گروه معادن
 
شهناز نوایی در یادداشتی برای ماین نیوز مطرح کرد:
حذف زنان از معادن غیرممکن است
گروه معادن - رئیس کمیته بانوان معدنکار خانه معدن ایران در یادداشتی که در اختیار ماین نیوز قرار داد، بر این نکته تاکید کرد که تفکیک جنسیتی در بخش معدن و حذف زنان از فعالیت‌های مرتبط با بخش معدن امکان‌پذیر نیست. متن یادداشت شهناز توایی به شرح زیر است:
 
ماین نیوز: تفکیک جنسیتی در اشتغال موضوعی است که پیشینه تاریخی طولانی دارد و حتی عده‌ای نقطه آغاز آن‌را به شکل‌گیری اقتصاد کشاورزی نسبت می‌دهند. این طرز تفکر امروزه با توسعه وسایل و ابزار کار و رشد فکری جوامع هرچه بیشتر رنگ می‌بازد و مردان جداکننده جنسیت مونث از مذکر، در عرصه‌های مختلف یکی پس از دیگری برچیده می‌شوند. معدن یکی از عرصه‌هایی است که این طرز تفکر در آن اعمال شده است اما امروزه نه تنها در جهان بلکه در کشور عزیزمان ایران نیز با فعالیت‌های بانوان در عرصه‌های تحصیلی، تحقیقی، دانشگاهی و اجرایی این بخش، کم کم این طرز تفکر در حوزه عمل معنای خود را از دست می‌دهد و چه بسا در آینده نزدیک در نظر آنهایی که همچنان به این طرز تفکر قائلند، مثبت و شایسته جلوه کند.

تفکیک جنسیتی از سال 1391 در برخی از رشته‌های دانشگاهی جهت حذف بانوان صورت گرفت. کمیته بانوان معدنکار پس از تشکیل، یکی از اهداف خود را تلاش برای حذف این دستورالعمل بنا نهاد و خوشبختانه مجددا دانشگاه‌ها در رشته معدن و زمین شناسی به پذیرش دختران اقدام کردند. به نظر من عدم آگاهی از دانش در حوزه معدن در برخی خانواده‌ها باعث ایجاد این تفکر می‌شود که از ورود دختران به این حوزه جلوگیری کنند. اعتقاد من این است که در دین اسلام جای پیشرفت برای بانوان بسیار بیشتر از کشورهای غیراسلامی است. فرهنگ اسلامی در زمینه پیشرفت بانوان درهای همه عرصه‌های علمی و اقتصادی کشور را باز کرده است، همچنان که در جبهه‌های جنگ تحمیلی و جنگ علیه داعش که بانوان غیور کرد شجاعانه در آن حضور فعال دارند، معدن کمترین خطر را در مقایسه با جنگ دارد و به همین دلیل حضور بانوان در این حوزه با هیچ مانعی نباید مواجه شود. علاوه بر آن، عمده کارها در معادن یدی نیست و اغلب کارها با فناوری‌های نوین قابل انجام است و حضور زنان در حوزه‌هایی مانند آزمایشگاه‌ها و مدیریت پروژه‌های از نظر علمی و فنی کاملا امکان پذیر بوده و این امور از عهده زنان بر می‌آید و جای هیچ‌گونه تردیدی نیست.

در کشور ما بانوان در بسیاری از رشته‌های معدن و زمین شناسی دارای تخصص هستند اما در زمان اشتغال با مشکل مواجهند و مجبور به اشتغال در سایر رشته‌ها می‌شوند. به نظر من باید با توجه به شرایط زمین شناسی کشورمان با ارائه راهکارهای مناسب، نسل جوان را به سمت فعالیت‌های زمین شناسی و معدنی سوق داد تا بتوان با دستیابی به ذخایر معدنی جدید، اقتصاد کشور را از رکود خارج و بهره‌روی را در معادن هرچه بیشتر افزایش دهیم.

بد نیست بدانیم که در حال حاضر بیش از 600 نفر از بانوان کشور عضو سازمان نظام مهندسی معدن هستند.

* شهناز نوایی
رئیس کمیته بانوان معدنکار خانه معدن ایران
تاریخ انتشار : جمعه ۲۹ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۲
کد مطلب: 29090