گروه صنایع معدنی
 
گفت‌وگوی تفصیلی و خواندنی ماین نیوز با مدیرعامل اتوتک؛
چشم‌انداز روابط ایران و اتوتک از زبان پرتی کورهونن
مراقبیم به سرنوشت نوکیا دچار نشویم
گروه صنایع معدنی - پرتی کورهونن را می‌توان یکی از مطرح‌ترین مدیران عامل شرکت‌های معدنی و صنایع معدنی جهان دانست که طی سال‌های اخیر به ایران سفر کرده است. او که شرکتش در اوج تحریم‌ها در ایران حضور داشت حالا با پیش‌بینی مساعد شدن شرایط ایران تلاش دارد تا حضور اتوتک در ایران پررنگ‌تر از قبل شود. او ایران را کشوری دارای پتانسیل‌های فراوان در حوزه صنایع معدنی می‌داند و در عین حال تاکید می‌کند که اتوتک به ایران تنها به عنوان یک بازار فروش نگاه نمی‌کند، بلکه قصد دارد در اجرای پروژه‌هایش از توان ساخت داخل ایران نیز استفاده کند.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، سفر پرتی کورهونن به ایران نخستین سفر مدیرعامل شرکت اتوتک به کشورمان در تاریخ روابط حدودا 40 ساله طرفین محسوب می‌شود. سفری که با سخنرانی کورهونن در اجلاس بین‌المللی معدن و صنایع معدنی نیز همراه شد تا مشخص شود عزم اتوتک برای ادامه حضور در ایران و اجرای پروژه‌های بیشتر جزم است.

خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی معادن و صنایع معدنی (ماین نیوز) چندی پیش موفق شد در جریان سفر پرتی کورهونن، مدیرعامل شرکت اتوتک به ایران گفت‌وگوی مفصلی با وی داشته باشد و از او درباره موضوعات و مسائل مختلف از فعالیت‌های اتوتک در ایران و چشم‌انداز آن گرفته تا فعالیت‌های خیریه و سوابق مدیریتی وی در شرکت نوکیا سوال پرسید.

متن کامل گفت‌وگوی خبرنگار ماین نیوز با پرتی کورهونن، مدیرعامل اتوتک به شرح زیر است:


ضمن خوشامدگویی حضورتان در ایران، مختصری درباره خود و سابقه حرفه‌ای‌تان توضیح دهید. متاسفانه تحریم‌ها بسیاری از مدیران باتجربه و کارآمد بین‌المللی را از سفر به ایران بازداشته است اما حضور جنابعالی و افرادی مانند شما فرصتی را برای ما فراهم می‌کند تا برای رسیدن به موفقیت‌های بیشتر در ایران امیدوار شویم. همانطور که می‌دانید شما نخستین مدیرعامل اتوتک هستند که به ایران آمدید و ضمن مغتنم شمردن این موضوع، امیدواریم اتوتک به همکاری با ایران ادامه دهد. همچنین خبر خوبی که شنیدیم باز کردن دفتر قدیمی‌تان در تهران بود.


بله، کنفرانس بزرگ آی ام آی اس فرصت فوق‌العاده‌ای برای سفر به ایران و دیدار با مقامات دولتی و همزمان دیدار و گفت‌وگو با مشتریان فعلی و آینده اتوتک بود.

موردی که اتوتک همواره تاکید داشته است، این بوده که در شرایط تحریم‌ها و در اوج تحریم‌ها برخلاف شرکت‌های دیگر به کار در ایران ادامه داد و پروژه‌ها را اجرا کرد. ارزیابی شما از این وضعیت چیست و آیا خوش‌بین هستید فعالیت اتوتک بعد از دوران تحریم‌ها در ایران بیشتر شود؟

به نظر من ایران با داشتن یکی از سرشارترین منابع طبیعی در کل دنیا، فرصت بسیار بزرگی در اختیار دارد. در واقع شما روی گنج نشسته‌اید و این موهبت الهی است که ایرانی‌ها از آن برخوردار شده‌اند.

چشم‌انداز فعالیتتان را در ایران چطور می‌بینید؟

فکر می‌کنم زمانی که تحریم‌ها برداشته شوند، مسلما اقتصاد داخلی ایران رونق بیشتری پیدا می‌کند و امیدوارم فرصت جدیدی برای ایران به منظور صادرات به بازار جهانی فراهم شود. به همین ترتیب بازار فلزات هم رشد قوی تجربه خواهد کرد و امکان صادرات محصولات را خواهید داشت. زمانی که جریان مالی مجددا تسهیل شود، سرمایه‌گذاری در ایران برای شرکت‌های بین‌المللی راحت‌تر خواهد شد و برای شرکت‌های معدنی و فلزات ایرانی هم سرمایه‌گذاری در فناوری و ساخت کارخانه‌های مدرن جدید راحت‌تر می‌شود. آنطور که متوجه شده‌ام دولت ایران دولت معقولی است که همزمان با تشویق رشد تولید فلزات و مواد معدنی، به حفظ محیط زیست هم توجه دارد. بعضی از کشورها به دلیل اینکه تنها به رشد صنعت توجه کردند و به مشکلات محیط زیستی بی‌اعتنایی کردند، مرتکب اشتباه بزرگی شدند و اکنون برای پاکسازی طبیعت، متحمل هزینه‌های سنگینی شده‌اند.
پیام اتوتک این است که با فناوری مدرن، توسعه صنعت معدنکاری و فلزات، توان رقابت‌پذیری و سودآوری و از سوی دیگر حفظ محیط زیست و کسب حمایت اجتماعی امکان‌پذیر است از این‌رو انتخاب‌های مطمئن و خوبی فراهم می‌کند و هدفش در ایران فراهم کردن مدرن‌ترین فناوری روز دنیا برای مشتریان ایرانی است تا ضمن فعالیت در سطح استاندارد جهانی، رقابت‌پذیری بالایی در حوزه فعالیتشان داشته باشند. شما خیلی خوش‌شانس هستید که ذخایرتان عیار خوبی دارند. اگر عیار خوبی داشته باشید در این صورت تولید کارآمد و رقابت‌پذیری خواهید داشت و با در اختیار داشتن فناوری، رقابت‌پذیرتر می‌شوید. همچنین هزینه انرژی ایران بسیار پایین است که این کشور را در بازار جهانی بسیار رقابت‌پذیر می‌سازد و البته مزیت بزرگ دیگری که ایران دارد، داشتن جمعیت جوان و تحصیل کرده است که مزیت بزرگی محسوب می‌شود.


اتوتک بیشتر در دو حوزه فعالیت دارد. یکی فرآوری فلزات معدنی و دیگری انرژی، آب و محیط زیست که کمتر به این حوزه پرداخته شده است در حالی که با توجه به بحث کم‌آبی که در فلات مرکزی با آن مواجهیم ایران به شدت به آن نیاز دارد. آیا با در نظر گرفتن نیاز شدید ایران، اتوتک پروژه‌ای در این حوزه دارد و قصد دارد جدی‌تر وارد حوزه آب، محیط زیست و انرژی شود؟

به نظر من بهترین راهکار برای آب در صنعت معدنکاری و فلزات در واقع کاهش مصرف آب است. اتوتک می‌تواند با حداکثر کردن بازیافت و حداقل کردن اتلاف، به مشتریانش برای حداقل کردن نیاز و مصرف آب کمک کند و در روند پالایش فلزات هم فاضلاب و آب‌های باطله زیادی تولید می‌شود که از نظر محیط زیستی مشکل‌ساز هستند و اتوتک در این زمینه هم راهکاری تصفیه دارد که می‌توانند به تصفیه این آب‌های آلوده کمک کنند.

شما در حوزه کاریتان رقبای جدی از جمله رقبای ایتالیایی و اسپانیایی در ایران دارید. برای رقابت با آنها چه برنامه‌ای دارید و چه سهمی از بازار را پیش‌بینی کرده‌اید؟

ما از رقابت واهمه‌ای نداریم. رقابت بخشی از واقعیت حضور در بازار جهانی است و این وظیفه ماست که بهترین راهکارها را برای مشتریانمان عرضه کنیم که شاید همیشه ارزانترین راهکارهای موجود نباشد اما تفکر ما این است که با راهکارهایمان، مشتریان می‌توانند بازده بهتری را در سرمایه‌گذاری‌هایشان تجربه کنند.

همانطور که می‌دانید ایران پروژه نفلین سینیت را در دست اجرا دارد، اگر اتوتک این پروژه را انجام دهد اولین بار در دنیا خواهد داد یعنی در واقع برای خود این شرکت هم مهم است. ممکن است توضیح دهید مدیریت شرکت در این باره چه تصمیماتی گرفته است؟

بله ما در حال بررسی این پروژه هستیم و معتقدیم که راهکارهای مناسبی برای حل این چالش داریم. این شرکت در حال حاضر سرگرم انجام تست‌هایی بوده و به توسعه بیشتر فناوری نیاز دارد. بنابراین مطمئنیم که راهکار مناسبی در اختیار داریم و اگر به نتیجه نهایی رسیدیم که می‌توانیم از عهده این کار بربیاییم، فناوری خود را برای پروژه نهایی عرضه می‌کنیم. ما به خوبی به اهمیت این پروژه واقف هستیم و این پروژه اولویت بالایی در برنامه اتوتک دارد.

ممکن است درباره فعالیت‌های دفتر اتوتک در تهران توضیح بیشتری دهید.

بله البته هدف این دفتر اطمینان از این است که به مشتریانمان نزدیک هستیم. پیش از این برای اداره فعالیت‌هایمان به ایران سفر می‌کردیم و بعضی از کارمندانمان برای مدت طولانی‌تری در اینجا می‌ماندند و در ضمن ما همکاری فوق‌العاده خوبی با شریکمان ایران اروپا داشتیم. اما مشاهده فرصت‌های تجاری زیادی که در ایران وجود دارد باعث شد به این نتیجه برسیم که حضورمان در این کشور مهم و ضروری است تا بتوانیم لحظه به لحظه با مشتریانمان در تماس باشیم و تا حد امکان از آنها پشتیبانی کنیم. تاکنون دفتر خاورمیانه اتوتک در دوبی مسئول فعالیت‌های ایران بود اما اکنون ایران می‌تواند دفتر مخصوص خودش را داشته باشد. باید متذکر شوم اتوتک مناطق تحت فعالیتش را به سه بخش منطقه آمریکا، منطقه اروپا، خاورمیانه و آفریقا و منطقه آسیا اقیانوسیه تقسیم کرده است. ایران بخشی از تشکیلات اروپا، خاورمیانه و آفریقا است و به طور دقیق‌تر بخشی از فعالیت‌های خاورمیانه‌ای این شرکت محسوب می‌شود.


رکود شدیدی که در بازار فلزات و مواد معدنی وجود دارد و قیمت‌های فلزاتی مانند مس، آلومینیوم و سنگ آهن دچار کاهش شدید شده و بر صنایع فرآوری فلزات تاثیر گذاشته است و در سودآوری اتوتک در سال 2014 منعکس شد. اتوتک با این چالش چگونه کنار آمده است؟

بازار سرمایه یا بازار سرمایه‌گذاری، سرمایه‌گذاری معدنی و فلزات همواره ادواری بوده است و اکنون در سطح پایین‌تر این چرخش هستیم اما اتوتک به پایان گرفتن این چرخه خوش‌بین است زیرا تقاضا برای فلزات به شکل قوی رو به رشد است. ما معتقدیم بازار تغییر خواهد کرد و البته این به منزله فرصت برای ایران خواهد بود زیرا وقتی سرمایه‌گذاری می‌کنید می‌توانید بعدا در بازار قوی مشارکت کنید. همچنین با اعتقاد به تغییر وضعیت بازار، اتوتک همواره در حال بررسی مناطقی است که بازار رو به رشد دارند و رشد در ایران هم یکی از بخش‌های مهم استراتژی جهانی این شرکت است.

پیش‌بینی می‌کنید چه زمانی بازار فلزات از رکود خارج می‌شود؟

اتوتک انتظار دارد امسال بازار سرمایه ضعیف‌تر از سال 2014 باشد اما شاید بازار فلزات در سال 2015 شروع به رشد کند که این امر تا حد زیادی به توسعه اقتصادی چین بستگی دارد. این موضوع که اقتصاد چین چه میزان رشد خواهد کرد اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا این کشور تقریبا 50 درصد از فلزات جهان را مصرف می کند و طبیعی است که تاثیر بزرگی بر صنعت داشته باشد.

اگر بخواهیم عملکرد شرکت‌های فنلاندی را در ایران بررسی کنیم به عنوان مثال نوکیا، سامسونگ به راحتی جای نوکیا را در صنعت تلفن همراه گرفت چه استراتژی در صنعت فلزات و مواد معدنی دارید که این داستان از سوی رقبای چینی، ژاپنی یا ایتالیایی تکرار نشود بالاخره این یک واقعیتی است که نوکیا سهمش را در بازار جهانی از دست داد.

به نظر من نوکیا از تغییر در بازار جا ماند و با دستکم گرفتن تغییر و اهمیت آن برای بازار، به موقع واکنش نشان نداد و به همین دلیل موقعیتش را از دست داد. البته ممکن است برای اتوتک همین اتفاق بیافتد در صورتی که تغییرات بازار را دنبال نکند به همین دلیل به سرمایه‌گذاری در تحقیقات و توسعه ادامه می‌دهد و می‌خواهد به مشتریان نزدیک بماند تا هرگونه تغییر و تحول نیازهای آنها را درک کند و بتواند به سرعت ممکن همزمان با تغییر بازار، تغییر کند و این کاری است که تلاش می‌کند انجام دهد.


سوال دیگری که دارم درباره بومی‌سازی است. اتوتک چه برنامه‌ای دارد تا از توان شرکت‌های داخلی هم استفاده کند و صرفا واردکننده تکنولوژی به ایران نباشد؟

معمولا استراتژی ما این است که به میزان قابل توجه از تولید داخلی در پروژه‌هایمان استفاده کنیم برای همین شرکت‌های تولیدکننده داخلی خوب را پیدا می‌کنیم تا بتوانیم از آنها به عنوان تامین‌کننده در پروژه‌هایمان استفاده کنیم و این استراتژی را در ایران هم دنبال می‌کنیم. اکنون که دفتر اتوتک در ایران افتتاح شده است، فرصت خوبی فراهم کرده تا از توان تولیدکنندگان داخلی استفاده کنیم زیرا می‌توانیم شرکت‌های ایرانی خوب و مناسبی پیدا کنیم.

مدیریت در شرکت نوکیا راحت‌تر بود یا اتوتک چون این دو شرکت خیلی متفاوتند زیرا تخصصشان بیشتر بحث دیجتال و ارتباطات است و سوال دیگر درباره فعالیت‌های خیریه شما در یک تشکیلات نیکوکاری برای کودکان است. آیا اتوتک می‌تواند در ایران هم فعالیت‌های نیکوکارانه به عنوان مثال در زمینه حفظ محیط زیست، کمک به محرومان یا بیماران سرطانی داشته باشد.

در جواب سوال اولتان باید بگویم اگرچه ارتباطات موبایل و فناوری‌های معدنکاری و تولید فلزات بسیار متفاوت از یکدیگر هستند اما شباهت‌های بسیاری دارند. نوکیا یک شرکت فناوری است. اتوتک هم یک شرکت فناوری است که به شکل گسترده در سطح جهانی فعالیت دارد و از این نظر به شکل تعجب‌آوری شباهت‌های زیادی وجود دارد اما شاید بزرگترین تفاوت میان این دو بخش این است که بازار ارتباطات موبایلی فوق‌العاده سریع تغییر می‌کند. البته بخش معدنکاری و تولید فلزات هم تغییر می‌کند اما این تغییرات به سرعت تغییرات ارتباطات موبایلی نیست. اما گاهی که به این صنعت نگاه می‌کنم احساس می‌کنم فرصتی برای توسعه سریعتر از این وجود ندارد. و در مورد سوال دوم باید بگویم بله من در فعالیت‌های خیریه مانند مراقبت بهداشتی کودکان حضور دارم و و مسئله تغییرات جوی برای من اهمیت زیادی دارد برای همین رئیس یک نهاد غیرانتفاعی هستم که توسط شرکت‌های مختلف تشکیل شده و هدف آن نشان دادن مثال‌ها و به چالش کشیدن دولت برای تعیین اهداف بلندپروازانه برای تغییرات جوی است چرا که تغییرات جوی بزرگترین تهدید برای کودکان است برای همین خیلی مهم است که نه تنها دولت‌ها بلکه شرکت‌ها هم در این امر مشارکت کنند و در جهت کاهش آلایندگی گام بردارند. و در زمینه فعالیت‌های نیکوکارانه محلی، اغلب موارد زمانی که در کشوری فعالیت می‌کنیم، اگر راهی برای مشارکت در زمینه آموزش، بهداشت یا موارد مشابه پیدا کنیم از پرسنل خود برای این منظور بهره خواهیم گرفت یا می‌توانیم اسپانسری آن‌را برعهده بگیریم.

در آخر نکته‌ای که باید خدمت شما عرض کنم شفافیت اتوتک در اعلام ارقامی است که به عنوان حقوق مدیرعامل یا قراردادش است برای من خیلی جالب است که نشان می‌دهد اتوتک چه اندازه شفاف عمل می‌کند.

این بخشی از اداره خوب یک شرکت در کشورهای حوزه اسکاندیناوی است. در فنلاند همه شرکت‌های ثبت شده در بازار سهام در راستای اداره شفاف شرکت، این اطلاعات را افشا می‌کنند. همچنین اتوتک این اقدام را در راستای تلاش برای قابل اطمینان بودن و جلب اعتماد مشتریانش انجام می‌دهد. به طوری که این شرکت در ژانویه در رده پایدارترین شرکت‌های جهان قرار گرفت.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی

تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۱
کد مطلب: 25125