گروه معادن سنگ آهن
 
سلطانی در گفت‌وگو با ماین نیوز:
زدن برچسب خام‌فروشي جفا به توليدکنندگان سنگ‌آهن است
با عوارض صادرات سنگ‌آهن مخالفم
گروه معادن >سنگ آهن - نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران با اشاره به اینکه اعمال عوارض روی صادرات سنگ آهن در شرایط رکود فعلی اقتصاد کشور اقدام درستی نیست، گفت: زدن برچسب خام فروشی به بخش تولید کشور در شرایطی که زیرساخت ایجاد ارزش افزوده بیشتر فراهم نشده، جفای به بخش تولید است.
پدرام سلطانی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره نامه اخیر وزیر صنعت، معدن و تجارت به معاون اول رئیس جمهوری که در آن پیشنهاد اعمال عوارض روی 24 قلم کالای صادراتی مطرح شده است، گفت: تنظیم سیاستهای تجاری در راستای سیاستهای تولیدی یکی از وظایف وزارت صنعت، معدن و تجارت است. ما به عنوان بخش خصوصی اعتقاد داریم اعمال سیاستهای انقباضی تجاری مانند وضع عوارض بر صادرات کالا باید ابزاری باشد که در شرایط رونق اقتصادی مورد استفاده قرار بگیرد. در شرایط رکود اقتصادی هر سیاستی که موجب کاهش صادرات شود، به طور طبیعی کاهش تولید و اشتغال را به همراه خواهد داشت و در خروج اقتصاد کشور از رکود وقفه ایجاد می کند. بنابراین نظر ما این است که این گونه تصمیم گیری ها به بعد از خروج اقتصاد کشور از رکود موکول شود.

وی افزود: همزمان با این موضوع برای استفاده از مواد خام در کشور بسترسازی و سرمایه گذاری لازم صورت پذیرد تا مواد خام در بازار داخلی مورد مصرف لازم را پیدا کند. تا زمانی که میزان تولید موادخام بیشتر از مصرف داخلی باشد، به طور طبیعی نیازمند صادرات این مواد هستیم. در بسیاری از اقلامی که مورد توجه برای اعمال عوارض صادراتی قرار گرفته دارای منابع غنی هستیم و اینکه فکر کنیم در کوتاه مدت مواد اولیه خود را از دست می دهیم اینطور نیست. به نظر من باید درباره این تصمیم گیری تجدیدنظر شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا وزیر صنعت، معدن و تجارت برای اعمال عوارض روی 24 قلم کالای صادراتی با اتاق ایران مشورتی داشته است یا خیر؟ گفت: تا جایی که من اطلاع دارم خیر، مشورتی نشده است.

نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران در ادامه در پاسخ به این سوال که وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده وضع عوارض روی صادرات 24 قلم کالا با هدف مقابله با خام فروشی انجام می شود، نظر شما در این باره چیست؟ توضیح داد: بحث در این زمینه طولانی است. من چندی پیش در همایش سنگ آهن گفتم مادامی که اصولا سطح تولید کشور در یک مسیر استراتژیک ارتقاء پیدا نکرده باشد که بتوانیم در زمینه استفاده از منابع زیرزمینی کشور ارزش افزوده بیشتر ایجاد کنیم، زدن برچسب خام فروشی به تولید کشور جفای به تولید است. به این دلیل که در هشت سال گذشته به واسطه تحریمها، بی ثباتی سیاستها، تصمیم گیری های نادرست و سوءمدیریت ها فضای مناسبی را برای سرمایه گذاری در کشور فراهم نکردیم. در این فضا اگر همین تولید فعلی را هم خام فروشی بدانیم شاهد سیاست های متناقض تری خواهیم بود. خود دولت باید برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر در کشور بسترساز باشد و اینکه پیکان انتقاد را به سمت بخش خصوصی بگیرد کار درستی نیست. بیشتر مشکلات به وجود آمده مربوط به هشت سال گذشته است. از سوی دیگر هم اکنون بزرگترین خام فروش کشور خود دولت است. اگر گذار از خام فروشی به ارزش افزوده بالاتر کار آسانی است، حتما دولت باید اول خودش پیشگام شود تا بخش خصوصی نیز به این باور برسد که می تواند به سمت ارزش افزوده بالاتر برود.

سلطانی در پاسخ به این سوال که با این حساب شما مخالف طرح موضوع خام فروشی هستید؟ گفت: من مخالف هستم و معتقدم برای این کار باید ریل گذاری کنیم. اجازه بدهیم براساس چشم اندازی مشخص خود معدنکاران به سمت ارزش افزوده بیشتر بروند و واحدهای گندله و کنسانتره احداث کنند. صنعت فولاد هم به صورت همزمان ظرفیت خود را افزایش دهد و در این راستا مواد اولیه اش در داخل تامین شود. الان مشکلی که در این بخش داریم کمبود تولید کنسانتره و گندله است. این کمبود با وضع عوارض روی صادرات سنگ آهن جبران نمی شود، زیرا سرمایه گذاری این پروژه ها باید از محلی حاصل شود. خود دولت نمی تواند در این حوزه سرمایه گذاری کند چرا که خلاف اصل 44 است. اگر بخش خصوصی هم بخواهد وارد شود باید این سرمایه را از جایی تامین کند. پیشنهاد ما این بود که معدنکاران و فعالان حوزه تولید سنگ آهن با همراهی دولت کنسرسیوم های سرمایه گذاری پروژه ایجاد کنند و بخشی از درآمد ناشی از صادرات سنگ آهن را به این صندوق ها واریز کنند و در یک بازه زمانی دو تا سه ساله تولید کنسانتره را می توانیم افزایش دهیم. این در حالی است که عوارض به خزانه می رود و دولتی هم که با کمبود بودجه مواجه است این عوارض را در جاهای دیگر خرج می کند و به هیچ وجه عوارض صرف توسعه بخش سنگ آهن و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در این بخش نمی شود.

نائب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران در پاسخ به این سوال که آیا این پیشنهاد به مرحله اجرا رسیده است یا خیر؟ اظهار کرد: این پیشنهاد توسط انجمن مربوطه و با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار و حمایت اتاق تهیه شده و آن را به وزارت صنعت دادیم بود و برای معاونت ذی ربط نیز ارسال کردیم که متاسفانه مورد توجه قرار نگرفت و حتی با وجود پیگیری های انجمن تخصصی، معاونت مربوطه در وزارت صنعت، معدن و تجارت حاضر به اینکه صحبت و مذاکره بیشتری در این زمینه شود نشد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۵۴
کد مطلب: 9017