گروه معادن
 
واگذاری معادن بر پایه تخصص و توان مالی
گروه معادن - دولت برای جلوگیری از رکود و غیرفعال شدن معادن برای واگذاری محدوده‌ها، ملاک تخصص فنی و مالی را لحاظ کرده تا بر مبنای آن تنها شرکت‌های تخصصی معدنی با شرکت در مزایده‌ها و کسب امتیاز لازم وارد شوند.
به گزارش ماين نيوز، در این رابطه متولیان بخش معدن با تاکید بر اینکه در واگذاری پهنه‌های معدنی ۲ ملاک توان مالی و فنی مد نظر است معتقدند کسب امتیاز از شروط واگذاری پهنه‌های معدنی است که باید در اساسنامه شرکت قید شده باشد، البته با وجود تاکید متولیان بخش معدن بر لزوم واگذاری‌ها بر مبنای تخصص‌گرایی و بهره‌وری برخی از کارشناسان معتقدند در مزایده پهنه‌ها و معادن بزرگ برخی از شرکت‌ها با تکیه بر منابع مالی، قدرت رقابت را از بخش خصوصی گرفته‌اند که این موضوع علاوه بر خروج بخش خصوصی از فعالیت‌های اقتصادی در بلند مدت منافع دولت را نیز تامین نخواهد کرد.

توسعه بخش معدن مستلزم افزایش واگذاری پروانه‌های اکتشافی و استخراجی به بخش خصوصی است. حال از آنجایی که شرایط برای سرمایه‌گذاری در پهنه‌ها از سوی متولی بخش معدن تعیین شده، شرکت‌هایی که از شرایط لازم برخوردار هستند با ورود به مزایده می‌توانند محدوده را در اختیار بگیرند.

معادن با اختیار متولی معدن واگذار شود

نایب رییس خانه معدن ضمن تاکید بر اینکه شرکت‌های وابسته به بانک‌ها و ارگان‌ها در مزایده‌های بخش معدن نقش پر رنگی دارند گفت: ورود سرمایه‌گذاران به بخش معدن با شرکت در مزایده پهنه‌های اکتشافی و بهره‌برداری از معادن امکان‌پذیر است که در هر دو حالت به شرکت‌های بزرگ با پشتوانه منابع دولتی منوط می‌شود. چراکه در شرایط کنونی کنسرسیوم‌ها و هلدینگ‌های بزرگ معدنی تشکیل نشده و هنوز در ابتدای راه هستند و واگذاری از طریق مزایده این شرکت‌ها را از رقابت دور می‌کند. در واقع با توجه به اینکه محدوده‌های بزرگ به منابع مالی بالایی نیاز دارد شرکت‌های وابسته به بانک‌ها و سازمان‌های دولتی با تکیه بر اعتبارات به سادگی در مزایده‌ها برنده می‌شوند. این مسئله در نهایت منجر به واگذاری غیرتخصصی خواهد شد و برخی از محدوده‌ها پس از واگذاری نیمه کاره رها می‌شوند.

محمدرضا بهرامن با بیان اینکه واگذاری معادن از طریق مزایده در شرایط کنونی مناسب نیست ادامه داد: کشورهای پیشرفته معدنی با تعیین استانداردها شرایط ویژه‌ای برای سرمایه‌گذاران معدنی فراهم می‌کنند تا از طریق پیشنهادات ارائه شده شرکت‌های تخصصی وارد شوند. حال در ایران با برگزاری مزایده شرایط رقابتی شرکت‌ها در بخش معدن از بین می‌رود، زیرا از یک سو شرکت‌های خارجی با محدودیت‌های قانونی برای حضور پررنگ در مزایده‌ها روبه‌رو هستند. از سوی دیگر شرکت‌های بین‌المللی که در بخش معدن در حال شکل گیری هستند به دلیل نداشتن سابقه کاری و... از ملاک و امتیاز لازم برای برنده شدن پهنه‌ها در مزایده برخوردار نیستند.

به همین دلیل برگزاری مزایده در بخش معدن نیازمند فراهم شدن بستر مناسب است. به عبارت دیگر پس از تشکیل و تقویت شرکت‌های کنسرسیومی در بخش معدن واگذاری معادن از طریق مزایده‌های معدنی روش مناسبی خواهد بود اما درحال‌حاضر این روش نمی‌تواند منافع بلند مدت دولت را تامین کند و تنها در کوتاه‌مدت به نفع دولت خواهد بود. رییس کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران با نگاهی به روش موثر واگذاری معادن در شرایط کنونی ادامه داد: تعریف استانداردهای معدنکاری از سوی متولی معدن و واگذاری معادن براساس تخصص شرکت‌هایی که در این زمینه اعلام آمادگی می‌کنند بهترین راهکار تخصص گرایی برای فعال کردن محدوده‌های معدنی است. از این رو با اصلاح قوانین و مقررات باید اختیارات لازم به متولی بخش معدن اعطا شود تا با واگذاری معادن بدون مزایده و براساس قابلیت شرکت‌ها به رونق بخش معدن کمک کنند.

ملاک واگذاری کسب امتیاز است

مدیرکل دفتر نظارت بر امور معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در رابطه با شرایط واگذاری معادن از طریق مزایده گفت: چگونگی واگذاری پهنه‌های معدنی از طریق فراخوان به اطلاع شرکت‌ها رسیده و آنها با شرکت در مزایده‌ها بر مبنای ویژگی‌های فنی و مالی امتیاز لازم را برای در اختیار گرفتن پهنه معدنی کسب می‌کنند و در نهایت پس از پی جویی و شناسایی مواد معدنی بلوک بندی انجام شده و در محدوده‌ای که بدون معارض است می‌توانند معدنکاری خود را آغاز کنند.

عباسعلی ایروانی با اشاره به اهمیت ویژگی‌های تخصصی شرکت‌های حاضر در مزایده‌های معدنی ادامه داد: شرکت‌هایی مجاز به حضور در مزایده پهنه‌های معدنی هستند که در اساسنامه آنها فعالیت‌های معدنی و اکتشافی قید شده باشد از سوی دیگر شرکت‌ها باید توان مالی کافی داشته باشند تا بتوانند امتیاز لازم را اخذ کنند. از این رو محدودیتی برای ورود شرکت‌هایی که وابسته به موسسات و سازمان‌های دولتی هستند وجود ندارد. چراکه کسب امتیاز بر پایه تخصص فنی و مالی شرکت لازمه حضور در مزایده‌های معدنی است و این شرکت‌ها براساس توان مالی و تخصصی که دارند از موقعیت مناسبی برای برنده شدن مزایده‌های معدنی برخوردار هستند.

او با نگاهی به نحوه حضور موثر شرکت‌های خصوصی ادامه داد: تشکیل هلدینگ و کنسرسیوم منجر به هم افزایی توان تخصصی و مالی شرکت‌ها می‌شود اما این کنسرسیوم‌ها باید بر مبنای امکانات شرکت‌های زیر مجموعه در مزایده‌ها شرکت کنند و اگر به عنوان یک شرکت حقوقی مستقل حضور یابند به دلیل اینکه فعالیت‌های آنها ستادی است و توان اجرایی آنها متعلق به شرکت‌های زیر مجموعه است نمی‌توانند امتیاز لازم را کسب کنند، بنابراین حضور قوی کنسرسیوم‌ها منوط به استفاده از امتیاز زیر مجموعه‌هاست. برای نمونه یک شرکت هلدینگ ممکن است با مجموع امتیاز شرکت‌های زیر مجموعه ۱۰۰۰ امتیاز کسب کند حال در مزایده‌ای که به ۲۰۰ امتیاز نیاز دارد این امتیاز از مجموع امتیازات هلدینگ و شرکت‌های زیر مجموعه کسر خواهد شد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۰۰
کد مطلب: 21096
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت