گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
فتحی در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح کرد:
عقب‌ماندگی صنعت آلومینیوم ایران در دوران تحریم به ویژه در بخش پایین دستی
واحدهای صنعت دایکست ماشین‌آلات خود را به‌روز کنند
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - مدیرعامل شرکت فرآوری آمیژه‌های رنگین فتح معتقد است: واحدهای فعال در صنعت دایکست باید دستگاه‌ها و ماشین‌آلات خود را به‌روز کنند و برای اینکار نیازمند حمایت های دولتی هستند.
 
سعید فتحی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره نمایشگاه آلومینیوم 2016 که اخیرا در دوسلدورف آلمان برگزار شد، اظهار کرد: حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی به ویژه در کشورهایی که صاحب صنعت هستند، برای کلیه صنایع بسیار مفید است. این نمایشگاه نیز روی صنعت آلومینیوم متمرکز شده بود. دستگاه‌هایی که مورد استفاده در سیستم‌های آلیاژسازی یا تولید قطعه، مواد مصرفی و اکسسوریهایی که در صنعت آلومینیوم استفاده میشود، قسمت‌هایی بود که در این نمایشگاه وجود داشت و از کشور‌های مختلف در این نمایشگاه حضور داشتند. از دیدگاه فیزیکی نیز نمایشگاه فوق‌العاده بزرگ، غرفه‌های بسیار و تعداد زیادی شرکت‌کننده داشت.

وی ادامه داد: با توجه به مسائلی که در موضوع واردات ما مطرح است، شاید استفاده از تمامی این امکانات در حال حاضر برای ما کمی سخت باشد اما مذاکره با آنها و تبادل اطلاعات می‌تواند به صنعت داخل کشور کمک کند.

فتحی درباره فعالیت‌های شرکت‌ آمیژه‌های فتح افزود: این شرکت تولیدکننده قطعات آلومینیومی است که با روش ریخته‌گری دایکتس و غیره که از سال 80 در شهرک صنعتی شمس‌آباد فعالیت می‌کند.

وی با اشاره به حضور در این نمایشگاه گفت: بیشتر برای مذاکره به جهت خرید دستگاه‌های دایکتس از شرکت‌هایی همچون ایدرا و بولر در این نمایشگاه حضور یافتیم. البته به دلیل وجود برخی مشکلات به دنبال دستگاه‌های دست دوم بودیم تا آنها را خریداری کرده و وارد شرکت کنیم.

فتحی اضافه کرد: در این باره صحبت‌های اولیه انجام گرفته و برخی قیمت‌هایی که لازم بود گرفته شد. در چند سال گذشته تعداد کمی از دستگاه‌های اروپایی در ایران فعال بود و بیشتر دستگاه‌ها از کشورهای بلوک شرق همچون روسیه در ایران فعال بودند.

وی با بیان اینکه ما در حوزه نیروی انسانی و کارشناسان فعال در این حوزه در صنعت آلومینیوم مشکلی نداریم، افزود: اما در حوزه ماشین‌آلات، دستگاه‌هایی که در اختیار است باعث شده در مدت زمان تحریم‌ها ما بسیار عقب بمانیم زیرا ما تکنولوژی‌های جدید به ویژه در صنایع پایین دستی آلومینیوم را در اختیار نداشتیم. تغییر تکنولوژی در صنایع پایین دستی بسیار بیشتر از بالادست است و دستگاه‌های جدید امکانات و سرعت بسیار بالایی دارند. در کشور واحدهای کمی دستگاه‌های اروپایی دارند. البته بعید است این دستگاه‌ها مربوط به مدل‌های 2010 به بعد باشد، بلکه همه آنها برای پیش از این زمان است.

مدیرعامل شرکت فرآوری آمیژه‌های رنگین فتح تصریح کرد: یکی از مشکلاتی که در کشور وجود دارد آن است که برای تمامی موارد باید خودمان سرمایه‌گذاری کرده و تا به امروز به مقدار کمی از امکانات دولتی و بانکی برای تغییر دستگاه‌ها استفاده کرده‌ایم زیرا میزان بهره‌های بانکی صرفه اقتصادی این کار را کاهش می‌دهد. جالب است بدانید سود بانکی در کشور هلند برای صنعتگران کمتر از 4 درصد در سال بوده در حالی که این بهره در ایران نزدیک به 20 درصد است. این اتفاق فاصله میان صنعتگران ایرانی و اروپایی را افزایش می‌دهد. با توجه به این مشکلات نمی‌توانیم سرمایه‌گذاری های بزرگ در ایران انجام دهیم زیرا باید هزینه تمام موارد را خودمان بدهیم.

وی ادامه داد: برای استفاده از امکانات بانکی نیز مشکلات بسیاری بر سر راه سرمایه‌گذاران وجود دارد. به عنوان مثال شرکت ما تا این لحظه نتوانسته 1 میلیون تومان وام بانکی دریافت کند زیرا مراحل دریافت وام بسیار سخت است. به همین دلیل با سیستم‌ها قدیم و با دانش و زحمت بیشتر فعالیت می‌کنیم.

به گفته وی، به دنبال هستیم تا تجهیزات کارخانهها به‌روز شده تا بتوان خدمات بیشتری به کشور ارائه داده و قطعاتی تولید شود که بتوانیم آن را به کشورهای دیگر صادر کنیم. در نتیجه برای این موضوع در کنار ارائه تسهیلات و وام‌های مختلف باید موانع صادراتی از میان برداشته شود.

فتحی با بیان اینکه ما در نمایشگاه‌های قبلی مشتری‌هایی از دیگر کشورها داشته‌ایم، افزود: سیستم دریافت و پرداخت‌های آنها بانکی است اما چنین موضوعی را نمی‌توانیم تضمین داشته ‌باشیم که در ایران از طریق ال‌سی محصول خود را بفروشیم، در نتیجه مجبور هستیم محصول تولیدی خود را از طریق واسطه به کشورهای دیگر بفروشیم.

فتحی در پاسخ به این سوال که آیا در میان واحدهای دایکست اتحاد وجود دارد و اینکه آیا هم صدایی در میان تشکل این صنف دیده ‌می‌شود یا خیر؟ گفت: انجمن دایکست ایران چند سالی است که فعالیت می‌کند. از دیدگاه منسجم بودن عضوگیری انجام شده، اما یک انجمن با چنین مشخصاتی خیلی سخت می‌تواند یک مکانی برای خود تهیه کرده تا جلسات را در آن برگزار کند. البته به تازگی با همکاری اعضای آن این محل تامین شده‌ است.

وی ادامه داد: بحث بر این است که این انجمن تا به امروز نتوانسته قدرت اجرایی را به دست گرفته و با استفاده از آن قدرت در برخی موارد حرفی زده باشد. در صورتی که این انجمن از سوی مدیران صنایع کشور مورد حمایت قرار گرفته و راهکارهایی به جهت تعویض ماشین‌آلات ایجاد شود و مبالغی با بهره‌ کم در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد و از سویی دیگر موانع صادراتی از میان برداشته شود، می‌توان شاهد اتفاقات خوبی باشیم.

فتحی با اشاره به کیفیت محصولات تولید، اظهار کرد: سطح کیفی محصولات به میزانی است که بتوان در بازارهای صادراتی رقابت داشته باشیم اما نبود دستگاه‌های جدید به ویژه در زمینه ماشین‌افزار و همچنین بازاریابی از موضوعاتی است که صادرات را با مشکل همراه کرده است.

وی افزود: البته بخشی دیگر از مسائل مربوط به صادرات به حمایت‌های انجام گرفته بازمی‌گردد. به عنوان مثال اگر نگاهی به شرکت‌های ترکیه‌ای حاضر در نمایشگاه‌ها داشته ‌باشید خواهید دید بخشی از هزینه‌های آنها برای حضور در نمایشگاه‌ها از طریق دولتشان تامین شده است. در واقع باید در این میان برای شرکت های ایرانی مشوق‌های صادراتی وجود داشته باشد.

به گفته فتحی، اگر قرار باشد تصمیم گیری‌های پراکنده در این میان صورت بگیرد وضعیت سال‌های گذشته ادامه خواهد داشت. در نتیجه باید واحدها در قالب انجمن دایکست طرحی را با مشارکت وزارت صنعت، معدن و تجارت آماده کنند که قابلیت اجرا شدن داشته و بتواند مشکلات را از میان راه بردارد.

وی با اشاره به آینده صنعت دایکست اظهار کرد: کشورهای اروپایی در حال انتقال صنایع دایکست خود را به دیگر کشورها هستند. حال با توجه به امکانات بسیار خوب از جمله نیروی کار ارزان، انرژی و ... که در اختیار داریم، می‌توان با به‌روز کردن دستگاه‌ها و حمایت‌های دولت بسیاری از بازار‌هایی که امروز در دست ترکیه و هند است را وارد ایران کنیم.

فتحی با اشاره به حضور کمی از فعالان صنعت دایکست در نمایشگاه آلومینیوم 2016 آلمان در دوسلدورف تصریح کرد: شاید یکی از مشکلات در این رابطه موضوع هزینه‌هایی باشد که باید صرف حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی شود. البته باید صنایع را توجیه کرد که حضور در این نمایشگاه دستاورد خوبی به همراه دارد اما متاسفانه بیشتر فعالان دایکتس در ایران سنتی هستند. شرکت‌هایی شناخته شده‌ای هستند که از طریق دارایی و بیمه شناسایی شده و تمامی هزینه های را برخورد می‌کنند اما همین شرکت ها با واحدهایی رقابت کرده و مقایسه می‌شوند که شاید هیچ مبلغی بابت دارایی پرداخت نکرده و بدون فاکتور مشغول به کار هستند.

گفت‌وگو از علیرضا جعفری نژاد
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۵۷
کد مطلب: 35921