گروه معادن ساير حوزه ها
 
حفاری غیرمجاز و نپرداختن حقوق دولتی دلیل اصلی تعطیلی است
گزارشی از دلایل توقف فعالیت معادن شن‌وماسه غیرمجاز حومه تهران
گروه معادن >ساير حوزه ها - معادن شن و ماسه به دلیل تامین نیازهای ساخت‌وسازی و عمرانی همواره مورد توجه سرمایه‌گذاران معدنی بوده است.
 
به گزارش ماین نیوز، این مسئله در استان تهران که از نظر معادن شن و ماسه بیشترین سهم را در کشور داشته پررنگ تر بوده است. با این حال دیروز معاون امور شهری و فضای سبز شهرداری منطقه ۱۸ اعلام کرد که در راستای کاهش آلاینده‌های محیط‌زیست برخی از معادن این منطقه تعطیل خواهند شد. این درحالی است که معاون معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت تهران در رابطه با دلیل تعطیلی برخی معادن حومه تهران معتقد است برخی از آنها به دلیل خودداری از پرداخت حقوق دولتی و همچنین تبدیل نکردن پروانه بهره‌برداری از دفتر فنی استانداری به پروانه سازمان صنعت، معدن و تجارت فعالیت آنها غیرمجاز محسوب شده و تعطیل می‌شوند. گرچه برخی از آنها با حفر گودال هایی بیش از آنچه که در پروانه درج شده است ضمن تخلف، گسل‌های زلزله را نیز تحریک خواهند کرد به همین دلیل از سوی استانداری‌ها برای توقف فعالیت آنها اقدام خواهد شد.

معادن برای شروع فعالیت خود باید ضمن دریافت پروانه‌های بهره‌برداری از سازمان صنعت، معدن و تجارت از سازمان‌هایی همچون منابع طبیعی و محیط‌ زیست استعلام لازم را دریافت کنند. در گذشته مجوز فعالیت معادن شن و ماسه از سوی استانداری‌ها صادر و سازمان‌های منابع طبیعی استان تنها بلامعارض بودن محدوده را تعیین و سازمان محیط‌زیست در بحث ریزگردها و آلودگی‌ها فعالیت معادن را بررسی می‌کردند. پس از ابلاغ اصلاح قانون معادن در ۱۹ آذر سال ۱۳۹۰ صدور تمامی مجوزهای فعالیت معادن شن و ماسه آبرفتی از وزارت کشور به وزارت صنعت، معدن و تجارت اعطا شد که در مقیاس کوچک‌تر از دفتر فنی استانداری‌ها به سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها منتقل شد.

ادامه فعالیت برخی معادن غیرمجاز شن و ماسه

معاون معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران در این رابطه گفت: بیشترین معادن شن و ماسه کشور در استان تهران وجود دارد و از ۴۰۰ معدن شن و ماسه ۲۲۶ معدن شن و ماسه آبرفتی و نزدیک به ۱۷۴ معدن خاک رسی هستند و بیشتر معادن تهران در منطقه شهرستان پاکدشت، شهریار، شهر قدس، پیشوا و... قرار دارند که برخی از این معادن با توجه به رویه گذشته از دفتر فنی استانداری‌های مجوز گرفته‌اند و پس از ابلاغ آذر ماه ۱۳۹۰ این معادن مکلف شدند تا مجوز خود را از سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تبدیل کنند که برخی از این معادن مجوز خود را تمدید کردند و برخی دیگر براساس همان مجوز دفتر فنی به سازمان صنعت، معدن و تجارت مراجعه نکردند و به فعالیت خود نیز ادامه دادند که باتوجه به قانون معادن جزو معادن غیرمجاز خواهند بود.

مجید پورمقدم با اشاره به اقدامات غیرقانونی برخی معادن شن و ماسه ادامه داد: برخی معادن جنوب تهران در پروانه آنها عمق مجاز حفر گودال ۲۵ تا ۵۰ متر در نظر گرفته شده است این درحالی است که آنها حفاری خود را تا ۱۰۰ متر انجام داده‌اند که این امر منجر به تحریک گسل‌های زلزله خواهد شد. از سوی دیگر برخی از این معادن به دفتر فنی استانداری‌ها بدهکار هستند و از پرداخت حقوق دولتی خودداری می‌کنند. به همین دلیل طبق جلساتی که با استانداری انجام شده است مقرر شد این معادن ساماندهی شوند و براساس رای شورای تامین استان تصمیم گرفته شده است فضای سبز جایگزین فعالیت برخی از این معادن غیرمجاز شود.

