گروه معادن ساير حوزه ها
 
گزارشي از معادن و بازار پوكه‌هاي معدني
معدنكاران تمایلی بر‌اي صادرات ندارند
گروه معادن >ساير حوزه ها - امروزه با پيشرفت روز افزون تكنولوژي شاهد كاربرد مواد و تجهيزات نوين در اكثر صنايع هستيم و اين موضوع در بخش ساخت‌و‌ساز و مسكن نيز به‌كرات به چشم مي‌خورد.
به گزارش ماين نيوز، در واقع در شرايط كنوني اكثر سازندگان و فعالان بخش مسكن ترجيح مي‌دهند با استفاده از علوم نوين مهندسي و مصالح جديد ساختماني ضمن كاهش قيمت تمام شده، ملك خود را به سمت سبك‌سازي پيش برده و در اين ميان پوكه‌هاي معدني نقشي اساسي در تامين اين خواسته ايفا مي‌كنند.

پوكه‌هاي معدني در تعريفي ساده به دانه‌هاي سبك حاصل از فعاليت‌هاي آتش‌فشاني اطلاق مي‌شوند كه پس از فوران آتش‌فشان و قرار گرفتن در مجاورت هوا به شكل سنگ‌هايي متخلخل سفت شده درمی‌آید و با وجود سبكي از مقاومت بالايي نيز برخوردار است.

در اين رابطه سعيد رضايي، مدير شركت معدن قروه كردستان كه از معدنكاران و فعالان پوكه‌هاي معدني است مي‌گويد: پوكه معدني ماده‌اي معدني است كه به صورت خام در طبيعت پيدا شده و معدنكاران پس از اكتشاف معدن نسبت به استخراج و فرآوري آن اقدام مي‌كنند.

وي تصريح كرد: بهره‌برداران معادن پوكه، برای استخراج پوكه خام از دل كوه‌هاي آتش‌فشاني بايد پوكه‌هايي را كه در برخي مواقع قطري بين ۵۰ تا ۱۰۰ متر دارند و تا ارتفاع بيش از ۵ متر در زير لايه‌هاي خاك مدفون شده‌اند، توسط بلدوزر حفر كرده و پس از انتقال به محل فرآوري كارخانه نسبت به عمليات خرد كردن، شستشو و دانه‌بندي آن اقدام کنند تا سايزهاي مختلف پوكه متناسب با كاربرد پيش‌بيني شده به دست مصرف‌كننده برسد.

پوكه‌هاي ريز و درشت

پوكه‌هاي معدني كاربردهاي زيادي در صنايع مختلف به‌ويژه در ساخت‌و‌ساز داشته و همين موضوع باعث شده شاهد حضور سايزهاي مختلف پوكه در بازار باشيم.

رضايي در اين خصوص مي‌افزايد: پوكه‌هاي معدني انواع مختلفي دارند كه بهترين نوع آن از معادن پوكه قروه استخراج مي‌شود.

وي افزود: البته در بازار، پوكه‌هاي معادن تبريز نيز وجود دارند كه به جهت برخورداري از پايه آهكي از كيفيت پايين‌تري نسبت به انواع قروه برخوردارند.

همچنين پوكه‌هاي معدني صنعتي نيز از ديگر پوكه‌هاي موجود در بازار است كه به صورت مصنوعي و از تركيب خاك رس با مواد شيميايي به همراه حرارت بالا توليد شده و متقاضيان كمتري را نسبت به ديگر پوكه‌هاي معدني موجود در بازار به خود اختصاص داده است.

اين فعال بازار ادامه داد: پوكه‌هاي معدني در ۵ سايز مختلف توليد می‌شوند كه تحت عنوان پوكه ماسه‌اي، پوكه عدسي، پوكه نخودي، پوكه فندقي و پوكه گردويي و بادامي كه در واقع درشت‌ترين سايز موجود است، در بازار خريد و فروش مي‌شوند.

رضايي درباره كاربرد پوكه‌هاي معدني عنوان کرد: پوكه به جهت سبكي بالا در مقايسه با شن و ماسه، قابليت استفاده در عايق‌كاري و همچنين مقاومت بسيار زياد در توليد بتن‌هاي سبك و همچنين توليد بلوك‌هاي سيماني جهت مصارف ساختمان‌سازي و سد‌سازي بيشترين استفاده را داشته و هم‌اكنون به عنوان يكي از رايج‌ترين مصالح ساختماني كاربرد دارد.

قيمت در بازار

اما يكي از موضوعاتي كه باعث شده تا استفاده از پوكه‌هاي معدني جايگزين مصالح شن و ماسه شود، قيمت نسبتا مناسب آن و كاربرد بالاي آن در توليد بتن و سيمان سبك است به گونه‌اي كه در برخي نمونه‌های پوكه‌هاي موجود در بازار شاهد تفاوت ناچيز كمتر از ۲ هزار توماني در هر تن در مقايسه با شن و ماسه هستیم.

ابراهيم پناهي، عضو انجمن توليدكنندگان بتن سبك كه از توليد‌كنندگان و فعالان با سابقه است  مي‌گويد: قيمت پوكه‌هاي معدني متناسب با سايز‌بندي پوكه‌ها متفاوت بوده و از حداقل ۱۱ هزار تومان در هر تن شروع شده و تا حدود ۲۸ هزار تومان در نوسان است.

وي ادامه داد: به عنوان مثال قيمت پوكه ماسه‌اي با توجه به كيفيت آن از ۱۱ هزار تومان شروع شده و تا ۱۴ هزار تومان قابل افزايش است يا در پوكه فندقي اين رنج قيمت بين ۱۶ تا ۱۹ هزار تومان در نوسان است. وي اعلام کرد: بيشترين قيمت پوكه‌هاي معدني مربوط به پوكه‌هاي نخودي و پوكه‌هاي عدسي است به گونه‌اي كه قيمت هر تن پوكه نخودي ۲۸ هزار تومان و پوكه عدسي حدود ۲۵ هزار تومان برآورد شده است.


حذف تدريجي پوكه


با وجودي‌كه اكثر فعالان حوزه معادن پوكه، كيفيت و استحكام پوكه‌ها را مزيت اصلي كاربرد روز افزون پوكه‌هاي معدني عنوان مي‌كنند، اما برخي ديگر از كارشناسان معتقدند با گسترش علوم نوين مهندسي و ورود تكنولوژي‌هاي جديد به تدريج شاهد حذف پوكه در ساخت‌و‌ساز به‌ويژه در توليد بتن‌هاي سبك هستيم.

پناهي در اين خصوص معتقد است: هم‌اكنون با توسعه تكنولوژي‌هاي نوين مهندسي شاهد كاربرد مواد شيميايي در توليد بتن سبك به جاي پوكه‌هاي معدني هستيم به گونه‌اي كه توليد‌كنندگان اين گروه از بتن‌ها معتقدند استفاده از مواد شيميايي موجود ضمن كاهش قيمت تمام شده موجبات مقاومت و كيفيت بالاتر بتن را نيز فراهم مي‌آورد.

وي در پاسخ به اينكه آيا در آينده پوكه‌هاي معدني كاربردي نخواهند داشت، گفت: قطعا اينگونه نيست و كاربرد پوكه‌هاي معدني در سد‌سازي و عايق‌سازي به مراتب بسيار گسترده خواهد بود.

بازارهاي صادراتي بي‌رونق

در بخش پوكه‌هاي معدني برخلاف ساير صنايع كه توليدكنندگان صادرات را در اولويت كاري خود قرار مي‌دهند، فعالان اين حوزه تمايل چنداني به صادرات نداشته و معتقدند بازارهاي صادراتي
به جهت افزايش هزينه‌هايي كه در نتيجه بسته‌بندي و حمل‌ونقل بر دوش توليد‌كننده تحميل مي‌كند، مقرون به صرفه نبوده و فروش در بازارهاي داخلي به مراتب صرفه اقتصادي بيشتري را براي معدنكار به دنبال خواهد داشت.

رضایي در اين خصوص مي‌گويد: در شرايط كنوني و در منطقه كردستان كه معادن استخراج پوكه قروه وجود دارند، تنها بازار صادراتي كشور عراق است كه به جهت تمايل مشتريان عراقي براي خريد ارزان و اجبار صادر‌كننده براي بسته‌بندي محصولات صرفه اقتصادي چنداني را براي معدنكار به ارمغان نخواهد داشت.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۳۰
کد مطلب: 7368
 
مرجع : كسب وكار