گروه معادن
 
ارزش‌افزوده معادن غیرفلزی، محرک خروج از رکود
گروه معادن - رکود اقتصادی در تمام بخش‌های تولید کشور رخنه کرده و بخش معدن نیز از آن مستثنا نیست.
 
به گزارش ماین نیوز، حال دولت برای خروج از رکود اقتصادی برنامه‌های زیادی را در نظر گرفته که بخشی از آن فعال‌سازی سرمایه‌گذاران و توسعه فرآوری در بخش معدنی است. از این رو، مرکز پژوهشکده پولی و بانکی با بررسی حوزه‌های صنعتی و معدنی، از کانی‌های غیرفلزی به عنوان بخشی از معدن که در رونق اقتصادی، کاهش اثرات تحریم و خروج از رکود موثر است، نام‌برده است.

از سوی دیگر وزارت، صنعت، معدن و تجارت در فهرست اولویت‌های سرمایه‌گذاری خود به ۳۸ مورد کانی غیرفلزی اشاره کرده که نشان دهنده نقش این مواد معدنی در افزایش تولید ناخالص ملی است، کارشناسان در این رابطه معتقدند با توجه به اینکه سرمایه‌گذاری در معادن غیرفلزی با هزینه کمتری مواجه است به همین دلیل با سرمایه‌گذاری بیشتری روبه‌رو خواهد شد اما به شرط اینکه صنایع پایین دستی مواد غیرفلزی در ایران ایجاد و بازارهای مصرفی بیشتری به وجود آید. بهبود چرخه تولید با ایجاد واحدهای فرآوری یکی از مواردی است که برای توسعه ارزش افزوده در محصولات معدنی مطرح است با این حال در شرایطی که تولیدکنندگان ایران با مشکل نقدینگی مواجه هستند و توانایی سرمایه‌گذاری در تمام بخش‌های فرآوری را ندارند، استفاده حداکثری از امکانات و منابع موجود یکی از راهکارهای توسعه سرمایه‌گذاری است یعنی فعال کردن بخش‌هایی که با سرمایه کمتر، ارزش افزوده فراوانی را برای کشور به ارمغان می‌آورند.

ارزش افزوده کانی‌های غیرفلزی بیشتر است

یک استاد زمین شناسی اقتصادی در رابطه با میزان ارزش افزوده معادن غیرفلزی گفت: در مقایسه معادن، ارزش‌افزوده بیشتر معادن غیرفلزی به راحتی آشکار خواهد شد چراکه برای سرمایه‌گذاری در این معادن با هزینه کمتری در بخش کارشناسی، نیروی انسانی و... در بخش‌های اکتشاف و استخراج روبه‌رو خواهیم شد.

علی نجفی با بیان اینکه تمام معادن غیرفلزی نیز از نظر بهره‌وری مشابه نیستند، ادامه داد: هر یک از کانی‌های غیرفلزی روش‌های خاصی برای شناسایی و اکتشاف دارند که به طور قطع در نرخ بهره‌وری آنها تفاوت به وجود می‌آورد اما به طور کلی مدت زمان مورد نیاز اکتشاف و استخراج کانی‌های غیرفلزی کمتر از فلزی هاست و همین منجر به نرخ بهره‌وری بیشتر می‌شود. زیرا هرچقدر خواب سرمایه کمتر باشد روی نرخ بازگشت موثر خواهد بود.

مشاور سازمان زمین شناسی ضمن تایید این موضوع که معادن غیرفلزی به سرمایه کمتری نیاز دارند، اضافه کرد: هرچقدر در معادن غیرفلزی فرآوری توسعه یابد میزان سودآوری و همچنین نقش آنها در خروج از رکود اقتصادی بیشتر خواهد شد، به طوری که در حلقه‌های آخر زنجیره تولید این مواد معدنی حداقل ۳۰۰ درصد ارزش افزوده وجود دارد به همین دلیل است که دولت بر توسعه فرآوری در بخش معادن و صنایع تاکید دارد. البته باید به این موضوع نیز توجه کرد که بخش فرآوری نسبت به اکتشاف و استخراج با هزینه بیشتری برای سرمایه‌گذاری مواجه است.

ارزش‌افزوده کانی‌های غیرفلزی منوط به ایجاد بازار است

رئیس کمیته اکتشاف خانه معدن در رابطه با اشتیاق سرمایه‌گذاران به کانی‌های غیرفلزی می‌گوید: یکی از دلایلی که منجربه حضور بیشتر سرمایه‌گذاران در کانی‌های غیرفلزی شده، سرمایه مورد نیاز این بخش است، زیرا نسبت به کانی‌های غیرفلزی در بخش ماشین‌آلات، اکتشاف و استخراج با هزینه کمتری روبه‌روست اما نکته قابل تامل این است که محصولات غیرفلزی خیلی با تقاضای بالایی در داخل روبه‌رو نیست و از سوی دیگر به دلیل ارزش پایین محصول و بالا بودن هزینه حمل و نقل نگاه صادراتی به این بخش کمتر است به همین دلیل است که برخی در معادن فلزی سرمایه‌گذاری می‌کنند زیرا در داخل و خارج همواره مشتری دارد. بنابراین برای رونق بیشتر کانی‌های فلزی نیاز به ایجاد بازار برای فروش محصولات غیرفلزی است.

وحید صاحب‌فر با اشاره به اینکه خیلی از مواد غیرفلزی به فرآوری نیاز ندارد ادامه داد: سرمایه‌گذاران بخش خصوصی در معدنکاری با کمبود منابع مالی روبه‌رو هستند به همین دلیل در بخش‌هایی که به ایجاد واحدهای فرآوری نیاز ندارند روی می‌آورند، برای نمونه سنگ‌های تزئینی از کانی‌های غیرفلزی هستند که نیاز به فرآوری ندارد و مسلما با سرمایه کمتری قابل برداشت است، به طوری که برای برداشت یک تن از این محصول نیاز به ۴۰ هزار تومان هزینه است که تقریبا درآمدی بین ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان را به همراه دارد اما برای برداشت یک تن مس نیاز به هزینه‌ای ۲۰میلیون تومانی است که در بازار با قیمت ۲۵ میلیون تومان به فروش می‌رسد به همین دلیل است که میزان سودآوری در کانی‌های غیرفلزی بیش از سایر بخش هاست. گرچه این مواد با مشکل دیگری نیز روبه‌رو هستند و آن نداشتن ظرفیت صادراتی است زیرا از تمام برداشت محصولی مانند سنگ‌های تزئینی تنها بین ۱۰تا ۲۰ درصد از آن قابلیت صادرات دارد، زیرا برای اینکه یک ماده معدنی در بازارهای بین المللی مشتری داشته باشد باید از ویژگی‌های خاصی نیز برخوردار باشد که در مورد سنگ‌های تزئینی رنگ، یکنواخت بودن و... از ملاک‌هایی است که همه مواد برداشت شده از این ویژگی‌ها برخوردار نیستند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۱۲
کد مطلب: 14078
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت