گروه معادن
 
در مراسم امضای تفاهمنامه بین ایمیدرو و دانشگاه آزاد اسلامی مشهد مطرح شد؛
بهره‌برداری از پژوهش کاربردی در حوزه صنعت و معدن
گروه معادن - سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برای شناسایی گلوگاه‌های فنی و علمی حوزه معدن و صنایع معدنی تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
به گزارش ماین نیوز، مهدی کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو و عباس شیخ الاسلامی رییس دانشگاه آزاد مشهد به منظور «برقراری ارتباط منظم و سازمان یافته»، «بهره‌گیری از توانمندی‌های علمی، پژوهشی، مشاوره‌ای و فناوری متقابل در حوزه معدن و صنایع معدنی»، «تجاری‌سازی ابتکارات و نوآوری‌ها» و نیز «تقویت و توسعه ارتباط صنعت و دانشگاه» تفاهمنامه همکاری امضا کردند.

براساس تفاهمنامه امضا شده، دانشگاه آزاد اسلامی مشهد از طریق یک کارگروه مشترک در تعریف پروژه‌های تحقیقاتی ایمیدرو، انتخاب مجریان متخصص و نظارت علمی بر رویه‌های اجرایی پروژه‌ها و داوری نهایی آنها مشارکت خواهند کرد. همچنین این دانشگاه، ایمیدرو را در سیاستگذاری‌های کلان و شناسایی گلوگاه‌های فنی و علمی حوزه معدن و صنایع معدنی یاری خواهد کرد.

دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، پروژه‌های تحقیقاتی‌ـ کاربردی مورد نیاز ایمیدرو در زمینه اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی و نیز پروژه‌های مرتبط با صنایع های‌تک و نانو را تا مرحله تبیین دانش فنی انجام خواهد داد.

براساس تفاهمنامه یادشده، ایمیدرو و دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در زمینه‌های دیگر همچون «راه‌اندازی، تکمیل و تجهیز مراکز آموزشی و پژوهشی موردنیاز»، تدوین و تالیف کتاب‌های سودمند در حوزه معدن و صنایع معدنی، اسناد و مدارک علمی و تبادل آنها»، هدایت و حمایت از پایان‌نامه‌های تحصیلی به ویژه مقاطع فوق‌لیسانس و دکترا در زمینه نیازهای تحقیقاتی ایمیدرو»، «بررسی میزان نیاز به فناوری‌های نوین به‌وسیله کارشناسان دو طرف و برنامه‌ریزی برای نیل به موارد اولویت دار» و.. همکاری متقابل خواهند داشت.

پژوهش و تحقیقات، سیاست اصلی ایمیدرو

مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو در مراسم امضای این تفاهمنامه اظهار کرد: یکی از سیاست‌هایی که ایمیدرو داشته و آن را دنبال خواهد کرد، این است که در حوزه پژوهش و تحقیقات کارهای وسیعی را شروع کند.

وی ادامه داد: فناوری یکی از نکات اصلی در حوزه معدن و صنایع معدنی است، زیرا فناوری در دنیا پیشرفت‌های ارزشمندی در حوزه معدن و صنایع معدنی داشته است اما باید پذیرفت ما در این حوزه دچار عقب‌ماندگی هستیم، این درحالی است که برای دستیابی به اهداف مورد نظر باید به موضوع پژوهش توجه بیشتری شود.

کرباسیان افزود: خوشبختانه در اساسنامه اولیه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) بند بسیار خوبی وجود دارد که برطبق آن می‌توان با نظر هیات عامل ۲۵درصد از سود خالص سالانه را در حوزه پژوهش هزینه کرد. این موضوع در ۲سال گذشته فعال شده و واحد پژوهشی در زمینه‌های مختلف فعالیت‌های پژوهشی را عملیاتی کرده است.

رییس هیات عامل ایمیدرو گفت: در حوزه پژوهش بحث‌ها بیشتر مربوط به پژوهش کاربردی است، زیرا پژوهش تئوریک مربوط به دانشگاه‌ها می‌شود. به اعتقاد ما پژوهش کاربردی باید در زمینه‌هایی باشد که بتوانیم در حوزه صنعت و معدن از آنها بهره‌برداری کنیم.

وی بیان کرد: در دنیا پیشرفته، دانشگاه‌ها بخش زیادی از بودجه مورد نیاز خود را از طریق قراردادهایی که با حوزه صنعت و معدن و... دارند، تامین می‌کنند، اما در ایران به دلیل بافت دولتی بیشتر دانشگاه‌ها در زمینه بودجه با مشکلاتی مواجه هستند. به نظر من رویه‌ای که از سوی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در نظر گرفته شده، رویه بسیار خوبی است.

کرباسیان با بیان اینکه در منطقه خراسان رضوی به دلیل وسعت معدنی بالا به ویژه از نظر سنگ‌آهن (ذخیره ۱/۲ میلیارد تن) و اجرای عملیات اکتشاف ۱۲ هزار کیلومتر مربع و امکان افزایش حداقل ۵۰ درصدی ذخیره، در ظرفیت‌های جدیدی برای احداث کارخانه‌های فرآوری (گندله و کنسانتره) در آن فراهم می‌شود، گفت: با توجه به زمینه‌های مناسب موجود برای توسعه تحقیق و پژوهش در این منطقه در حوزه‌های مختلف مانند زیرساخت‌ها، ارتقای کیفیت فرآوری مواد معدنی، محیط‌زیست و...، دانشگاه نقش مهمی می‌تواند در این باره ایفا کند.

به گفته کرباسیان، پس از امضای این تفاهمنامه بخش زیادی از اقدامات به دانشگاه بر می‌گردد که باید در این زمینه از اساتید و دانشجویان استفاده شود. همچنین می‌توان اقدامات پژوهشی نیز در زمینه زیرساخت‌ها، محیط‌زیست و... انجام داد.

تعریف پروژه‌های پایان‌نامه دانشجویان از سوی ایمیدرو

امیر خرمی شاد، معاونت برنامه‌ریزی و توانمندسازی نیز در ادامه با بیان این موضوع که تبدیل علم به ثروت را ایمیدرو در دستور کار خود قرار داده است، اظهار کرد: خوشبختانه از زمان ورود دکتر کرباسیان به ایمیدرو موضوع پژوهش و تحقیق بدون هدفگذاری متوقف شده و لازم است برای این موضوع پژوهشگر به ابرمشتریان متصل شود. در غیراین صورت تجاری‌سازی رخ نخواهد داد.

وی گفت: در این میان ایمیدرو با توجه به ارتباط خوبی که با ابر مشتریان دارد می‌تواند نقش حلقه ارتباطی را ایفا کند. همچنین یکی از کارهایی که در زمان دکتر کرباسیان در ایمیدرو قوت گرفت بحث حمایت از پروژه‌های دانشجویان فوق‌لیسانس و دکترا بود.

به طوری که دانشجویان فوق لیسانس تا ۵میلیون تومان و دکترا تا ۱۰میلیون تومان برای پروژه‌هایی که در زمینه توسعه معدن و صنایع معدنی است، می‌توانند از مرکز تحقیقات کرج استفاده کنند.خرمی شاد افزود: سال گذشته در صورتی که پروژه از سوی دانشگاه مورد تایید قرار می‌گرفت، سازمان ایمیدرو آن را قبول می‌کرد. اما در سال ۹۵-۹۴ این موضوع را هدفمند کرده و پروژه‌ها را خودمان تعریف می‌کنیم. درواقع با شناسایی نیاز صنعت آن را به عنوان پروژه‌های پایان نامه فوق لیسانس و دکترا به دانشگاه‌ها ارائه می‌کنیم.

همکاری در طرح اکتشاف سراسری «لیتیوم» در ایران

عباس شیخ الاسلامی، رییس دانشگاه آزاد اسلامی مشهد نیز در ادامه این مراسم اظهار کرد: متاسفانه ایران در حوزه اکتشاف و معادن عقب بوده و نیازمند انجام اقدامات بیشتری در این زمینه هستیم. این درحالی است که دانشگاه آزاد اسلامی مشهد ۳۰هزار دانشجو مشغول به تحصیل دارد که حدود ۴۰درصد آنها در سطح تحصیلات تکمیلی هستند. این دانشگاه در رشته‌های زمین‌شناسی، شیمی، محیط‌زیست و متالوژی بسیار قوی است.

وی افزود: جلساتی برای همکاری در طرح اکتشاف سراسری «لیتیم» در ایران داشته‌ایم که امیدواریم اقدامات اجرایی را در این طرح آغاز کنیم تا بتوانیم دامنه فعالیت‌ها را افزایش دهیم.

در ادامه این مراسم چند تن از اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در زمینه رباتیک و همچنین اکتشاف عناصر نادر خاکی به ویژه لیتیم اعلام همکاری با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) کردند.

افزایش نقش معدن در اقتصاد کشور

محمدرضا سجادیان، مشاور پارلمانی رییس هیات عامل ایمیدرو و عضو هیات‌مدیره شرکت ملی فولاد در حاشیه این مراسم گفت: با توجه به تخصصی و علمی بودن بحث اکتشاف، استفاده نیروهای کارآمد و دانشگاهی بدون شک به نفع اکتشاف خواهد بود. زیرا این بخش دانشگاه است که به طور عمده کارشناسان و اساتید که عضو نظام مهندسی معدن بوده را تحویل جامعه می‌دهد.

وی ادامه داد: ارتباط ایمیدرو با مراکز دانشگاهی و آموزشی کشور به شناخت و بررسی ظرفیت‌های معدنی، نقاط امید بخش و همچنین استفاده از نیروهای مجرب علمی کمک خواهد کرد.

به گفته سجادیان، ایران جزو کشورهای برتر معدنی دنیا محسوب می‌شود با این حال در بخش اکتشاف عقب ماندگی‌هایی وجود دارد و نیاز است دولت با توجه به اهمیت این بخش نگاهی ویژه به بحث تامین بودجه و اعتبارات اکتشافی بخش معدن داشته باشد تا بتوانیم معادن موجود در مناطق محروم را شناسایی کنیم.

شناسایی معادن و استخراج و فرآوری آنها منجر به ایجاد اشتغال در منطقه شده و تاثیر مهمی در اقتصاد کشور دارد.مشاور پارلمانی رییس هیات عامل ایمیدرو در ادامه بیان کرد: با توجه به ذخیره ۵۷میلیارد تنی مواد معدنی نقش معدن در تولید ناخالص داخلی باید افزایش یابد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۳
کد مطلب: 26613
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت