گروه معادن سنگ آهن
 
اکبریان در گفت‌وگو با ماین نیوز:
معاونت معدنی هیچگاه در کنار معدنی‌ها نبوده است
نمره 10 به عملکرد سرقینی/با بخش معدن بازی نکنید
گروه معادن >سنگ آهن - عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران معتقد است: مسئولان دولتی چه در روزهای خوش و چه در روزهای بد سنگ‌آهن همیشه در مقابل بخش معدن بوده‌اند.
 
مهرداد اکبریان در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره موضوع وضع عوارض بر صادرات سنگ‌آهن اظهار کرد: بنده از روز اول با موضوع وضع عوارض مخالف بودم حتی در زمانی که سنگ‌آهن شرایط خوبی داشت و تولید سنگ‌آهن صادراتی برای معدن‌دار با سود همراه بود، تبعات اخذ عوارض به دولت توضیح داده شد و بارها اعلام شد که این موضوع می‌تواند چه مشکلاتی را به همراه داشته باشد.

وی افزود: در حال حاضر که حاشیه سود سال‌های پیش در حوزه سنگ‌آهن وجود ندارد و پس از خاموشی 3 ساله معادن سنگ‌آهن کشور به علت افت شدید قیمت‌ها که خیلی از معادن را به تعطیلی کشاند، امروز دوباره در حال سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی هستند، مطرح شدن موضوع قدیمی اخذ عوارض غیر از دلسرد کردن فعالان معدنی و یادآوری خسارت‌هایی که سال‌ها پیش با آن مواجه بودند، کمک دیگری نخواهد کرد.

وی ادامه داد: اگر دولت معتقد است که در تمامی این سال‌ها نگرانی خام فروشی را داشته خوب است نگاهی به بازار جهانی داشته باشد زیرا بازار جهانی درسی بزرگ را در این باره به تمامی ما داد و آن این بود میزان تناژ تولید و میزان تناژی که قابلیت فروش خارجی دارد نه توسط حکم دستوری مسئولان دولتی مشخص می‌شود و نه میزان دلخواه معدن‌دار است بلکه این موضوع بستگی به میزان عرضه و تقاضا کلان‌تری دارد که به عنوان عرضه و تقاضا جهانی مطرح می‌شود. حتی بازار داخل کشور گوشه‌ای کوچک از این عرضه ‌و تقاضا جهانی است.

به گفته اکبریان، برخی افراد فکر می‌کنند با بستن درها و مطرح شدن موضوع زنجیره فولاد در داخل مرزهای کشور از کنسانتره تا آهن اسفنجی، شمش و محصولات فولادی مشکل حل خواهد شد. در حالی که همین موضوع یک دید بسیار غلط به آقایان داده است که موضوعاتی مثل اخذ عوارض را مطرح کنند. ما باید بدانیم که گوشه‌ای از تولید و مصرف سنگ‌آهن و فولاد جهان را در اختیار داریم و فولادی در کشور به‌صرفه است که اگر آن فولاد را در خارج از ایران عرضه شود، بازار داشته باشد. از سوی دیگر سنگ‌آهنی در داخل کشور دارای صرفه اقتصادی است که خارج در عرضه خارج از کشور نیز عرضه اقتصادی داشته باشد.

این عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن تصریح کرد: حال با ایجاد برخی محدودیت‌ها برای 1 تا 2 حلقه از زنجیره، نمی‌توان حلقه‌های بعدی زنجیره را حمایت کرد. این حرکت، بسیار غلط است و از روز اول بارها راجع به آن صحبت شده است. در حال حاضر این اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت اشتباه است.

اکبریان بیان کرد: دلخوری بنده به عنوان یک معدن‌دار از عملکرد وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال گذشته آن است که با توجه به نوسانات بازار جهانی هم شاهد روزهای خوب بودیم و هم شاهد روزهای بد اما متاسفانه دولت به ویژه معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نه در روز خوب و نه در روز بد کنار بخش معدن نبود. در هر دو صورت این دوستان در طرف مقابل ما قرار داشتند. زمانی بود که معدن‌داران کشور به شدت نیازمند حمایت دولت بودند حتی حمایت روانی اما متاسفانه این اتفاق هیچ‌گاه رخ نداد. در صورت ادامه چنین روندی آسیب بزرگی که کشور با آن مواجه می‌شود آن است که بخش معدن نمی‌تواند توسعه کلان واقعی و شکوفایی اصلی را داشته و نقش خود را در اقتصاد کشور ایفا کند. این نوع برخوردها باعث می‌شود به دلیل هیجان موقت بازار عده‌ای سرمایه‌های خود را وارد بخش معدن کنند تا شرایط کمی بد شد و آنها نیز به سرعت سرمایه‌های خود را از معدن خارج می‌کنند. این اجحاف بزرگی در بخش معدن معدن است.

عضو هیات مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن در پاسخ به این سوال که در شرایط فعلی چه نمره‌ای به عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌دهید؟ اظهار کرد: با توجه به این عملکرد بنده نمره 10 را به عملکرد معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌دهم.

اکبریان با اشاره به برگزاری چهارمین همایش انجمن سنگ‌آهن ایران گفت: این همایش یک پیام بزرگ در کنار پیام‌ها و وظایف دیگر خود دارد و آن این است که معدن بخش کلانی از اقتصاد کشور است در نتیجه نمی‌توان با آن بازی کرد و در حوزه مسائل اقتصادی آن را در حاشیه قرار داد. معدن آدم عاشق می‌خواهد که هم در شرایط خوب و هم بد بتواند کار کند. باید در این همایش از میان هیاهو‌های موجود واقعیت‌هایی بیرون آید تا معدنکاران از بلاتکلیفی خارج شوند. یعنی این همایش باید برای معدنداران نسخه‌ای عملی داشته‌ باشد.

وی افزود: متاسفانه در سال‌های گذشته به دلیل رونق بازار‌های جهانی معدنداران چندان متوجه این موضوع نبودند که آیا قیمت تمام شده‌ آنها بهینه است یا خیر. در حال حاضر باید از افت و خیز قیمت این درس را گرفت که باید فعالیت‌های معدنی را در بخش اکتشاف، استخراج و فرآوری ادامه دهیم که آنقدر دقیق باشند که قیمت تمام شده به کمترین میزان ممکن برسد و تا حتی در بدترین شرایط قیمت‌های جهانی نیز بتوانیم فعالیت داشته باشیم.

به گفته اکبریان، این موضوع که برخی معادن باید به دنبال فرآوری بروند موضوع درستی است اما اینکه تمامی معادن به سراغ این کار بروند حرف اشتباهی است. یعنی تعداد واحدهای فرآوری با تعداد واحدهای تولیدکننده باید هم‌خوانی داشته باشد.

وی همچنین درباره عرضه سنگ‌آهن از طریق بورس کالا نیز بیان کرد: بنده همیشه با عرضه سنگ‌آهن در بورس موافق بودم اما عملکرد بورس تا به امروز عملکرد ناقصی بوده و نتوانسته به وظیفه خود درست عمل کند. اگر تعداد شرکت‌کنندگانی که به عنوان خریدار و فروشنده را طی 4 سال گذشته در بورس بررسی کنید، تعدادی انگشت شمار خواهند بود زیرا انگیزه‌ای برای خرید یا فروش در بورس وجود ندارد.

اکبریان درباره علت این موضوع گفت: به دلیل اینکه بورس برای راحتی کار خود محموله‌ها را سنگین و ساز‌وکارها را سخت می‌گیرد. در نتیجه خیلی از فروشندگان و خریداران نمیتوانند ورود پیدا کنند. حتی وقتی تعداد خریدار و فروشنده کم باشد، موضوع کشف قیمت نیز زیر سوال می‌رود. بارها درباره این موضوع با بورس صحبت کرده‌ایم. البته نباید فراموش کرد حضور بورس در بازار همیشه یک حضور مثبت بوده است.

به گزارش ماین نیوز، چهارمین همایش بین‌المللی انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران 19 دی ماه امسال با حضور فعالان و دست اندرکاران حوزه سنگ آهن و حوزه‌های مرتبط خصوصی و دولتی در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار می‌شود.


موضوعات چهارمین همایش بین‌المللی سنگ آهن ایران به شرح زیرند:

1- تحلیل راهبردهای خروج از بحران تولید سنگ آهن ایران
2- الزامات اقتصاد مقاومتی در حوزه سیاست‌گذاری تولید سنگ آهن ایران
3- راهبردهای توانمندسازی معادن کوچک و متوسط
4- مدل بهینه حکمرانی زنجیره ارزش سنگ آهن ایران
5- آسیب‌شناسی نظام حکمرانی بخش معدن ایران
همراه با برگزاری کارگاه‌های جانبی و نشست‌های تجاری دوجانبه
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۵:۱۱
کد مطلب: 35262