گروه معادن سنگ آهن
 
اسماعیلی در گفت‌وگو با ماین نیوز مطرح کرد:
تکمیل زیرساخت‌ها پیش‌شرط تکمیل زنجیره فولاد
گروه معادن >سنگ آهن - نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی معتقد است: با توجه زیرساخت‌هایی که دولت در حوزه صنایع معدنی ایجاد کرده و در کنار حمایت‌های صندوق توسعه ملی از بخش خصوصی دیگر خام فروشی جایز نیست.
 
داریوش اسماعیلی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن اظهار کرد: یکی از مشکلات و معضلات کشور موضوع خام فروشی است. خام فروشی که در خیلی از موارد به ویژه در حوزه مواد معدنی بسیار شایع و فراگیر است. به اعتقاد بنده، وضع عوارض بر صادرات برای مواد خام اقدام بسیار درستی است اما اگر این موضوع در حوزه فرآوری نیز ورود پیدا کند بدون شک با مشکل مواجه می‌شویم.

وی افزود: امروز با توجه به اینکه صنایع معدنی در حال توسعه و گسترش هستند، دولت زیرساخت‌های صنایع معدنی را به میزان قابل توجهی فراهم کرده است. صندوق توسعه ملی حمایت‌های بسیار خوبی را به ویژه از بخش خصوصی انجام داده‌ است که اگر مقدار قابل توجهی از این حمایت‌ها وارد صنایع معدنی شود دیگر در آن زمان خام فروشی به هیچ شکلی جایز نیست و دولت نیز در این شرایط موظف به برخورد کند. یکی از راه‌‌ها برای برخورد با خام فروشی وضع عوارض است.

نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در قانون رفع موانع تولید دولت را مجاز کرده تا روی صادرات مواد خام معدنی عوارض وضع کند. در نتیجه مجلس و به ویژه کمیسیون صنایع و معادن با این موضوع بطور کامل موافق بوده و در این باره از دولت حمایت می‌کند.

وی درباره عرضه سنگ‌آهن در بورس کالا بیان کرد: ابتدا باید مقدمات و اقدامات کارشناسی در این باره انجام شود و سپس با توجه به نتایجی که به همراه دارد درباره اجرای آن تصمیم‌گیری صورت گیرد. اما بطورکلی این اقدام از دیدگاه ما اقدام منفی نبوده و اشکالی ندارد سنگ‌آهن به عنوان یکی از مهم ترین مواد معدنی کشور از طریق بورس کالا عرضه شود اما باید مطالعات کارشناسی با در نظر گرفتن تمامی جوانب بررسی شود.

اسماعیلی با اشاره به تکمیل زنجیره فولاد اظهار کرد: یکی از اصلی ترین اقدامات برای تکمیل زنجیره تولید فولاد، جلوگیری از خام فروشی است. برای تولید میلگرد و ورق و دیگر محصولات نهایی باید 5 کارخانه کنسانتره، گندله، آهن اسفنجی، تولید شمش و انواع نورد در مسیر سنگ‌آهن تا فولاد قرار گیرد. در نتیجه دولت باید کمک کند در این حوزه تا زنجیره تکمیل شود. خوشبختانه تا به امروز قدم‌های خوبی برداشته شده و اعتقاد ما بر این است تکمیل این زنجیره هم برای واحدهای تولیدکننده فولاد ارزآوری داشته و هم در ایجاد اشتغال تاثیر بسیار خواهد داشت. به گفته وی، اگر بخواهیم 1 تا 1.5 میلیون تن تولید محصول نهایی داشته باشیم برای بیش از 6 هزار نفر اشتغال ایجاد کرده‌ایم. بنابراین دولت باید بخش خصوصی را ترغیب کرده و زیرساخت‌ها را بیش از پیش فراهم کرده تا بتوان شاهد تکمیل زنجیره ارزش در صنعت فولاد باشیم.

نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در کشور ما از گذشته افرادی در زمینه تجارت سنگ‌آهن فعال بودند و تمامی برنامه‌ آنها صادرات این ماده بوده و با وجود استدلال‌های مطرح شده و تاکیدات صورت گرفته نمی‌خواهند وارد زنجیره ارزش شوند. وقتی با این افراد صحبت می‌شود، بیان می‌کنند که ما معدنکار بوده و ایجاد واحدهای تولیدی در حوزه وظایف ما نیست. ما اصرار و اجباری در این موضوع نداریم اما با ایجاد امتیازهایی برای صنایع معدنی در طول زنجیره و حتی وضع عوارض می‌توان این زنجیره را کامل کرد. اما موضوع مهم دیگر که باید مطرح شود، موضوع اکتشاف است. همچنین بررسی عناصر استراتژیک همراه با سنگ‌آهن نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.

به گفته اسماعیلی، امروز در منطقه سنگان در مطالعات اکتشافی اولیه، نتایج بسیار خوبی در حوزه عناصر نادر خاکی بدست آمده است. وی ادامه داد: عناصر مهم دیگر همچون وانادیوم و دیگر عناصر مهم که در کانه‌های آهن قرار دارند متاسفانه کمتر مورد بررسی قرار گرفته‌اند، شاید چهارمین همایش سنگ آهن ایران محل مناسبی برای مطرح کردن و بررسی این موضوعات باشد.

نایب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در پاسخ به ارزیابی عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در قبال معدنکاران بخش خصوصی، اظهار کرد: بطورکلی این عملکرد را مثبت ارزیابی می‌کنم. خوشبختانه برنامه‌های نسبتا خوبی داشته و پیگیری‌های خوبی را انجام داده‌اند. بنده کارنامه خوبی را برایشان لحاظ می‌کنم گرچه ممکن است اشکالاتی وجود داشته باشه اما امیدوار هستیم نسبت به حل آنها نیز اقدام شود.
تاریخ انتشار : جمعه ۱۷ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۳۶
کد مطلب: 35864