گروه معادن زغال‌سنگ
 
اظهارات تکان‌دهنده سعدمحمدی درباره زغال‌سنگ ایران
گروه معادن >زغال‌سنگ - مدیرعامل شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان مطالب تکان‌دهنده‌ای را درباره وضعیت فعلی و آینده صنعت زغال سنگ کشور بیان کرد و در عین حال زیان ذوب آهن اصفهان از بابت کیفیت پایین زغال سنگ و کک مصرفی را سالانه بالغ بر 230 میلیارد تومان اعلام کرد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، اردشیر سعدمحمدی در همایش صنعت زغال سنگ؛ عملکرد و چشم انداز سرمایه گذاری با اشاره به اینکه کل تولید جهانی کک 680 میلیون تن و از این مقدار تولید چین 470 میلیون تن است، گفت: روند تولید جهانی کک افزایشی بوده و 70 درصد از کل کک دنیا نیز در چین تولید می شود.
وی با بیان اینکه در ایران سرمایه گذاری در بخش زغال سنگ از یک انسجام فکری به لحاظ اقتصادی برخوردار نبوده است، گفت: به همین دلیل طی سالهای گذشته شاهد این بودیم که سرمایه گذاری در بخش زغال سنگ کشور نوسان زیادی داشته و چند سال سرمایه گذاری مناسب و چند سال سرمایه گذاری ضعیف بوده است. این نشانه عدم برنامه ریزی در این حوزه بوده است.

وی سهم تولید معادن زغال سنگ چین از تولید جهانی را 3.7 از 7.8 میلیارد تن در سال 2014 اعلام کرد و افزود: بیشترین تولید مربوط به طبس دولتی با 36 درصد، طبس خصوصی 13 درصد، شاهرود 12 درصد، زیراب 10 درصد و کرمان 29 درصد بوده است.

سعدمحمدی در ادامه در واکنش به انتقادات مدیرعامل بورس انرژی مبنی بر اینکه ذوب آهن تمایلی به ورود به بورس انرژی ندارد و عامل عقب ماندگی صنعت زغال سنگ کشور شده است، توضیح داد: نباید احساسی صحبت کنیم. ای کاش تلاش کنیم مسائل را در فضایی فنی و کارشناسی مطرح و بحث کنیم تا بتوانیم به پیشرفت دست یابیم.

مدیرعامل شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان افزود: درد زغال سنگ را در بخش سنگ آهن هم داریم. متاسفانه کسی کالبدشکافی نمی کند تا ببینیم چطور ریوتینتو و بی اچ پی قیمت تمام شده خود را به 16 دلار رسانده اند در حالی که بازار با سقوطی که کرده به قیمت 46 دلار هم رسیده است. اما این شرکتها همچنان در حال سوددهی هستند. مدام در حال این بحث در کشور هستیم که معدنی ها سود می برند چرا فولادی ها سود نبرند و یا برعکس. متاسفانه وقت زیادی را در حاشیه ها سیر می کنیم.

او با بیان اینکه ذوب آهن اصفهان تنها تولیدکننده فولاد در کشور به روش کوره بلند است، اظهار کرد: 70 درصد فولاد دنیا به روش کوره بلند تولید می شود، 25 درصد به روش احیاء و 5 درصد به سایر روشها. چرا دنیا به سمت کوره بلند رفته اما ما در ایران به سمت احیا رفته ایم. چون در کشور منابع بسیار غنی گاز داریم گاز را 9 برابر ارزان تر از قیمت جهانی به واحدهای احیای فولاد می دهیم.

وی ادامه داد: بد نیست بدانید به ازای هر یک دهم درصد افزایش گوگرد در کک، 1.8 درصد مصرف کک در کوره بلند ذوب آهن بالا می رود. 1 تا 1.2 درصد که میزان آهک بالا می رود 2 درصد از تولید چدن ذوب آهن کم می شود. این بحث در مورد سنگ آهن هم وجود دارد. امکان ندارد در کوره بلند سنگ آهن دانه بندی زیر 60 درصد بریزند اما ما مجبوریم در ذوب آهن به دلیل شرایط سنگ 54، 55 درصد هم در کوره بلند بریزیم. به ازای یک درصد افزایش خاکستر در کک بین 2 تا 2.5 درصد مصرف کک بالا می رود. 1.7 تا 1.8 درصد که مصرف آهک بالا می رود، 2.7 تا 2.8 تولید چدن کاهش می یابد و این در شرایطی است که 32 درصد قیمت تمام شده ذوب آهن مربوط به کک و زغال است. در حال حاضر بهترین زغال سنگ صادراتی با بهترین کیفیت 81 دلار است که با ارز 3420 تومانی حدود 280 هزار تومان می شود. این در حالی است که ما هم اکنون زغال سنگ را پای معدن 360 دلار خریداری می کنیم! تنها ماده ای که گران تر از قیمت جهانی می خریم. آیا با این وضع می توان با فولادسازان چینی رقابت کرد؟

مدیرعامل شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان ادامه داد: تعداد پرسنل ذوب آهن با پیمانکاران آن حدود 20 هزار نفر است. می گویند ذوب آهن یارانه می گیرد و فولاد تولید می کند این در حالیست که باید بگویم ذوب آهن نه تنها یارانه ای نمی گیرد بلکه در حال پرداخت یارانه هم است. ما هم اکنون در حال دادن یارانه به زغال سنگی ها هستیم و تازه آنها خواستار افزایش 15 درصد قیمت و رساندن آن به 420 هزار تومان نیز هستند که با هزینه حمل برای ما زغال سنگ 448 هزار تومان در می آید.

وی با اشاره به اینکه به عنوان یک بنگاه اقتصادی ذوب آهن باید قاعدتا به سمت وارد زغال سنگ برود، افزود: سوال من اینجاست ما اگر در کشور زغال نداریم چرا روی واردات آن تعرفه می گذارند.

سعدمحمدی زیان ناشی از کیفیت پایین زغال سنگ مورد استفاده ذوب آهن اصفهان قبل از افزایش قیمت را 137 میلیارد تومان و از بابت کک 84 میلیارد دلار تومان برای این شرکت اعلام کرد و افزود: با این حساب ذوب آهن سالانه بالغ بر 230 میلیارد تومان یارانه پرداخت می کند که در شرایط کنونی رکود بازار قابل تامل است. ضمن اینکه قیمت تمام شده تولید فولاد در روش کوره بلند با احتساب شرایط مساوی حدود 300 تومان بالاتر از روش احیا است که در چنین شرایطی چطور می شود رقابت کرد.

مدیرعامل شرکت سهامی ذوب آهن اصفهان با بیان اینکه ذوب آهن اصفهان وارد حوزه معدنکاری هم شده است، توضیح داد: در همین راستا در یک محدود در طبس سرمایه گذاری کردیم که تا دو ماه دیگر به تولید می رسد. شاهرود را نیز به همین شکل خریداری کردیم.

وی همچنین به نکته جالبی اشاره کرد و گفت: متاسفانه کارآموزی زیرزمینی از واحدهای درستی دانشجویان حذف شده است! در این شرایط چطور می توان انتظار داشت سطح زغال سنگ کشور بالا برود. وقتی دانشجو اصلا زیرزمین نمی رود یعنی آینده این بخش در کشور کاملا مبهم خواهد بود. من هشدار می دهم تا 10 سال دیگر زغالکار در کشور نخواهیم داشت چرا که اصلا کسی را آموزش نداده ایم. همه زغالکاران فعلی هم افراد قدیمی هستند و در آینده کسی را نخواهیم داشت که حرف اول و آخر را در زغال سنگ بزند.

سعدمحمدی همچنین در بخشی از سخنان خود از افتتاح پروژه تولید ریلی ملی ذوب آهن اصفهان در دهه فجر سال جاری خبر داد و گفت: این پروژه طی یک سال و چند ماه و با کمک متخصصان داخلی و خارجی اجرا شده است و با بهره برداری از آن زمینه برای توسعه صنعت ریلی در کشور فراهم خواهد شد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۷ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۳۵
کد مطلب: 27489