گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
کسی سنگ این صنعت را به سینه نمی‌زند
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - اجرا نشدن مصوبه پایانه های صادراتی سنگ در قطب سنگ ایران و جهان حکایت صنعتی است که گویا کسی سنگ آن را به سینه نمی زندتا به رغم اشتغالزایی و پولساز بودن، این صنعت همچنان اندرخم وعده ها بماند.
به گزارش ماین نیوز، ایجاد پایانه های صادراتی سنگ در لرستان از مصوبات سفرهای هیئت دولت به استان است، مصوبه ای که قرار بود با اجرایی شدن پای سنگ لرستان را بیش از گذشته به بازارهای جهانی باز کند.

از زمان تصویب مصوبه پایانه های صادراتی سنگ هشت سال می گذرد ولی همچنان توپ اجرایی کردن آن میان دو بخش دولتی و خصوصی پاسکاری می شود تا نتیجه این پاسکاری "گل زدن" به دروازه خودی باشداز زمان تصویب این مصوبه بیش از هشت سال می گذرد ولی همچنان توپ اجرایی کردن آن میان دو بخش دولتی و خصوصی پاسکاری می شود تا نتیجه این پاسکاری "گل زدن" به دروازه خودی و حاصل آن فرصت سوزی دیگری باشد.

بخش دولتی توپ را به میدان بخش خصوصی می اندازد و معتقد است که تشکل و انجمن سنگ استان باید به اجرای این مصوبه اقدام کند، بخش خصوصی هم معتقد است که دولت برای اجرایی شدن مصوبه باید زیرساختها را فراهم کرده و به کمک انجمن سنگ استان بیاید.

آخرین اظهارات مسئولان دولتی در مورد پایانه های صادراتی سنگ لرستان به زمان رئیس سابق سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان برمی گردد تا حجت الله بیرانوند بگوید که تشکل‌های بخش خصوصی تاکنون از فرصتهای ایجاد شده برای احداث پایانه های صادراتی در استان استفاده نکرده اند.

بلاتکلیفی مصوبه ای در ۳ دولت

وی معتقد بود که این فرصت سوزی در بخشهای دیگر نیز تکرار شده و علت آن هم کم توجهی بخش خصوصی بوده است و ادامه داد: باید برای فعال شدن این پایانه های صادراتی بخش خصوصی ورود پیدا کند ولی عدم ورود آنها موجب شده که هیچ کدام از این پایانه های صادراتی در استان عملیاتی نشوند.

این سخنان در حالی مطرح می شد که همان زمان نیز بخش خصوصی با تاکید بر ضرورت فراهم آوردن زیرساختها برای مشارکت و سرمایه گذاری خواستار حمایت های دولتی برای راه اندازی پایانه های صادراتی سنگ شده بود.

این وضعیت بلاتکلیفی مصوبات دولتهای نهم و دهم تا دولت یازدهم نیز ادامه پیدا کرد تا موضوع به نشست هیئت مدیره کانون سنگ ایران با وزیر صنعت، معدن و تجارت بکشد و نعمت زاده معاون خود را مامور بررسی وضعیت این پایانه های صادراتی کند.

دستور ویژه وزیر برای ایجاد پایانه سنگ لرستان

در این زمینه رئیس هیئت مدیره کانون سنگ ایران خبرهای خوشی برای صنعت سنگ لرستان داشت و گفت: در نشست با وزیر صنعت، معدن و تجارت مقرر شد ستاد سنگ به زودی راه اندازی و برنامه مدون خود را برای افق ۱۴۰۴ تهیه و ارائه کند.

قیاثوند یادآور شد: همچنین در این جلسه مقرر شد پایانه های صادراتی سنگ در همه استانها دارای صنعت سنگ با هدف ممیزی و استاندارد سازی محصولات در فرآوری و بسته‌بندی به منظور بازارسازی، بازاریابی و فروش در کشورهای هدف ایجاد و توسط سازمانهای مربوطه با اجاره به شرط تملیک به بخش خصوصی واگذار شود.

وی ابراز امیدواری کرد که توصیه ها و تاکیدات وزیر صنعت، معدن و تجارت هرچه زودتر عملیاتی شود.

رئیس هیئت مدیره کانون سنگ ایران با بیان اینکه ایجاد دو پایانه سنگ لرستان جز مصوبات سفر هیئت دولت به استان بوده است گفت: همچنین ایجاد یک پژوهشکده صنعت سنگ در دانشگاه لرستان نیز از دیگر مصوبات سفر هیئت دولت بوده است.

قیاثوند ادامه داد: در این راستا معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت مامور راه اندازی این مجموعه ها در استان شده و این امر مورد تاکید ویژه وزیر قرار گرفته که اجرایی شود.

نیاز بالای ۵۰ میلیارد تومانی برای ایجاد پایانه سنگ لرستان

وی با بیان اینکه ایجاد پایانه سنگ در استان دارای دو مصوبه سفر هیئت دولت به استان بوده که تا کنون اجرایی نشده است گفت: برای ایجاد پایانه های سنگ لرستان سرمایه گذاری بالای ۵۰ تا ۶۰ میلیارد تومان نیاز است که در صورت حمایت دستگاههای مختلف برای تامین زیرساختها این رقم کاهش خواهد یافت.

رئیس هیئت مدیره کانون سنگ ایران با بیان اینکه برای ایجاد این پایانه های سنگ باید سالن های بلا استفاده دولت اختصاص پیدا کنند گفت: این سالن ها در قالب اجاره به شرط تملیک در اختیار سرمایه گذار برای ایجاد این پایانه ها قرار داده شود.

قیاثوند افزود: در صورت واگذاری این سالن ها و حمایت دولت ایجاد پایانه های صادراتی سنگ می تواند برای سرمایه گذاران این بخش توجیه اقتصادی داشته باشد تا در کوتاه ترین زمان اقدام راه اندازی این پایانه های سنگ کنند.

وی گفت: در این راستا سوله هایی در استان لرستان وجود دارد که مالک آن وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اداره کل فنی و حرفه ای استان هستند که می تواند در اختیار سرمایه گذاران برای ایجاد این پایانه های سنگ قرار گیرند.

وی بیان داشت: درصورت عملیاتی شدن این امر اولین پایانه های سنگ کشور در استان لرستان راه اندازی خواهد شد.

رئیس هیئت مدیره کانون سنگ ایران با بیان اینکه برآورد ما در کشور به این گونه بوده که به ازای ۱۰۰ تا ۱۵۰ واحد سنگبری یک پایانه سنگ راه اندازی شود گفت: اگر این پایانه ها در لرستان ایجاد شود این استان به عنوان استان پایلوت در این زمینه معرفی خواهد شد و در سایر استانهای کشور نیز این مصوبه عملیاتی می شود.

فرصتی که از دست می رود

بنابراین گزارش استان لرستان با وجود در اختیار داشتن بیش از ۲۷ درصد تولیدات سنگ کشور و سه درصد تولیدات سنگ جهان و ظرفیت غنی معادن سنگ همچنان در حوزه صنعت سنگ به جایگاه شایسته خود نرسیده است.

این در حالیست که صنعت سنگ لرستان با در اختیار داشتن ظرفیت اشتغال ۳۸ درصدی صنعت استان در صورت حرکت به سمت صادرات هر چه بیشتر می تواند علاوه بر تبدیل لرستان به قطب صادرات سنگ در دنیا زمینه توسعه اقتصادی استان و ایجاد اشتغال پایدار در این صنعت را فراهم سازد، فرصتی که کلید آن ایجاد پایانه های صادراتی سنگ است.

در حال حاضر بخش عمده ای از اشتغال حوزه صنعت لرستان در اختیار صنعت سنگ است به طوریکه برخی آمارها از اشتغال نزدیک به ۱۷ هزار نفر در این بخش خبر می دهد.

آمار پایین صادرات و خلاء بازرگانی مطلوب را باید به مجموع چالشهای این صنعت پرزحمت و پردرآمد اضافه کرد به طوریکه برخی آمارها حکایت از آن دارد که میزان صادرات سنگ این استان نسبت به صادرات جهان کمتر از دو درصد استاین در حالیست که به رغم ظرفیت تولید و اشتغالی که در صنعت سنگ لرستان وجود دارد، متاسفانه این صنعت با مشکلات عدیده ای دست به گریبان است که فعالیت سنتی واحدهای سنگبری، خام فروشی سنگ لرستان و ضایعات بالای این صنعت به تنهایی برای عدم کامیابی این صنعت جهانی کافی است.

این در حالیست که باید آمار پایین صادرات و خلاء بازرگانی مطلوب را به مجموع چالشهای این صنعت پرزحمت و پردرآمد اضافه کرد به طوریکه برخی آمارها حکایت از آن دارد که به رغم ظرفیت موجود در حوزه صنگ لرستان میزان صادرات سنگ این استان نسبت به صادرات جهان کمتر از دو درصد است.

چالشی دیگر که سر صنعت سنگ لرستان را شکسته است معضل خام فروشی سنگ تولیدی در این استان است به طوریکه اظهارنظر مسئولان مرتبط حکایت از آن دارد که نزدیک به ۶۰ درصد سنگ لرستان به صورت خام صادر می شود تا سنگ لرستان به صورت خام به کشورهایی خارجی فروخته شود و این استان از عواید فرآوری و ارزش افزوده آن محروم بماند.

به هر روی به نظر می رسد فعال شدن پایانه های صادراتی سنگ می تواند بخشی از چالشهای پیش روی صادرات صنعت سنگ را رفع کند، موضوعی که نیازمند همکاری و تعامل بین بخشی است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۴۹
کد مطلب: 25303
 
مرجع : خبرگزاری مهر