گروه معادن
 
گزارشي از وضعيت معادن و منابع طبیعی
شهرک‌سازی روی معادن شن و ماسه
گروه معادن - مناقشه بين معادن شن و ماسه، كشاورزان و فعالان بازار مسكن به اوج خود رسيده است به گونه‌اي كه هم‌اكنون هر يك از اين صنوف و مشاغل، ديگري را خطري براي حذف و به تعطيلي كشاندن خود مي‌دانند.
به گزارش ماين نيوز، در اين‌باره بررسي‌ها نشان مي‌دهد افزايش قيمت سرسام آور زمين و مسكن در استان تهران باعث شده بسياري از سرمايه‌گذاران و سازندگان مسكن ساخت و‌سازخود را به سمت زمين‌هاي حاشيه پايتخت بکشانند که در نتیجه افزايش روند ساخت و‌ساز و شهرك‌سازي در بسياري از مناطق معادن بكر و دست نخورده شن و ماسه را به نابودي كشانده است.

در اين زمینه شعيب احمدي كه مديريت يكي از معادن شن و ماسه منطقه شهريار را به عهده دارد مي‌گويد: به جرات مي‌توان گفت كليه شهرك‌سازي‌ها و ساخت و‌سازي‌هايي كه در شهر جديد انديشه به ویژه فازهاي ۳، ۴و ۵، شهرك صدف، مارليك و حتي شهر قلعه حسن خان (شهر قدس) واقع شده‌اند معادن شن و ماسه و با كيفيتي بوده‌اند كه هم‌اكنون در زير اين آپارتمان‌ها مدفون شده‌اند.

وي افزود: بررسي‌هاي صورت گرفته از سوي انجمن توليد‌كنندگان شن و ماسه نشان مي‌دهد به دليل واقع شدن اين معادن در مجاورت بستر رودخانه‌هاي اطراف كرج، قابليت استخراج تا عمق بيش از ۲۰۰ متري را دارد و محصولات توليدي آنها از لحاظ كيفيت گوي سبقت را از محصولات ديگر مناطق كشور ربوده‌اند.

احمدي در پاسخ به اينكه آيا در اين خصوص از سوي فعالان بخش معدن به مسئولان و متوليان اطلاع‌رساني شده است گفت: بارها از سوي روساي انجمن و فعالان اين بخش اين موضوع اعلام شده است اما از آنجايي كه زمين‌هاي اين مناطق در حوزه مالكيت زمين شهري است و سياست‌هاي دولت گذشته بر گسترش ساخت و‌سازگذاشته شده بود بنابراين طبيعي است كه ترتيب اثري داده نشود.

اين فعال بخش معدن درباره موضوع تخريب زمين‌هاي كشاورزي و جنگل‌ها از سوي برخي بهره‌برداران معادن شن و ماسه گفت: ممكن است در بعضی موارد شاهد تخلف تعدادی از معادن در نحوه استخراج باشيم اما بايد توجه داشت در جايي كه معادن شن و ماسه وجود دارند قابليت كشاورزي وجود ندارد و در صورت انجام نيز از وضعيت مطلوبي برخوردار نخواهند بود. تلاش خبرنگار «كسب و كار» براي گفت‌وگو با مديريت انجمن توليدكنندگان شن و ماسه نتيجه مطلوبي در پي نداشت و در تماس با دفتر اين انجمن فرد پاسخ‌دهنده از عدم تمايل مديريت مجموعه براي هر گونه مصاحبه و گفت‌وگو با رسانه‌ها خبر داد.

خسارت‌هاي معادن به بخش كشاورزي نتيجه برداشت غير اصولي است

صدور غير كارشناسي مجوزهاي فعاليت براي معادن و كارگاه‌هاي شن و ماسه در حاشيه روستاها موجبات از بين رفتن مزارع كشاورزي و تخريب سيستم اكولوژيك منطقه را باعث شده است.

اين سخنان عباس پاپي‌زاده بالنگان، نماينده مجلس و عضو كميسيون كشاورزي است كه درباره مشكلاتي كه استخراج برخي معادن شن و ماسه در حاشيه روستاها ایجاد مي‌كنند  مي‌گويد: بررسي‌هاي صورت گرفته نشان مي‌دهد مجوزهايي كه گاه به صورت غير كارشناسانه در برخي معادن مستقر در حاشيه روستاها ارائه مي‌شود باعث شده تا ضمن تخريب مزارع كشاورزي شاهد تخريب اكوسيستم منطقه و تغييرات در سفره‌هاي آب زير زميني باشيم.

وي ادامه داد: از سوي ديگر وجود معادن در حاشيه روستاها تغييرات اجتماعي گسترده‌اي را در روند مشاغل كشاورزان ایجاد کرده و بيشتر ساكنان روستاها را به سمت كار در اين معادن سوق داده است. ضمن آنكه بايد توجه داشت حمل و نقل اين مصالح كه عمدتا با وسايل نقليه سنگين صورت مي‌گيرد تخريب جاده‌ها و راه‌هاي روستايي را نيز در پي داشته است.

عضو كميسيون كشاورزي مجلس در ادامه گفت: براي صدرو مجوز فعاليت معادن ۳ وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، وزارتخانه جهاد كشاورزي، وزارت نيرو و سازمان منابع طبيعي دخالت دارند كه به نظر مي‌رسد در حال حاضر عدم هماهنگي بين اين سازمان‌ها باعث شده تا شاهد صدور مجوزهاي كارشناسانه نباشيم.

وي تاکید كرد: در همين ارتباط و براي جلوگيري از تكرار اين معضلات پس از بيش از ۲ سال كار كارشناسي قوانين خوبي تدوين و به صحن علني مجلس ارائه شده است.

وي همچنين عنوان كرد: در بحث منابع طبيعي نيز قوانين سازمان منابع طبيعي نيز در حال بازنگري است كه اميدواريم با تصويب اين قوانين از اين پس شاهد بروز اين‌گونه مشكلات نباشيم.

جاده سرعين در احاطه معادن شن و ماسه

جاده سرعين به سردابه از اماكني است كه از نظر موقعيت مطلوب سرمايه‌گذاران زيادي را براي بهره‌برداري از معادن شن و ماسه به آنجا كشانده است.

اين در حالي است كه بسياري از كارشناسان منطقه معتقدند حضور بيش از اندازه اين معادن موجبات تخريب مراتع و مزارع كشاورزي منطقه را فراهم آورده است. البته هر چند خود معدنكاران معتقدند در محل معادن قابليت كشت و بهره‌برداري از هيچ گياهي وجود ندارد اما كارشناسان كشاورزي نظر ديگري دارند. در اين زمینه، صحرايي كارشناس كشاورزي استان اردبيل عنوان کرد: برداشت غير‌اصولي منابع و معادن و شن و ماسه از بستر رودخانه‌ها منجر به تخريب محيط زيست و خسارت‌هاي جبران‌ناپذير به بخش كشاورزي شده است.

وي افزود: از سوي ديگر افزايش عرض رودخانه‌ها يكي از مهم‌ترين اثرات برداشت بي‌رويه شن و ماسه است كه موجبات ريزش سطح ديواره رودخانه‌ها و به خطر افتادن اراضي كشاورزي اطراف رودخانه‌ها را فراهم مي‌آورد.

اين كارشناس اضافه كرد: شن و ماسه رودخانه‌ها به‌علت اينكه در معرض ممتد جريان آب بوده‌اند منابع مطلوبي از مصالح هستند زيرا مواد ضعيف و سست آنها به‌وسيله سايش حذف و شن و ماسه بادوام و مناسب به‌جا مي‌ماند، اين امـر موجب شده كه منابـع شن و ماسه نياز بـه فرآوري كمتــري داشته باشد و از طرفــي سهل الوصول بودن آن و نزديكي به جاده‌هاي حمل و نقل و محل مصرف در نهايت بالا بردن ارزش اقتصادي آن را رقم مي‌زند.

وي با بيان اينكه نقش سازمان حفاظت از محيط زيست در نظارت از برداشت بي‌رويه شن و ماسه مغفول مانده است، تاكيد كرد: اين سازمان بايد براي صيانت از رودخانه‌ها اقدام مناسبي انجام دهد.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۱۶
کد مطلب: 7098
 
مرجع : كسب وكار