گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
استرالیا، پیشرو در اکتشافات تکمیلی
گروه اكتشاف و زمين شناسي - اکتشافات تکمیلی را می‌توان جزئی مهم از عملیات بهره‌برداری دانست. عملیاتی که بر اساس آن شاهد توسعه معدن و همچنین ارتقای کیفیت بهره‌برداری خواهیم بود. کشورهای بزرگ معدنی همچون کانادا و استرالیا با ارتقای فناوری و دستگاه‌های آزمایشگاهی توانستند در حوزه اکتشافات تکمیلی جایگاه خوبی را به‌دست آورند، در حالی که ایران به دلیل نبود فناوری و دستگاه‌های آزمایشگاهی در سال‌های تحریم نتوانست آن طور که باید در اکتشافات تکمیلی به موفقیت برسد اما امروز با توسعه روابط بین‌المللی می‌توان در زمینه واردات فناوری وارد عمل شد.
 
به گزارش ماين نيوز، معاون فنی شرکت معدنی زمین‌کاوان زمان درباره اکتشافات تکمیلی در ایران و مقایسه آن با دیگر کشورهای معدنی دنیا اظهار کرد: پیش از آنکه بخواهیم درباره این موضوع صحبت کنیم باید تعریفی از اکتشاف تکمیلی داشته باشیم. در واقع اکتشاف تکمیلی، اکتشافی است که در هنگام استخراج انجام می‌شود. انجام این کار دقت در استخراج را افزایش می‌دهد.

وحید صائب‌فر با تاکید بر اهمیت اکتشاف تکمیلی، گفت: اکتشاف تکمیلی در هنگام استخراج موضوعی است که باید در تمامی معادن بزرگ و کوچک مورد توجه قرار گیرد. در واقع با انجام این کار می‌توان برنامه‌ریزی بهتری برای بهره‌برداری از معدن داشته باشیم. با انجام اکتشاف تکمیلی می‌توان در کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت برای معدن برنامه‌ریزی کرد. امروز معادن چه در ایران و چه در کشورهای معدنی دیگر همچون کانادا و برزیل مستلزم انجام اکتشافات تکمیلی هستند.

به گفته وی، هرچه این کار با دقت بیشتری انجام شود نتیجه بهتری در زمان استخراج حاصل می‌شود. در واقع اکتشافات تکمیلی بر میزان کیفیت مواد استخراجی بسیار موثر بوده و می‌تواند این موضوع را تغییر دهد. نباید این نکته را فراموش کرد که اصلی‌ترین عامل اجرایی شدن اکتشافات تکمیلی بودجه است. برای انجام اکتشافات تکمیلی بودجه مورد نیاز باید در اختیار معدنکار قرار گیرد.

صائب‌فر با اشاره به این موضوع که بیشتر معادن بزرگ دنیا معادن مس و آهن هستند، افزود: معادن بزرگ دیگری در حوزه‌های مختلف همچون الماس وجود دارد اما نکته مهم این است که تمامی این معادن از طریق اکتشافات تکمیلی به چنین وسعتی دست یافته‌اند. این موضوع در ایران نیز قابل مشاهده است؛ به عنوان مثال معدن بزرگ مس سرچشمه همچنان اکتشافات تکمیلی را انجام می‌دهد.

وی تصریح کرد: هرچند انجام اکتشافات تکمیلی بسیار مهم است اما درحال‌حاضر انجام این کار در ایران با مشکل بودجه مواجه است. بدون شک اگر بودجه کافی در اختیار بخش معدن قرار بگیرد اکتشافات تکمیلی بهتر از گذشته انجام می‌شود و در واقع اصل موضوع بودجه‌بندی است.

معاون فنی شرکت معدنی زمین‌کاوان زمان ادامه داد: در کشورهای معدنی جهان، بیشتر معادن در دست بخش خصوصی است و شرکت‌های بزرگ معدنی تامین بودجه را انجام می‌دهند. در کشورهای معدنی همچون کانادا، استرالیا، برزیل و... اکتشافات تکمیلی با دقت و کیفیت بیشتری نسبت به ایران انجام می‌شود.

وی درباره تاثیر اکتشافات تکمیلی بر کیفیت ماده استخراجی، افزود: انجام این کار تاثیر بسیاری بر کیفیت استخراج و بهره‌برداری از معدن دارد. در واقع با انجام اکتشافات تکمیلی اطلاعات مورد نیاز برای فرآوری به‌دست می‌آید و در نتیجه خوراک مورد نیاز کارخانه‌های فرآوری با کیفیت بهتری تامین می‌شود. از سویی با انجام اکتشافات تکمیلی، زمان باطله‌برداری نیز مشخص می‌شود که این موضوع بر کاهش هزینه‌ها بسیار تاثیرگذار است.

شناسایی کانسارهای جهانی تا عمق۶۰۰متر

معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران نیز درباره اکتشافات تکمیلی در کشورهای معدنی جهان اظهار کرد: در کشورهای استرالیا، برزیل، کانادا و ... اکتشافات تکمیلی توسط بخش خصوصی انجام می‌شود و دولت تنها اکتشافات مقدماتی را انجام می‌دهد.

جلیل قلمقاش گفت: در این کشورها بخش خصوصی مطالعات ژئوفیزیک زمینی، حفاری و مطالعات آزمایشگاهی با دقت بالا دارد و آنها را اجرایی می‌کند تا بتواند اکتشافات تکمیلی را به درستی انجام دهد. به طور کلی اکتشافات تکمیلی در کشورهای معدنی دنیا دقیق‌تر از ایران انجام می‌شود.

وی ادامه داد: در کشورهایی مانند استرالیا و برزیل شرکت‌های خصوصی اکتشافات تکمیلی را با سرعت بالایی انجام می‌دهند تا بتوانند معادن بیشتری را شناسایی کنند. در واقع بخش خصوصی در این کشورها از توانایی بالایی برخوردار است که این توانایی در سرعت اکتشاف تکمیلی بسیار موثر است.

او ادامه داد: به طور کلی فناوری و تجهیزات آزمایشگاهی نقش مهمی در توسعه اکتشافات تکمیلی ایفا می‌کنند. در نتیجه ایران در سال‌های تحریم به دلیل وارد نشدن فناوری‌های مورد نیاز با مشکلاتی در حوزه اکتشافات تکمیلی مواجه شد اما امروز با تغییرات رخ داده در فضای بین‌المللی می‌توان برای ورود فناوری با کشورهای بزرگ معدنی جهان وارد مذاکره شد.

معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران درباره این موضوع افزود: توانمندی بخش خصوصی و همچنین استفاده از فناوری‌های جدید تاثیر بسیاری در این رابطه دارد. متاسفانه بخش خصوصی در ایران توانمندی زیادی ندارد در حالی که اکتشافات تکمیلی باید با سرعت و دقت انجام شود.

در نتیجه فرآیند شناخت معادن در ایران نیازمند صرف زمان بیشتری خواهد بود. اگر به اکتشاف معادن بزرگ نگاهی داشته باشیم خواهیم دید که اکتشاف آنها سال‌ها طول کشیده است.

قلمقاش درباره اینکه کدام کشور معدنی در انجام اکتشافات تکمیلی پیشرو و موفق است، تصریح کرد: استرالیا را می‌توان در زمینه انجام اکتشافات تکمیلی کشور پیشرویی دانست به طوری که در اکتشافات تکمیلی توانسته کانسارهای جهانی تا عمق ۶۰۰متری را نیز شناسایی کند. در حالی که ما با در اختیار داشتن کارشناسان باتجربه و به دلیل نداشتن فناوری و دستگاه‌های مورد نیاز توانایی انجام این موارد را آن طور که باید نداریم.

وی در پاسخ به این پرسش که ایران برای دستیابی به موقعیت کشورهای معدنی بزرگ دنیا درحوزه اکتشافات تکمیلی باید چه اقداماتی انجام دهد، اظهار کرد: مهم‌ترین نکته در اختیار داشتن امکانات است. ما می‌توانیم با تنظیم قوانین مناسب سرمایه‌گذاران را برای ورود به این بخش تشویق کنیم.

همچنین برای واردات فناوری و دستگاه‌های مورد نیاز باید روابط بین‌المللی خود را بهبود و توسعه بخشیم. ما در زمان تحریم‌ها قادر به واردات دستگاه‌های مورد نیاز برای اکتشافات تکمیلی نبودیم اما با اتفاق‌های رخ داده در امور سیاسی و بین‌الملل زمینه واردات دستگاه‌ها و فناوری‌های پرسرعت فراهم شده است و می‌توانیم شاهد توسعه در این بخش باشیم.

انجام خودکار اکتشافات تکمیلی

عضو کمیته اکتشاف خانه معدن درباره اکتشافات تکمیلی اظهار کرد: براساس سنت و روش‌های موجود، معدنکاران دارای پروانه به طور خودکار اکتشافات تکمیلی را برای معادن انجام می‌دهند که خوشبختانه نتایج خوبی را به دنبال داشته است.

طاهر احمدی‌نژاد گفت: امروز اگر به آمارهای منتشرشده از معادن بزرگ نگاهی داشته باشیم با دو عدد روبه‌رو می‌شویم که یکی از آنها از طریق اکتشاف تکمیلی به‌دست آمده است. درواقع انجام اکتشافات تکمیلی به توسعه بخش معدن کمک می‌کند.

به گفته وی، در گذشته انجام عملیات اکتشاف تکمیلی راحت‌تر از امروز انجام می‌شد. درحال‌حاضر به دلیل کمبود اطلاعات در نوع پروانه‌ها بهره‌برداری و دیگر موارد موجود، توسعه اکتشافات تکمیلی با کمی مشکل مواجه است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۱۷
کد مطلب: 24060
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت