گروه معادن
 
توسعه معادن با حمایت دولت از بزرگ مقیاس‌ها
معادن بزرگ مقیاس در اولویت حمایت دولت
گروه معادن - حمایت دولت از فعالیت‌های معدنی منجر شده است که بخش خصوصی بیشتر مشتاق به فعالیت در اکتشاف و در نتیجه بزرگ‌کردن مقیاس معادن شوند.
 
به گزارش ماین نیوز؛ به گونه‌ای که معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اعلام خبر افزایش تعداد معادن بزرگ مقیاس ایران به ۲۰ فقره، که همه آنها دارای استاندارهای جهانی هستند این موضوع را تایید کرده است. از سوی دیگر فعالیت‌های معدنی کشور با وجود اینکه در محدوده‌های بیرون از شهر واقع شده‌اند با این حال در برخی جاها با ممانعت سازمان محیط زیست، منابع طبیعی و... روبه‌رو خواهد شد.

از این رو، کارشناسان معتقدند به جای افزایش صدور پروانه‌های معدنی اگر مقیاس آنها بزرگ شوند علاوه بر کاهش آسیب‌های زیست‌محیطی، هزینه‌های ناشی از تولید نیز کاهش خواهد یافت که رشد بیشتری در تولید ناخالص ملی را در پی خواهد داشت.

در یک سال اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت برنامه وسیعی را برای توسعه معادن و ارزش آفرینی در محصولات معدنی به اجرا درآورده است تا در نهایت اقتصاد ایران از حالت تک محصولی خارج و صادرات فرآورده‌های معدنی بخشی از ارزآوری را برای کشور جبران کنند. با این حال از مجموعه معادن کشور تنها ۶۰ تا ۷۰ واحد فعال هستند و در بخش سنگ آهن که ایران مزیت بیشتری در آن دارد تعداد معادن فعال کمتر است از این رو حرکت به سوی بزرگ کردن مقیاس معادن زمینه تجمیع و کاهش معادن راکد را به همراه خواهد داشت.

ایران دارای ۲۰ فقره معدن جهانی است
معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در رابطه با نگاه دولت به توسعه معادن کشور، گفت: برای رونق این بخش نباید به فکر افزایش تعداد معادن باشیم، بلکه باید معادن را به سمت دستیابی به معیارهای جهانی سوق دهیم. در همین راستا وزارت صنعت، معدن و تجارت از معادن بزرگ مقیاس حمایت خواهد کرد. گرچه معدنکاری در مقیاس‌های کوچک نیز ایرادی ندارد با این حال ایران در حال حاضر دارای ۲۰ فقره معدن بزرگ مقیاس با استانداردهای جهانی است.

جعفر سرقینی با اشاره به مزیت‌های معادن بزرگ مقیاس، افزود: معدنکاری در مقیاس‌های بزرگ علاوه بر کاهش هزینه‌های تولید به انرژی کمتری نیاز دارد که این یک مزیت است. از سوی دیگر، نزدیک به ۲۲۰۰معدن غیرفعال داریم که به دلیل مشکلاتی همچون هزینه بالای تامین گازوئیل ماشین‌آلات که یارانه‌ای است و مشکلات دیگر فعالیت آنها متوقف شده و اختلاف با منابع طبیعی و محیط‌زیست هم به این مشکلات دامن زده است.

اعطلای تسهیلات به معادن بزرگ مقیاس از صندوق توسعه ملی
مدیرکل نظارت و بهره‌برداری وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن اشاره به معیارهای تعیین مقیاس معادن، اظهار کرد: معادن‌بزرگ مقیاس براساس شاخص‌هایی همچون میزان ذخایر، مواد معدنی و نقش آن در اقتصاد ملی و توسعه‌ای کشور از سوی شورای عالی معادن تعریف شده‌اند. عباسعلی ایروانی با بیان اینکه دولت برای تحقق معادن بزرگ مقیاس حمایت خواهد کرد، افزود: ما به دنبال این نیستیم که با اجبار تعداد معادن بزرگ مقیاس را زیاد کنیم، با این حال به این معادن اجازه ورود ماشین‌آلات دست دومی با ۱۰ سال طول عمر داده می‌شود و با ارائه طرح خود به بانک‌های عامل و تصویب آن می‌توانند از تسهیلات بانکی که توسط صندوق توسعه ملی تامین می‌شود، برخوردار شوند.

او با نگاهی به برنامه‌های دولت در توسعه معادن، ادامه داد: پس از اصلاح قانون معادن در سال ۷۷ ورود خصوصی‌ها به معادن بزرگ مجاز شد که پیش از این تنها شرکت‌های دولتی می‌توانستند در معادن بزرگ فعالیت کنند. حال در شرایطی که نزدیک به ۶ هزار معدن در کشور وجود دارد تنها تعداد اندکی در گروه معادن بزرگ مقیاس قرار می‌گیرند، برای نمونه معادن فلزی به دلیل نقشی که در اقتصاد کشور، ارزش افزوده بالا و اشتغال دارند در زمره این معادن قرار می‌گیرند. بنابراین با حمایت از آنها می‌توان زنجیره تولید را تکمیل و واحدهای فرآوری را رونق بخشیم تا سهم بیشتری از تولید ناخالص داخلی به دست آوریم.

معادن کوچک، عامل توسعه مناطق محروم
یک عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس در رابطه با اهمیت توجه دولت به معادن  گفت: در معادن بحث درآمد ناخالص داخلی و اشتغال اهمیت بالایی دارد چراکه ایران با حجم ذخایر و تنوعی که دارد جزو کشورهای غنی در حوزه معدن است. از این رو دولت باید معادن را در دو بخش اکتشاف و فرآوری حمایت کند که نیازمند تامین تجهیزات و ماشین‌آلات است.

با رونق این بخش از خروج ارز جلوگیری خواهد شد زیرا از یک سو مانع خام فروشی می‌شود از سوی دیگر صنایع تبدیلی در کشور استقرار می‌یابند.

رمضانعلی سبحانی‌فر با بیان اینکه معادن کوچک  مقیاس در کنار بزرگ مقیاس‌ها باید حمایت شوند، اضافه کرد: برای اینکه بخواهیم توسعه معدنی داشته باشیم نباید معادن کوچک مقیاس را به فراموشی بسپاریم، زیرا این معادن در مناطق محروم و بومی واقع شده‌اند که به دلیل فعالیت نیروهای محلی می‌توانند در جهت توسعه پایدار منطقه نقش مهمی داشته باشند. با این حال معادن بزرگ به دلیل توانایی بالایی که در اکتشاف و بهره‌برداری دارند در اقتصاد معادن و افزایش بهره‌وری تولید اثر مثبتی دارند که با حمایت تسهیلاتی به فرآوری محصولات معدنی کمک خواهد کرد.

آنچه مسلم است در معادن بزرگ مقیاس نیاز به استفاده و کاربرد فناوری و تجهیزات روز دنیا الزامی است موضوعی که در نتیجه آن آسیب کمتری به محیط زیست وارد می‌شود این در حالی است که برخی از معادن غیرفعال کوچک مقیاس در نتیجه مشکلات زیست محیطی هم‌اکنون به حال راکد درآمده‌اند و این مسئله می‌تواند زمینه استخراج و بهره‌برداری بیشتر را از معادن کشور فراهم کند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۴ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۱۷
کد مطلب: 15447
 
مرجع : صمت