گروه معادن
 
نقش صدور ضمانتنامه‌های صادراتی در توسعه معدنکاری
گروه معادن - کمبود نقدینگی معدنکاران و واحد فرآوری در تامین ماشین‌آلات و تجهیزات، همواره در میزان تولید و صادرات آنها نقش بسزایی داشته است.
 
به گزارش ماین نیوز، از سوی دیگر قیمت محصولات معدنی به دلیل تغییر در بازارهای جهانی همواره صادرکننده‌ها را متضرر کرده است و منجر به کاهش تمایل توسعه فعالیت‌های آنها بوده است. صادرات محصولات معدنی و صنایع شرکت‌های ایرانی محدود به چند کشور بوده و همین منجر به تحمیل قیمت از سوی خریدار شده است. از این رو کارشناسان معتقدند صدور ضمانتنامه صادراتی در بخش معدن با تامین نقدینگی سطح تولیدات را افزایش می‌دهد و این مسئله معضل خام‌فروشی که ناشی از کمبود سرمایه در معادن است را برطرف خواهد کرد. چراکه رقابت‌پذیر شدن محصول و توسعه بازار به دلیل استقبال مشتریان رونق معدنکاری و افزایش سرمایه در گردش را به ارمغان می‌آورد که در ایجاد واحدها کمک خواهد کرد. همچنین در بخش معدن این صندوق می‌تواند ریسک ناشی از نوسان قیمت جهانی را با تضمین قیمتی ثابت برای تولیدکنندگان کاهش دهد.

سال گذشته برخی محصولات معدنی همچون سنگ آهن با افت شدیدی مواجه شد که زمینه خروج سرمایه‌گذاران را از این بخش رقم زد. این موضوع از آنجایی اهمیت دارد که تکمیل زنجیره صنایع کشور منوط به رونق معدنکاری است.

میزان اعتبارات صندوق برای صادرات مشخص‌شود

یک عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران ضمن حمایت از صدور ضمانتنامه برای صادرات فرآورده‌های معدنی، اظهار کرد: نخست باید میزان اعتبارات صندوق ضمانت صادرات مشخص شود تا مبنای تصمیم‌گیری صادرکننده‌ها در توسعه فعالیت فراهم شود. زیرا یکی از مشکلات معدنکاران در صدور مواد معدنی نبود مشتری است که در بازارهای جهانی فعالیت آنها را محدود کرده است. از سوی دیگر شرکت‌های معدنی به دلیل شرایط تحریم و نبود شرایط قانونی در فروش محصولات با قیمت تحمیلی خریداران مواجه می‌شوند زیرا آنها بدون اینکه شرکت نظارتی کیفیت محصول را تضمین کند و به واسطه آن مبادلات مالی خود را از طریق بانک‌ها انجام دهند فروش محصول را به صورت نقدی و از طریق صرافی‌ها انجام می‌دهند که همین مسئله مخاطراتی را برای صادرات محصولات معدنی و دیکته‌شدن قیمت به فروشنده ایرانی به وجود می‌آورد.

آرمان خالقی با اشاره به اینکه ضمانت صادرات قیمت محصولات معدنی ایران را در بازارهای جهانی افزایش می‌دهد، ادامه داد: وقتی صندوق ارزش محصولات صادراتی معدن را به معدنکار پرداخت کند علاوه بر اینکه افزایش سرمایه و رشد سرمایه‌گذاری مجدد را به ارمغان خواهد آورد در بازارهای جهانی قیمت مواد معدنی ایران رقابت‌پذیرتر خواهد شد زیرا معدنکار می‌تواند محصول خود را به صورت مدت‌دار به خریدار خارجی بفروشد و همین مسئله دروازه بازارهای جدیدی را به روی محصولات ایرانی باز می‌کند و این یعنی مشتری بیشتر و فروش محصولات با قیمت بهتر. از سوی دیگر وقتی خریدار شاهد این موضوع است که محصولی می‌خرد با یک مجرای قانونی وارد معامله می‌شود به طور قطع با استقبال بیشتری محصول معدنی را خریداری می‌کند.

او با بیان اینکه صدور ضمانتنامه به توسعه فرآوری محصولات معدنی کمک می‌کند، افزود: وقتی صندوق با رویکرد صادراتی، نقدینگی لازم برای صنایعی که توان رقابت با بازارهای خارجی دارند را فراهم کند، در پی آن میزان تولید و صادرات معدنی افزایش خواهد یافت که به طور قطع معادنی که تاکنون به خام‌فروشی می‌پرداختند می‌توانند فرآوری را توسعه دهند.

تامین اعتبار صادرات معدنی نیازی بلند مدت است

رییس هیات مدیره شبکه انجمن‌های صنعتی و معدنی در رابطه با تامین نقدینگی و ضمانت صادرات گفت: وقتی سرمایه معدنکاری در مدت زمان طولانی بازگشت خواهد کرد و تامین نقدینگی در کوتاه مدت نمی‌تواند در بخش معدن اثرات مثبتی داشته باشد، به همین دلیل این صندوق باید در تضمین صادرات محصولات معدنی رویکردی ویژه آن داشته باشد. هرچند صندوق ضمانت صادرات باید برنامه‌هایی را به اجرا درآورد که توسط کشورهای دیگر تجربه شده و تضمینی برای اجرای موفق آن باشد.

بیژن پناهی‌زاده با نگاهی به برنامه‌های که صندوق ضمانت صادرات می‌تواند داشته باشد، اضافه کرد: این صندوق می‌تواند با تسهیل پرداخت جوایز صادراتی، افزایش میزان جوایز صادراتی، عقد توافقنامه با بانک‌ها برای اعطای تسهیلات بلندمدت به صادرکنندگان فرآورده‌های معدنی بستر رشد سرمایه‌گذاری و افزایش نقش معدن در تولید ناخالص ملی را فراهم کند، زیرا صندوق با صدور بیمه نامه صادرات محصولات به دنبال رونق این بخش است در حالی که ابزارهایی برای فعال کردن آن در دست دارد که به خوبی اجرا نمی‌شوند.

او با اشاره به میزان سود تسهیلات بانکی، ادامه داد: صندوق با صدور بیمه‌نامه میزان رقابت‌پذیری محصولات معدنی را افزایش خواهد داد اما نوسان قیمت بازارهای جهانی انگیزه سرمایه‌گذاران ایرانی را در بخش معدن می‌کاهد که با تضمین‌شدن قیمتی برای صادرات مواد معدنی سرمایه‌دار با خیال راحت پا در عرصه معدنکاری خواهد گذاشت. از این رو صندوق با حمایت‌های صادرات محور در بخش معدن علاوه‌بر افزایش تولید و تامین نیاز داخل، محصولات معدنی را در بازارهای جهانی رقابت‌پذیرتر خواهد کرد و همین حاشیه سود بالاتر، درآمد بیشتر و افزایش اکتشاف و استخراج را در بخش معدن به ارمغان خواهد آورد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۷ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۲۷
کد مطلب: 15963
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت