گروه معادن
 
معدن، موتور محرکه اقتصاد صنایع پایین‌دستی
گروه معادن - سهم بخش معدن در اقتصاد کشور در حالی در آمارهای منتشر شده ۳۰درصد اعلام می‌شود که کارشناسان نیز بر این میزان مهر تایید زده و معتقدند با توجه به ظرفیت بخش معدن در جذب سرمایه‌های مردم در بورس و قابلیت ورود به سایر صنایع و صنایع تبدیلی و همچنین ارزش‌افزوده بالاتر صادرات فرآورده‌های معدنی، این بخش سهم بالایی را در اقتصاد کشور به خود اختصاص داده است.
 
به گزارش ماين نيوز، بخش معدن علاوه بر استخراج مواد معدنی، فرآورده‌ها و صنایع معدنی را دربرمی‌گیرد و از منابع آن شرکت‌های تولیدی و تبدیلی مختلفی در بخش‌های مختلف اقتصادی فعالیت می‌کنند. از این‌رو سهم تولیدی و ارزی این بخش تنها به مواد معدنی بر نمی‌گردد و صنایع معدنی و تبدیلی را نیز شامل می‌شود.

صنایع پایین‌دستی دیده شود

عضو هیات‌مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت در رابطه با سهم ۳۰درصدی این بخش در اقتصاد کشور گفت: اگر به صورت کلان به این درصد نگاه کنیم، به‌طور قطع به این موضوع پی خواهیم برد که نه‌تنها مواد استخراج شده معدنی و صنایع معدنی همچون مس و فولاد و... در نظر گرفته شده بلکه صنایع پایین‌دستی نیز دیده شده است. در واقع اگر بخواهیم بخش‌های اقتصادی را در نظر بگیریم بخش صنعت از ۳ حوزه مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین می‌کند که شامل معدن، کشاورزی و پتروشیمی است. بنابراین تولیدات معدنی به صنعت وارد می‌شود و تاثیر آن بر اقتصاد کشور می‌تواند بیش از این میزان نیز باشد.

آرمان خالقی با نگاهی به شرکت‌های حاضر در بورس ادامه داد: به‌طور قطع نقش ۳۰درصدی بخش معدن در بورس کاملا روشن است، چراکه صنایعی همچون مس، فولاد، سیمان، سنگ‌آهن و... نقش موثری در بورس ایفا می‌کنند و از آنجایی که به سرمایه‌گذاری بالایی نیاز دارند نسبت به شرکت‌هایی که در بخش کشاورزی، خدمات و... فعال هستند بهتر می‌توانند سرمایه‌های مردم را جذب کنند. با این حال این مسئله به ایجاد رونق اقتصادی و به صرفه کردن فعالیت‌های معدنی نیز برمی‌گردد و هرقدر میزان رقابت‌پذیری محصولات معدنی در بازارهای جهانی بیشتر شود به همان میزان سودآوری و جذب سرمایه موفق‌تر خواهد بود. گرچه مردم شناخت زیادی نسبت به معدنکاری ندارند و تنها از طریق فعال کردن پروژه‌های عمرانی، راه‌سازی و... می‌توان سهم شرکت‌های معدنی را در بورس رونق داد و از این طریق جذابیت بیشتری را برای مردم به وجود آورد.

وی با نگاهی به وضعیت صادرات غیرنفتی ایران اضافه کرد: در بخش صادرات نیز بخش معدن سهم مناسب به خود اختصاص داده است، هر چند با توجه به ظرفیت ایران در مواد معدنی کافی نیست. با این حال در محصولاتی مانند مس، سنگ‌آهن، سنگ‌های تزئینی و... صادرات داریم.

کاهش سهم معدن در بورس متاثر از رکود

یک عضو هیات‌مدیره خانه معدن با تایید سهم معدن در اقتصاد کشور گفت: در گذشته بیشتر آمار مربوط به سهم بخش معدن تنها با در نظر گرفتن استخراج مواد معدنی بوده به همین دلیل توجه حاکمیت و مسئولان را چندان جلب نکرده است اما اگر این آمار براساس تولید صنایع معدنی ارائه شود به‌طور قطع سهم قابل توجهی به این بخش اختصاص می‌یابد و حمایت مسئولان را نیز در پی خواهد داشت.

بهرام شکوری با اشاره به مهم‌ترین شرکت‌های بخش معدن که در بورس فعال هستند، ادامه داد: شرکت‌های تولیدکننده مس، فولاد، سنگ‌آهن، سیمان، سرب و روی و... از مهم‌ترین شرکت‌های معدنی هستند که سهم قابل توجهی از ارزش بورس را به خود اختصاص داده‌اند. در واقع این شرکت‌ها در زمان رونق اقتصادی شرایط خوبی داشتند. به گونه‌ای که هر تن مس در بازار جهانی با قیمت ۹هزار دلار به فروش می‌رسید اما درحال‌حاضر کاهش یافته و به ۵هزار دلار در هر تن رسیده است که به‌طور قطع در کاهش معاملات آنها در بورس نیز موثر بوده است. از طرف دیگر مصوب شدن بهره‌مالکانه برای تمام معادن در کاهش نقش شرکت‌های معدنی در بورس نیز موثر است. به گونه‌ای که بانک‌ها به‌عنوان یکی از سهامداران شرکت‌های معدنی بزرگ پس از مصوبه بهره‌مالکانه به‌دنبال واگذاری سهام خود هستند. شرایط رکود و برخی مسائل دیگر نیز تا حدودی نقش شرکت‌های معدنی را در بورس کاهش داده است.با این حال رونق شرکت‌های معدنی می‌تواند در جذب ۲۰۰میلیارد تومان سرمایه سرگردان در دست مردم موثر باشد.

او با نگاهی به نقش بخش معدن در صادرات غیرنفتی تصریح کرد: این بخش در صادرات غیرنفتی جایگاه ویژه‌ای دارد، به‌طوری‌که در سال‌های گذشته نزدیک به ۲۲ میلیون تن صادرات سنگ‌آهن و همچنین صادرات کنسانتره مس، فولاد و... داشته‌ایم که ارزآوری مناسبی برای کشور داشته‌اند. بخش سنگ‌های تزئینی نزدیک به ۱۷۵میلیون دلار ارز آوری داشته است این در حالی است نزدیک به ۱۴میلیون تن در سال از این محصول در کشور تولید می‌شود و تنها ۶درصد آن صادر می‌شود.

در مقابل کشوری مانند ترکیه با ۱۱میلیون تن تولید در سال ۸۵درصد آن را صادر می‌کند و نزدیک به ۲میلیارد و ۲۲۰میلیون دلار برای این کشور ارزآوری به همراه دارد که این نشان‌دهنده ضعف رویکرد صادراتی این بخش است که می‌تواند پررنگ‌تر شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۲ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۰۶
کد مطلب: 21648
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت