گروه معادن سنگ آهن
 
در نتیجه امضای تفاهمنامه سنگ‌آهن ایران و چین رقم خواهد خورد
سنگ‌آهنی‌ها در انتظار افزایش ۱۰ درصدی قیمت
گروه معادن >سنگ آهن - چند روز پیش بود که خبر امضای تفاهمنامه همکاری بین انجمن سنگ‌آهن ایران و انجمن آهن و فولاد چین مطرح شد.
 
به گزارش ماین نیوز، در واقع امضای این تفاهمنامه از آن جهت حائز اهمیت است که انجمن آهن و فولاد چین که از آن به عنوان سیسا نامبرده می‌شود، بزرگترین تشکل دولتی و خصوصی چین است که تاثیر قابل‌توجهی روی بازار معاملات سنگ‌آهن و سایر محصولات و مواد اولیه فولاد دارد و انجمن سنگ‌آهن ایران قصد دارد تا با تکیه بر بهبود روابط خود با این تشکل بتواند زمینه ثبات و افزایش قیمت سنگ‌آهن ایران را در بازار چین فراهم آورد. هرچند دراین خصوص اختلاف نظراتی وجود دارد و برخی از کارشناسان امضای چنین تفاهمنامه‌هایی را فقط تشریفاتی دانسته و معتقدند تاثیری بر روند قیمتی معاملات حداقل در کوتاه‌مدت نخواهد داشت با این حال امضا‌کنندگان این تفاهمنامه معتقدند که آیروپکس که همان انجمن سنگ‌آهن ایران است درتلاش برای ایجاد برندسازی در زمینه سنگ‌آهن ایران است و سیسا می‌تواند در این زمینه مثمر واقع شود.

کیوان جعفری طهرانی، مسئول امور بین‌الملل انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران  گفت: در زمان حضور هیات اعزامی انجمن در چهاردهمین کنفرانس بین‌المللی فولاد و موادخام چین، مذاکراتی درخصوص شرایط همکاری بین دو انجمن مطرح شد و پس از انجام مذاکرات تکمیلی، به منظور ترویج روابط تجاری و اقتصادی در زمینه صنعت سنگ‌آهن، همچنین گسترش همکاری‌های علمی، پژوهشی، فناوری و مشاوره‌ای تفاهمنامه‌ای بین دو انجمن به امضا رسیده است.

وی با عنوان اینکه این تفاهمنامه بیشتر جنبه تبادل اطلاعات دارد، افزود: در این تفاهمنامه قرار است طرفین به تحکیم همکاری‌های فیمابین به منظور ترویج تجارت و توسعه اقتصادی بین دو کشور، گسترش همکاری‌های فنی و فناوری در زمینه اکتشاف، استخراج و فرآوری سنگ‌آهن و گسترش تبادل و به روز کردن اطلاعات و تغییرات در زمینه اقتصاد، تجارت و فناوری در بازار بپردازند.

وی در پاسخ به اینکه آیا امضای تفاهمنامه تاثیری بر روند صادرات سنگ‌آهن خواهد داشت، گفت: باید توجه داشت که در امسال شاهد کاهش حجم صادرات سنگ‌آهن ایران بوده‌ایم و این درحالی است که سنگ‌آهن ایران سهم کمتر از ۱/۵ درصدی را از بازار چین برعهده دارد و انجمن آهن و فولاد چین به عنوان خریدار اصلی سنگ‌آهن ایران تعیین‌کننده اصلی قیمت است.

وی با عنوان اینکه انجمن آهن و فولاد چین (سیسا) از دو بازوی بخش دولتی و خصوصی بهره می‌برد که این موضوع قدرت این انجمن را در معاملات سنگ‌آهنی چین به شدت افزایش می‌دهد، افزود: متاسفانه به دلیل شرایط تحریمی، صادر‌کنندگان ما قادر نیستند به صورت مستقیم سنگ‌آهن خود را به فولادسازان چینی بفروشند و به همین دلیل ۱۱ شرکت و گروه واسطه‌ای که اعضای اصلی انجمن سیسا را تشکیل می‌دهند، وظیفه خرید سنگ‌آهن ایران و فروش به فولادسازان چینی را برعهده دارند.

جعفری طهرانی با عنوان اینکه یکی از اهداف انجمن ایران برای امضای تفاهمنامه کاهش فاصله قیمتی سنگ‌آهن ایرانی با سایر کشورهاست، گفت: با توجه به قدرت این انجمن در معاملات سنگ‌آهن ایران، در مذاکراتی که با سیسا داشتیم خواسته شد تا نرخ فروش سنگ‌آهن ایران به کارخانه‌های فولادی اعلام شود که متاسفانه با مخالفت مسئولان سیسا مواجه شد چراکه با اعلام این قیمت به‌طور قطع سنگ‌آهنی‌های ایران تمایل به فروش با نرخ فعلی نخواهند داشت. بنابراین اگر بتوانیم تبادلات اطلاعاتی خود را با سیسا افزایش دهیم قادر خواهیم بود تا با شناسایی بنگاه‌های معتبر و قابل اتکا و همچنین فولادسازان خریدار سنگ‌آهن ایران زمینه افزایش قیمت‌ها را فراهم کرد.

جعفری طهرانی، همچنین در پاسخ به اینکه در صورت مثبت بودن نتیجه مذاکرات هسته‌ای و رفع مشکل تحریم‌ها صادرکنندگان قادر خواهند بود به طور مستقیم با فولادسازان چینی وارد معامله شوند بنابراین نیازی به ارتباطات این چنینی وجود نخواهد داشت، گفت: باید توجه داشت که در صورت مثبت بودن نتایج مذاکرات هسته‌ای تا رفع کامل تحریم‌ها و بهبود روابط تجاری مدت زیادی زمان لازم است، ضمن آنکه تنها هدف از امضای این تفاهمنامه بحث قیمتی و بازار نبوده بلکه یکی از مهم‌ترین مسائل مطرح شده حل‌وفصل اختلافات اعضا برسر عیار و قیمت است که قرار است این دو تشکل به صورت بی‌طرفانه به موضوع رسیدگی کنند چراکه در صورت رفع نشدن اختلافات این‌چنینی در نهایت بیشترین زیان متوجه سنگ‌آهن ایران خواهد شد. جعفری طهرانی افزود: می‌توان به جرأت گفت که با مثبت شدن نتایج مذاکرات هسته‌ای افزایش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت سنگ‌آهن ایران را در بازار چین شاهد خواهیم بود.

تفاهمنامه، بیشتر تشریفاتی است


در حالی که مسئول روابط بین‌الملل انجمن سنگ‌آهن ایران اهداف اصلی امضای تفاهمنامه سنگ‌آهن ایران و آهن و فولاد چین را کاهش فاصله قیمتی سنگ‌آهن ایران نسبت به سایر کشورها و همچنین حل‌وفصل اختلافات موجود برسر عیار و قیمت عنوان می‌کند، سجاد غرقی، عضو هیات‌مدیره انجمن سنگ‌آهن این تفاهمنامه را موضوعی تشکیلاتی دانسته که جنبه تشریفاتی خواهد داشت.

وی در این خصوص گفت: تفاهمنامه‌ای که بین آیروپکس به عنوان مرجع سنگ‌آهن ایران و سیسا به عنوان مهم‌ترین تشکل مرتبط با فولاد در چین منعقد شده با هدف تبادل اطلاعات بوده و نمی‌تواند تاثیر مستقیمی روی قیمت و بازار سنگ‌آهن این کشور داشته باشد.

وی در پاسخ به اینکه آیا پس از توافقات هسته‌ای شاهد افزایش قیمت سنگ‌آهن در بازار چین خواهیم بود، گفت: همانگونه که مطرح شد محصولات معدنی کمترین تاثیر را در زمان تحریم‌ها داشته و از آنجایی که خریدار اصلی سنگ‌آهن ایران، چین بوده که در ردیف کشورهای تحریم‌کننده نبوده است تاثیر توافقات هسته‌ای تنها به‌طور کلی خواهد بود و نمی‌تواند تاثیر بسزایی در افزایش قیمت‌ها داشته باشد. وی افزود: البته به‌طور قطع در پس توافقات هسته‌ای دسترسی آسان‌تر تولیدکنندگان به تجهیزات و فناوری را شاهد خواهیم بود که در قیمت تمام شده و هزینه‌های تولید تاثیر خواهد داشت.

کنسرسیوم سنگ‌آهن زنجان به دنبال قیمت رقابتی

اما کنسرسیوم سنگ‌آهن زنجان موضوع دیگری بود که سجاد غرقی، عضو انجمن سنگ‌آهن ایران درخصوص آن گفت: با توجه به سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی در فولاد آذربایجان مقرر شد تا معادن مستقر در این استان با ایجاد کنسرسیومی در صدد فروش سنگ‌آهن تولیدی با قیمت یکسان باشند که در این زمینه چند روز گذشته در جلسه‌ای که با حضور رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان برگزار شد، مقرر شد تا با تشکیل کنسرسیومی این موضوع مورد بررسی قرار گیرد.

غرقی با بیان اینکه استراتژی انجمن سنگ‌آهن ایران در شرایط بحرانی کنونی تسهیل تشکیل کنسرسیوم‌های تولید و فروش است، افزود: در این جلسه معاون استان به همراهی معدنکاران با موضوع توزیع متوازن ارزش‌افزوده در زنجیره تاکید کردند و در نهایت معدنکاران استان بر ۳ روش قیمت‌گذاری سنگ‌آهن به روش محاسبه هزینه ـ تولید، قیمت‌گذاری براساس شاخص‌های قیمت جهانی سنگ‌آهن و محاسبه براساس شاخص همبستگی در زنجیره ارزش توافق کردند که در نهایت راه‌حل سوم مورد تایید سرمایه‌گذار چینی قرار گرفت.

تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۵۳
کد مطلب: 16930
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت