گروه صنایع معدنی
 
کورهونن در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز مطرح کرد:
مذاکره اتوتک برای اجرای دو پروژه جدید گندله‌سازی در ایران
با رفع تحریم‌ها ایران مانند پرنده پرواز خواهد کرد
گروه صنایع معدنی - مدیرعامل اتوتک یکی از حوزه‌های مورد علاقه این شرکت برای فعالیت در ایران را به غیر از حوزه صنایع معدنی، پروژه‌های مدیریت مصرف آب و مدیریت باطله‌ اعلام کرد و گفت: در سفر چندی پیش خانم ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران به فنلاند مذاکرات بسیار خوبی در این زمینه بین دو کشور انجام شد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، پرتی کورهونن همچنین آخرین وضعیت اجرای پروژه‌های صنایع معدنی اتوتک را در ایران تشریح و در عین حال تاکید کرد که در شرایط سخت کنونی که بازار مواد معدنی و فلزات دچار ریزش قیمت شده است، تولیدکنندگانی می‌توانند به کسب درآمد ادامه دهند که بهره‌وری بالا و مصرف بهینه انرژی و آب داشته باشند. او در عین حال از سفر قریب الوقوع هیات بزرگ اقتصادی-تجاری فنلاند به ایران خبر داد و گفت که با برداشته شدن تحریم‌های ایران، این کشور می‌تواند مانند پرنده‌ای پرواز کند.

خبرنگاران ماین نیوز به تازگی موفق شدند با پرتی کورهونن، مدیرعامل شرکت اتوتک فنلاند گفت‌وگو کنند که متن آن به شرح زیر است:

درباره آخرین وضعیت اجرای پروژه کنسانتره‌سازی شرکت فولاد خراسان توضیح بفرمایید.

پروژه احداث کنسانتره‌سازی شرکت فولاد خراسان پروژه بسیار مهمی برای ما محسوب می‌شود. در این پروژه به دنبال احداث یک واحد کنسانتره برای فولاد خراسان هستیم و کارهای مهندسی پایه و توسعه به سرعت در حال انجام است. در حال آنالیز و تست سنگ هستیم تا بتوانیم فرایند تولید را به صورت پایدار برقرار کنیم. کار در این پروژه رو به پیشرفت است و به زودی عملیات ساخت نیز آغاز خواهد شد. باید به این نکته هم اشاره کنم که در اجرای تمام پروژه‌های خود در ایران تلاش می‌کنیم، بومی‌سازی و داخلی سازی حداکثری را در دستور کار داشته باشیم که این سیاست در همه حوزه‌ها از دانش و تکنولوژی گرفته تا تجهیزات و موارد دیگر دنبال می‌شود.

در حوزه فراوری سنگ آهن به ویژه در بخش گندله‌سازی، آیا برای اجرای پروژه‌های دیگری در ایران در حال مذاکره هستید؟

بله ما در حال مذاکره برای اجرای دو پروژه جدید گندله‌سازی در ایران هستیم، منتها به این دلیل که هنوز مذاکرات نهایی نشده و به قرارداد نرسیده است، نمی‌توانیم درباره جزئیات آنها اطلاع‌رسانی کنیم. در کنفرانس اخیر آهن و فولاد ایران که در جزیره کیش برگزار شد، اعلام شد که ایران با کمبود گندله مواجه است و هم‌اکنون پروژه‌های گندله‌سازی زیادی نیز در ایران در دست اجرا است. از سوی دیگر ایران سنگ با عیار بسیار خوب و باکیفیتی دارد و با توجه به اینکه ایران دارای انرژی ارزان‌قیمتی هم است، می‌تواند در صنعت آهن و فولاد دارای قدرت رقابت‌پذیری بالایی باشد. ایران تقاضای داخلی بالایی در بخش فولاد دارد اما سرانه مصرف فولاد در ایران همچنان پایین است. از سوی دیگر به دلیل قدرت رقابت‌پذیری مناسب، ایران توانایی صادرات فولاد به میزان مناسب را نیز دارد.

در حوزه احداث کارخانه‌های باطله‌های خمیری (Paste Plant)، آیا برنامه‌ای در ایران دارید؟

ما در این زمینه صاحب تکنولوژی هستیم و این حوزه بیشتر مرتبط با بخش معدن است. پروژه‌ای نیز اخیرا در یکی از کشورها در این زمینه به قرارداد رسیدیم اما باید بگویم هنوز در این حوزه قراردادی در ایران نداریم. از سوی دیگر باید بگویم که آب و مدیریت آن در ایران موضوع بسیار مهمی است. کارخانه‌های باطله‌های خمیری (Paste Plant) نقش مهمی در صرفه‌جویی و مصرف بهینه آب دارند. تلاش ما بر این بود که در اصفهان و در صنایع آهن و فولاد این منطقه، کارگاه‌های آموزشی را در ارتباط با مدیریت مصرف آب برگزار کنیم و تکنولوژی‌های اتوتک را در این زمینه به اطلاع همه برسانیم. باید بگویم به جز صنعت فولاد فولاد، مدیریت باطله‌های معدنی جزو حوزه‌های مورد علاقه فعالیت اتوتک در ایران است. ایران دارای شهرهای بزرگ زیادی است که این شهرها حجم زیادی از پسماند را تولید می‌کنند. ما راه‌های برای مدیریت مناسب این پسماندها داریم. در سفر چندی پیش خانم ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران به فنلاند نیز بحث‌های خوبی در این زمینه و بازیافت و تولید انرژی از باطله صورت گرفت. اتوتک در این زمینه در کشورهای مختلف پروژه اجرا کرده است و می‌توانیم به مدیریت آب و باطله در ایران کمک زیادی کنیم.


آیا به صورت جداگانه قصد ورود به حوزه اجرای پروژه‌های مدیریت آب را دارید؟

اتوتک در تمام پروژه‌هایی که اجرا می‌کند، مصرف بهینه انرژی و آب را نیز در نظر می‌گیرد و اینطور نیست که به صورت مستقل در این زمینه پروژه اجرا کنیم. در پروژه‌هایی که اجرا می‌کنیم به صورت خودکار مبحث مصرف بهینه آب و انرژی لحاظ می‌شوند.

اتوتک بحران بازار جهانی مواد معدنی و فلزات و کاهش سفارش‌ها از سوی شرکت‌های معدنی را چطور مدیریت کرده است؟

باید بگویم که روند قیمت مواد معدنی و فلزات در بازار جهانی همیشه مانند یک حلقه بوده است. ایجاد ظرفیت‌های جدید در بخش معدن و راه‌اندازی این ظرفیت‌ها و در نتیجه افزایش تولید و پیشی گرفتن آن از تقاضا و همچنین رکود اقتصادی چین باعث شده تا قیمت مواد معدنی و فلزات در بازار با افت مواجه شود. همه شرکت‌ها دچار رکود شده‌اند و سرمایه‌گذاری شرکت‌ها نیز کاهش یافته است. کارخانه‌های فولاد غیررقابتی تعطیل شده و یا در حال تعطیلی هستند. قیمت مواد معدنی هم به شدت کاهش یافته است. همه این موارد یک چرخه هستند که الان ما دقیقا در نقطه حضیض این چرخه قرار داریم. چه کسی می‌داند که این دوره چه زمانی تمام می‌شود. اما یک نکته واضح است و آن اینکه تولیدکنندگان با بهره‌وری خوب، مصرف انرژی بهینه و تکنولوژی بالا می‌توانند، در همین شرایط نیز به پول درآوردن ادامه دهند. به نظر من صنعت آهن و فولاد ایران هم در موقعیت خوبی قرار دارد. ایران تقاضای داخلی بزرگی دارد و همچنین می‌تواند به پشتوانه قدرت رقابت‌پذیری این صنعت، صادرات هم داشته باشد.

به نظر شما بازار مواد معدنی چه زمانی از رکود خارج خواهد شد؟

نمی‌توانم در این باره پیش‌بینی کنم. اگر می‌توانستم پیش‌بینی کنم، قطعا آدم ثروتمندی بودم! ولی به نظرم چند سال طول می‌کشد تا صنعت فولاد از این رکود خارج شود. زمانی که اضافه ظرفیت ایجاد شده در کارخانه‌ها به نقطه تعادل برسد از رکود خارج خواهیم شد.


پس چطور در این شرایط استرالیا همچنان با شدت در حال رشد تولید سنگ آهن خود است؟

استرالیا از نظر ذخایر سنگ آهن بسیار غنی است و این کشور می‌تواند با کمترین هزینه ممکن سنگ آهن خود را از روی زمین برداشته و با هزینه حمل بسیار پایین از طریق کشتی به چین صادر کند. به این ترتیب استرالیا می‌تواند حتی در پایین‌ترین سطح قیمتی هم به فعالیت خود ادامه دهد و در این شرایط تولیدکنندگان ضعیف‌تر را از بازی خارج کند. البته ما نگران این وضعیت نیستیم و روی صنعت فولاد ایران تمرکز کرده‌ایم و توسعه این صنعت را قوی می‌بینیم.

درباره آخرین وضعیت راه‌اندازی دفتر اتوتک در ایران توضیح بفرمایید. قرار بود این دفتر تا قبل از پایان سال 2015 راه‌اندازی شود.

راه‌اندازی این دفتر جزو برنامه‌های ما است که طبق برنامه پیش می‌رود. فضای ایران در حال تغییر است و تحریم‌ها در حال برداشته شدن هستند. این وضعیت کار ما را راحت می‌کند تا بتوانیم ارتباط نزدیکتری با مشتریانمان در ایران داشته باشیم. به‌هرحال ما چندین دهه است که با مشتریان ایرانی در ارتباط هستیم و راه‌اندازی دفتر در ایران، این ارتباط را قوی‌تر هم می‌کند.

آماری از ارزش کل پروژه‌های در دست اجرای اتوتک در ایران در حوزه‌های مختلف دارید؟

هم‌اکنون آماری در این زمینه در اختیار ندارم اما کلیه پروژه‌های ما در ایران در حال پیشرفت هستند. ما در ایران در حوزه‌های فلزات پایه، فلزات سبک و فولاد پروژه‌های مختلفی را در حال اجرا داریم و توسعه‌های زیادی در ایران وجود دارد. با برداشته شدن تحریم‌ها اجرای پروژه‌های سرعت بیشتری نیز می‌گیرد و ما شاهد سرمایه‌گذاری‌های زیادی در ایران خواهیم بود.

درباره آخرین وضعیت اجرای پروژه نفلین سینیت سراب توضیح بفرمایید.

در این پروژه قرار است به ماده اولیه تولید آلومینا و در نتیجه آلومینیوم برسیم؛ بنابراین پروژه مهمی برای ما و ایران است. ما در حال مطالعه و تحقیق در این پروژه هستیم تا مطالعات امکان‌سنجی موردنیاز جهت سرمایه‌گذاری و فراوری در پروژه را تهیه کنیم.


چندی پیش گروهی از خبرنگاران رسانه‌های مختلف در مراسم افتتاح فاز دوم توسعه کنسانتره مس سرچشمه حضور داشتند و آلایندگی موجود در هوای اطراف این پروژه آنها به طور قابل ملاحظه‌ای مشهود بود. با توجه به اینکه اتوتک صاحب تکنولوژی این پروژه بوده است، نظر شما درباره این آلایندگی چیست؟

باید بگویم که این آلایندگی ارتباطی با اتوتک و تکنولوژی اتوتک ندارد. ما تکنولوژی کنسانتره را تامین کرده‌ایم و آلایندگی موردنظر مربوط به سولفوری است که از واحد ذوب خارج می‌شود. در واحد ذوب با سوختن سنگ، سولفور خارج می‌شود که باید سیستمی تعبیه شود که گاز ایجاد شده ناشی از این فرایند را جمع‌آوری کرده و اجازه ورود آن به هوا را ندهد. در همین زمینه باید یک کارخانه اسید در منطقه ایجاد شود که گاز را جمع‌آوری کرده و در نهایت محصول اسید سولفوریک تولید شود که یک محصول اقتصادی نیز است. اتوتک در صورت تمایل شرکت ملی صنایع مس می‌تواند در زمینه بهبود وضعیت آلایندگی و ایجاد کارخانه اسید کمک‌های لازم را ارائه دهد.

از ابتدای شروع به کار دولت یازدهم و به ویژه بعد از توافق ایران و کشورهای 1+5 در مساله هسته‌ای، هیات‌های اقتصادی و تجاری زیادی از کشورهای مختلف به ویژه اروپا به ایران سفر کرده‌اند. آیا قرار نیست هیاتی از فنلاند نیز به ایران بیاید؟

برنامه‌هایی در این زمینه وجود دارد و قرار است هیات بزرگی به همراه یک مقام رده بالای فنلاند به زودی به تهران بیاید. چندی پیش نیز رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران در فنلاند حضور داشت و مذاکرات خوبی انجام شد. من فکر می‌کنم به زودی طرف‌های ایرانی و فنلاندی بتوانند با یکدیگر ملاقات داشته باشند.

پیش‌بینی شما درباره میزان درآمد و فروش اتوتک در سال جاری میلادی و سال 2016 چیست؟

در این زمینه نمی‌توانم اظهارنظری کنم، چرا که این اطلاعات مربوط به بورس است و نمی‌توانم تا پیش از انتشار گزارش رسمی شرکت، اظهارنظری درباره آن بکنم. ما در ابتدای سال 2016 گزارش عملکرد سال 2015 اتوتک را منتشر خواهیم کرد که در آن گزارش اطلاعات موردنظر شرکت اعم از فروش، سود، سفارش‌ها و غیره وجود خواهد داشت و پیش‌بینی‌های مربوط به سال 2016 نیز در آن ارائه خواهد شد.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی و علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۴۵
کد مطلب: 28759