گروه معادن
 
تخفیف ۲۰ درصد حقوق دولتی به شرط بهره‌وری
گروه معادن - افزایش رقابت‌پذیری محصولات معدنی برای حضور در بازارهای جهانی در کنار برنامه توسعه‌ای بخش معدن در دستور کار متولیان بخش معدن قرار گرفته است به گونه‌ای که مدیرکل آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو روز گذشته در نشستی خبری اعلام کرد.
به گزارش ماین نیوز، طبق دستورالعملی که به تایید وزیر صنعت، معدن و تجارت رسیده، سازمان ایمیدرو متولی ایجاد بهره‌وری در بخش معدن شده است که شرکت‌های معدنی و صنایع معدنی با رعایت شاخص‌هایی همچون کاهش مصرف انرژی، بهره‌وری نیروی انسانی، استخراج، تکمیل زنجیره‌های بالادستی صنایع معدن و... می‌توانند بین ۵ تا ۲۰ درصد مشمول تخفیف حقوق دولتی شوند.

بخش معدن شامل اکتشاف، استخراج، فرآوری و صنایع معدنی است که هریک از این زیرمجموعه‌ها برای افزایش بهره‌وری نیازمند ایجاد شرایط خاص هستند به گونه‌ای که در بخش اکتشاف افزایش عمق حفاری‌ها، در استخراج افزایش بهره‌برداری و در فرآوری و صنایع معدنی تولید با کمترین هزینه و تکمیل حلقه‌های بالادستی از اهمیت بالایی برخوردار است.

جایزه بهره‌وری معدن با تایید سازمان ملی بهره‌وری

مدیرکل آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو با اشاره به همایش جایزه بهره‌وری معدن و صنایع معدنی گفت: این همایش که برای سومین بار در بخش معدن از سوی سازمان ایمیدرو در اسفندماه امسال برگزار خواهد شد، شرکت‌های برتر این بخش براساس شاخص‌ها رتبه‌بندی می‌شود. در واقع شرکت‌های معدنی، فولادی و فلزی، غیرفولادی، خدمات فنی و مهندسی در این چارچوب قرار می‌گیرند. جایزه بهره‌وری معادن از سوی سازمان بهره‌وری ایران به شکل مشروط مورد تایید قرار گرفته است که با بررسی و مذاکراتی که انجام شده این ایرادات جزئی نیز برطرف خواهد شد. با این حال این تنها جایزه بخش معدنی است که مورد تایید سازمان ملی بهره‌وری در کشور است.

شمس‌الدین سیاسی‌راد با بیان اینکه ۳۵ شرکت معدنی و صنایع وابسته در این جایزه مورد ارزیابی قرار می‌گیرند، ادامه داد: مجموعه شرکت‌های حاضر در این همایش ۹۰ درصد تولیدات بخش معدن را به خود اختصاص داده‌اند. از این رو ایمیدرو بر مبنای استراتژی توسعه راهبردی بخش معدن دو راهکار اصلی را پیش می‌برد. نخست اینکه دررابطه با این شرکت‌ها میزان رشد سرمایه‌گذاری و تجهیز معادن برای تعریف پروژه‌های جدید معدنی و همچنین توسعه معدن بر پایه امکانات موجود از طریق اثربخشی و کارآیی بنگاه‌های اقتصادی را پیش گرفته است. این سازوکارها با هدف کاهش قیمت تمام‌شده محصولات برای حضور در بازارهای رقابتی جهانی مدنظر است.

رقابت‌پذیری با بهره‌وری

مدیرکل آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو با نگاهی به اهمیت بهره‌وری انرژی در صنایع معدنی تصریح کرد: یکی از رویکردهای ایمیدرو بحث مدیریت انرژی در بنگاه‌های تولید و صنایع معدنی انرژی‌بر همچون آلومینیوم است، چرا که با توجه به کمبود آب در کشور چرخه فرآوری با تاکید بر توسعه صنایع کم آب بر استقرار یابد. از طرف دیگر توانمندسازی منابع انسانی با بهره‌وری نیروی انسانی و ایجاد فضای رقابتی متناسب با بازارهای بین‌المللی مدنظر است.

سیاسی‌راد با نگاهی به بهبود رقابت‌پذیری بنگاه‌های اقتصادی ایران در دو سال اخیر ادامه داد: براساس آمار مجتمع جهانی اقتصاد، شاخص‌های رقابت‌پذیری ایران در سال‌های ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ م از بین ۱۴۸ کشور جهان رتبه ۸۲ را به خود اختصاص داده بود که در یک سال گذشته ۱۶ پله کاهش پیدا کرده است. بنابراین با تکیه بر شاخص‌های نوآوری، کارآیی افزایش می‌یابد، از این رو ایجاد شاخص کارآیی و اثربخشی فعالیت بنگاه‌های اقتصادی باعث می‌شود زمینه بهره‌وری بخش معدن افزایش یابد. او با نگاهی به تبصره ۵ ماده ۱۴ قانون معادن ادامه داد: براساس این ماده وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز خواهد بود تا ۲۰ درصد از حقوق دولتی را به منظور افزایش بهره‌وری در معادنی که شاخص‌ها را رعایت کرده‌اند، تخفیف دهد. از این رو بر پایه دستور وزیر صنعت، معدن و تجارت دستورالعمل استفاده از این ماده در اختیار سازمان ایمیدرو گذاشته شده تا با همکاری معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت به اجرا درآید، به گونه‌ای که برای تصویب اعطای معافیت، دستورالعمل پیشنهادی به شورای‌عالی معادن برای تصویب ارجاع خواهد شد.

مدیرکل آموزش، پژوهش و فناوری ایمیدرو با نگاهی به روش‌های افزایش بهره‌وری در بخش معدن تصریح کرد: اکتشافات تکمیلی، بهینه‌سازی استخراج، تحقیق و توسعه، رعایت محیط‌زیست از جمله اقدامات موثری است که شاخص‌های ایجاد بهره‌وری در بخش معدن خواهد بود. در صورتی که این روش‌ها در برنامه شرکت‌های معدنی و صنایع معدنی قرار گیرد، مطابق دستورالعمل وزارت صنعت، معدن و تجارت مشمول تخفیف تا ۲۰ درصد حقوق دولتی خواهد شد.

او با بیان اینکه مواد معدنی پایان‌پذیر است، اضافه کرد: افزایش بهره‌وری ساختاری به عنوان یکی از وظایف حاکمیتی سازمان ایمیدرو است اما از آنجایی که معادن جزو انفال است، افزایش حداکثر نرخ بهره‌وری با نظارت و مدیریت هزینه انجام می‌شود تا نرخ ستانده‌ها از داده‌های سرمایه و مواد اولیه بالا رود. بنابراین بهره‌وری در بخش معدن مستلزم نوسازی و تامین تجهیزات است تا استخراج و فرآوری بهتر صنایع معدنی را به همراه داشته باشد.

توان‌افزایی یا هدایت پژوهش‌های بخش معدن

رییس انجمن مهندسی معدن ایران با اشاره به نقش فاکتورهای اجرایی در ارتقای بهره‌وری بخش معدن گفت: بهره‌وری تحت تاثیر دو مولفه اثربخشی و کارآیی است، به گونه‌ای که کارآیی شامل استفاده بهینه از تجهیزات و نیروی انسانی است و اثربخشی نیز انجام کارهای درست را دربرمی‌گیرد. در رابطه با کارآیی توان‌افزایی نیروی انسانی با کمک انجمن‌ها و مراکز آموزشی و دانشگاهی انجام خواهد شد و در بخش اثربخشی نیز پروژه‌ها تعریف می‌شود که به طور قطع افزایش بهره‌وری در بخش معدن را به همراه خواهد داشت.

علی‌اصغر خدایاری با بیان اینکه اجرای پروژه‌های موثر یکی از راهکارهای افزایش بهره‌وری در بخش معدن است، ادامه داد: توان‌افزایی نرم‌افزاری و سخت‌افزاری برای اجرای پروژه‌ها می‌تواند در کنار سیستم‌های پژوهشی و آزمایشگاهی بخش معدن به ویژه فرآوری به بهره‌وری معدن کمک کند. بنابراین با یک نگاه جامع به انجام مطالعات و اجرای طرح‌های معدنی و صنایع معدنی می‌توان بهره‌وری را افزایش داد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۴۰
کد مطلب: 22064
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت