گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
نقشه راه زمین‌شناسی، راه ورود سرمایه‌گذاران
گروه اكتشاف و زمين شناسي - سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی نقش مهم و بسزایی در انجام فعالیت‌های معدنی ایفا می‌کند، چراکه این سازمان با انجام مطالعات و شناسایی محدوده‌های معدنی با ارائه اطلاعات مهمی همچون معرفی محدوده‌های معدنی و نوع کانی‌ها می‌تواند زمینه را برای ورود افراد و انجام سرمایه‌گذاری فراهم کند.
به گزارش ماین نیوز، حال با توجه به اینکه پهنه‌های معدنی در سراسر ایران‌زمین گسترده شده و نیاز صنایع به کانی‌های معدنی در زمینه‌های مختلف احساس می‌شود از این‌رو سازمان زمین‌شناسی با انجام مطالعات گسترده و علمی نسبت به انتشار نقشه راه علوم زمین و معادن استان‌ها اقدام کرده و با در اختیار گذاشتن اطلاعات پایه همچون امور زیرساختی، ذخایر محدوده‌ها و... به صورت دقیق و جداگانه برای هر استان، فرصت مناسبی برای ورود سرمایه‌گذاران با سنجیدن شرایط موجود در منطقه موردنظر را فراهم کرده است.

سخنگوی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی درباره انتشار نقشه راه علوم زمین و معدن استان‌ها می‌گوید: نقشه‌های راه علوم زمین و معدن استان‌ها که فاز اول آن در یک جلد منتشر شده به شناخت وضعیت موجود در استان‌ها به‌طور جداگانه پرداخته است به این ترتیب که بسترهای مربوط به علوم زمین و معدن شامل فعالیت‌ها و سابقه فعالیت‌های زمین‌شناسی و معدنکاری در مناطق مورد نظر را بررسی کرده و اطلاعات مفیدی را در اختیار افراد قرار می‌دهد. همچنین استراتژی سازمان زمین‌شناسی در محدوده‌های معدنی و فعالیت‌های اکتشافی و زمین‌شناسی و مخاطراتی که در استان انجام شده در قالب گزارش نقشه زمین‌شناسی و شناخت راه هر استان مشخص شده است.

رضا جدیدی افزود: هدف از تدوین نقشه راه زمین‌شناسی سرمایه‌گذارانی هستند که قصد ورود به فعالیت‌های معدنکاری و زمین‌شناسی دارند. به این ترتیب با در اختیار داشتن اطلاعات پایه و اینکه محدوده‌های موردنظر در چه وضعیتی قرار دارد و امکان سرمایه‌گذاری و به نتیجه رسیدن در آنها چگونه است، می‌توانند نسبت به انجام فعالیت‌های خود تصمیم‌گیری کنند.

وی در ادامه به دیگر اطلاعاتی که در این نقشه‌های زمین‌شناسی آمده اشاره کرد و گفت: بحث‌های زیرساختی در هر استان همچون راه، ارتباطات، گمرک و منابع انرژی موجود در محدوده‌ها از موارد مهمی است که در این نقشه‌ها به آن اشاره شده است. وجود زیرساخت‌های مناسب و موردنیاز یکی از مسائلی است که برای سرمایه‌گذاران از اهمیت بالایی برخوردار است، از این‌رو اطلاعات کامل و جامعی از موارد زیرساختی و داشته‌های طبیعی و معدنی هر استان در این نقشه راه منتشر شده است.

جدیدی اظهار کرد: درحال‌حاضر بخش نخست این نقشه منتشر شده و برنامه سازمان زمین‌شناسی برای انتهای سال ۱۳۹۳ و ابتدای سال جدید انتشار جلد دوم در زمینه تحلیل وضعیت و معرفی و پیشنهاد برای انجام فعالیت‌های معدنی است که در ماه‌های آینده به بهره‌برداری خواهد رسید.

ارائه نقشه‌ها به سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت و استانداری‌ها

وی با اشاره به اینکه سازمان زمین‌شناسی در ماه‌های آینده به تمام سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت و استانداری‌های استان‌ها نقشه راه‌ها را ارائه خواهد کرد گفت: افراد علاقه‌مند می‌توانند از طریق مراجعه به سازمان‌های مربوطه با مطالعه این نقشه‌ها با موقعیت‌های معدنی و زمین‌شناسی استان خود آشنا شوند، از طرفی تصمیم‌گیری برای ورود به این بخش و سرمایه‌گذاری در حوزه معدن را آسان‌تر می‌کند.

جدیدی در ادامه اظهار کرد: درواقع می‌توان گفت اطلاعات پایه در نقشه‌های راه و زمین‌شناسی شامل اطلاعات زمین‌شناسی، ژئوشیمیایی، وضعیت هر استان از نظر مخاطرات زمین‌شناختی، از نظر گردشگری زمین‌شناختی یا ژئوتوریسم می‌شود. همچنین ظرفیت‌های اکتشافی و معدنی هر استان از این نظر که خاستگاه مواد معدنی هر استان یک امتیاز برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌آید از دیگر مواردی است که در این نقشه‌ها به آن پرداخته شده. درواقع در این گزارش اطلاعات جزئی و دقیق در این رابطه که درحال‌حاضر درچه مرحله‌ای قرار داشته و چه زمینه‌های سرمایه‌گذاری وجود دارد، ارائه شده به این ترتیب که سرمایه‌گذاران با سنجیدن شرایط منطقه و معادن می‌توانند نسبت به انتخاب موقعیت سرمایه‌گذاری اقدام کنند.

وی گفت: تدوین نقشه راه و زمین‌شناسی در امتداد برنامه سازمان زمین‌شناسی در انتشار اطلاعات است، چراکه این سازمان در برنامه‌های خود در سال ۹۳ یکی از اقداماتی که انجام داده تدوین نقشه راه است. انتشار اطلاعات و داده‌های مختلف ازسوی سازمان زمین‌شناسی به‌طور متنوع برای هدایت سرمایه‌گذاران و متخصصان علوم زمین شامل زمین‌شناسی و اکتشاف مواد معدنی و حتی استخراج مواد معدنی همچون اطلس‌ها، کتاب‌ها و گزارش‌های تخصصی ازجمله فعالیت‌های این سازمان به‌شمار می‌آید. اما این درحالی است که برای نخستین‌بار انتشار اطلاعات با این وسعت انجام شده و برنامه‌ریزی برای انتشار آن از سال ۱۳۹۲ آغاز شده و در سال ۹۳ به اوج رسیده است. همچنین یکی دیگر از مواردی که می‌توان به آن اشاره کرد مستند جامع ارزشمندی است که در مورد تهیه اطلس نقشه‌های ۱ به ۲۵۰ هزارم کشور در ۸ لایه اطلاعاتی تهیه و تدوین شده و در تکمیل نقشه‌های راه نقش مهمی را ایفا کرده است به این ترتیب که شرکت‌ها و افراد مختلف می‌توانند از این اطلاعات در انجام فعالیت‌های معدنی بهره‌مند شوند.

گسترش فعالیت‌های ژئوشیمی سازمان زمین‌شناسی

بهروز برنا درباره فعالیت‌های سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی می‌گوید: یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های سازمان زمین‌شناسی تولید اطلاعات پایه ژئوشیمی در حوزه اکتشافات معدنی است. این سازمان در بحث ژئوشیمی از سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۹۲ فعالیت‌های بسیاری داشته و در مقیاس ۱ به ۱۰۰ هزارم موفق به تهیه ۴۶۲ نقشه شده است. البته باید توجه داشت که از سال ۱۳۸۴ نیز مقیاس کار ژئوشیمی به مقیاس بزرگتر یعنی مقیاس ۱ به ۲۵ هزارم تبدیل شد و تا پایان سال ۹۱، تعداد ۹۵ محدوده معدنی مورد بررسی قرار گرفتند. اما این پایان فعالیت در مقیاس ۱ به ۲۵ هزارم نبوده و در ادامه کار تا سال ۹۳ این محدوده‌ها به ۱۱۶ مورد رسیده است و می‌توان گفت که اطلاعات پایه به‌دست آمده از این فعالیت‌ها نتایج قابل توجه و مناسبی برای استفاده بخش خصوصی به همراه داشته است. لازم به ذکر است اطلاعات ارائه‌شده در مقیاس ۱ به ۲۵ هزارم ۱۶ برابر داده و اطلاعاتی است که در مقیاس ۱ به ۱۰۰ هزارم در اختیار محققان قرار می‌دهد.

معاون سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی در ادامه گفت: ۶۹ نقشه که مربوط به سال‌های خیلی قبل بوده در مقیاس ۱به ۱۰۰ هزار م به طور ۴ عنصری یعنی ۴عنصر مهم موجود در منطقه موردنظر، انجام‌شده، مورد بازنگری قرار گرفته و به‌روز شده است.

وی با بیان اینکه در نقشه‌های مقیاس ۱ به ۱۰۰ هزارم ۲۵۰۰ کیلومترمربع مورد بررسی و تحقیق قرار می‌گیرند، گفت: درحال‌حاضر در نقشه محدوده‌ها برای شناخت ۴۴ عنصر مهم و شناسایی چگونگی وضعیت آنها در محدوده‌ها در مقیاس ۱ به ۱۰۰ هزارم فعالیت می‌کنند.

وی در ادامه به روش بلگ اشاره کرد و گفت: ۴۳ نقشه به روش بلگ که مختص شناسایی طلا است و به صورت ناحیه‌ای انجام می‌شود تهیه شده و آمار و اطلاعات جامعی در حوزه ژئوشیمی و لایه‌های اطلاعاتی انجام داده است.برنا با اشاره به اینکه اطلاعات و داده‌های آماری در دسترس است، گفت: فعالان بخش خصوصی می‌توانند از اطلاعات و داده‌های آماری به عنوان یک لایه اطلاعاتی مفید استفاده کنند.

وی دامه داد: تاکنون ۱۰ درصد از مساحت کشور ژئوفیزیک هوایی با فواصل پروازی ۲۰۰ تا ۲۵۰متری با روش‌های مختلف انجام شده و اطلاعات مفیدی را در اختیار افراد قرار داده است.

برنا معتقد است که پایه برای انجام فعالیت‌های معدنی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و می‌توان با استفاده از آن زمینه انجام فعالیت‌های معدنی را در محدوده موردنظر فراهم کرد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳۰ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۲
کد مطلب: 19899
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت