گروه معادن مس
 
طي يك سال گذشته در بازار مس چه گذشت؟
گروه معادن >مس - معاملات 6ماه ابتدايي سال گذشته بازار مس نشان مي‌دهد كه اين فلز طي اين مدت با نوسان‌هاي زيادي رو به رو بوده است.
به گزارش ماين نيوز، فلز سرخ هم در بورس كالا و هم در بازار آزاد، طي نيمه ابتدايي سال 92 با نوسانات غير‌منطقي‌تري نسبت به نيمه دوم سال مواجه بود، كه آن هم به دليل افت و خيزهاي شديدتر نرخ ارز در سه ماه ابتدايي سال گذشته بوده است. به اين ترتيب افت و خيزهاي نامرتب جاي خود را به افزايش قيمت‌ها دراین دوره داد.

از طرفي نيز يكي از مهم‌ترين تحولاتي كه در اين دوره در بخش محصولات صنعتي به‌خصوص براي فلزي همچون مس رخ داد، تغيير روش قيمت‌گذاري اين فلز بود.

مس از ابتداي سال با فرمول ثابتي كه از ميانگين بورس لندن كشف مي‌شد، عرضه شد تا اينكه ارز در بازار داخل با نوسانات شديدي روبه‌رو شد و همزمان با آن مس در بورس لندن نيز افزايش يافت؛ در نتيجه اين عوامل سبب رشد بي‌رويه قيمت مس شد. به همين دليل مسوولان نيز براي اينكه اين اتفاقات را سامان دهند به فكر تغيير روش قيمت‌گذاري اين فلز افتادند، غافل از اينكه اين تغيير روش اوضاع را از قبل ملتهب‌تر خواهد كرد.

به‌اين‌ترتيب با توافق توليدكنندگان و وزارت صنايع فرمول از بورس لندن به شانگهاي تغيير كرد، اما قيمت‌ها نه تنها سامان نيافت، بلكه روزبه‌روز غيرمنطقي‌تر شد تا اينكه دوباره مسوولان تصميم گرفتند با توجه به ثبات نرخ ارز فرمول را به حالت سابق برگردانند تا بازار به روال گذشته منطقي پيش رود.

اين تصميم به بروز اختلاف بين توليدكنندگان و ستاد تنظيم بازار و عدم عرضه توليدكنندگان به نشانه اعتراض منجر شد، تا اينكه شركت ملي صنايع مس تصميم گرفت فرمول را به حالت قبل بازگرداند. برگشت اين فرمول تغييري در قيمت اين فلز ايجاد نمي‌كرد، اما ثبات در تصميم‌گيري و برنامه‌ريزي براي توليدكنندگان را تسهيل مي‌كرد. به‌اين‌ترتيب فرمول مجددا به حالت قبل بازگشت و تنها رقم پريميوم 100دلاري به 80 دلار تغيير كرد.

بهار فصل ريزش مس

قيمت مس در نخستين ماه از سال 92 نسبت به آخرين معاملات در سال قبل از آن با روند نزولي كار خود را آغاز كرد.

ناگفته نماند اين فلز از 18 فروردين‌ماه وارد رينگ صادراتي بورس كالا شد و تا قبل از اين، عرضه ديگري براي آن‌ ثبت نشده است. به‌اين‌ترتيب مبادلات مس در بورس كالا در اولين عرضه از فروردين‌ماه با روند نزولي رو به رو شد كه به گفته فعالان بازار اين سرازيري قيمت نسبت به آخرين معامله در سال گذشته به دليل ثبات نسبي نرخ ارز و كاهش تقاضا در بازار آزاد بوده است. از طرفي در اواخر اين ماه نيز كاهش التهاب بازار و كاهش تقاضاي ارز و همچنين افت بهاي جهاني مس سبب كاهش نرخ مس در ابتداي فصل اول سال شد.

با اين حال خريد و فروش‌ها در بازار آزاد بعد از تعطيلات نوروز رونق بيشتري گرفته بود، چرا كه با توجه به ركود آخر سال 91 و انتشار شايعاتي مبني بر كاهش قيمت‌ها در سال 92 معامله‌گران ترجيح مي‌دادند در سال جديد خريدهايشان را انجام دهند.

در ماه دوم نيز كه روند معاملات اندكي بهبود يافته بود، قيمت مس با كاهش رو به رو شد، چرا كه نرخ اين فلز در بورس لندن نيز با افت مواجه شده بود. البته روند نزولي فلزات پايه در اين روز تنها به دليل كاهش آنها در بورس لندن نبود بلكه كاهش نرخ ارز به‌كلي بازار فلزات را تحت تاثير قرار داده بود.

طي اين مدت بازار اين محصول نوسان‌هاي مثبتي را نيز تجربه كرد اما اين افزايش قيمت‌ نسبت به روند نزولي بسيار اندك بوده است. اين در شرايطي است كه روند قيمت‌ها در ارديبهشت‌ماه از موقعيت بهتري برخوردار بود و فلزات پايه با قدرت بيشتري به سمت صعود پيش ‌رفتند كه به گفته فعالان بازار، تقاضاي بالا در بازارهاي جهاني عامل مهم رشد مجدد قيمت‌ها بوده است، به‌طوري كه پس از افزايش نرخ ارز و افزايش يكسري از محدوديت‌هاي بين‌المللي و به دنبال آن كمبود عرضه اين فلزات در بازار آزاد، كالاها با رشد غيرمنطقي قيمت‌ها در اين ماه مواجه شدند تا جايي كه با قيمت فلزات پايه جهاني نيز تفاوت قيمتي زيادي داشتند.

اين در حالي است که در آخرين روز از ارديبهشت‌ماه پس از انتشار شايعاتي مبني بر رد صلاحيت برخي نامزدهاي رياست جمهوري قيمت‌ها دوباره افزايش يافت.

در ميانه نوسان قيمت‌هاي داخلي برخي شنيده‌ها در بازار از احتمال افزايش قيمت‌ها پس از برگزاري انتخابات حكايت داشت كه عده زيادي را براي خريد راهي بازار كرده بود.

از طرفي نيز بحث داغ انتخابات در روزهاي آغازين اين ماه باعث شد تا قيمت فلزات از جمله مس رشد قابل‌توجهي را نسبت به ماه قبل از آن تجربه كند و فروشندگان به دليل ترس از التهاب بازار اجناس خود را انبار كرده و از فروش آن خودداري كنند. اما طولي نكشيد كه بازار تحت تاثير افت بورس لندن قرار گرفت و در اواخر خردادماه قيمت‌ها متعادل شد.

كاهش حدود 180 توماني نرخ ارز پس از اعلام نتايج انتخابات رياست جمهوري و واكنش مثبت بازار به اين نتايج در افت قيمت مس نيز تاثير بسزايي داشت. البته برخي از فعالان آگاه معتقدند كه افت نرخ ارز طي هفته انتخابات تاثير زيادي بر كاهش قيمت اين فلز نداشته است و تنها دليل روند نزولي بازار همزماني آن با كاهش قیمت‌های جهاني بوده است.

تمام اين عوامل دست‌به‌دست هم داد تا بازار مس فصل بهار را با نوسان زيادي پشت سر بگذارد.
مهم‌ترين عوامل تاثيرگذار بر روند قيمتي مس طي فصل اول سال 92 علاوه‌بر نتايج انتخابات و موج مثبت به وجود آمده در بازارهاي كالايي، عبارت بود از انتشار اخباري مربوط به عملكرد مطلوب در بخش‌هاي مختلف اقتصادي آمريكا و چين، افزايش اميدواري به تقويت رشد اقتصادي كشورهاي مزبور، تداوم كاهش موجودي مس در بورس فلزات شانگهاي، انتشار اخبار مربوط به عدم تصميم‌گيري بانك مركزي آمريكا در خصوص حمايت بيشتر از رشد اقتصادي اين كشور، آمار نااميدكننده اقتصاد فرانسه مبني بر افزايش ميزان كسري تجاري آن، كاهش قيمت نفت و افزايش موجودي مس در انبارهاي بورس فلزات لندن. در نتيجه اثر عوامل مذكور، ميزان تقاضاي سرمايه‌گذاري در فلزات اساسي مانند مس را در بازارهاي جهاني با كاهش همراه كرد و در نتيجه قيمت مس با نوسان مواجه شد.

رشد قيمت‌هاي مس در تابستان؛ واقعي يا كاذب؟
در اولين عرضه از ماه تير بر خلاف آخرين عرضه در ماه خرداد، مس با افت 2000 توماني همراه شد. در اين روز معاملات بدون رقابت انجام شد و عرضه‌ها پاسخگوي بازار بود. به گفته فعالان بازار دليل اين افت نرخ، علاوه‌بر جو مثبت به وجود آمده در بازار اين فلزات ركودي بود كه از عدم خريد معامله گران در بازار آزاد اين محصولات به دليل خوش‌بيني از ريزش بيشتر قيمت‌ها به وجود آمده بود.

همچنين قيمت مس جهاني در بازار فلزات لندن (LME) نيز نسبت به آخرين هفته از ماه خرداد 100 دلار كاهش داشت و در بازارهاي جهاني با نرخ 7 هزار و 320 دلار معامله شد. ناگفته نماند كه قيمت نفت نيز كه يكي از عوامل تاثيرگذار در تعيين قيمت مس است، با افت شديدي روبه‌رو شد كه در آن دوره به اوج خود رسيده بود. در هفته‌هاي بعد نيز اين فلز سرخ با همين روند به معاملات خود ادامه داد، حتي اين فلز در هفته آخر اين ماه با قيمت 19 هزار تومان در هر تن معامله شد.

در اين دوره آمارها از افزايش توليد مس در كشور حكايت داشت، به طوري كه از ابتداي سال تا پايان ماه مرداد توليد مس به بيش از 93 هزار تن رسيد؛ كه معادل 4/19 هزار تن آن مربوط به ماه مرداد بود.

در همين حال رقم توليد مس كاتدي در مدت پنج‌ماه ابتداي سال92 برابر با مدت مشابه سال قبل بود.

به جرات مي‌توان گفت كه نوسان‌هاي مس جهاني در اين ماه تاثير زيادي در معاملات بازار آزاد گذاشت و اين فلز در عرضه‌هاي مرداد در بورس كالا با نوسان‌هاي زيادي مواجه شد و به تبع آن نيز بازار آزاد با افزايش قيمت‌ همراه شد، البته اين روند در ميانه مرداد تعديل شد. با اين حال مردادماه نوسانات بازار و بورس مس ميل به افزايش داشت تا كاهش كه نتيجه آن رسيدن قيمت به 20 هزار تومان بود.

به عقيده فعالان آگاه تمام اين نوسانات ناشي از افت و خيزهاي نرخ ارز بود. در مجموع آنچه از معاملات مس از ابتداي سال تا شهريور مشخص بود، نشان مي‌داد كه اين فلز در ۶ ماه نخست سال با افت و خيزهاي نرخ ارز و تغيير قيمت جهاني مس تغييرات قابل توجهي را تجربه كرد. البته در اولين عرضه در شهريورماه نيز روند مثبت قيمت‌ها ادامه داشت و مس در رينگ معاملاتي بورس كالا با افزايش مواجه شد. اين در شرايطي است كه اين روند مثبت در اواخر تابستان به دليل ثبات نرخ ارز خيلي دوام نداشت و مجددا قيمت‌ها با ريزش مواجه شدند، به‌طوري كه در هفته دوم اين ماه مس مجددا به زير 20 هزار تومان بازگشت.
ادامه دارد
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۷ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۰۳
کد مطلب: 6170
 
مرجع : روزنامه دنیای اقتصاد