گروه معادن سنگ آهن
 
تغییر قیمت‌گذاری چینی‌ها و سهم اندک ایران
گروه معادن >سنگ آهن - انجمن آهن و فولاد چین که نماینده کارخانه‌های فولادسازی چین است درنظر دارد درباره روش شاخص قیمت‌گذاری سنگ‌آهن تجدیدنظر کند.
به گزارش ماین نیوز، این خبری است که روز گذشته از سوی سایت کیتکو بر خروجی بیشتر خبرگزاری‌های معدنی قرار گرفت و در آن تاکید شده بود که کارخانه‌های فولادسازی چین خواستار شده‌اند تا شاخص تنها ملاک عمل برای تعیین قیمت نباشد و با توجه بیشتر روی قیمت معاملات جهانی قیمت سنگ‌آهن را تعیین کنند. درواقع این موضع از آن جهت حائز اهمیت است که در شرایط کنونی برزیل به عنوان یکی از قدرت‌های سنگ‌آهنی جهان با تهیه کشتی‌های ۴۰۰ هزار تنی قیمت حمل‌ونقل خود را به شدت کاهش داده و ضمن آنکه توانسته قدرت رقابت خود را با استرالیا افزایش دهد سهم خود را نیز از بازار سنگ‌آهن بالا برده است بنابراین طبیعی است، ازسوی دیگر چینی‌ها به دلیل غیراقتصادی بودن تولید سنگ‌آهن داخلی در تلاش برای تامین نیاز کارخانه‌های فولادی فقط از طریق واردات و خرید سنگ‌آهن هستند که افزایش سهم برزیل امکان کاهش بیشتر قیمت‌ها را فراهم خواهد کرد. بنابراین چین با اعلام تغییر روش قیمت‌گذاری در تلاش است تا زمان قیمت‌گذاری سنگ‌آهن را که بعد از سال ۲۰۱۴م به صورت ماهانه تعیین می‌شد به هفتگی کوتاه کرده تا نوسان قیمتی نیز به حداقل کاهش یابد.

آنچه مسلم است با تغییر روش قیمت‌گذاری در سال ۲۰۱۵م نه تنها چین قادر خواهد بود به واسطه خرید سنگ‌آهن ارزانتر رقابت خود را در فولاد افزایش دهد بلکه سهم ایران نیز از بازار جهانی کمتر شده و افت قیمت بیشتر در انتظار سنگ‌آهن ایران خواهد بود.

کاهش سهم سنگ‌آهن ایران

عضو هیات‌مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن در این‌باره می‌گوید: هم‌اکنون تولید سنگ‌آهن در چین به دلیل عیار پایین از صرفه اقتصادی برخوردار نیست و از آنجایی که چینی‌ها همچنان تولید فولاد و فروش ارزانقیمت را در برنامه دارند در تلاش برای تامین نیاز خود از طریق واردات هستند.

وی افزود: ازسوی دیگر برزیل که از قدرت‌های سنگ‌آهنی جهان است به جهت خرید کشتی‌های ۴۰۰ هزار تنی توانسته هزینه حمل را به‌طور چشمگیری کاهش داده به‌گونه‌ای که هم‌اکنون فاصله هزینه تمام شده تولید سنگ‌آهن برزیل با استرالیا نیز بسیار کاهش یافته و این کشور توانسته سهم خود را از بازار جهانی افزایش دهد.

او درباره روش‌های قیمت‌گذاری سنگ‌آهن گفت: در گذشته قیمت‌گذاری سنگ‌آهن به صورت سالانه بود که پس از بحران سال ۲۰۰۸م و افت شدید قیمت‌ها به صورت فصلی تغییر کرد. این درحالی است که از سال ۲۰۱۴م نیز روش قیمت‌گذاری به صورت ماهانه تغییر کرده است. اما به نظر می‌رسد در پی افزایش سهم برزیل از بازار، چینی‌ها قصد دارند فاصله قیمت‌گذاری را کوتاه‌تر کرده و حتی به هفتگی و روزانه تغییر دهند. تا از این طریق نوسان قیمتی به حداقل کاهش یابد.

جعفری گفت: تلاش چین برای تامین سنگ‌آهن صنایع فولادی خود از طریق واردات باعث شده تا این کشور از هر راهی برای کاهش بیشتر قیمت سنگ‌آهن و در نتیجه تولید فولاد ارزانتر اقدام کند، که به نظر می‌رسد در صورت اجرای این موضوع فضای رقابت برای سنگ‌آهن ایران تنگ‌تر شده و سهم فعالان سنگ‌آهنی کشور از بازار جهانی کاهش یابد.

انتشار روزانه قیمت‌ها

در رابط با تغییر روش قیمت‌گذاری سنگ‌آهن چین سایت کیتکو در گزارشی به نقل از انجمن فولاد و آهن چین گفته است؛ کارخانه‌های فولادسازی چین از انجمن خود خواسته‌اند تا توجه بیشتری روی قیمت‌های معاملات واقعی داشته باشند و تنها شاخص ملاک عمل نباشد و باید از انواع گوناگون سنگ‌آهن برای محاسبه شاخص قیمت سنگ‌آهن در سبد استفاده کرد و تنها به نرمه سنگ‌آهن توجه نداشته باشند.

برهمین اساس انجمن آهن و فولاد چین آماده انتشار قیمت‌های سنگ‌آهن وارداتی برای تک‌تک بنادر یا بنادر موردنظر درخواستی کارخانه‌های فولادسازی چینی است.

گفتنی است در محاسبه قیمت، نرخ سنگ‌آهن تولید داخل برای کنسانتره‌هایی با عیار ۶۲ و ۶۵ درصد نیز در محاسبه این شاخص درنظر گرفته شده اما کارخانه‌های فولادسازی چینی از انجمن خواسته‌اند که در روش شاخص قیمت‌گذاری کنونی خود تجدیدنظر کند چون این کارخانه‌ها باید قیمت‌های دقیق معاملات را داشته باشند.

به عنوان مثال انجمن، قیمت سی‌اف‌آر چین برای نرمه سنگ‌آهن با عیار ۶۲ درصد نرخ را برحسب دلار به کارخانه‌ها می‌دهد تا از آن به عنوان قیمت مرجع در زمان امضای قرارداد معاملات با شرکت‌های بین‌المللی به جای یک شاخص استفاده کنند.

در رابطه با قیمت‌گذاری، شاخص‌های قیمت سنگ‌آهن وارداتی همواره برای فولاسازان چینی اهمیت فزاینده‌ای داشته است چون اتکای زیادی به واردات سنگ‌آهن دارند و درحال‌حاضر سنگ‌آهن وارداتی بیش از ۷۰ درصد مصرف سالانه آن را پوشش می‌دهد. این تحول زمینه‌ای را ایجاد کرده است که بازار چین شاخص قیمت‌گذاری خاص خود را داشته باشد.

با افت قیمت‌های سنگ‌آهن وارداتی در سال ۲۰۱۴م به‌طور احتمالی در سال ۲۰۱۵م نیز سهم بیشتری از بازار چین را وارداتی‌ها به خود اختصاص خواهند داد چون بعضی از شرکت‌های معدنی و واحدهای فرآیند چین که هزینه‌های‌شان برای تولید بالاست، از اواخر سال گذشته از بازار خارج شده‌اند و هرچه بیشتر اهمیت شاخص‌های قیمت‌گذاری افزایش پیدا کرده است.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۵ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۴۲
کد مطلب: 19627
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت