گروه معادن سنگ آهن
 
در جلسه سنگ آهنی‌ها با سرقینی مطرح شد:
ضرورت کارشناسی بیشتر درباره عوارض صادرات سنگ‌آهن
گروه معادن >سنگ آهن - جلسه اعضای انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران با معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت امروز در حالی برگزار شد که در این جلسه بر ضرورت کار کارشناسی بیشتر درباره عوارض صادرات سنگ آهن به منظور لطمه ندیدن تولید و اشتغال معادن کوچک مقیاس سنگ آهن تاکید شد.
به گزارش خبرنگار ماين نيوز، مهرداد اکبریان – رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران – در این جلسه با اشاره به اینکه برخی آمار و ارقام مطرح شده درباره معادن سنگ آهن واقعی نیست، گفت: ۹۰ درصد از کل تولید فولاد کشور مربوط به ۳ کارخانه می شود و حدود ۸۵ درصد از تولید سنگ آهن کشور نیز در اختیار معادن بزرگ سنگ آهن است. تولید سنگ آهن توسط بخش خصوصی نیز سالانه به حدود ۱۲ میلیون تن می رسد. ضمن اینکه ۱۴۰ پروانه بهره برداری از معادن سنگ آهن در کشور داریم که ۱۳۰ پروانه از این تعداد ۴ تا ۵ میلیون تن بیشتر صادرات ندارند.

او با اشاره به اینکه براساس بررسی های انجام شده میانگین تولید پروانه های بهره برداری در حوزه سنگ آهن حدود ۳۰ هزار تن در سال است، افزود: وضع عوارض صادرات روی محصول تولیدی معادن کوچک عملا باعث تعطیلی آنها می شود و اشتغالزایی آنها را نیز که عمدتا در مناطق محروم هستند به خطر می اندازد.

وی با بیان اینکه به ازای هر ۱۰۰۰ تن تولید سنگ آهن یک فرصت شغلی ایجاد می شود، افزود: امروز صبح جلسه ای با انجمن تولیدکنندگان فولاد داشتیم که در این جلسه پیشنهاد دادیم اگر قرار است معدنداران واحد فراوری کنسانتره و گندله احداث کنند این کار با مشارکت واحدهای فولادی انجام شود. در واقع ما پیشنهاد تشکیل شورای معدن و فولاد را دادیم.

اکبریان با اشاره به اینکه احداث واحدهای کنسانتره و گندله نیاز به اعطای تسهیلات بانکی مناسب به معدنداران دارد، گفت: راههای جایگزینی نیز برای عوارض صادرات وجود دارد. اما به نظر من در صورت وضع عوارض به شکل کنونی حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از اهداف دولت در زمینه وضع عوارض محقق نخواهد شد.

رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن با بیان اینکه تجربه وضع عوارض و تعرفه تجربه ای شکست خورده در سایر صنایع از جمله خودروسازی است، عنوان کرد: به دلیل تعرفه بالای واردات خودرو امروز شاهد این هستیم که مردم از کیفیت خودروهای موجود در بازار راضی نیستند و چند هزار کشته نیز در سال داریم. از سوی دیگر ورود بخش خصوصی سرمایه گذار به هر حوزه ای در همه جای دنیا نیاز به تشویق و حمایت دارد.

وی افزود: انجمن سنگ آهن ایران آمادگی نیاز سنگ آهن موردنیاز واحدهای فولادی را به قیمت رقابتی دارد.

در ادامه این جلسه غلامرضا حمیدی انارکی، دبیر اجرایی خانه معدن با اشاره به اینکه با وضع هرگونه عوارض روی صادرات هرگونه ماده معدنی مخالفم، اظهار کرد: در همه جای دنیا صادرکننده را تشویق می کنند و ما نباید با وضع عوارض صادرکننده را تنبیه کنیم. اگر روی صادرات مواد خام معدنی عوارض وضع می شود پس باید روی صادرات فولاد خام هم عوارض وضع شود.

پروانه سلطانی، نائب رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن نیز در این جلسه با اشاره به ذخایر ۵.۱ میلیارد تنی احتمالی و قطعی سنگ آهن در ایران گفت: از این مقدار حدود ۲.۸ میلیارد تن ذخایر قطعی و ۲.۳ میلیارد تن نیز ذخایر احتمالی هستند.

وی با بیان اینکه مصرف داخلی سنگ آهن دانه بندی حدود ۴.۵ میلیون تن برآورد می شود، گفت: تا سال ۱۳۹۴ طبق آمارهای منتشر شده تولید کنسانتره به ۷۰ میلیون تن و تولید گندله نیز به ۶۶ میلیون تن خواهد رسید.

او با اشاره به اینکه صادرات سنگ آهن بخش خصوصی در سال قبل حدود ۱۲ میلیون تن بوده است، افزود: بخشی از این میزان صادرات نیز مربوط به خرید سنگ آهن توسط بخش خصوصی از مازاد بخش دولتی یا بورس بوده است.

سلطانی خاطرنشان کرد: بیشترین عواقب وضع عوارض روی صادرات سنگ آهن متوجه معادن سنگ آهن با ذخیره کمتر از یک میلیون تن و عیار کمتر از ۵۵ درصد می شود. ۹۳ معدن در این بخش داریم که به طور متوسط هر یک حدود ۱۰۰ نفر اشتغال دارند. بنابراین اشتغال کلی در این بخش به ۹۳۰۰ مورد می رسد. از سوی دیگر کل اشتغال معادن با ذخایر یک تا ۱۰ میلیون تن به حدود ۱۵۴ هزار نفر می رسد. عوارض صادرات در سال اول تا ۵۰ درصد و در سال دوم تا ۹۰ درصد روی تولید سنگ آهن تاثیر منفی می گذارد.

ابوالقاسم شفیعی، رئیس هیئت مدیره انجمن سنگ نیز در این جلسه با اشاره به اینکه عیار آهن در همه معادن سنگ آهن یکی نیست و نباید همه معادن را به یک صورت دید، افزود: حقوق و عوارض دولتی باید براساس عیار و اندازه هر معدن اخذ شود و نباید حقوق و عوارض از همه معادن به یک صورت گرفته شود.

وی با اشاره به اینکه در مجلس بحث اخذ مالیات ۵۰ درصدی از صادرات کلیه مواد نیز مطرح است، گفت: ما پیشنهاد دادیم در صورت اجرایی شدن این موضوع حداقل تشخیص میزان مالیات بر عهده وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار بگیرد.

شفیعی افزود: در شرایطی که بانکها ال سی باز نمی کنند و بهره های بانکی نیز بیش از ۳۰ درصد است شرایط مناسبی برای احداث واحدهای گندله سازی در کشور وجود ندارد.

پروانه معصومی، عضو انجمن سنگ آهن با اشاره به اینکه ما سنگ آهن عیار ۶۵ درصد را به ذوب آهن اصفهان با قیمتهای بسیار مناسب می دهیم، گفت: هر سال نیز قرارداد فروش ما تمدید می شود این در حالی است که مبالغ هنگفتی از ذوب آهن اصفهان طلبکار هستیم و این شرکت پول ما را نیز دیر می دهد. اگر قرار باشد معدنداران وارد عرصه تولید کنسانتره و گندله شوند دولت باید ضمانت دهد که تا مدت زمان طولانی قوانین مربوط به این حوزه تغییر نکند و این گونه نباشد که اگر ما وارد حوزه تولید کنسانتره و گندله شدیم باز در آن حوزه اقدام به محدودیت صادرات و وضع عوارض کنند.

وی با اشاره به اینکه می توان با ایجاد یک کنسرسیوم بزرگ چند واحد بسیار بزرگ تولید کنسانتره در کشور ایجاد کرد، خاطرنشان کرد: این کار باید در کنار تسهیلات و حمایتهای دولتی انجام شود.

شکوری، دیگر عضو انجمن سنگ آهن نیز در این جلسه با اشاره به اینکه دولت باید برای ورود معدنداران به بخش تولید کنسانتره و گندله تسهیلات کافی را ایجاد کند، افزود: معدنداران سنگ آهن حاضرند سنگ آهن خود را به واحدهای فولادسازی بفروشند اما با چه قیمتی؟ اگر صنعتی مانند فولاد کارا نیست نباید جور آن را بخش سنگ آهن بکشد. ضمن اینکه درآمدهای بخش معدن عمدتا در همین بخش مجددا سرمایه گذاری شده است.

وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر انتظار داریم وزارت صنعت، معدن و تجارت همکاری لازم را برای تامین مناسب ماشین آلات معدنی با ما داشته باشد. ما می توانیم نیرویی را که در صنعت فولاد کار می کند به صورت کامل جذب کنیم. خوب نیست که بخواهیم صنعت مرده ای را مانند صنعت فولاد با تنفس مصنوعی زنده نگه داریم.

سجاد غرقی، عضو انجمن سنگ هم با اشاره به اینکه افزایش قیمت دلار فرصت محدودی را برای تولید سنگ آهن به وجود آورد تا بتوانند نقدینگی لازم را جهت تزریق در پروژه های توسعه ای خود بدست آورند، اظهار کرد: باید در نظر داشته باشیم که بیشتر سود حاصل از صادرات سنگ آهن مربوط به صادرکنندگان این محصول می شود نه تولیدکنندگان سنگ آهن و باید بین این دو حوزه تفکیک قایل شویم.

وی با اشاره به اینکه با توجه به هزینه های اکتشافی، تامین ماشین آلات و غیره حاشیه سود فعالیت در معادن سنگ آهن چندان بالا نیست، توضیح داد: پول حاصل از صادرات سنگ آهن مجددا در همین حوزه سرمایه گذاری می شود و ما نباید با وضع عوارض توسعه بخش معدن را متوقف کنیم.

محمدرضا بهرامن، نائب رئیس خانه معدن نیز در این جلسه با اشاره به اینکه تجربه نشان داده پول و درآمد بخش معدن در همین حوزه سرمایه گذاری شده است، گفت: متاسفانه بحث دریافت عوارض از صادرات کلیه مواد خام در مجلس مطرح شده که طرح چنین مباحثی نشان می دهد کار کارشناسی لازم روی آنها انجام نشده است.

وی افزود: ما باید در نظر بگیریم که فولاد هم محصولی استراتژیک بوده و باید به سمتی بریم که کشور وابستگی کمتری به واردات آن داشته باشد تا در شرایط محدودیت دچار مشکل چندانی نشویم. از سوی دیگر باید به این نکته توجه کنیم که معدنداران هم به دنبال سودهای کاذب و غیرواقعی نیستند و حاضر در جای خود نیز هزینه های لازم را برای توسعه صنایع وابسته پرداخت کنند. اما باید برای انجام این کار اعتمادسازی لازم انجام شود.

بهرامن افزود: بهتر است صندوقی ایجاد شود تا عوارض دریافتی از سنگ آهن در آن نگهداری شده و منابع این صندوق نیز صرف توسعه همین بخش شود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۳۸
کد مطلب: 2115