گروه معادن ساير حوزه ها
 
گزارشی از بازار نمك‌
شوری با طعم فلز
گروه معادن >ساير حوزه ها - نمك از جمله مواد معدني است كه سهم گسترده‌اي از معادن كشور را به خود اختصاص داده و سرمايه‌گذاران زيادي را به دلیل سهولت استخراج و سوددهي بالا به خود جذب کرده است. نمك كه از آن به عنوان سم سفيد و دلچسب ياد مي‌شود، در حالي در اكثر خانواده‌ها به عنوان اصلي‌ترين ماده مصرفي در تهيه مواد غذايي مورد استفاده قرار مي‌گيرد كه وجود نمك‌هاي فاقد استاندارد لازم در بازار سلامت آنها را به چالش كشيده است.
به گزارش ماین نیوز، احمد شكرپور، دبير انجمن توليدكنندگان نمك تصفيه ايران در اين رابطه گفت: سودجويي برخي كارخانجات و شركت‌هاي توليد‌كننده نمك‌هاي غيرتصفيه‌اي باعث شده تا شاهد حضور نمك‌هاي فاقد استاندارد در بازار اين فرآورده باشيم كه مصرف طولاني‌مدت آنها سلامت افراد جامعه را به مخاطره مي‌اندازد.

وي در ادامه با عنوان اينكه بيش از ۷۰ درصد از معادن نمك در مناطق مركزي كشور همچون شهرهاي كرمان، سمنان و اطراف تهران تمركز يافته است، اظهار کرد: وضعيت استخراج معادن نمك متناسب به ميزان خلوص نمك حاصل شده متفاوت است كه در اين راستا سازمان استاندارد وجود ۳ گروه نمك را به رسميت شناخته است.

شكرپور درباره دسته‌بندي نمك‌هاي استخراج شده توضیح داد: نوع اول نمك كه بهترين و با كيفيت‌ترين نوع نمك خوراكي را نيز تشكيل مي‌دهد، نمك تصفيه شده است كه در اين نوع پس از استخراج و خرد كردن، نمك به دست آمده را به صورت محلول در آب اشباع‌سازي مي‌كنند كه در اين مرحله برخي از املاح و فلزات سنگين مضر جداسازي مي‌شوند.

وي ادامه داد: پس از اشباع‌سازي و جداسازي برخي املاح، توليدكننده با افزودن ماده‌اي شيميايي به نام فلوكلانت به محلول اشباع شده نمك، مابقي فلزات سنگين و املاح غيرقابل استفاده را جداسازي كرده و براي كريستال شدن نمك محلول را به مرحله‌اي كه از آن تحت عنوان كريستال آيزور یاد می‌شود، می‌فرستند.

وي افزود: يكي از مهم‌ترين مراحل در تصفيه نمك خوراكي افزودن يد به نمك است. يد موردنياز پس از ورود نمك‌هاي كريستالي به مرحله خشك كردن افزوده خواهد شد كه در واقع آخرين مرحله قبل از بسته‌بندي و عرضه نمك به بازار است.

وي تصريح كرد: اين نوع نمك كه بهترين كيفيت و خلوص را در بين ساير روش‌هاي توليد دارد، نمكي با خلوص 99.2 درصدي را توليد می‌کند كه مطابق با حداقل استاندارد تعيين شده از سوي موسسه استاندارد است.

نمكي به نام شستشو

دبير انجمن توليدكنندگان نمك تصفيه ايران همچنين درباره دومين روش توليد كه از آن به عنوان نمك شستشو نام برده مي‌شود، گفت: در نمك شستشو مراحل خرد و اشباع كرده نمك استخراج شده، همچون روش تصفيه وجود دارد و بخشي از فلزات سنگين و املاح غيرضروري از آن جداسازي مي‌شود.

وي افزود: اصلي‌ترين تفاوت در روش شستشو عدم افزودن مواد شيميايي براي جداسازي بيشتر فلزات سنگين و همچنين عدم انجام مراحل كريستالي و افزودن يد به نمك است كه در اين روش خلوص نمك به‌شدت پايين آمده و در برخي موارد خلوص نمك را به ۸۷ درصد كاهش مي‌دهد.

به گفته شكرپور اين نوع نمك به دليل تكميل نبودن مراحل خلوص و ضدعفوني براي مصرف قابل اطمينان نیست و مشخصه اصلي اين نوع نمك نرم بودن آن است.

نمك كوبشي

نمك كوبشي سومين نوع نمك موجود در بازار است كه در اين خصوص شكرپور اعلام کرد: در روش توليد نمك‌هاي كوبشي توليدكننده پس از استخراج نمك تنها به خرد و آسياب كردن نمك اكتفا كرده و بدون هيچ‌گونه عمليات جداسازي و خلوص، نمك را به صورت بسته‌بندي به بازار عرضه مي‌كند.

وي در ادامه افزود: در نمك‌هاي كوبشي خالص بودن نمك تنها به ميزان خلوص آن در طبيعت محدود شده بنابراين نمي‌توان ميزان مشخصي را براي آن متصور شد.

وي ادامه داد: در حالي كه در نمك‌هاي كوبشي ميزان وجود فلزات سنگين و املاح مضر بسيار بالاست و خطرات زيادي براي مصرف‌كننده به همراه دارد، هم‌اكنون شاهد بسته‌بندي و عرضه اين گونه نمك‌ها از سوي برخي از افراد سودجود در بازار هستيم.

وي گفت: مشخصه اين نوع نمك نرم بودن نمك و شور نبودن است كه به خانواده‌ها توصيه مي‌شود در هنگام استفاده به اين نكات توجه داشته باشند.

گرچه حاضر نشدند به سخنان دبیر انجمن تولیدکنندگان نمک پاسخ دهند ولی آلودگی این محصول را تکذیب کردند.

خطرات نمك‌هاي غيراستاندارد

دبير انجمن توليدكنندگان نمك تصفيه ايران گفت: استفاه از نمك‌هاي غيراستاندارد به جهت داشتن فلزات سنگين و همچنين برخورداري از حجم بالاي آرسنيك خطرات جبران‌ناپذيري را براي سلامت افراد دارد به گونه‌اي كه استفاده طولاني‌مدت آن موجبات بيماري‌هاي سرطاني را فراهم مي‌آورد.

وي گفت: از سوي ديگر عدم استفاده يد در اين نوع نمك‌ها باعث مي‌شود تا با وجود توصيه مكرر متوليان بهداشتي افزايش انواع بيماري‌هاي تيروئيدي را نيز در كشور شاهد باشيم.

قيمت و بازار صادراتي

اين عضو انجمن درباره قيمت تمام شده و عرضه آن در بازار گفت: روش توليد نمك‌هاي تصفيه‌اي گران‌ترين روش و باكيفيت‌ترين آن محسوب می‌شود به گونه‌اي كه قيمت تمام شده براي كارخانجات برای تصفيه هر كيلو ۴۵۰ تا ۵۰۰ تومان بوده و توليدكنندگان محصول خود را با قيمت هر كيلو ۶۰۰ تا ۶۵۰ تومان در بازار به فروش مي‌رسانند.

وي درباره قيمت تمام شده نمك شستشو و كوبشي توضیح داد: قيمت تمام شده براي نمك‌هاي شستشو در حدود ۱۵۰ تومان و براي نمك‌هاي كوبشي كمتر از ۱۰۰ تومان در هر كيلو است و اين در حالي است كه برخي از اين توليدكنندگان با بسته‌بندي محصولات خود و درج علامت جعلي استاندارد با همان قيمت ۶۵۰ تومان نمك هاي تصفيه در بازار را به فروش مي‌رسانند.

وي تصریح کرد: هم‌اكنون برخي از كارخانجات با ارائه تخفيف بالا به فروشگاه‌هاي بزرگ اقدام به فروش نمك‌هاي غيراستاندارد خود می‌کنند. اين در حالي است كه قيمت ارائه شده از سوي اين كارخانجات امكان رقابت را از توليد‌كنندگان واقعي نمك تصفيه‌اي سلب كرده است به گونه‌اي كه در شرايط كنوني شاهد تعطيلي برخي از واحدهاي توليد‌كننده نمك تصفيه هستيم.

دبير انجمن درباره بازارهاي صادراتي با عنوان اينكه ميزان كل صادرات نمك حدود ۱۵۰ هزار تن در سال است، گفت: بيشترين بازارهاي صادراتي را كشورهاي عراق و افغانستان تشكيل مي‌دهند و نمك‌هاي تصفيه شده كيلویی حدود ۳۰ سنت به اين متقاضيان فروخته مي‌شوند. البته بايد در نظر داشت كه نمك‌هاي تصفيه شده ما امكان افزايش خلوص تا 99.5 درصد را دارد كه متناسب با استاندارد نمك عرضه شده در اروپاست اما به دلیل مقرون به صرفه نبودن و عدم امكان صادرات به كشورهاي اروپايي در شرايط كنوني اعضای انجمن از افزايش درصد خلوص امتناع مي‌كنند.

واگذاري نظارت و صدور پروانه به انجمن‌ها

دبير انجمن توليدكنندگان نمك تصفيه ايران در ادامه به پيگيری‌هاي انجمن بر‌اي جلوگيري از عرضه نمك‌هاي تقلبي به بازار اشاره كرد و گفت: براي جلوگيري از عدم‌عرضه نمك‌هاي غيراستاندارد مكاتبات مكرري با وزارت بهداشت و سازمان استاندارد صورت گرفته كه تنها به ارسال نامه به استان مربوطه محدود شده و تاكنون نتيجه خاصي را در پي نداشته است.

وي افزود: بهتر است دولت وظيفه نظارت و همچنين صدور پروانه توليد و بهره‌برداري از معادن را به انجمن‌هاي مرتبط واگذار كند تا با بهره‌گيري از كارشناسان از تداوم فعاليت كارخانجات متخلف جلوگيري شود. از سوي ديگر اين انجمن آمادگي دارد تا در صورت موافقت وزارت صنعت، معدن و تجارت نسبت به به‌كارگيري نيروي متخصص برای مقابله با تخلفات احتمالي اقدام کند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۵
کد مطلب: 7502
 
مرجع : روزنامه کسب وکار