ممانعت از آلودگی معادن شن و ماسه با روش‌های کنترلی

یوسف رشیدی، مدیر کل دفتر هوا و تغییر اقلیم محیط‌زیست کشور در رابطه با تاثیر فعالیت معادن شن و ماسه بر آلودگی‌های تهران اظهار کرد: اگر در معادن شن و ماسه از روش‌های کنترلی ریزگردها استفاده شود ممکن است در آلودگی هوا مشکل خاصی به وجود نیاورند، چراکه شاخص آلودگی ریزگردها در تهران ۲/۵ میکرون است بنابراین اگر معادن شن و ماسه آلودگی ایجاد کنند بیشتر به صورت منطقه‌ای است و با کنترل ریزگردها می‌توان مانع آن شد.

محدود شدن حفاری معادن غیرمجاز شن و ماسه

رییس اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان تهران در مورد فعالیت غیرمجاز معادن شن و ماسه به صمت اظهار کرد: سازمان منابع طبیعی در رابطه با فعالیت معادن شن و ماسه به مباحثی همچون جلوگیری از تخریب مسیر سیلاب‌ها، کوچ روها و آسیب روستاها و... می‌پردازد تا درصورتی که مشکلاتی به وجود نیاورند یا محدودیت‌های این معادن برطرف شود، مجوز فعالیت به آنها داده شود اما در این راستا برخی معادن شن و ماسه حفاری خود را بیش از آنچه که در پروانه قانونی در نظر گرفته شده است انجام می‌دهند؛ به همین دلیل باید فعالیت آنها متوقف شود.
غلام‌عباس عبدی‌نژاد، با اشاره به اینکه فعالیت برخی معادن باید محدودتر از اشل در نظر گرفته شود، ادامه داد: برخی معدنکاران بدون توجه به میزان برداشت و فعالیت آنها در پروانه، فعالیت خود را گسترش می‌دهند به همین دلیل در زمان صدور پروانه‌های بهره‌برداری باید کمی از میزان استاندارد پایین‌تر در نظر گرفت تا فعالیت معدنکاری آنها آسیب‌زا نشود.

باید از تعطیلی معادن قانونی جلوگیری کرد

رییس خانه معدن تهران در رابطه با محدود شدن فعالیت معادن شن و ماسه حومه غرب تهران اظهار کرد: به‌طور قطع فعالیت معادنی که دارای مجوزهای قانونی هستند تعطیل نخواهد شد زیرا آنها طبق ضوابط تعیین شده به معدنکاری می‌پردازند و از آنجایی که این معادن استعلام لازم را از سازمان صنعت، معدن و تجارت، محیط‌زیست و منابع طبیعی دارند فعالیت آنها قانونی است اما ممکن است برخی معادن تحت مجوز سازمان‌های دیگر فعالیت کنند که این موضوع غیرقانونی است و باید فعالیت آنها متوقف شود.

سیدمحمدرضا مرتضوی، با بیان اینکه فعالیت تمام معادن شن و ماسه باید تنها با مجوز سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها انجام شود، اضافه کرد: برخی معادن که با مجوزهای سابق فعالیت می‌کنند باید برای ادامه فعالیت طبق ضوابط قانونی عمل کنند و فعالیت آنها زیر نظر سازمان صنعت، معدن و تجارت استان‌ها انجام شود، ازسوی دیگر از تعطیلی معادنی که مجوز لازم دارند جلوگیری شود، زیرا تعطیلی معادن قانونی منجر به افزایش معادن غیرقانونی خواهد شد که امکان کنترل روی آنها وجود ندارد، درحالی که می‌توان معادن قانونی را از نظر آلودگی‌های زیست‌محیطی و... کنترل کرد.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۲۰:۰۴
کد مطلب: 16671
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت