گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
در گفت‌وگو با دبیر انجمن سنگ ایران مطرح شد
بهره بانکی مانعی برای حضور در بازار جهانی
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - بخش معدن در حوزه‌های مختلف خود با مشکلات بسیاری همراه است که بخشی از آن ناشی از کاهش قیمت‌های جهانی است اما شاید در این میان توجه دولت دوازدهم به این بخش بتواند مشکلات را تا حد بسیاری حل کند.
 
به گزارش ماین نیوز، صنعت سنگ نیز به عنوان یکی از حوزه‌های بخش معدن از این مشکلات مستثنا نیست، به همین دلیل به سراغ احمد شریفی دبیر انجمن سنگ ایران می‌رویم تا در گفت‌وگویی وضعیت این بخش را جویا شویم. آیین روز صنعت و معدن که چندی پیش با حضور مسئولان عالی‌رتبه کشور از جمله وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاون اول رئیس‌جمهوری برگزار شد، فرصت خوبی بود تا فعالان بخش معدن خواسته‌های خود را به گوش مسئولان برسانند.

نظر شما به عنوان یکی از فعالان بخش معدن در این باره چیست؟
نمی‌توان گفت این برنامه نسبت به برنامه سال گذشته با تغییر عمده همراه بوده اما باید با این رویکرد به مسائل نگاه شود که دولت آقای روحانی در ۴سال گذشته به اصطلاح برنامه‌هایی کاشته و باید در ۴سال پیش رو درو کند. بستر رسیدگی و توجه ویژه به بخش تولید فراهم شده است. خوشبختانه دولت متوجه است برای ایجاد رونق اقتصادی باید نگاهی ویژه به تولید کند. در همین زمینه به عنوان فعال معدنی مطمئن هستم این نگاه ویژه در راستایی است که دولت باید تصمیم‌های جدی برای بخش‌های مختلف از جمله حمایت از تولید در زمینه اعتبارهای ارزان قیمت، بگیرد. زیرا یکی از مشکلات ما این است که دولت توانایی کنترل تورم را داشت، در حالی که کنترل تورم یکی از فاکتورهای بسیار مهم و ارزشمند دولت بوده است. اما دولت در ارائه تسهیلات نتوانست موفقیت چندانی داشته باشد و بانک‌ها را کنترل کند. باوجود آنکه تورم به حدود ۱۰درصد رسیده اما همچنان بهره‌های بانکی حدود ۲۵ تا ۳۰درصد هستند. این موضوع ضایعه بزرگی است. اگر بخواهیم در بازارهای بین‌المللی حضور یابیم تنها راه این است که نرخ بهره بانکی با بازارهای جهانی انطباق داشته باشد. نرخ بهره در بازارهای بین‌المللی ۲درصد است اما با بهره ۲۵درصد در داخل نمی‌توانیم رقابت کنیم. در واقع حضور ما در بازارهای جهانی با این میزان بهره بانکی توجیهی ندارد. من معتقد هستم این موضوع یکی از بحث‌های بسیار مهم است که دولت باید در این دوره به آن توجه کند. در صورت توجه به این موضوع، تولید خود به خود رونق پیدا می‌کند. همانطور که اشاره کردید، دولت باید در ۴سال آینده به بخش تولید بیش از گذشته توجه کند، در حوزه صنعت سنگ چه اتفاقاتی باید رخ دهد؟
صنعت سنگ با سایر صنایع کشور تفاوت عمده‌ای نداشته و می‌توان آن را به طور تقریبی مشابه دیگر صنایع دانست. همان طور که اشاره شد بهره‌های بانکی از موضوعاتی هستند که با آن روبه‌روییم. معدن یکی از مسائل مهم کشور است که با توجه به موضوع اقتصاد مقاومتی دارای مزیت نسبی است. متاسفانه در بخش سنگ‌های تزئینی و دیگر معادن کشور، مقداری کم لطفی شده است. به طور نمونه قانون‌گذار در قانون معادن بحث حقوق دولتی را به عنوان درآمد دولت نگاه نکرده است. حقوق دولتی برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن دریافت می‌شود. حقوق دولتی را باید دریافت کرد تا بتوانیم زیربناها را درست کنیم. همچنین با اخذ حقوق دولتی باید تسهیلات برای صادرات فراهم شود. باید برای ایجاد ارزش افزوده، بیشتر امکانات را فراهم کنیم. از سویی دیگر باید با اخذ حقوق دولتی امکانات برای اکتشافات اصولی در کشور ایجاد شود. اما حقوق دولتی چند برابر شده و به فعالان معدنی فشار وارد کرده است.موضوعی که در این دوره از دولت خواهان آن هستیم، توجه به قانون معادن است که برای حقوق دولتی جایگاه ویژه قائل شده و باید برای رشد و توسعه سرمایه‌گذاری و ایجاد کار کیفی در بخش معدن هزینه شود. امیدوار هستیم در دولت دوازدهم آقای روحانی به این موضوع توجه بیش از گذشته کنند.شما نسبت به نگاه دولت در موضوع حقوق دولتی انتقاد داشتید، اما امروز شاهد هستیم که دولت برای حمایت از فعالان معدنی مصوبه بخشودگی جرایم دیرکرد حقوق دولتی را تصویب می‌کند. نظر شما درباره تاثیر این اتفاق بر عملکرد معادن سنگ چیست؟
بخشودگی جرایم دیرکرد حقوق دولتی مصوبه خوبی بود، اما وقتی حقوق دولتی ۱۰ برابر شد و زمانی که واحد معدنی متوقف است و تولیدی ندارد، حقوق دولتی آن براساس پروانه بهره‌برداری اخذ می‌شود و متاسفانه مساعدتی دیده نمی‌شود. در نهایت واحد معدنی فعالیت خود را متوقف می‌کند. برای نمونه وقتی در حوزه سنگ تزئینی ۱۹۰۰واحد وجود دارد تعدادی از آنها، براساس شرایط یاد شده فعالیت‌شان متوقف است. در نتیجه معدن در حالت بحران قرار دارد. امیدوار هستیم پیشنهادها کارساز باشد و به وضعیت معادن کمک کند.در شرایطی که معادن با مشکل روبه‌رو هستند و به نوعی در بحران به سر می‌برند، شاید تشکیل کنسرسیوم بتواند مشکلات آنها را کاهش دهد، اما متاسفانه آنگونه که دولت بر موضوع تشکیل کنسرسیوم تاکید دارد در عمل شاهد تشکیل آنها نیستیم در حالی که می‌تواند در زمینه بازاریابی موثر باشد. انجمن سنگ درباره این موضوع چه اقداماتی انجام داده است؟
یکی از بحث‌های محوری ما در انجمن سنگ ایران، تشکیل کنسرسیوم‌هاست که با کمک و حمایت شهرک‌های صنعتی در حال اجراست. به‌عنوان مثال در استان تهران ۲ کنسرسیوم ایجاد شده است. البته کنسرسیوم‌های دیگری نیز ایجاد شده و جلسه‌های متعددی با اعضای آنها داشته‌ایم. در آخرین جلسه‌ای که با اعضا و رئیسان کنسرسیوم‌ها داشتیم قرار شد فدراسیون کنسرسیوم‌های سنگ را تشکیل دهیم و توان‌ها، امکانات و ظرفیت‌های آنها را با یکدیگر تجمیع کرده و بتوانیم در بازارهای هدف به شکل تجمیع پاویون در اختیار داشته و صادرات سنگ را توسعه دهیم.


به عنوان آخرین پرسش، موضوع تشکیل صندوق حمایت از سنگ به کجا رسید؟
قدم‌های برداشته شده در این موضوع در حال رسیدن به نتیجه است. تفاهمنامه‌ای با صندوق کارآفرینی امید به امضا رسید ولی قبول کردند به هر میزانی که ما سرمایه‌گذاری انجام می‌دهیم آنها ۲ برابر سرمایه بیاورند. سرمایه ۱۰ میلیارد تومان صندوق کارآفرینی امید و ۵میلیارد تومان صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی قطعی شده که این مبلغ به عنوان پایه اولیه بوده است. برای ارائه تسهیلات از مبلغ یادشده، آیین‌نامه‌ای تنظیم می‌شود. این مبلغ با توجه به برنامه‌ریزی‌هایی که در آینده داریم قابل افزایش خواهد بود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۰۸
کد مطلب: 39050
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت