ برخی از شرکت‌ها توانستند با تکیه بر انرژی و نیروی کار ارزان و همچنین بهره‌گیری از حمایت‌های دولتی نسبت به خرید دستگاه‌ها و تجهیزات تولید اقدام کنند که به دلیل قدیمی بودن فناوری به‌کار رفته در این تجهیزات در آن زمان هم تولیدات این شرکت‌ها از کیفیت لازم برخوردار نبود که درحال‌حاضر هم اعلام کیفیت پایین برخی از محصولات کاشی و سرامیک از این شرکت‌ها نشات می‌گیرد.

وی افزود: البته درحال‌حاضر برخی از تولیدکنندگان کاشی و سرامیک با اتکا به دانش فنی و تجربیاتی که در این حوزه دارند با تولید محصولاتی که از کیفیت و استانداردهای بین‌المللی برخوردار هستند، توانایی رقابت با محصولات اروپایی را دارند. درواقع تولیدکنندگان این صنعت در صورت برخورداری از حمایت‌های دولت از ظرفیت بالایی برخوردار بوده و قابلیت رقابت با محصولات مطرح اروپایی را نیز دارند.

ترکش تعطیلی کاشی و سرامیک دامن معادن را می‌گیرد

آنچه مسلم است زنجیره تولید در تمامی صنایع وجود داشته و تعطیل و توقف فعالیت هر یک از صنایع تاثیر قابل توجهی بر صنایع وابسته خواهد داشت؛ موضوعی که به نظر می‌رسد با تعطیلی کارخانه‌های کاشی و سرامیک تاثیر آن را بر تولیدکنندگان خاک‌های صنعتی شاهد خواهیم بود. حمیدرضا معصومی، عضو کمیته معادن خاک‌های صنعتی نیز با بیان اینکه تعطیلی در پایان سال برای تولیدکنندگان روندی معمول است، درباره تعطیلی بلندمدت کارخانه‌های تولیدکننده کاشی، سرامیک و تاثیر آن بر صنایع وابسته به آن به می‌گوید: درحال‌حاضر مشکلات فراوانی در صنایع مختلف همچون صنعت کاشی و سرامیک وجود دارد که مهم‌ترین آنها رکود حاکم بر ساخت‌وساز کشور است.

معصومی افزود: در صورت توقف فعالیت تولیدکنندگان کاشی و سرامیک، معادن نیز با کاهش عرضه و مازاد تولید مواجه خواهند شد. چراکه با شرایط کنونی از یک سو با تصویب بهره مالکانه و تسری آن برای تمامی معادن تداوم تولید فاقد توجیه خواهد بود و از سوی دیگر با تعطیلی صنایع کاشی و سرامیک میزان فروش معادن نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت که این دوعامل می‌تواند تاثیر بسزایی در فعالیت معادن این حوزه داشته باشد.

وی در ادامه با عنوان اینکه تعطیلی کارخانه‌ها برای مدت زمان اعلام شده دور از انتظار است چراکه درحال‌حاضر برخی استان‌ها همچون استان یزد حدود ۴۵ درصد از کاشی و سرامیک کشور را تولید می‌کنند و به نوعی وابسته به این صنعت هستند، گفت: اما توجه به این امر که صنعت کاشی و سرامیک سختی‌هایی را در انجام فعالیت‌های خود همچون بسیاری از صنایع دیگر دارد، تردیدی وجود ندارد.
تاریخ انتشار : شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۰۶
کد مطلب: 21548
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت