گروه معادن مس
 
مجادله شرکت مس و تولیدکنندگان سیم و کابل
گروه معادن >مس - گلایه تولیدکنندگان سیم و کابل و صنعت برق از تبعیض در نرخ گذاری و نحوه عرضه مس و آلومینیوم خام در بازار داخلی و صادراتی و تاثیر این امر بر کاهش قدرت رقابت پذیری آنها در بازارهای صادراتی برای مواجهه با رقبای ترکیه ای در حالی هر روز بیشتر می شود که مسئولان دولتی با دفاع از نحوه قیمت گذاری و فروش مس و آلومینیوم خام برحفظ شیوه کنونی تعیین قیمت و عرضه این محصولات تاکید کرده اما روایت های متفاوتی از نرخ مس کاتد در بازار داخلی (بین ۳تا ۵ درصد کمتر از قیمت جهانی) دارند.
 
به گزارش ماین نیوز، وزیر صنعت و رئیس سازمان توسعه معادن و صنایع معدنی این وزارتخانه از نرخ کمتر از 5درصدی مس کاتد برای شرکت های داخلی خبرمی دهند اما مدیرعامل شرکت ملی مس این مابه التفاوت را 3درصد می داند. تخفیفی که تولید کنندگان با تکیه بر سختگیری های عرضه مس کاتد و آلومینیوم مانند الزام گشایش ال سی 100درصدی، تاخیر در تحویل مس و آلومینیوم خریداری شده و شرایط سهل فروش مس به رقبای ترکیه ای آن را ناچیز می دانند.

اما مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران از قیمت گذاری مجدد مس خام در سال جاری برای بازار داخلی براساس دستور وزیر صنعت خبر داده و گفت: از ابتدای امسال قیمت مس کاتد برمبنای نرخ ال ام ای پایه (حدود6700دلار) در هر ماه، ضربدر نرخ ارز آزاد و منهای 3درصد تعیین می شود. این قیمت گذاری پس از جلسات سال گذشته ستاد تنظیم بازار و با رضایت انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل، سندیکا و تایید وزیر صنعت نهایی و اجرا شده است. تفاوت 3درصدی نرخ مس خام در بازار داخلی حدودا 200دلار است اما نرخ متوسط فروش مس خام ایران در دنیا همواره 100دلار بیش از ال ام ای است.

به گفته احمد مرادعلیزاده، قیمت مس خام تا پایان سال گذشته بر پایه نرخ ارز مبادله ای و براساس میانگین قیمت ال ام ای به اضافه 100دلار و ضربدر 7درصد تعیین و اعمال شد که با هزار حرف و حدیث مواجه بود. شرکت های ترکیه ای نیز همزمان با عقد قرارداد فروش، پول مس خام را واریز و محصول را دریافت می کنند و اینگونه نیست که مس خام با چک یک کارمند خرد شرکت های ترکیه ای به آنها فروخته شود.

وی تاکید کرد، در کشورهای عربی متوسط قیمت فروش مس خام ایران 57دلار بیش از نرخ پایه جهانی است و قیمت 27هزار تن مس خامی که تا کنون به ترکیه فروخته شده نیز 120دلار بیش از نرخ ال ام ای است. مرادعلیزاده در مورد فروش انحصاری مس کاتد به شرکت های ترکیه ای اعلام کرد، تولید سالانه مس در ترکیه 650هزار تن و مجموع صادرات مس ایران به ترکیه از ابتدای امسال تا کنون 27هزار تن بوده که درصد ناچیزی از نیاز این کشور را تامین می کند.

وی درباره دیدگاه تولیدکنندگان مبنی بر بهانه جویی مسئولان مس از سهم ناچیز تبدیل مس کاتد به ضایعات یا صادرات مس خام در سال92 اعلام کرد، در سال90میزان صادرات شرکت مس حدود 56هزار تن و آمار صادرات مس در گمرک 105هزار تن بوده و مشخص نیست این مابه التفاوت به چه شیوه ای صادر شده است؟ بخش ناچیزی از این مس به نام شرکت های تولید کننده داخلی و بقیه به اسم شرکت های دیگر صادر شده است. همچنین مس کاتد تبدیل به مفتول و قراضه شده به شرکت مس برگشت می شد که علت آن عرضه مس کاتد با ارز مبادله ای و مابه التفاوت 15درصدی بوده است.

مدیرعامل مس در مورد شرایط سخت تحویل کاتد به شرکت های داخلی مانند گشایش ال سی و... نیز گفت: برای خرید مس توسط شرکت های داخلی ال سی 3ماهه با 1.5 درصد دریافت می شود که توسط هیچ بانک یا موسسه ای ارائه نمی شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۲۷
کد مطلب: 15769
 
مرجع : روزنامه همشهری