گروه معادن
 
كردستان در انتظار رونق معادن
گروه معادن - کردستان از استانهاي برخوردار از لحاظ مواد معدني با غناي بالاست که با اقدام هاي صورت گرفته در آينده اي نزديک مي تواند از لحاظ اقتصادي چهره اين منطقه را دگرگون کند.
 
به گزارش ماین نیوز، نام معدن تداعي کننده فراواني نعمت است، نعمتي که به صورت طبيعي در منطقه اي وجود دارد و به همين خاطر وجودش موهبتي الهي محسوب مي شود.

شهرستان قروه در شرق کردستان منطقه اي است معدني به صورتي که مي توان از نظر تعدد و تنوع معدن، آن را منطقه اي مثال زدني در کل کشور قلمداد کرد آنچنان که بسياري از سرمايه گذاران شهرهاي دور به اين شهرستان آمده اند که بتوانند نصيبي از اين نعمت ببرند.اما وجود اين همه معدن در اين شهرستان بهره اي براي مردم منطقه ندارد، چرا که با درآمدي ميلياردي که اين معادن دارند تنها عده اي با سرمايه گذاري اندک که قسمت اعظم آن منقول است و مربوط به ماشين آلات مي شود سود سرشاري را بهره مند مي شوند.

در عظيم ترين معادن تنها عده اي معدود مشغول به کار هستند که بيشتر آنان هم از ميزان کم حقوق رنج مي برند. سرمايه گذاري در بخش معادن زيربنايي نيست و صرفاً محدود به تهيه تعدادي ماشين آلات سنگين مي شود که سودي به حال شهر نخواهد داشت بويژه که بيشتر معدن داران درآمد به دست آمده را نيز خارج از اين شهرستان هزينه مي کنند.

نهايتا آنچه باقي مي ماند معايبي است که به دليل برداشت نشدن اصولي ايجاد مي شود آن گونه که جاده هاي روستايي اين منطقه گرفتار حجم بالاي تردد ماشين آلات سنگين حمل بار است.

مساله ديگر گرد و خاک حاصل از برداشت است که ضرري جبران ناپذير به محصولات کشاورزي منطقه مي زند. در کنار اين رعايت نشدن کيفيت حمل بار بويژه در ترانزيت پوکه که معمولاً بدون کشيدن چادر، حمل مي شود به استهلاک آسفالت جاده نيز سرعت زيادي داده است. رعايت نشدن مقررات راهنمايي و رانندگي توسط رانندگان خودروهاي سنگيني که روزانه به اين معادن رفت و آمد دارند نيز به معضلات بالااضافه مي شود که هر ساله جان بسياري را در اين شهرستان مي گيرد.

نمي توان در قروه زندگي کرد و از نام معدن، نعمت را استنباط کرد اما چرا؟ آيا ايراد وجود معدن است؟ آيا ايراد به نحوه مديريت باز مي گردد که اين چنين اهالي را از معدن و معدن داران دل زده کرده که حتي اسم و رنگ معدن نيز براي آنان هيچ تفاوتي ندارد.

از معدن طلاي داشکسن تا معادن آهن که خود چرخ هاي ذوب آهن غرب کشور را مي چرخاند، يا معادن پوکه که نياز کل کشور را تامين مي کند و معادن سنگهاي آذرين، مرمر و ديگر معادن که همه زخمي بر دل اهالي شده است.

نبود صنايع تبديلي

عليرضا ميمنت آبادي، معاون برنامه ريزي و امور عمراني فرماندار قروه در مورد وضعيت معادن اين شهرستان گفت: خام فروشي، نبود صنايع تبديلي و فراوري در کنار معادن، رعايت نشدن مقررات زيست محيطي و منابع طبيعي و رعايت نشدن ساعت کار در معادن از نظر تناژ و حجم از مشکلات معادن قروه است.همچنين تخريب جاده ها که باعث تلفات جاني و ويران شدن طرحهاي هادي در روستاها شده نيز از ديگر مشکلات معادن محسوب مي شود.

وي ايجاد صنايع تبديلي در جوار معادن و اتخاذ يک تدبير قانوني را که بخشي از منافع معادن مستقيم به مردم منطقه هم برسد بخشي از راهکارها براي حل مشکلات بيان کرد و گفت: با توجه با اينکه امسال سال اقتصاد و فرهنگ، عزم ملي و مديريت جهادي است بايد از سرمايه گذاران در ايجاد صنايع تبديلي حمايت کرد تا به ايجاد اشتغال و رونق اقتصادي اين شهرستان کمک شود.

مهدي مرادي، معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت کردستان نيز گفت: تاکنون در بخش معدن 341 پروانه بهره برداري صادر شده که 268 مورد از اين تعداد فعال است و بقيه با درصد کمتري به فعاليت خود ادامه مي دهند.بيشتر واحدهاي معدني اين استان در زمينه سنگ آهن، کاني هاي غير فلزي و انواع کريستال، چيني، گرانيت و طلافعال است.

به گفته وي بيشترين معادن طلا، آهن و مرمر در کردستان در شهرستان قروه و سقز قرار دارد.

وي با اشاره به اينکه رعايت قانون توسط معدنکاران رفع کننده مشکلات مردم خواهد بود، اظهار داشت: نهادهاي مرتبط با ارائه خدمات مردم را راضي کنند تا اين شهرستان از نظر معادن در مسير توسعه قرار بگيرد.

حاجي مراد رجبي، مسئول يک شرکت معدني در قروه نيز به مشکلات معادن اشاره کرد و گفت: نبود هماهنگي ميان ادارات متولي معدن بويژه اداره اقتصاد و دارايي مشکلاتي براي معادن ايجاد کرده است.سوخت رساني به معادن و نداشتن سوخت از مشکلات بزرگ معادن است.

لزوم تشويق براي سرمايه گذاري در بخش معدن

وي با اشاره به اينکه تشويق سرمايه گذار براي سرمايه گذاري در بخش صنايع تبديلي در عمل ديده نمي شود و سرمايه گذار متحمل هزينه هاي زيادي مي شود، افزود: بنده ساخت يک واحد صنايع تبديلي را آغاز کردم و تا 35 درصد پيشرفت هم داشت اما به دليل مشکلات متعددي که پيش آمد، ساخت آن را متوقف کردم.

رجبي گفت: اختيارات معدنکار در حوزه معدني است که در آن فعاليت مي کند و اختياري در خارج از معادن و به طور مثال در زمينه کيفيت جاده ها ندارد.از طرفي صاحب معدن، دولت است و سرمايه گذار، مستاجر دولت است که وظيفه توليد ماده معدني براي مصرف را بر عهده دارد.

اين معدنکار از مسئولان خواست، با تشکيل جلسه اي با حضور مسئولان مرتبط در فرمانداري قروه به بررسي ديدگاه هاي مختلف بپردازند و به يک نتيجه برسند تا تقصيرات به گردن ديگران نيفتد.

تاریخ انتشار : چهارشنبه ۷ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۱
کد مطلب: 15584
 
مرجع : روزنامه ایران