گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
مدیر اکتشاف ایمیدرو در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز تشریح کرد:
زیر و بم عملکرد ایمیدرو در پهنه‌های معدنی
از پهنه‌های سنگان و سیستان چه خبر؟
گروه اكتشاف و زمين شناسي - مدیر امور اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) آخرین وضعیت برنامه‌های این سازمان را در حوزه اکتشاف تشریح کرد.
 
علی اصغرزاده در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز با اشاره به اینکه از سال قبل و بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم برنامه‌ریزی کردیم که در کنار کارهای اکتشافی ایمیدرو، عملیات اکتشافی در 200 هزار کیلومترمربع از پهنه‌های معدنی کشور نیز انجام شود که تاکنون انجام نشده بود، افزود: ایران هم از نظر وسعت و هم از نظر جمعیت یک درصد سهم در دنیا دارد اما با وجود از ذخایر معدنی بین 7 تا 10 درصد از ذخایر معدنی جهان در ایران قرار گرفته است که این نشان‌دهنده معدن‌خیز بودن کشورمان است. با وجود این پتانسیل بالا تاکنون فعالیت‌های اکتشافی انجام شده در کشور بسیار پایین بوده است.

وی گفت: آمار و ارقام نشان می‌دهد که در دنيا براي رسيدن به یک معدن در كلاس جهاني از ابتداي مراحل اكتشاف تا مراحل پاييني حدود 62 ميليون دلار بايد هزينه شود که این رقم به پول کشورمان چیزی در حدود 200 میلیارد تومان می‌شود. در صورتي كه چنین رقمی در ایران نه تنها در یک سال، بلکه در چندین سال نیز در حوزه اکتشاف هزینه نمی‌شود. به همين دليل ايميدرو تصمیم گرفت در زمینه اکتشاف در پهنه‌های معدنی کشور پیشرو شود و در کنار محدوده‌های اکتشافی، حجم فعاليت‌هاي اكتشافي را در این حوزه نیز افزایش دهد.

وی عنوان کرد: سال قبل قرارداد پهنه سنگان را با هماهنگي معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت امضا کردیم و برای اینکه در این پهنه از توان تخصصی داخلی استفاده کنیم، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور را نیز به عنوان پیمانکار اصلی خود در این پهنه انتخاب کردیم.

او در پاسخ به این سوال خبرنگار ماین نیوز مبنی بر اینکه فرق بین محدوده‌ها و پهنه‌های معدنی چیست؟ توضیح داد: تفاوت این دو حوزه در ابتدا در میزان وسعت آن است. محدوده‌های معدنی دارای وسعتی حداکثر تا 250 کیلومترمربع هستند اما وسعت پهنه‌های معدنی بالغ بر چندین هزار کیلومترمربع می‌شود. همچنین فرق دیگر بین محدوده‌ها و پهنه‌های معدنی در نوع فعالیتی است که در آنها انجام می‌شود. در محدوده‌های معدنی معمولا کارهای پایه‌ای و عمقی انجام نمی‌شود و بیشتر فرایندهای پی‌جویی، اکتشاف عمومی و تفصیلی انجام می‌شود. اما در پهنه‌های معدنی کار شناسایی انجام شده و اطلاعات پایه نیز تهیه می‌شوند. هزینه فعالیت در پهنه‌های معدنی نیز با توجه به حجم بالای کار بسیار بیشتر از فعالیت در محدوده‌های معدنی است.

مدیر امور اکتشاف ايميدرو در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ماین نیوز مبنی بر اینکه تعداد پهنه‌های معدنی در کشور چه تعداد است؟ اظهار کرد: براساس بخشنامه معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت هر استان می‌تواند تا 20 درصد از مساحت خود را بلوک کرده و به عنوان پهنه معرفی کند. به این ترتیب در مجموع حدود 20 درصد از کل مساحت کشور شامل پهنه‌های معدنی می‌شود. البته در استان‌های با مساحت و پتانسیل معدنی بالا می‌توان بنا به ضرورت مساحت اختصاص یافته به پهنه‌های معدنی را به چندین بخش جدا از یکدیگر تقسیم کرد و در واقع در برخی استان‌ها چندین پهنه معدنی و در برخی دیگر تنها یک پهنه معدنی داریم اما نسبت پهنه به کل مساحت در همه استان‌ها همان میزان 20 درصد است.

اصغرزاده با اينكه فعاليت ايميدرو در پهنه‌هاي معدني كشور با پهنه سنگان كليد خورد، توضيح داد: با همكاري سازمان زمين شناسي تاكنون به نتايج بسيار مثبتي در اين پهنه رسيده‌ايم. تاكنون 15 آنومالي در اين پهنه شناخته شده و در حال كار روي آنها هستيم.. كار ژئوفيزيك هوايي در منطقه تمام شده است. سازمان زمين شناسي در حال تحليل و پردازش اطلاعات بدست آمده است. كار حفاري و شناسايي و نمونه‌برداري و آناليز نمونه‌ها نيز در اين پهنه شروع شده است.

وي اضافه كرد:‌ در كنار پهنه سنگان دو پهنه ديگر يعني پهنه نوار مرزي استان سيستان و بلوچستان و پهنه سراوان نيز در استان سيستان و بلوچستان بودند كه مجوز فعاليت در آنها را از معاونت معدني وزارت صنعت دريافت كرديم. در اين دو پهنه توامان كار شروع شد كه البته در پهنه نوار مرزي سرعت كار بيشتر است. در اين دو پهنه نيز تلاش كرديم از توان متخصصان بومي منطقه استفاده كنيم تا از اين طريق هم در اين استان ايجاد اشتغال شود و هم اينكه دانش و معدنكاري به اين استان منتقل شود. در پهنه نوار مرزي عمليات شناسايي تمام شد. گزارش‌هاي شناسايي تحويل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان شد. عمليات پي‌جويي نيز با كمك نيروهاي متخصص منطقه به اتمام رسيد. در ادامه مناطق اميدبخش را در اين پهنه شناسايي كرديم و گزارش پي‌جويي را به همراه مناطق اميدبخش تحويل سازمان صنعت، معدن و تجارت استان داديم. هم‌اكنون در اين پهنه در مرحله بررسي مناطق اميدبخش هستيم و اگر به ما اعلام شود كه اين مناطق داراي معارض نيستند وارد مراحل بعدي اكتشاف خواهيم شد.

مدیر امور اکتشاف ايميدرو با بيان اينكه در پهنه سنگان 15 محدوده اميدبخش تعيين شده است، گفت: هم‌اكنون در حال كار به منظور بررسي ميزان ذخاير محدوده‌هاي اميدبخش اين پهنه هستيم.

او درباره آخرين وضعيت پهنه سراوان نيز توضيح داد:‌ در پهنه سراوان فاز شناسايي تمام شده است. نيروهاي متخصص محلي در حال اجراي فاز پي‌جويي هستند. انتظار داريم تا يك ماه ديگر فاز پي‌جويي در اين پهنه تمام شده و مناطق اميدبخش آن شناسايي شوند و گزارش آن را به سازمان صنعت، معدن و تجارت سيستان و بلوچستان ارائه بدهيم تا بعد از آن مجوزهاي لازم براي ادامه كار به ما داده شود.

اصغرزاده با بيان اينكه بعد از شناسايي محدوده‌هاي اميدبخش در پهنه‌هاي معدني در صورت صدور مجوزهاي لازم از سوي سازمان صنعت، معدن و تجارت استان وارد عمليات بعدي اكتشاف مي‌شويم،‌ اظهار كرد:‌ در ادامه نيز اكتشاف عمومي و تفصيلي انجام خواهد شد و سپس از اگر اميدها نسبت به وجود ذخيره معدني قطعي شود، پس از ارائه طرح توجيهي فني و اقتصادي نسبت به تجهيز و بهره‌برداري از معدن اقدام خواهد شد.

اين مقام مسئول در ايميدرو در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ماين نيوز درباره اينكه فكر مي‌كنيد عمليات اكتشافي آغاز شده در پهنه‌هاي معدني كشور چه زماني به عمليات بهره‌برداري خواهد رسيد؟‌ توضيح داد:‌ فرصت تعيين شده براي شناسايي محدوده‌هاي اميدبخش در پهنه‌هاي معدني يك سال بوده است. بنابراين ما تا آخر امسال براي شناسايي محدوده‌هاي اميدبخش در پهنه‌هايي كه در اختيارمان است فرصت داريم. در ادامه حدود دو سال زمان نياز است تا به انتهاي گام اكتشاف تفصيلي برسيم كه بعد از آن ذخيره مشخص مي‌شود و گواهي كشف نيز اخذ مي‌شود كه بعد از آن يك سال فرصت براي ارائه طرح توجيهي فني و اقتصادي و رساندن طرح به مرحله بهره‌برداري زمان وجود دارد. به اين ترتيب مي‌توان گفت بين سه تا چهار سال دستكم زمان نياز است تا عمليات اكتشافي پهنه‌هاي معدني به بهره‌برداري و نتيجه برسد.

وي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ماين نيوز درباره فعاليت‌هاي ايميدرو در ساير پهنه‌هاي معدني كشور نيز عنوان كرد: اخيرا مجوز فعاليت ايميدرو در پهنه نوار مرزي خراسان جنوبي نيز صادر شد. قرار است به زودي شرح حال خدماتي كه ايميدرو مي‌تواند در اين پهنه ارائه كند نهايي شود. در مورد پهنه‌هاي ديگري نيز با استان‌ها تفاهم كرده‌ايم و براي اخذ مجوز به وزارتخانه ارسال كرديم و منتظر اخذ مجوز لازم براي فعاليت در اين پهنه‌ها هستيم.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۳۵
کد مطلب: 16021