گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
خام‌فروشی بلای جان سنگهای تزینی لرستان
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - لرستان یکی از استان های غربی ایران است که علاوه بر جاذبه های طبیعی و گردشگری در زمینه معادن نیز حرفهایی برای گفتن دارد و یکی از عظیم ترین ذخایر سنگ دنیا را در دل خود جای داده است که می توان از سنگهای تزئینی و ساختمانی منحصر به فردش نام برد.
به گزارش ماین نیوز، در حالی که وجود این معادن سنگ در هرکجا می توانست ثروت بسیاری را برای مردمش به ارمغان بیاورد اما این اتفاق در استان لرستان نیفتاده است و این صنعت از مصائب زیادی رنج می برد؛ به طوری که بی توجهی به ارتقای این صنعت، به روز رسانی نشدن تجهیزات و امکانات مورد استفاده در این بخش، عدم استفاده از حداکثر توان واحدهای سنگبری فعال، آلودگی زیست محیطی و ضایعات بالای صنعت سنگ، غفلت از فرآوری سنگ لرستان و خام فروشی و دهها مشکل دیگر موجب شده که صنعت سنگ این استان همچنان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کند.

وضعیت ذخایر سنگ در لرستان برآوردها نشان می دهد که 11 درصد ذخایر سنگ کشور در استان لرستان وجود دارد به عبارتی لرستان 27 درصد تولیدات کشور و سه درصد تولیدات صنعت سنگ دنیا را در اختیار دارد.

وجود 110 معدن فعال با 17 نوع ماده شناسایی شده گنجینه عظیمی در لرستان فراهم آورده که 51 معدن آن در حوزه سنگ های تزیینی است و در سال یک میلیون و 500 هزار تن سنگ از این معادن استخراج می شود.

سالانه سه هزار تن انواع سنگ تزئینی از معادن لرستان استخراج می شود که نیمی از آن به صورت خام به کشورهایی همچون چین ترکمنستان، ترکیه، عراق، اتریش صادر می شود. از جمله سنگهایی که در معادن لرستان به وفور یافت می شود می توان به سنگ های تزیینی و نما، سنگ گوهره و گرانیت، سیلیس، گچ، آهک و شن و ماسه کوهی اشاره کرد که در صنایع مختلف از جمله ساختمان سازی کاربرد دارد. البته ذخایر سنگ در استان به اندازه ای است که تا سالها می توان علاوه بر نیاز داخلی، گوشه چشمی نیز به بازارهای خارجی داشت.

حجت الله بیرانوند رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان در خصوص ذخایر معدنی خصوصا انواع سنگ لرستان می گوید: ذخایر شناسایی شده استان ۵۴۲ میلیون تن است اما به طور قطع باید گفت ذخیره مواد معدنی استان بیش از میزان شناسایی شده است.

وی ادامه می دهد: با این ذخایرشناسایی شده به راحتی می توان نیاز داخلی را برآورده ساخت و حتی صادرات آن را به خارج از کشور حداقل تا 120 سال تضمین کرد.

معادنی که خاک می خورند یکی از مشکلات معادن سنگ لرستان عدم بهره برداری از این معادن است چرا که تاکنون برنامه خاصی برای افزایش بهره برداری از این معادن نشده است و عملا برخی از این معادن درحال خاک خوردن هستند. در حالی که امروزه برای بهره برداری از معادن از روشها و ابزارهای نوین استفاده می شود اما کار استخراج در معادن لرستان هنوز با روشهای قدیمی و سنتی صورت می گیرد که نتیجه آن کاهش کیفیت و بالا رفتن هزینه هاست. با وجود فراوانی معادن سنگ در این منطقه سالانه تنها سه میلیون تن سنگ برداشت و نیمی از آن به صورت خام صادر می شود که علت آن را باید در نبود فناوریهای جدید جست وجو کرد.

خداداد غیاثوند، رییس کانون سنگ ایران در این خصوص می گوید: هم اکنون بیش از 500 واحد سنگبری با ظرفیت تولید سالانه بیش از 15 میلیون مترمربع در لرستان فعال است که با احتساب افراد فعال در معادن و حوزه های حمل و نقل، خدمات و بازرگانی، تعداد فعالان این بخش به 12 هزار نفر می رسد که اگر از تمام ظرفیتهای این بخش استفاده شود می توان برای 24 هزار نفر اشتغال ایجاد کرد.

خام فروشی بلای جان سنگ لرستان مهمترین مشکلی که اکثر مواد اولیه تولیدی در کشور با آن دست به گریبانند خام فروشی است و در بخش صنایع سنگ نیز این مشکل وجود دارد. برخی معادن بواسطه نبود و یا کهنگی فناوری های لازم سنگ استخراجی خود را به صورت خام و با حداقل قیمت صادر می کنند که همین سنگ پس از تبدیل شدن با قیمت بالاتر وارد کشور می شود. در حال حاضر 90 درصد از کارخانجات سنگ لرستان تنها با ظرفیت ۲۰ درصد تولید فعال هستند و عمده سنگ استان به صورت فرآوری نشده از لرستان خارج می شوند.

خداداد غیاثوند با تایید این موضوع می گوید: به طور متوسط 60 تا 65 درصد سنگ ایران و لرستان خام فروشی می شود. خام فروشی سنگ در لرستان موجب انتقال ارزش افزوده این صنعت به دیگر استانها و خارج از کشور شده و چنانچه فرآوری و جلوگیری از خام فروشی سنگ به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد، منجر به افزایش پنج تا شش برابری ارزش افزوده و اشتغال خواهد شد.

در حال حاضر واحدهای صنعتی سنگ لرستان برای فعالیت نیازمند ۱۲ میلیون مترمکعب سنگ هستند که با توجه به تولید هشت میلیون مترمکعبی سنگ در استان با کسری چهار میلیون مترمکعبی در این زمینه مواجهند.

فرزاد محمدی، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی لرستان در این خصوص می گوید: سنگ لرستان به صورت محصولات فرآوری نشده از استان خارج می شود و پس از تبدیل شدن به احسن به نام استانها و یا کشورهای دیگر در بازار عرضه و فروخته می شود در حالی که اگر صاحب فناوری باشیم تمام سود و عواید آن به مردم استان تعلق خواهد گرفت.

وی می گوید: برای مثال بسیاری از تجار و بازرگانان سایر استان ها سنگ گوهره را که از معادن خرم آباد و دوره چگنی استخراج می شوند به صورت خام خریداری کرده و به کشورهای عراق، چین، مالزی، ترکیه و ... صادر می کنند و بعد همان سنگ سیقلی شده و به نام خارجی با قیمت بالاتری وارد شده و به فروش می رسد.

مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی لرستان برای حل این مشکل پیشنهاد می کند که باید پایانه صادراتی سنگ در لرستان هرچه زودتر راه اندازی شود.

محمدی ادامه می دهد: برغم راه اندازی خوشه سنگ لرستان، تاکنون هیچ دستگاهی در این خصوص همکاری نکرده و ظرفیت های سنگ لرستان همچنان هدر می رود.

وی تهیه و تدوین بانک اطلاعاتی جامع و کتابچه صنعت سنگ لرستان و معرفی توانمندی های این صنعت به سایر استان ها و سرمایه گذاران را عامل مهمی در راستای توسعه اقتصادی این صنعت دانسته که برای آن نیاز به 500 میلیون ریال اعتبار نیاز است. جلوی صادرات سنگ را بگیرید در حالی که کارخانجات سنگ لرستان با کمبود چهار ملیون متر مکعبی سنگ خام مواجهند مقدار قابل توجهی از سنگ تولیدی با حداقل قیمت به خارج از استان و یا کشور صادر می شود و این در حالی است که دست اندرکاران صنعت سنگ می گویند اگر کارخانجات استان به تجهیزات به روز وپیشرفته مجهز شود دیگر نیازی به صادرات سنگ نخواهد بود.

همچنین روند خروج سنگ خام از استان موجب شده که بخش عمده ای از واحدهای صنعت سنگ استان تعطیل شوند. طبق قانون واحدهای معدنی که مجوز استخراج می گیرند ابتدا باید سنگ موردنیاز بخشی که در آن فعالیت می کنند را تامین و سپس در صورت عدم نیاز بخش، سنگ موردنیاز واحدهای صنعتی شهر، شهرستان و استان محل فعالیت خود را تامین کنند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان لرستان می گوید: برای ممانعت از خروج سنگ خام از استان پیشنهاد دادیم در سال اول جلوی صادرات ۶۰ درصد سنگ خام گرفته شود و به مرور طی سالهای بعد این رقم افزایش یابد.

حجت الله بیرانوند با بیان اینکه بازار سنگ در کشور و دنیا رقابتی است، افزود : باید در حوزه صنعت سنگ استان نیز به گونه ای عمل شود که ضمن فرآوری سنگ استان تولیدات با کیفیت بهتر با سود بالاتر و ارزش افزوده بیشتر روانه بازار شود. البته مشکلات دیگری نیزاین صنعت را تهدید می کند که می توان به نبود بازارهای خارجی مناسب، رکود واحدهای سنگبری توام با رکود بازار داخلی، نبود سرمایه در گردش و نرخ بالای سودهای بانکی اشاره کرد.

فرزاد محمدی، مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی لرستان می گوید: مشکلات موجود سبب شده تا 80 تا 95 درصد کارخانجات و 400 تا 450 واحد سنگبری استان با ظرفیت تولیدی معادل 20 درصد توان واقعی خود فعالیت کنند. با تمام این مشکلات صنعت سنگ لرستان نیازمند حمایت همه جانبه است چرا که باور این موضوع بسیار سخت است که بهترین سنگ های کشور را به نام خارجی خریداری و مصرف کنیم.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۷ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۵۱
کد مطلب: 20310
 
مرجع : جوان آنلاین