گروه معادن
 
قرارداد کوتاه‌مدت، مشکل پیمانکاران معدنی
گروه معادن - اجرای پروژه‌های معدنی در مقیاس کوچک و بزرگ نیازمند ماشین‌آلات و تجهیزات متفاوت است که برخی پیمانکاران ایرانی در تامین آنها با مشکلاتی روبه‌رو هستند. از این رو کارشناسان معتقدند، در صورتی که قراردادهای اجرای طرح‌های معدنی در بلندمدت منعقد شود، پیمانکاران انگیزه لازم برای تامین تجهیزات را پیدا می‌کنند. از طرف دیگر کارفرمایان شاهد پیشرفت دقیق طرح طبق زمانبندی خواهند بود. استخراج و بهره‌برداری از محدوده‌های معدنی نیازمند بهره‌گیری از یک تیم کارآمد است که دانش فنی و تجهیزات موردنیاز را در اختیار داشته باشد. از این رو بهره‌برداران در زمان اخذ مجوز ضمن ارائه طرح اجرایی، همکاران پروژه را نیز معرفی می‌کنند تا در استخراج موادمعدنی از این شرکت‌های پیمانکاری استفاده کنند.
 
به گزارش ماين نيوز، نائب رئیس خانه معدن ایران در رابطه با مشکلات اجرایی که ممکن است در اجرای یک پروژه به وجود آید، گفت: برای اینکه درک درستی از اجرای پروژه‌ها و مجریان معدنی پیدا کنیم، نخست باید این موضوع روشن شود که مجریان طرح‌های معدنی همچون فعالیت‌های ساختمانی، پیمانکار نیست؛ زیرا به تمام بخش‌های معدنی مسلط هستند و همین مسئله منجر شده در ایران تعداد این شرکت‌های بسیار کم باشد.

بهرامن ادامه داد: یکی از موانع اجرایی این مجریان معدنی تامین تجهیزات موردنیاز است. اگرچه در زمان تحریم‌ها این ماشین‌آلات با هزینه بالاتر تهیه شده اما خدمات پس از فروش و تهیه قطعات یدکی پس از واردات مشکلاتی را برای مجریان طرح‌های معدنی به وجود آورده است. این شرایط ممکن است مانع اجرای دقیق طرح طبق خواسته کارفرماها شود. اما این موضوع به ندرت رخ می‌دهد زیرا اجرای پروژه طبق طرح تعریف شده انجام می‌شود.

محمدرضا بهرامن با بیان اینکه تدوین قراردادهای بلندمدت مشکل پیمانکاران معدنی را برطرف خواهد کرد، ادامه داد: یکی از مشکلات پیمانکاران برای تامین و نوسازی تجهیزات مطابق با فناوری‌های روز، نبود قراردادهای بلندمدت است. به عبارت دیگر در طرح‌های معدنی بزرگ که بیشتر از سوی دولت انجام می‌شود باید قرارداد با پیمانکاران یا مجریان طرح به گونه‌ای منعقد شود که آنها انگیزه لازم را برای تامین انواع ماشین‌آلات پیدا کنند. به همین دلیل تدوین قراردادهای بلندمدت، خرید این تجهیزات را توجیه‌پذیر می‌کند. از طرف دیگر کارفرماها می‌توانند طبق زمانبندی تعیین شده شاهد پیشرفت پروژه باشند و این یک منفعت متقابل خواهد بود.

او با نگاهی به مصوبه اخیر مجلس در مورد بودجه شرکت‌های ایمیدرو به منظور تهیه و تولید، به عنوان متولی طرح‌های بزرگ معدنی دولت افزود: از آنجایی که براساس مصوبه مجلس در بودجه امسال، سازمان ایمیدرو باید برای اجرای طرح‌ها، بودجه درخواست کند و از سوی دیگر درآمدهای معدنی خود را به خزانه واریز کند، این موضوع در اجرای پروژه‌های معدنی شرکت ایمیدرو و تهیه و تولید تاثیر منفی خواهد گذاشت. به گونه‌ای که آنها نمی‌توانند به تعهدات خود در قبال پیمانکاران به موقع پایبند باشند. چراکه اجرای پروژه‌های معدنی شرکت‌های دولتی منوط به تامین اعتبارات است و در صورتی که به موقع تامین نشود روند اجرای پروژه با تاخیر همراه خواهد شد.

او با تاکید بر اینکه نوع نگاه به پیمانکاران معدنی باید تغییر کند، تصریح کرد: وقتی در اجرای یک پروژه معدنی به دلیل عوامل مختلفی چون کاهش قیمت مواد معدنی و... فعالیت معدن متوقف می‌شود در چنین شرایطی اگر کارفرما با نگاهی مشارکتی با پیمانکار همکاری را شروع کرده باشد، خسارت تعطیلی معدن متوجه هر دو طرف خواهد شد و بر مبنای تعاملات دو طرفه مشکلات پرداختی برطرف خواهد شد.

تاخیر دریافت هزینه اجرا، مشکل پیمانکاران معدنی

نائب رئیس انجمن سنگ آهن ایران نیز در مورد مشکلاتی که در اجرای پروژه‌های معدنی بین پیمانکاران و کارفرمایان معدنی به وجود می‌آید، اظهار کرد: در صورتی که فعالیت‌های معدنی بر مبنای طرح بهره‌برداری اجرا شود و کارفرما تجهیزات و ماشین‌آلات موردنیاز پیمانکار را فراهم کند و از طرف دیگر تضمین‌های لازم را ارائه دهد مشکلی پیش نخواهد آمد، چرا که کارفرمایان بخش خصوصی با فروش مواد معدنی پس از استخراج، هزینه اجرای پروژه را به پیمانکاران پرداخت می‌کنند، گرچه در برخی معادن کاهش قیمت موادمعدنی مشکلاتی را برای پرداخت هزینه اجرای پروژه‌ها به همراه داشته اما این مسئله در مورد تمام معادن صدق نمی‌کند.

بهرام شکوری با نگاهی به مشکلاتی که در اجرای پروژه‌های معدنی وجود دارد، ادامه داد: به طور کلی جامعه معدنکاران در تامین تجهیزات و ماشین‌آلات روز با موانع تحریمی مواجه هستند و نمی‌توانند از نشان (برند)های برتر دنیا خرید کنند، از این‌رو با رفع تحریم‌ها این مشکل برطرف می‌شود.

وی تاکید کرد: مشکل دیگری که پیمانکاران بخش خصوصی با آن روبه‌رو هستند تاخیر پرداخت هزینه پروژه‌هایی است که دولت کارفرماست، زیرا در سال‌های گذشته رکود اقتصادی منجر به کاهش اعتبارات طرح‌های دولتی شده و این مسئله باعث شده پیمانکاران هزینه اجرای طرح‌های دولتی را با تاخیر دریافت کنند.

او با اشاره به برخی از راهکارهایی که مشکلات پیمانکاران معدنی را کاهش می‌دهد، افزود: دولت برای رفع مشکل پرداخت پیمانکاران معدنی باید اوراق مشارکت عرضه کند. از طرف دیگر به دلیل اینکه پیمانکاران هزینه اجرای پروژه‌های خود را با تاخیر دریافت می‌کنند، دولت باید در مناقصه‌های پروژه‌های جدید سهام یا اوراق مشارکت ارائه شده از سوی پیمانکاران را به جای وثیقه بپذیرند، تا ضمن اجرای سریع‌تر پروژه‌های معدنی، تعامل بیشتری بین خود و پیمانکاران به وجود آورند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۳۲
کد مطلب: 23551
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت