گروه معادن
 
مزیت معادن در استفاده از انرژی‌های نو
گروه معادن - کاهش مصرف انرژی معادن و صنایع معدنی همواره به عنوان عاملی موثر در کاهش قیمت تمام شده محصولات معدنی مطرح است.
 
به گزارش ماين نيوز، حال از آنجایی که شرایط آب و هوایی ایران بستر استفاده از انرژی‌هایی چون خورشید، باد و... برای جایگزین شدن با سایر سوخت‌های فسیلی را فراهم کرده است، بحث مدیریت مصرف بهینه در کنار بهره‌گیری از انرژی‌های نو جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است. با این حال برخی کارشناسان معتقدند، نبود مطالعه و همکاری ایران با کشورهای پیشرفته در بخش انرژی‌های نو مانع از ورود فناوری این انرژی‌ها به کشور شده است، گرچه بحث صرفه اقتصادی و کمبود نقدینگی از دیگر عواملی است که حرکت صنایع و معادن کشور برای بهینه کردن مصرف انرژی از طریق جایگزین کردن سوخت‌های پاک را کند کرده است.

رییس کمیته فرآوری وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه معادن و صنایع ایران قابلیت اسفاده از انرژی‌های نو را دارند گفت: برخی معادن و صنایع معدنی ایران قابلیت استفاده از انرژی باد و خورشید را دارند. برای نمونه معدن سنگ آهن سنگان در منطقه‌ای قرار دارد که به دلیل سرعت بالای باد در ماه‌هایی از سال می‌تواند انرژی مورد نیاز خود را به صورت طبیعی تامین کند یا در برخی معادن کویری می‌توان انرژی خورشیدی را جایگزین سوخت‌های فسیلی کرد.

عبدالعلی حقیقی با نگاهی به انرژی‌های نو در ایران ادامه داد: در کشورهای پیشرفته از انرژی حرارتی برای تولید انرژی الکتریکی استفاده می‌کنند، بنابراین برای ورود این انرژی به کشور نیاز است با کمک کشورهایی که به فناوری آن دست یافته‌اند زمینه استقرار آن را در کشور مهیا کرد. از این رو دلیل اینکه گفته می‌شود برخی انرژی‌ها در ایران صرفه اقتصادی ندارد، انجام نشدن مطالعات کاربردی است.

وی با اشاره به ذخایر بالای زغال‌سنگ در ایران، اضافه کرد: وقتی در کشور ایران ذخایر بالایی از زغال‌سنگ وجود دارد باید به نحو احسن از آن برای تامین انرژی استفاده کرد. به‌طوری که می‌توانیم زغال حرارتی را در برخی صنایع جایگزین سوخت‌های دیگر کنیم و به نوعی مدیریت مصرف بهینه انرژی را در صنایع و معادن کشور به وجود آوریم.

پژوهش، خلأ مدیریت انرژی در معادن و صنایع معدنی

یک عضو هیات مدیره انجمن مهندسی معدن ضمن اشاره به اینکه در برخی صنایع میزان مصرف انرژی بالاتر است، اظهار کرد: مدیریت بهینه مصرف انرژی در معادن و صنایع نیازمند مطالعات پژوهشی است تا گلوگاه‌های مصرف بالای انرژی تعیین و درصورتی که منطقه از ظرفیت‌هایی مانند انرژی خورشیدی و باد برخوردار باشد برای جایگزینی انرژی‌های نو بررسی شود اما باید در مطالعات این مسئله مورد توجه قرار گیرد که اگر بخواهیم انرژی دیگری جایگزین کنیم، آیا از نظر میزان مصرف انرژی و سرمایه مورد نیاز صرفه اقتصادی دارند؟

اردشیر پورشعبان با نگاهی به میزان مصرف انرژی در هر یک از مراحل تولید در معادن، افزود: مطالعات مدیریت بهینه مصرف انرژی خلأیی است که در بخش معدن و صنایع معدنی احساس می‌شود و تاکنون جز در بخش صنایع سیمان مصرف انرژی در سایر صنایع ارزیابی نشده است و اینکه در کدامیک از صنایع می‌توان نوع جدیدی از انرژی را استفاده کرد یا حتی با جایگزین کردن سوخت‌ها میزان هزینه تولید را کاهش داد.

استقرار انرژی‌های نو نیازمند نقدینگی در صنایع

رییس کارگروه انرژی انجمن سیمان در رابطه با مدیریت بهینه‌سازی انرژی در صنایع معدنی کشور گفت: درحال‌حاضر در برخی صنایع همچون سیمان به منظور اصلاح الگوی مصرف برای انرژی الکتریکی و حرارتی اقداماتی به صورت کاربردی و سمیناری برگزار شده است، به طوری که در ۱۰ سال گذشته نزدیک به ۱۵ درصد از انرژی مصرفی کوره‌ها و آسیاب‌ها کاهش یافته است، گرچه بخشی از این کاهش مصرف به تعویض تجهیزات و قطعات سنتی برمی‌گردد زیرا در فناوری‌های روز به مصرف بهینه انرژی توجه شده است.

مهدی امینی‌یکتا با نگاهی به دلایل کم‌توجهی به مدیریت انرژی در کارخانه‌های صنایع معدنی افزود: در شرایط کنونی برخی کارخانه‌های سیمان به دنبال این هستند که از انرژی حرارتی که از طریق دودکش‌ها هدر می‌رود نیز انرژی الکتریکی تولید کنند اما نبود صرفه اقتصادی به دلیل پایین بودن قیمت خرید برق تولیدی از انرژی حرارتی و همچنین پایین بودن نقدینگی در کشور منجر شده است این فناوری در صنایع و بخش تولیدی اجرایی نشود.

با کاهش مصرف انرژی در برخی صنایع همچون فولاد، آلومینیوم، سیمان و... علاوه بر اینکه قیمت محصولات تولیدی رقابت‌پذیر می‌شود میزان آلودگی‌های به وجود آمده نیز کاهش می‌یابد، گرچه جامعه جهانی با حرکت به سمت استفاده از انرژی‌های پاک و تامین برق مورد نیاز با بهره‌گیری از ظرفیت‌های منطقه‌ای همچون باد و خورشید بستر جهان بدون آلودگی را فراهم کرده با این حال مهم‌ترین انگیزه کارخانه‌های بخش خصوصی کاهش هزینه مصرف انرژی و حتی درآمدزایی در کنار سایر محصولات تولیدی بوده است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۵۷
کد مطلب: 17500
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت