گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
كسي سنگِ سنگهاي تزئيني را به سينه نمي‌زند
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - صنعت سنگهاي تزئيني ايران در حالي يکي از بزرگترين فرصت هاي کارآفريني، اشتغالزايي و اقتصادي کشور است که طي دهه هاي گذشته هيچ کس سنگِ اين سنگهاي زيباي ايراني را به سينه نزده و واردات بي رويه سنگهاي خارجي، نبود بسترهاي مناسب صادراتي، فقدان صنايع تبديلي و فرآوري در کنار نبود نقدينگي باعث تعطيلي 30 درصد از معادن سنگ تزئيني در شهرهاي مختلف کشور شده است.
 
به گزارش ماین نیوز، ايران با داشتن حداقل چهار ميليارد تن ذخيره و توليد سالانه 15 ميليون تن سنگ تزئيني ساختماني جزو سه کشور برتر دنياست و استان هاي لرستان، مرکزي، اصفهان، فارس، کردستان، همدان، خراسان شمالي، جنوبي، رضوي، زنجان، کرمان و آذربايجان شرقي و غربي توليدکنندگان عمده اين سنگ ها هستند.

استان لرستان به لحاظ داشتن يک چهارم ذخاير سنگ ساختماني، مقام اول کشور را دارد ولي براي صادرات اين محصولات با مشکل زيادي روبه روست. يکي از راهکارهاي حضور سنگ لرستان در بازارهاي خارجي، ايجاد پايانه هاي صادراتي است و با گذشت چند سال از تصويب ايجاد دو پايانه صادراتي در شهر هاي خرم آباد و دورود، هنوز اين مصوبه اجرايي نشده است.

استان مرکزي نيز سومين توليدکننده سنگ هاي تزئيني ساختماني کشور است که با صد معدن و توليد ساليانه سه ميليون تن سنگ خام، سهم قابل توجهي از صادرات کشور را به خود اختصاص داده است. مقاومت بالا، برش و صيقل پذيري، پايين بودن قيمت تمام شده از جمله مزيتهاي سنگ اين استان است که سالانه 12 ميليون مترمربع سنگ را آماده عرضه به بازارهاي مصرف مي کند؛ که البته حدود 60 درصد اين سنگ ها به صورت خام صادر مي شود.

عليرضا سليمي نماينده مردم شهرستان هاي محلات و دليجان در مجلس با اشاره به اين که شهرستان محلات استان مرکزي يکي از قطب هاي اصلي فرآوري صنعت سنگ کشور است مي گويد: از آنجا که سيستم هاي فرآوري واحد هاي معدني اين شهرستان قديمي است به همين خاطر صادرات آن بيشتر به صورت خام صورت مي گيرد.

يکي ديگر از مشکلات اين صنعت ورود کشورهايي چون چين وهند به بازار سنگهاي تزئيني ايران است که همين امر سبب شده برخي از معادن سنگ گرانيت ايران در شهرهايي همچون نطنز، کردستان و مشهد به حالت تعطيل درآيد.

عضو هيات رئيسه انجمن سنگ ايران با اشاره به فعاليت 5500 معدن سنگ در کشور مي گويد: از اين تعداد بيش از 1300 معدن مربوط به سنگ تزئيني ساختماني است که حداقل 30 درصد اين معادن تعطيل شده است.

مالک رحمتي، با اشاره به اين که کشور ما از لحاظ ذخيره سنگ هاي تزئيني پتانسيل بالايي دارد مي گويد: ما بايد براي معادن سنگ تزئيني کشور بازار مناسب پيدا کنيم که اين امر نيازمند حمايت دولت است.

به گفته رحمتي، حضور در نمايشگاه هاي بين المللي سنگ هاي تزئيني يکي از راه هاي بازاريابي است، اما چون حضور در اين نمايشگاه ها هزينه بالايي دارد و هيچ نهادي از معدنکاران حمايت نمي کند، آنها توان حضور در اين نمايشگاه ها را ندارند.

نگاه علمي به زنجيره هاي ارزش صنعت سنگ

اين عضو هيات رئيسه انجمن سنگ ايران، اکتشاف، استخراج، فرآوري و صادرات را زنجيره هاي ارزش صنعت سنگ بر مي شمرد و مي گويد: اگر به اين زنجيره، نگاه علمي و درستي نداشته باشيم قطعا نمي توانيم نتيجه مثبتي بگيريم.

مالک رحمتي، با بيان اين که بسياري از اکتشافات معادن ما متعلق به چندين سال پيش است و بايد در حوزه اکتشاف اقدامات جديدي صورت گيرد مي افزايد: يکي از مشکلات اصلي صنعت سنگ ايران اين است که برنامه مشخصي براي اکتشاف نداريم و چون اکتشاف هزينه زيادي دارد بايد دولت حمايت کند.

وي روش سنتي استخراج سنگ با سيم برش را باعث افزايش ضايعات و کاهش بهره وري مي داند و مي گويد: استفاده از اره زنجيري يکي از روش هاي بالابردن بازده توليد سنگ است که قيمت بسيار بالايي دارد.

اکنون راندمان توليد بعضي از معادن سنگ تزئيني کشور يک به 40 است و توليد يک تن سنگ، 40 تن ضايعات دارد؛ لذا ابتکار و خلاقيت در استخراج بايد اولويت کاري ما باشد که انجمن سنگ در اين زمينه در حال آموزش کارگران است.

وي با اشاره به چالش هاي صنعت سنگ تزئيني کشور در بخش فرآوري مي گويد: ما در فرآوري سنگ جايگاه خيلي مناسبي در سطح دنيا نداريم و کيفيت محصولاتي که توليد مي کنيم با رقيبان اصلي ما که کشور هاي ايتاليا و چين است قابل مقايسه نيست.

امروز در دنيا سنگهاي نيم ميلي متري و يک سانتي متري مي برند و کشور ما اگر مي خواهد در صادرات سنگ هاي تزئيني ساختماني موفق باشد بايد دانش و تکنولوژي فرآوري سنگ و استاندارد هاي توليدي را بالاببرد.به گفته وي ما بايد در سه حوزه اکتشاف، استخراج و فرآوري سنگ يک نگاه علمي داشته باشيم تا در بازارهاي جهاني مطرح باشيم.

همچنين فعالان صنعت سنگ معتقدند که صدور سنگ ايراني به صورت خام به کشور هايي نظير ايتاليا کاملابه ضرر ايران است زيرا اين کشورها پس از فرآوري آن سنگ را به نام خود عرضه مي کنند.

لزوم نوسازي ناوگان استخراج و فرآوري سنگ

وي به فرسوده بودن ماشين آلات مورد استفاده در معادن نيز اشاره مي کند و مي گويد: قيمت خريد بسياري از ماشين آلات مورد نياز اين صنعت در حالي افزايش سه برابري داشته است که برخي از اين ماشين آلات وارد کشور نمي شود و به دليل مشکلات معدنداران براي خريد اين ماشين آلات، دولت بايد در بخش تجهيز و نوسازي ناوگان فرآوري و استخراج سنگ وارد شود و از صاحبان معدن حمايت کند.

وي نبود نقدينگي را از ديگر مشکلات فعالان اين صنعت عنوان مي کند که باعث تعطيلي بسياري از کارخانه هاي بزرگ سنگ کشور شده است.

به گفته مالک رحمتي، براي تامين نقدينگي اين کارخانه ها به جاي تسهيلات بانکي ارزان قيمت، وام بانکي با سود 28 درصد در نظر گرفته شده است که نه تنها مشکلات فعالان صنعت سنگ را حل نمي کند، بلکه بر مشکلات آنها مي افزايد. وي به همين خاطر حضور جدي معادن سنگ در بازار سرمايه را ضروري مي داند است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۸
کد مطلب: 15788
 
مرجع : روزنامه جام جم