گروه معادن مس
 
گزارشی از آخرین وضعیت صنایع مسی
مس ایران گران تر از مس LME
گروه معادن >مس - سیم، کابل و تجهیزات برقی و الکتریک از جمله صنایع پایین دستی هستند که حیات آنها به تولید فلزاتی همچون مس، آلومینیوم و سرب وابسته است. موضوعی که در چند سال اخیر و به‌واسطه مدیریت ناکارآمد دولت گذشته در برخی از صنایع دولتی همچون مس و سرب در برخی از مواقع نبض حیات آنها به شمارش افتاده است.
 
به گزارش ماین نیوز، در واقع تولیدکنندگان سیم و کابل در تولید خود بیش از هر صنعتی به تولید مس وابسته هستند به گونه‌ای که کاهش تولید شرکت ملی مس به عنوان تنها تولیدکننده مس کشور که به گفته مدیرعامل آن در امسال با کسری بیش از ۷۸ میلیارد تومانی مواجه بوده و همچنین کاهش قیمت مس در بازار جهانی بر کاهش حجم تولید آن دامن زده باعث شده تا فعالان این حوزه با مشکلات عدیده‌ای مواجه شوند. البته هر چند در حال‌ حاضر و با تمهیداتی که در دولت یازدهم صورت گرفته بهبود نسبی را در تولید مس کشور شاهد هستیم اما این تغییرات در صنایع پایین دستی و وابسته روزهای پرتنشی را به همراه داشته است.

در این رابطه حسین حق‌بیان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان سیم و کابل ایران می‌گوید: شرکت‌های تولیدکننده سیم و کابل برای خرید مس مورد نیاز خود باید از طریق بورس کالا اقدام کنند و این در حالی است که در بورس کالا عرضه مس براساس میزان تولیدات هر کارخانه صورت می‌گیرد.

وی افزود: آنچه باعث می‌شود تا در شرایط کنونی تولیدکنندگان داخلی با مشکل مواجه شوند کاهش عرضه نیست هر چند این هم بخشی از مشکلات است اما مشکل اصلی در نحوه محاسبه قیمت است، به گونه‌ای که شرکت ملی مس قیمت مس عرضه شده خود را متناسب با قیمت ارز آزاد و روزانه محاسبه کرده و از خریداران مطالبه می‌کند.

وی ادامه داد: باید توجه داشت که وقتی تولیدکنندگان مواد اولیه خود را با نرخ ارز آزاد خریداری می‌کنند قاعدتا باید محصول خود را نیز با احتساب هزینه تمام شده به فروش رسانند و این در حالی است که واردکنندگان تجهیزات برقی و الکتریکی براساس قانون جدیدی که دولت تعیین کرده کالاهای خود را با نرخ ارز مبادله‌ای یعنی دلار ۲۵۰۰ تومانی به کشور وارد می‌کنند.

وی افزود: این اختلاف قیمت محاسبه ارز باعث می‌شود تا قیمت محصولات داخلی بالاتر از نمونه‌های خارجی باشد به گونه‌ای که امکان رقابت برای صنایع داخلی در بازار فراهم نیست.

حق بیان با عنوان اینکه شرایط کنونی باعث شده تا برخی از افراد سودجو اقدام به کم فروشی کنند، گفت: به این صورت که با استفاده کم از مواد اولیه در تلاش برای کاهش هزینه‌های خود هستند و این موضوع در نهایت به زیان مصرف‌کننده تمام خواهد شد. چراکه خطرات احتمالی همچون آتش‌سوزی نخستین زیان ناشی از کم‌فروشی است.

نیاز به قانون جامع

حق بیان در خصوص وضعیت کنونی تولید شرکت ملی صنایع مس ایران گفت: هر چند شرکت ملی مس عنوان تنهاترین و بزرگترین تولیدکننده مس کشور را یدک می‌کشد و در چند سال اخیر وضعیت مطلوبی در تولید مس نداشته اما باید توجه داشت که سیاست‌های حمایتی که این شرکت برای جبران کسری بودجه خود در پیش گرفته به سایر صنایع پایین دستی ضربه زده و در نهایت به تعطیلی مجموعه عظیمی از صنایع کوچک و بزرگ منتهی خواهد شد.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان سیم و کابل ایران در ادامه به ضرورت حضور تشکل‌ها در لایحه ضد رکودی دولت اشاره کرد و گفت: از تمامی تشکل‌ها و انجمن‌ها خواسته شده تا نظرات و پیشنهادات خود را برای کمک به لایحه ضد رکودی دولت ارائه کنند و این در حالی است که ما معتقدیم نخستین موضوع در این بخش و برای جلوگیری از تداوم رکود، مدیریت ارز و حرکت به سمت ارز تک نرخی است، چراکه در این صورت اختلافی در قیمت تمام شده تولید و محصولات وارداتی را شاهد نخواهیم بود.

بازارهای صادراتی از دست رفته

دبیر انجمن تولیدکنندگان سیم و کابل ایران در ادامه درباره بازارهای صادراتی سیم و کابل گفت: عراق و افغانستان و برخی از کشورهای حوزه خلیج‌فارس بازارهای صادراتی تولیدات سیم و کابل کشور را تشکیل می‌دهند.

وی افزود: کشورهای ترکیه و عربستان رقیب اصلی ایران در بازار صادراتی منطقه به‌خصوص کشور عراق محسوب می‌شوند، این در حالی است که کیفیت تولیدات داخلی به مراتب بالاتر از این کشورها بوده و در شرایط مساوی، متقاضیان بیشتری را نسبت به دیگر محصولات رقیب دارد.

وی ادامه داد: هم‌اکنون و پس از افزایش قیمت مس افزایش قیمت را در محصولات تولیدی شرکت‌های داخلی شاهد هستیم و تداوم این روند به معنای از دست دادن بازار صادراتی به ویژه بازار عراق خواهد بود.

افزایش تعرفه واردات به ۴۰ درصد

حق بیان در خصوص اقدامات صورت گرفته از سوی انجمن گفت: از زمان بروز مشکلات در صنایع تولیدکننده تجهیزات برقی مکاتبات زیادی را با وزارتخانه و حتی معاون اول رییس‌جمهوری انجام داده ضمن آنکه هم‌اکنون تعرفه واردات سیم و کابل از سوی دولت ۲۵ درصد تعیین شده که انجمن در تلاش است تا با افزایش این تعرفه به ۴۰درصد زمینه رقابت بین محصولات داخلی و وارداتی را فراهم کند.

دبیر انجمن تولیدکنندگان سیم کابل در ادامه به قیمت صادراتی شرکت ملی مس اشاره کرد و گفت: در حالی که قیمت مس در داخل کشور با نرخ ارز ازاد محاسبه می‌شود. قیمت صادراتی این محصول بسیار کمتر از نرخ عرضه شده در داخل است، بنابراین خواسته اعضای این انجمن آن است که حداقل قیمت محصول را در بازار داخل متناسب با نرخ صادراتی تعیین کنند.

فروش مس با قیمت بالاتر از بورس فلزات لندن

در رابطه با اظهارات تولیدکنندگان سیم و کابل در زمینه مشکلات ناشی از محاسبه قیمت مس با نرخ ارز آزاد و فروش محصولات با قیمتی پایین تر از نرخ داخلی در بازار صادراتی مرتضی علی اکبری، معاون مالی و اقتصادی سرمایه‌گذاری توسعه معادن ایران می‌گوید: اینکه گفته می‌شود قیمت مس ایران در بازار صادراتی پایین تر از نرخ عرضه شده در بازار داخلی است درست نیست و در طول سنوات گذشته همواره مس ایران با نرخی بالاتر از قیمت LME لندن فروخته شده است.

وی افزود: مس تولیدی ایران از کیفیت بالایی برخوردار است و این در حالی است که کیفیت بالای محصول باعث شده تا در بازارهای جهانی تقاضای زیادی را شاهد باشیم.

علی اکبری افزود: مزیت کیفیت باعث شده تا محصولات مس در بازار جهانی همواره با نرخی بالاتر از محصولات مشابه سایر کشورها عرضه شود.

وی در خصوص عرضه مس در بورس کالا با نرخ ارز آزاد گفت: این سیاستی است که از سوی متولیان این بخش تعیین شده و البته باید توجه داشت که تفاوت نرخ ارز به بیشتر صنایع زیان وارد کرده است.

وی تصریح کرد: البته تولیدکنندگان داخلی هم با وجودی که مس را ارز آزاد خریداری می‌کنند اما بیشترین حجم محصول خود را صادر می‌کنند.

همچنین در پاسخ به از بین رفتن امکان رقابت با محصولات مشابه خارجی به دلیلی واردات با نرخ ارز مبادله‌ای گفت: ممکن است این موضوع قدرت رقابت را کاهش دهد اما میزان واردات محصولات سیم و کابل به اندازه‌ای نیست که بازار داخلی را خیلی تحت‌الشعاع قرار دهد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۹ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۵۰
کد مطلب: 13682
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت