گروه معادن مس
 
بازار مس و سوداي صعود
گروه معادن >مس - پس از چند هفته نوسانات محدود، نهايتا قيمت مس در تمامي بازارهاي جهاني در مسير افزايش قرار گرفت. كاهش شديد موجودي انبارها، افزايش قيمت‌ها در بازار چين، افزايش جذابيت مس براي سفته بازها و... از دلايل اصلي اين افزايش قيمت به شمار مي‌رود. به نظر مي‌رسد هنوز پتانسيل صعود در اين بازار به‌صورت كامل آزاد نشده است.
به گزارش ماين نيوز، بازارهاي مس در جهان با محوريت بورس فلزات لندن موسوم به LME روزهاي عجيبي را سپري مي‌كند. قيمت‌ها پس از چند هفته ثبات و ركود، افزايش غيرمنتظره‌اي را تجربه كرد.

كاهش شديد موجودي انبارها و عبور از مرز رواني 240 هزار تن، بهبود نسبي ساز‌و‌كارهاي اقتصادي و اميد به افزايش تقاضا، افزايش قيمت‌ها در بازار چين، هجوم سفته‌بازها به اين بازار، كاهش حجم توليد بسياري از توليدكنندگان بالاخص توليدكنندگان خرد به دليل كاهش قيمت و عدم صرفه اقتصادي توليد و... از دلايل اين افزايش قيمت‌ها هستند.

به جرات مي‌توان گفت كه غالب تحليلگران با افزايش قيمت‌ها شوكه شدند. دورنماي مس، افزايش جذابيت اين فلز، افزايش سفته بازي و افزايش قيمت‌ها است.

با توجه به قيمت‌هاي پايين روزها و هفته‌هاي گذشته در كنار برخي شرايط فني و اقتصادي، بسياري از توليدكنندگان حجم توليد خود را كاهش دادند و حتي بسياري (با قيمت تمام شده بالاتر) دست از توليد كشيدند. اين شرايط در كنار اخبار بد اقتصادي باعث شد كه جذابيت مس كاهش يابد تا جايي‌كه برخي از احتمال سقوط مجدد قيمت مس سخن گفتند.

اين موارد باعث شد تا در كنار كاهش حجم توليد، موجودي انبارها نيز كاهش يابد كه پتانسيل قدرتمندي براي افزايش قيمت‌ها بوده و هست. هم‌اكنون موجودي انبارهاي بورس لندن 239950 تن است كه كمترين حد از انتهاي سال 2012 تاكنون است. در هفته گذشته در بازار شانگهاي نيز موجودي انبارها 27321 تن كاهش داشت. شايد مهمترين دليل رشد مس در بورس لندن، افزايش شديد و غيرمنتظره قيمت‌ها در بازار چين بود كه در فاصله 3 روز توانست 3/5 درصد رشد داشته باشد.

مس در بازار چين

بيشترين فعاليت در بازار چين بالاخص در بورس آتي شانگهاي از آخرين ساعات روز سه‌شنبه آغاز شد كه پس از آن تا روز جمعه قيمت‌ها كاملا افزايشي بود. افزايش قيمت در بورس لندن محرك اين افزايش شد كه توسط داده‌هاي بنيادين و قدرتمند از بازار داخلي چين نيز تقويت شد.

اين افزايش قيمت‌ها در حالي ثبت مي‌شود كه رشد اقتصادي چين كاهش داشته و دورنماي مثبتي براي ادامه رشد اين كشور هنوز متصور نيست. حزب كمونيست چين در برنامه جديدي تلاش دارد تا رشد اقتصادي اين كشور را افزايش دهد و به اين منظور اقدام به تخصيص بسته حمايتي جديدي كرده است. اين افزايش قيمت با يك سيكل رفت و برگشتي و موثر بر بازار فلزات لندن به افزايش قيمت‌ها در تمامي بازارهاي جهاني منتهي شد.

در هفته‌هاي قبل به تبع كاهش محسوس قيمت‌ها در بازارهاي داخلي چين بسياري از توليدكنندگان براي فرار از قيمت‌هاي پايين اقدام به صادرات كردند كه در بازار چين به عنوان بزرگ‌ترين بازار مواد اوليه در جهان يك خط قرمز به حساب مي‌آيد.

پس از چند هفته كاهش محسوس قيمت‌ها، حجم توليد و عرضه در بازار داخلي چين كاهش يافت تا جايي‌كه موجودي انبارها به سرعت در مسير نزولي قرار گرفت. در اين بين برخي از تجار با كمك از قيمت‌هاي پايين اقدام به خريد و انبار كردن مس كردند. اين روند كه عرضه را در بازار مختل كرد به احتكار مس خالص انجاميد. از طرفي كاهش حجم توليد و عدم تمايل به فروش، باعث افزايش هزينه پرميوم مس شد.

هم اكنون نرخ پرميوم مس1150 تا 1300 يوآن در هر تن است كه بالاترين حد در 29 ماه گذشته به شمار مي‌رود. خروجي تمامي اين موارد باعث شد قيمت مس در بازار شانگهاي صعودي شود كه در روزهاي پاياني هفته گذشته باعث افزايش شتابان قيمت‌ها شد.

روز جمعه با افزايش 1/8 درصدي قيمت‌ها روبه‌رو شديم كه براي هفته آينده نيز دورنماي افزايش قيمت‌ها را نويد مي‌دهد. بازار چين هنوز براي افزايش قيمت‌ها پتانسيل‌هاي گسترده‌اي دارد. اتفاق مهم ديگر در بازار مس جهاني پذيرش وثيقه‌هاي چيني با قيمت گذاري يوآن توسط بازار بورس لندن LME بود كه به منزله حمايتي محسوس از تجار چيني به شمار مي‌آيد.

پس از خريد بيشتر سهام بورس لندن توسط چيني‌ها و انبارهاي گسترده بورس لندن در شرق آسيا، بازار از سمت و سويي غربي به سمت شرق گرايش پيدا كرده و مي توان گفت كه معاملات فلزي آرام آرام رنگ شرقي به خود مي‌گيرد. حجم معاملات شرقي در بورس لندن در گذشته 10 درصد بود كه در پايان سال 2013 به 18 درصد افزايش يافت. اين نرخ هم اكنون 25 درصد از كل معاملات بورس فلزات لندن را تشكيل مي‌دهد.

دورنماي بازار مس


دورنماي بازار مس پيچيده است. از سويي داده‌هاي قدرتمندي مبني بر شرايط بد اقتصادي بالاخص از شرق شنيده مي‌شود كه كاهش رشد اقتصادي چين و پايين بودن شاخص خريد مديران از دورنماي كند شدن سرعت رشد تقاضا حكايت مي كند.

از طرفي شرايط سخت توليد و كاهش حجم آن و بهبود ساز و كارهاي اقتصادي باعث شده جلوه ديگري روبه‌روي تقاضاي بازار مس خودنمايي كند. موجودي انبارها نيز چند روزي‌ است كه با شتاب نزولي همراه شده و ممكن است اين روند نزولي به سرعت تعديل شود.

به نظر مي‌رسد قيمت مس پس از ماه‌هاي متمادي بالاخره در مسير صعود قرار گرفته و مي‌تواند ركوردهاي قبلي خود را مجددا و به آرامي به دست آورد. البته نمي‌توان به جهش چند صد دلاري مس در كوتاه مدت اميدوار بود. به نظر مي رسد اين روند صعودي ادامه دار باشد ولي هنوز براي رسيدن به ركوردهاي تاريخي مس زمان بيشتري نياز است. هنوز می‌توان به افزایش نسبی تقاضای فصلی برای ماه‌های آوریل و مه ‌در شرق آسیا با محوریت چین امیدوار بود که پتانسیلی برای افزایش قیمت‌ها عمل می‌کند.

این پتانسیل در کنار سایر رخدادهای موجود همچنین افزایش تنش‌های بین روسیه و غرب و نوسان قیمت نفت می‌تواند به روند صعودی قیمت مس کمک کند. هنوز تامین مس در اقصی نقاط جهان ساده و ممکن است که بحران‌های ژئوپليتیک می‌تواند همه معادلات را به هم بزند.

چشم‌انداز مثبت بازار فلز سرخ

گروه بورس کالا- سحر نمایشی: واکنش بازار غیررسمی مس به افزایش قیمت آن در بورس جهانی لندن، موجب نگرانی معامله‌گران و رشد تقاضا در بازار داخلی این فلز شد.

از سوي ديگر افزایش قیمت بنزین و از طرف دیگر رشد نرخ ارز نيز خریداران را وادار به خریدهای اجباری برای مصارف کوتاه مدت کرد، چرا که متقاضیان احتمال افزایش قیمت بیشتری را با توجه به شرایط موجود در بازارهای داخلی می‌دهند.

در واقع صرف‌نظر از رويدادهاي داخلي، کاهش شدید موجودي انبارهای (LME) در بورس جهانی لندن و صادرات مس چین بر افزایش این التهاب در بازار داخلي دامن زده است، تا جایی كه فعالان بازار معتقدند با اینکه قیمت‌ها نسبت به هفته‌های گذشته افزایش بیشتری را تجربه کرده، اما هم‌اکنون بهترین زمان برای خرید است.

به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات پایه با وجود اینکه کشور ما بيشترين منابع مس را داراست اما به دلیل افزایش قيمت فروش بسیاری از تجار به سمت واردات مس كاتد و قراضه از کشورهای همسایه سوق پيدا كرده‌اند. در حقیقت به محض وقوع افزایش مشکلات برای تولید یا در پیش بودن اتفاقی غیرمنتظره بلافاصله قیمت‌ها افزايش يافته و معامله‌گران برای به دست آوردن سود بیشتر به فکر واردات مس از کشورهایی که توان رقابتی با ایران را از لحاظ وجود منابع عظیم معدنی ندارند می‌پردازند.

این فعال آگاه در ادامه افزود: از آنجا که مصرف مس در داخل كشور نسبت مستقيمی با قیمت‌های جهانی و نرخ برابری ارز دارد به همین دلیل بهتر است در حال حاضر تجار با افزايش قيمت‌ها موجب به هم ریختن بازار این محصولات نشوند؛ چراكه اين انتظار كه در يك زمان كوتاه، سودآوری صنایع با نوسان بازار ارز تغییر کند تصور اشتباهی است.

در اين ميان کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند که با عرضه‌های یکشنبه مس در بورس کالا با توجه به پارامترهای مثبت موجود، شاهد افزایش تقاضا و رشد نرخ برای فلز سرخ خواهیم بود. هم‌اکنون این فلز در بازار با نرخ 23 هزار تومان در هر کیلو به فروش می‌رسد که نسبت به‌روز پنجشنبه افزایش 500 تومانی در هر کیلو را تجربه کرده است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۷ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۱۹
کد مطلب: 7254
 
مرجع : دنیای اقتصاد