گروه صنایع معدنی فولاد
 
سستي بازار فولاد و تعميق ركود
گروه صنایع معدنی >فولاد - بازار فولاد هفته گذشته را در سربالايي سخت معاملات و در سراشيبي کاهش قيمت اغلب محصولات فولادي گذراند. اين هفته در حالي که کمترين نشانه اي از بهبود روند خريد و فروش ها در بازار رسمي و غيررسمي فولاد مشاهده نشد، اما آهنگ کاهشي بهاي شمش و رقابت عرضه کننده هاي مقاطع براي فروش محصولات ولو به قيمتي پايين تر از متوسط بازار، در مجموع شرايطي را فراهم ساخت تا بازار به طور يکدست نزولي شود.
به گزارش ماین نیوز، هفته گذشته در اولين روز معاملاتي اين بازار، در حالي که بهاي شمش وارداتي از کشور روسيه به طور ميانگين 1746 تومان به ازاي هر کيلو قيمت داشت، اما پايان هفته بهاي اين محصول به رقم 1731 تومان تنزل يافت. همين روند در ارتباط با شمش هاي وارداتي از کشورهاي ترکيه و کره جنوبي نيز که تحويل آنها در بندر امام است تکرار شد، به طوري که از رقم متوسط 1725 تومان در روز شنبه، اين محصول قيمت 1710 تومان را در روز پنج شنبه گذشته ثبت کرد.

مسير قيمت ها در بازار فولاد اين روزها در يک چرخه معيوب قرار گرفته است، به بيان ديگر در يک حرکت رفت و برگشتي شاهديم که رکود بازار مقاطع و ميل به نزول قيمت ها در اين بازار بر بهاي شمش اثر کاهنده داشته و از سوي ديگر افت قيمت شمش نيز نرخ مقاطع نوردي را کاهش داده است. در هفته قبل افت نسبي نرخ ارز هم فشار ديگري بر بهاي شمش هاي وارداتي وارد کرد که در کنار عدم تمايل خريداران به معامله اين محصول که بخشي از آن ناشي از کاهش حجم توليد کارخانه هاي نورد مي شود، شرايط بيش از پيش براي ريزش قيمت ها در هر دو بازار (بازار مقاطع و شمش) فراهم شد.

در بازار مقاطع روز شنبه هفته گذشته متوسط قيمت ميلگرد در سايزهاي 14، 16 و 18 معادل 1875 تومان در هر کيلو بود که روز چهارشنبه به 1851 تومان رسيد. در اين ميان بهاي تيرآهن هاي ذوبي نيز در شاخه هاي 14، 16 و 18 از متوسط 333 هزار تومان در ابتداي هفته به 331 هزار تومان تنزل يافت. علاوه بر اين شاخه هاي سنگين تيرهاي ذوبي هم مانند 22، 24 و 27 با 4 هزار تومان کاهش قيمت در طول اين هفته رقم 880 هزار تومان را در روز چهارشنبه به ثبت رساند.

نگاهي به مسير قيمت ها و معاملات از ابتداي سال جديد تاکنون نشان مي دهد روند نزولي قيمت ها بسيار طولاني مدت شده که به اين جهت انتظار مي رود فعالان باسابقه از بازار عقب نشيني کرده و معامله گران کوچک تر نيز حجم فعاليت خود را نسبت به گذشته محدودتر کنند. نکته قابل ملاحظه ديگر اين است که حجم نقدينگي موجود در بازار نيز به شدت پايين آمده و پتانسيل سفته بازي را در شرايط اخير بيش از پيش کاهش داده است، بنابراين تسهيل فرآيند معامله در بازار به ندرت صورت مي گيرد که چشم انداز بازار را حداقل تا اواخر ماه مبارك رمضان کند و ضعيف نشان مي دهد.

در اين ميان جرقه هاي مقطعي در طول برخي روزها نيز که توانست اندکي معاملات بورس کالارا رونق ببخشد هرچند به احتمال قوي دست ساخته بوده است، اما به سرعت خاموش شد.

تمامي اين موارد بازار را وارد فصل رکود و سستي عميقي کرده است که در اين ميان اگر اميد به رخ دادن تحرک و جنب و جوشي نيز باشد و تقاضايي وارد بازار شود با توجه به اين مسائل بايد گفت که بازار به هيچ وجه پتانسيل جهش نخواهد داشت.

تمامي اين موارد در حالي رخ مي دهد که پتانسيل عرضه نيز از سه طريق واردات، توليد داخل و بورس کالاتضعيف شده که البته در ضعف عميق تقاضا رخ نمايي نمي کند، اما خروجي اين موارد به کاهش موجودي انبارها منتهي خواهد شد. از طرفي کاهش نرخ دلار و بالابون نسبي نرخ سود بانکي (سپرده هاي کوتاه مدت با سود کمتر از يک درصد در ماه)، تورم رو به پايين، رکود و بي رونقي بازار املاک که در ماه رمضان به طور قطع راکدتر هم خواهد شد، در مجموع شرايطي را موجب شده تا به صورت واقعي و رواني شرايط رکود بازار و ذهنيت نسبت به آن در ميان فعالان بازار عميق تر شود. در اين ميان با توجه به اينکه بسياري از فعالان بازار در هفته پيش رو يا به مسافرت مي روند يا با ذهنيت آغاز ماه رمضان به استقبال اين ماه مي روند، بنابراين در مجموع در هفته آينده نيز بازار تکاپويي نخواهد داشت تا قادر به ثبت نوسان باشد.
تاریخ انتشار : شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۱
کد مطلب: 10034
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد