گروه معادن سنگ آهن
 
پیش‌نویس استراتژی معدن سنگ‌آهن سنگان تدوین شد
ذخیره ۱.۲ میلیارد تنی زمین‌شناسی سنگان
گروه معادن >سنگ آهن - پس از آن‌که در آخرین روزهای پاییز تفاهم نامه‌ای سه جانبه با هدف عملیات اکتشاف معادن در ۱۲ هزار کیلومترمربع در منطقه سنگان به امضا رسید‌، ایمیدرو بودجه‌ای معادل ۱۳۵ میلیارد ریال را برای اجرای یک سال این پروژه اختصاص داد و اعلام کرد که برنامه اصلی اکتشاف بیشتر و رسیدن تا ۲۰۰‌ هزار کیلومترمربع است.
به گزارش ماين نيوز، در همین حال اعلام شد که برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع عملیات اکتشافی است و به هر میزان که بخش خصوصی ورود کند، این رقم تا ۲۰۰ هزار کیلومتر هم افزایش خواهد یافت.

پروژه سنگان یکی از پروژه‌هایی بود که پای سرمایه‌گذاران خارجی را به حوزه معدن باز کرد و بسیاری از شرکت‌های اروپایی، اتریشی، ایتالیایی، فرانسوی و روسی که تا پیش از این تمایل چندانی به سرمایه‌گذاری در این طرح‌ها نشان نمی‌دادند، با فضای مثبت ایجاد شده در این بخش به رقابت برای حضور در این پروژه‌ها پرداختند.

در تازه‌ترین اخبار پس از حضور ایتالیایی‌ها و اتریشی‌ها در برخی طرح‌های اکتشافات معدنی، فولاد‌سازان آلمانی و روسی نیز راهی ایران شدند، همچنین حضور گرجستانی‌ها در معادن کشورمان قطعی شده و شرکت‌های بزرگ فرانسوی تا بهمن‌ماه برای مشارکت در این پروژه‌ها به کشورمان سفر خواهند کرد.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه مجتمع سنگ‌آهن سنگان‌ با تاکید بر این‌که ذخیره بالای معادن سنگان بخش قابل‌توجهی از خوراک اولیه فولادسازان داخلی را تامین خواهد کرد،‌ گفت: شرایط ایجاب می‌کند که برنامه‌ریزی کامل و دقیقی برای توسعه حوزه سنگان انجام گیرد تا در مسیر توسعه پایدار گام‌های صحیحی برداشته شود.

عباس گل‌محمدی توسعه و برنامه‌ریزی فعالیت‌های معدن سنگان را به دو بخش تقسیم کرد که شامل فعالیت و برنامه‌ریزی براساس ذخایر اکتشاف شده موجود و فعالیت و برنامه‌ریزی اقدام‌های جدید می‌شود.

وی ذخیره زمین‌شناسی معدن سنگان را حدود ۱.۲ میلیارد تن عنوان و تصریح کرد: یک‌میلیارد تن از این ذخیره به صورت قطعی اکتشاف شده است و براساس برنامه‌ریزی‌های دولت، بخشی از خوراک اولیه فولاد از این بخش تامین می‌شود.

گل‌محمدی اظهار کرد: حجم بالای ذخیره معادن سنگان به تصویب مصوباتی از سوی دولت انجامیده است.

براساس این مصوبات قرار است حدود ۲۰ میلیون تن کنسانتره و گندله از این مجموعه جهت تامین خوراک اولیه طولانی‌مدت فولاد کشور مورد استفاده قرار گیرد و بدین منظور تعدادی از سرمایه‌گذاران بخش خصوصی نیز برای این مهم در منطقه مستقر شده‌اند و کار اجرایی شروع شده است.

۲۵درصد از فعالیت‌ها که شامل طرح ۲.۶ میلیون تنی کنسانتره در حال بهره‌برداری، طرح تولید ۲.۴ میلیون تنی کنسانتره و پنج میلیون تنی گندله که عملیات اجرایی آنها آغاز شده، توسط بخش دولتی سنگان انجام می‌شود.

همچنین ۷۵ درصد دیگر این برنامه کلان، به منظور تولید ۱۵ میلیون تن کنسانتره و گندله، توسط بخش‌خصوصی که شامل شرکت فولاد مبارکه‌، گروه توسعه ملی‌، شرکت فولاد شرق کاوه و مجتمع فولاد خراسان می‌شوند‌، در حال پیگیری است.

وی یادآور شد: برنامه‌ریزی ‌اولیه در معاونت برنامه‌ریزی و توسعه مجتمع سنگ‌آهن سنگان در این خصوص انجام گرفته است و پیش‌نویس سند چشم‌انداز و راهبردی با عنوان «استراتژی معدن سنگ‌آهن سنگان» تهیه شده است، به‌طوری‌که همه فعالیت‌ها طی ۲۵ سال آینده در قالب این سند راهبردی گنجانده شده تا بسترساز و راهگشای پیشرفت‌های چشمگیر آینده باشد.

گل‌محمدی افزایش حجم ظرفیت راه‌آهن به حدود ۱۵ میلیون تن، ساماندهی جاده‌های مواصلاتی معدن و منطقه جهت تسهیل در حمل‌ونقل، تولید مواد معدنی قابل فروش از باطله‌های کم‌عیار و افزایش ظرفیت‌های تولیدی در کارخانه کنسانتره و سنگ‌شکن‌های مجموعه را از دیگر برنامه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای در حال اجرای این مجتمع برشمرد و افزود: برنامه‌ریزی‌هایی که تاکنون به آنها پرداخته‌ایم، براساس ذخیره‌های اکتشافی موجود معادن سنگان است.

وی به برنامه‌های توسعه‌ای آینده مجتمع سنگ‌آهن سنگان اشاره کرد و افزود: درمورد برنامه‌های توسعه آینده می‌توان به توافقنامه‌ای که به‌تازگی بین معاونت‌های وزارت صنعت‌، معدن و تجارت صورت گرفته، اشاره کرد که طی آن، یک طرح عظیم اکتشاف اصولی براساس داده‌های ژئوفیزیک هوایی و سطحی برنامه‌ریزی شده است که با عنوان طرح جامع اکتشاف پهنه سنگان شناخته می‌شود.

گل‌محمدی ادامه داد: این طرح عظیم که در خراسان‌رضوی اجرا خواهد شد‌، یک محدوده ۱۲ ‌هزار کیلومترمربعی، یعنی در حدود یک‌سوم کل استان شامل شهرستان‌های خواف‌، رشتخوار‌، تایباد‌، تربت جام، زاوه‌، فریمان و تربت حیدریه را در بر می‌گیرد. برای اجرای این طرح، از بهترین تیم‌های مطالعاتی در بخش دانشگاهی و مشاوران زبده و متخصصان سازمان زمین‌شناسی و ایمیدرو استفاده شده و نظارت فنی آن توسط مجتمع سنگ‌آهن سنگان انجام خواهد گرفت‌.

وی افزود: طی این طرح جامع، همه مواد معدنی در این محدوده شناسایی و مشخص خواهد شد و تمامی پیش‌بینی‌ها و زیرساخت‌ها از جمله راه‌ها‌، نحوه استخراج اصولی این معادن‌، مدیریت اصولی باطله‌ها‌، بررسی موقعیت جانمایی و استقرار واحدهای کانه‌آرایی و فرآوری و همچنین بررسی مسائل زیست‌محیطی مرتبط با این فرآیندهای معدنی در این طرح گنجانده شده است‌.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۶ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۴:۵۰
کد مطلب: 2392
 
مرجع : روزنامه گسترش صنعت