گروه صنایع معدنی
 
نقش صندوق توسعه ملی در رشد صنایع معدنی
گروه صنایع معدنی - طرح ایجاد حساب ذخیره ارزی در سال ۱۳۷۹ توسط دولت وقت در قالب ۶۰ ماده به مجلس ارائه شد و به تصویب رسید.
به گزارش ماین نیوز، آیین‌نامه اجرایی این ماده با تشکیل هیات امنایی از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و امور دارایی، رییس بانک مرکزی و ۴ نماینده به انتخاب رییس‌جمهوری که حداقل ۲نفر از آنها را وزیران کابینه تشکیل می‌دادند، تدوین شد.

همچنین مقرر شد تا بخشی از منابع حساب ذخیره ارزی جهت کمک به مشکلات ارزی صنایع به این صندوق تعلق گیرد. اما با وجود اینکه ۱۴ سال از اجرای این طرح می‌گذرد، این روزها نیاز بخش صنعتی کشور برای توسعه و پیشرفت به سرمایه‌گذاری بیش از گذشته احساس می‌شود و این در حالیست که به جهت نبود منابع مالی و ارزی این صندوق نتوانسته متناسب با اهداف خود بخش صنعت و معدن را حمایت کند.

الله‌وردی دهقانی، نماینده مجلس شورای اسلامی:
بخش خصوصی اولویت صندوق توسعه ملی


در رابطه با اهداف و برنامه‌های صندوق توسعه ملی گفت‌وگو با الله‌وری دهقانی، نماینده مردم ورزقان و خاروانا در مجلس شورای اسلامی را در زیر می‌خوانید:

هدف از تاسیس صندوق توسعه ملی چیست؟

هدف از تاسیس صندوق توسعه ملی ارائه تسهیلات ارزی برای توسعه و پیشرفت کشور است. یکی از منابع مالی که به بالا رفتن ذخیره این صندوق کمک می‌کند درآمدهای حاصل از صادرات مواد نفتی بوده که درصد قابل توجهی را به خود اختصاص می‌دهد.

چه بخش‌هایی امکان استفاده از تسهیلات صندوق توسعه را دارند؟

یکی از بخش‌هایی که امکان استفاده از تسهیلات این صندوق را دارد بخش خصوصی است. همچنین با توجه به تصمیماتی که در سال‌های گذشته برای توسعه در بخش صنعت و کشاورزی گرفته شده درصدی از این ذخیره ارزی نیز برای این منظور تعیین شده است. اما باید توجه داشت که تنها برای انجام معاملاتی که با ارز انجام می‌شود امکان استفاده از این منابع وجود دارد. همچنین در بعضی موارد دولت و مجلس از ذخیره این صندوق استفاده می‌کنند.

وضعیت صندوق توسعه در حال حاضر چگونه است؟

با توجه به اینکه نرخ ارز در سال‌های گذشته دچار نوسانات زیادی بوده به همین دلیل ارائه تسهیلات با کاهش روبه‌رو بوده است. به عنوان مثال برخی شرکت‌های خصوصی که اقدام به دریافت تسهیلات با نرخ ۱۲۰۰ تومان کرده‌اند در هنگام باز پرداخت آن به دلیل ۲ الی ۳ برابر شدن نرخ ارز و نبود شفافیت در نرخ آن زیان‌های فراوانی را متحمل شده‌اند. به همین دلیل تمایل صنعتی‌ها برای استفاده از تسهیلات ارزی با کاهش چشمگیری روبه‌رو شده است.

آیا استفاده از منابع مالی صندوق در نرخ تورم تاثیر دارد؟

از آنجایی که افزایش میزان نقدینگی در کشور باعث بالا رفتن نرخ تورم می‌شود در صورتی که وام گیرندگان صندوق اقدام به تبدیل ارز به ریال کنند باعث افزایش تورم در جامعه شده و مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت. البته روال پرداخت تسهیلات به گونه‌ای تعریف شده تا امکان سوءاستفاده و ورود منابع ارزی به بازار آزاد از سوی صنایع و شرکت‌های دریافت‌کننده فراهم نشود.

نقش صندوق توسعه ملی در پیشرفت صنایع معدنی چیست؟

معادن و صنایع معدنی از جمله بخش‌هایی است که برای توسعه و پیشرفت خود نیاز به سرمایه‌گذاری‌های عظیم داشته و برای گرفتن تسهیلات از بانک‌ها با مشکلات و سختی‌های زیادی مواجه هستند این صندوق می‌تواند به عنوان تضمین کننده واسطه بین معدن‌داران و بانک‌ها قرار گرفته تا روند دریافت وام را تسریع بخشد. در این راستا اقدامات اولیه همچون قرارداد با بانک‌های عامل بسته شده و در حال پیگیری است.

برنامه آینده این صندوق چیست؟

صندوق توسعه ملی با توجه به بودجه‌ای که در اختیار دارد رسالت اصلی خود را کمک به توسعه در عرصه صنعت کشور قرار داده تا روند آن را تسریع بخشد. بخش خصوصی در اولویت استفاده از این منبع ارزی قرار داشته و در زمینه‌های مختلف می‌تواند به پیشرفت در صنعت کشور کمک نماید. این در حالی است که شرکت‌های دولتی برای استفاده از تسهیلات باید از یک روند طولانی را طی کرده و باید برای استفاده از حساب ذخیره اقدام به اخذ مجوز کنند که این امر مدت زمان زیادی را می‌طلبد.

رضا اشرف سمنانی، عضو خانه معدن ایران:
سهم اندک معادن از صندوق توسعه ملی


در خصوص نقش صندوق توسعه ملی در رشد و توسعه معدن و صنایع معدنی به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی با رضا اشرف سمنانی، عضو خانه معدن ایران گفت‌وگویی را انجام داده‌ایم که در زیر می‌خوانید.

نقش صندوق توسعه ملی در صنایع معدنی چقدر است؟

در سال‌های اخیر اقداماتی برای ارائه تسهیلات به معادن انجام شده، اما هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. با توجه به اینکه قرارداد با بانک‌های عامل رو به اتمام بوده، اما هنوز پروسه آن نیمه تمام مانده و به جایی نرسیده است.

میزان تسهیلات ارائه شده در سال‌های اخیر به معادن توسط صندوق توسعه چقدر است؟

با توجه به اینکه معادن و صنایع معدنی نقش بسزایی در توسعه و پیشرفت کشور دارد، می‌توان از آن به‌عنوان جایگزین صادرات مواد نفتی یاد کرد. اما با این حال هنوز تسهیلاتی از سوی این صندوق به معادن پرداخت نشده است. این درحالیست که سرمایه‌گذاران معدنی زمانی که قصد ورود به این بخش را دارند با تکیه بر صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی اقدام به اکتشاف کرده و در صورتی که منجر به اکتشاف نشود هراسی برای از بین رفتن سرمایه خود ندارند. پس لازم است تا برای بهره‌برداری و فرآوری محصولات معدنی نیز تسهیلات در اختیار معدنی‌ها قرار داده شده و روند تولید و پیشرفت را تسریع بخشند.

با توجه به نقش صنایع معدنی در توسعه اقتصادی کشور صندوق توسعه چه تمهیداتی باید انجام دهد؟

از آنجایی که ذخایر نفتی کشور روزی تمام خواهد شد، ذخایر معدنی می‌تواند به عنوان جایگزین فرآورده‌های نفتی و سود حاصل از صادرات این مواد قرار گیرد. فعالان معدنی امیدوارند که در آینده صنایع معدنی نیز سهمی از ذخیره صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شود، بنابراین لازم است تا با برنامه‌ریزی و تدوین قوانین جدید سهم معادن و صنایع معدنی به‌خصوص تولیداتی که در زمینه صادرات بیشتر نقش دارند از تسهیلات و منابع ارزی صندوق افزایش یابد.

همچنین از آنجایی که هم اکنون در معادن زغال‌سنگ در زمینه ایمنی شاهد ضعف‌هایی هستیم لازم است تا در جهت ارتقای ایمنی و نوسازی ماشین‌آلات این حوزه بودجه ۲۰۰ میلیاردی از محل منابع صندوق توسعه ملی در نظر گرفته شود.
تاریخ انتشار : جمعه ۲۴ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۲۳:۵۱
کد مطلب: 12418
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت