گروه صنایع معدنی فولاد
 
رشد نسبي قيمت فولاد دوام مي آورد؟
گروه صنایع معدنی >فولاد - به رغم آنکه طي چند هفته و بعضا چند ماه گذشته روند قيمت ها و نوسانات بازار محصولات فولادي عمدتا نزولي و به سمت رکود بيشتر در حرکت بود، اما از ابتداي هفته گذشته و به خصوص از روز دوشنبه شاهد بهبود و رشد نسبي نرخ برخي آهن آلات در سطح بازار و درب کارخانه ها هستيم. بر اين اساس قيمت ميلگرد بعضي نوردکاران بخش خصوصي افزايش حداکثر 10 تا 20 توماني را به ازاي هر کيلو در بازار طي سه روز اخير تجربه کرده است. کمااينکه برخي ديگر از مصنوعات فولادي نيز در حالي که تا دو هفته پيش با شيب نسبتا تندي در حال کاهش قيمت بودند، از اواسط هفته با ثبات نسبي راهي بازارهاي فروش شده اند که در اين گروه مي توان به کالاهايي نظير محصولات مفتولي، نبشي و ناوداني، لوله، قوطي، پروفيل و... اشاره کرد.
به گزارش ماين نيوز،‌ در اين ميان برخي فعالان بازار و معامله گران نيز تفسيرها و بعضا نظرات متفاوتي پيرامون چرخش چند روز اخير قيمت ها و پيش بيني تداوم يا عدم ادامه اين روند در روزهاي آينده دارند. يکي از آهن فروشان با اشاره به رشد نسبي قيمت ها در بازار آهن گفت: افزايش قيمت فولاد در چند روز اخير صرفا بازار گرمي است؛ چرا که حجم نقدينگي بسيار کم است و با آنکه قيمت ها به صورت دست ساخته به اصطلاح تکاني خورده اند، اما حجم تقاضا به نسبت قبل تغيير محسوسي نکرده و کماکان به ميزان پاييني به بازار تزريق مي شود. به اين دليل در نهايت پس از يک هفته بازار به روال گذشته خود برخواهد گشت.

يکي ديگر از معامله گران هم در اين رابطه مي گويد: طي چند ماه اخير به دليل رکود شديد معاملات و پيش بيني ادامه اين روند در آينده، اغلب انبارهاي آهن در سطح تهران و شهرستان ها به نسبت دوران رونق بازار خالي بوده و آهن فروشان انگيزه چنداني براي پر کردن انبارها و دپوي کالاهاي فولادي نداشته اند، در واقع هم عرضه کنند گان فولاد و هم مصرف کنندگان براي خريد دست نگه داشته بودند که تغيير مسير بازار ناشي از به کف رسيدن قيمت محصولات فولادي به طور قطع به گرم شدن معاملات و ادامه اين روند تا پايان سال کمک کرده و خريداران را سرانجام راهي بازار خواهد کرد.

از سوي ديگر يکي از تجار هم معتقد است: روند مثبت قيمت ها طي چند روز اخير به سرعت فروکش مي کند؛ چرا که برخي بازارسازي ها عامل آن بوده و در حال حاضر بازار و بورس کالاروندي خلاف هم را طي مي کنند، از اين رو تنزل متناوب قيمت هاي پايه در بورس کالااز سوي فولادسازان بزرگ منجر به دوام نياوردن رشد قيمت هاي بازار خواهد شد. به هر طريق در کنار تمامي اين نظرات و پيش بيني هاي گوناگون آنچه مهم جلوه مي کند اين است که تا هفته پاياني اسفند ماه، فولادسازان و آهن فروشان تنها سه هفته زمان براي فروش بخشي از محصولات دپو شده در انبارها و دريافت اندکي نقدينگي مورد انتظار دارند. تحت شرايطي که خطر واردات بدون تعرفه نيز حيات توليدکنندگان داخلي را تهديد مي کند و به دليل تداوم رکود در بازار فولاد بعيد به نظر مي رسد شاهد جهش و تغيير خاصي در بازار طي اين مدت باشيم، استراتژي فولادسازان براي تصاحب بخش بيشتري از تقاضاي مصرفي در اين مدت گوناگون است. به نظر مي رسد برخي توليدکنندگان سعي در گرم کردن بازار به کمک افزايش محسوس قيمت هاي اعلامي فروش طي چند روز گذشته و تداوم آن در روزهاي آينده دارند و برخي ديگر ترجيح مي دهند کنار نشسته و تنها نظاره گر بازار باشند. اين دسته اگر با استعلام قيمت نيز از جانب خريداران روبه رو شوند، نرخ هاي فروش را چندان تغيير نمي دهند و سعي مي کنند با ثبات قيمت محصولات خود را در بازار بفروشند. بعضي ديگر اما در انديشه فروش بيشتر محصولات توليدي به کمک استراتژي کاهش قيمت هستند و در چند روز گذشته هم به خوبي نشان دادند که در بورس کالايا بازار آزاد براي جلب نظر خريداران نرخ ها را تا جايي که امکان دارد تنزل خواهند داد.

به هر طريق متقاضيان فولاد نيز در مواجهه با تمامي اين نوسانات قيمت ها، گويا عزم خود را جزم کرده اند تا زماني که به صورت ادامه دار و جدي بهبود بنيادين پايه هاي بازار و رونق واقعي مبادلات را مشاهده نکرده اند، تنها به قدر نياز از بازار فولاد خريد کنند و ريسک معامله سنگين محصولات فولادي را در شرايطي که تحولات فرداي بازار به روشني مشخص نيست و عمدتا با ابهام همراه است، به جان نخرند.

در حال حاضر نشانه هاي رونق بازار به علت رکود فعاليت هاي ساختمان سازي و استارت نخوردن پروژه هاي عمراني جديد و از سويي رکود عمومي حاکم بر اقتصاد کشور (در کنار خطر واردات فولاد ارزان قيمت از سوي کشورهاي ديگر) تا به آن حد کمرنگ و ضعيف است که نمي توان بهبود جريان مبادلات محصولات فولادي را تا سه هفته آينده چندان محتمل دانست. مگر آنکه در سال جديد با روشن شدن کارنامه و در واقع نتيجه مذاکرات چند ساله پرونده هسته اي ايران و اثرات آن در رفع يا عدم رفع تحريم ها، سرنوشت نوسانات قيمت نفت و بازخورد آن در بودجه کشور، تعيين تکليف هدفمندي يارانه ها به دنبال حرف و حديث هايي که اخيرا پيرامون حذف يارانه ثروتمندان به دنبال آن است و سرانجام اعطاي يارانه به بخش توليد و از سويي تصميم وزارت صنعت در ارتباط با وضع تعرفه ها و محدوديت هاي وارداتي بر فولاد، دورنما و چشم انداز عمومي صنعت فولاد کشور روشن شود تا با قطعيت بيشتري درخصوص رونق يا تداوم رکود معنادار آن در سال 94 سخن گفت.

تحولات روز گذشته در معاملات فولادي هاي بورس کالا

در حالي که بازار فولاد چند روزي است به سمت افزايش چراغ خاموش قيمت انواع محصولات فولادي حرکت کرده است، اما در بورس کالامهمترين عرضه کنندگان رينگ فولاد کماکان بر طبل کاهش قيمت ها مي کوبند که نظير اين اتفاق روز سه شنبه و درخصوص نرخ شمش فولاد ذوب آهن رخ داد. به هر ترتيب روز گذشته تالار صنعتي و معدني ميزبان ذوب آهن و فولاد هرمزگان جنوب بود که حجم اندک عرضه انواع مقاطع ساختماني از سوي ذوب آهن اصفهان جالب توجه بود. اين شرکت تيرآهن 14 را با قيمت 1670 تومان در حجم 110 تن روز گذشته فروخت. سبد ميلگرد A3 در سايزهاي 12تا 16 و 12 تا 25 را نيز به ترتيب با نرخ هاي 1560 و 1430 تومان در حجم هاي 470 و 2008 تن مورد مبادله قرار دارد. از طرفي اين شرکت سبد ميلگرد مخلوط را هم با نرخ هاي متفاوت و در تناژهاي گوناگون روز گذشته در معرض مبادله قرار داد و بزرگ ترين معامله روي اين محصول در حجم 2008 تن صورت گرفت و مابقي پايين تر از اين رقم بود. ديگر محصول ارائه شده از طرف

ذوب آهن سبد ميلگرد و تيرآهن با نرخ 1670 تومان بود که به مقدار 544 تن فرخته شد. در نهايت فولاد هرمزگان جنوب هم در اين روز 10 هزار تن تختال را در حالي که حجم عرضه 60 هزار تن بود با قيمت 1380 تومان مورد مبادله قرار داد.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۰۶
کد مطلب: 21566
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد