گروه معادن
 
چراغ سبز روس‌ها برای زغال‌سنگ و معادن فلزی
گروه معادن - در حال حاضر در بخش معادن و صنایع معدنی کشور بخش خصوصی به عنوان یکی از فعالان این عرصه شناخته شده و نقش بسزایی در توسعه و رشد صنایع معدنی ایفا می‌کند. از سوی دیگر حضور سرمایه‌گذاران و فعالان خارجی در این صنعت توانسته کمک بزرگی را در بحث اکتشاف تا فرآوری مواد معدنی در محدوده‌های بزرگ معدنی داشته باشد. چرا که سرمایه‌گذاری در پهنه‌های بزرگ معدنی نیازمند سرمایه عظیم و همچنین فناوری‌های روز دنیا بوده و ایران نیز به دلیل تحریم‌های بین المللی اعمال شده امکان استفاده از این تجهیزات و فناوری‌ها را ندارد از این رو باید با فراهم کردن شرایط مناسب برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی و اصلاح قوانین موجود راه را برای ورود آنها هموار کرده و روند توسعه و رشد صنایع معدنی را تسریع بخشد. روسیه که در گذشته نیز سرمایه‌گذاری و فعالیت‌هایی در صنایع معدنی ایران داشته به تازگی تمایل خود را برای سرمایه‌گذاری در معادن ایران اعلام کرده است.
 
به گزارش ماین نیوز، محمدرضا بهرامن - نایب رئیس خانه معدن – در خصوص سرمایه‌گذاری و فعالیت روس‌ها در معادن و صنایع معدنی ایران می‌گوید: روسیه همواره به عنوان یکی از کشورهای معدنی جهان شناخته شده است. کشوری که به واسطه ذخایر بالای مواد معدنی و همچنین ظرفیت بالقوه در بخش فرآوری به خصوص در پلی متال‌ها همچون مس، سرب و روی، طلا و آهن سرمایه‌گذاری‌های بالایی را در کشورهای ارمنستان، قزاقزستان، گرجستان که زمانی در قلمرو اتحادیه جماهیر شوروی وجود داشتند انجام داده است.

وی از انگیزه بالای روس‌ها برای شروع فعالیت در معادن ایران خبر داد و افزود: ورود سرمایه‌گذاران خارجی به ایران تنها به دلیل استفاده از منابع مالی نیست بلکه استفاده از فناوری‌های روز دنیا و همچنین آشنایی با بازار مصرفی سرمایه‌گذار می‌تواند نقش بسزایی در روند توسعه و پیشرفت صنایع معدنی ایفا کند.

وی با اشاره به اینکه روسیه بازار مناسبی برای کانی‌های فلزی است گفت: با انجام برنامه‌ریزی‌های استراتژیک می‌توان زمینه صادرات این محصول را به کشورهای دیگر از جمله روسیه فراهم کرد. این در حالی است که ذخایر بسیاری از کانی‌های فلزی در ایران وجود دارد اما لازم است تا صنایع پایین دستی مورد توجه بیشتری قرار گرفته و این امر مستلزم جذب سرمایه‌گذاران خارجی است.

استخراج از معادن زغال سنگ توسط روس‌ها

نایب رئیس خانه معدن با بیان اینکه در بخش اکتشاف و استخراج نیز می‌توان از توانایی روس‌ها کمک گرفت، افزود: با توجه به سابقه فعالیت روس‌ها در معادن زغال‌سنگ لهستان، ایران نیز می‌تواند در این حوزه از تجربیات روس‌ها استفاده کند. چرا که در حال حاضر ایران دارای ذخایر فراوانی از این کانی سیاه بوده اما به دلیل نبود فناوری و تجهیزات مورد نیاز امکان استخراج وجود ندارد. این در حالی است که ذخایر زغال‌سنگ در اعماق زمین در حدود ۱۰۰۰ متری قرار دارند.
بهرامن همچنین در خصوص میزان سرمایه‌گذاری روس‌ها در معادن ایران گفت: با توجه به مذاکرات انجام شده بین ایران و روسیه تا زمان قطعی شدن امکان اعلام شدن میزان سرمایه‌گذاری وجود ندارد. چرا که در ابتدا باید زیرساخت‌های لازم را فراهم کرده و با شفاف‌سازی و رعایت اصول در این بخش راه را برای ورود آنها آسان کرد.

پهنه‌های اکتشافی بزرگ در دست روس‌ها

وی افزود: با توجه به فعالیت‌های محدودی که در زمینه اکتشاف صورت گرفته و همچنین توانمندی روس‌ها در زمینه اکتشاف و بهره‌برداری از معادن فلزی و زغال‌سنگ به نظر می‌رسد فعالیت روس‌ها در این حوزه بتواند بیش از سایر حوزه‌ها مفید واقع شود.

بهرامن در خصوص مزیت‌های حضور روس‌ها در معادن کشور گفت: شناخت و آگاهی سرمایه‌گذاران روس از بازار ایران و کشورهای منطقه باعث می‌شود تا ضمن تامین مواد مورد نیاز کشور زمینه صادرات محصولات تولیدی نیز فراهم شده و سود مناسبی عاید ۲ طرف شود. همچنین ایران نیز می‌تواند در شرایطی که مسایل تحریمی هنوز کاملا برطرف نشده و امکان استفاده از تجهیزات و فناوری‌های نوین وجود ندارد از تجهیزات و فناوری‌های روس‌ها در معادن خود بهره‌مند شود.

فرآوری کانی‌های فلزی توسط روس‌ها

رضا اشرف سمنانی نیز در خصوص ورود روس‌ها به بخش معدن و صنایع معدنی می‌گوید: قطعا سرمایه‌گذاری کشورهای خارجی می‌تواند زمینه رشد و توسعه معادن و صنایع معدنی کشور را فراهم آورد. این در حالی است که توانایی بالای روس‌ها در حوزه معادن و همچنین بازار مناسب محصولات معدنی می‌تواند به تعاملی دو سویه برای طرفین مبدل شود. وی افزود: به عنوان مثال ایران از ذخایر فراوان کانی‌های فلزی همچون سرب و روی، کرومیت آلومینیوم برخوردار است و این در حالی است که در زمینه استخراج و فرآوری با مشکلات سرمایه‌ای و تکنولوژیکی مواجه است. این در حالی است که سرمایه‌گذاری روس‌ها می‌تواند ضمن رشد معادن و تامین نیاز بازار داخلی موجبات صادرات را به کشور روسیه فراهم کند. وی با بیان اینکه فعالیت روس‌ها تنها در بخش استخراج مواد خام سودی برای صنایع معدنی نخواهد داشت افزود: با توجه به توانایی روس‌ها در فرآوری مواد معدنی ایران نیز می‌تواند با استفاده از آن زمینه تولید محصولات فلزی را فراهم کند. چراکه در گذشته روس‌ها در صنعت آلومینیوم‌سازی و در فرآوری و تولید آلومینا مورد نیاز در ایران اقداماتی را انجام داده‌اند.

بن بست در سرمایه‌گذاری خارجی

هوشنگ ادهمی، عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران نیز در خصوص مزیت‌های سرمایه‌گذاری روس‌ها در بخش معادن و صنایع معدنی می‌گوید: سرمایه‌گذاری‌های خارجی در ایران به دلیل مشکلاتی که در زمینه قوانین و فضای کسب و کار وجود دارد همواره با بن بست مواجه بوده است به طوری‌که در کوتاه مدت سرمایه‌گذاران خارجی ترجیح داده‌اند تا فعالیت خود را متوقف کنند.

وی در این زمینه به فرجه زمانی ۳ تا ۵ سال برای فعالیت شرکت‌های خارجی اشاره کرد و گفت: در حالی‌که قوانین داخلی کشور مجوز حضور و فعالیت سرمایه‌گذاران خارجی را در فرجه زمانی ۳ تا ۵ سال می‌دهد، اما این شرکت‌ها برای سودآوری به برنامه‌ریزی طولانی مدت نیازمند هستند که این موضوع عملا سودآوری را تحت الشعاع خود قرار می‌دهد.

وی همچنین بحث انفال بودن معادن در ایران را یکی از دلایل نبود جذابیت برای سرمایه‌گذاران خارجی دانست و گفت: معمولا در بحث مشارکت سرمایه‌گذار ترجیح می‌دهد تا متناسب با میزان سرمایه خود بخشی از مالکیت را به خود اختصاص دهد این در حالی است که موضوع انفال بودن معادن در ایران فقط مجوز بهره‌برداری را به سرمایه‌گذار می‌دهد بنابراین نگاه شرکت‌های خارجی به بخش معدن ایران تنها تجارت کوتاه مدت است که ترجیح می‌دهند تنها در بخش بهره‌برداری فعالیت کرده و کمتر به بخش اکتشاف و استخراج تمایل نشان می‌دهند.

این درحالی است که بیشترین خلأ سرمایه‌گذاری در معادن ایران در بخش اکتشاف و استخراج است. این کارشناس معدنی تصریح کرد: به نظر می‌رسد با توجه به شرایط و مقررات کشور بهتر است به جای پرداختن به سرمایه‌گذاران خارجی زمینه را برای حضور سرمایه‌گذاران داخلی بخش خصوصی فراهم کنیم چراکه آگاهی از وضعیت قوانین و مقررات کشور قدرت ریسک‌پذیری را از سوی این بخش بیشتر کرده و شاهد شکوفایی در معادن و صنایع معدنی خواهیم بود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۰
کد مطلب: 14080
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت