گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
بکارگیری روش‌های نوین برای نصب سنگ‌های نما
روش‌های قدیمی مانند بمب ساعتی هستند
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - همگام شدن با روش‌های استاندارد جهانی در تمامی صنایع علاوه بر افزایش کیفیت تولید، میزان خطای کار را نیز کاهش می‌دهد.
 
به گزارش ماین نیوز، اگر بخواهیم به نمونه بارزی در این‌باره اشاره کنیم، نصب سنگ‌های تزئینی یا در اصطلاح همان سنگ نمای ساختمانی است که اگر بر پایه اصول و استانداردهای بین‌المللی نباشد خطرهای بسیاری به دنبال خواهد داشت.

درحال‌حاضر کشورهای توسعه‌یافته و پیشرفته از روش«خشک» برای نصب سنگ استفاده می‌کنند. این روش برای آن دسته از سنگ‌هایی که دارای سطحی صاف بوده و خلل و حفره‌ای ندارند بسیار کارآمد است. اما در ایران به دلیل بالا بودن هزینه و آشنا نبودن فعالان حوزه ساخت‌وساز بیشتر بر روش‌های قدیمی تکیه می‌شود که برای برخی از سنگ‌ها به هیچ عنوان کاربردی نیست و تنها مدت‌زمان کوتاهی به قول قدیمی‌ها «سنگ روی سنگ بند می‌شود». به گفته کارشناسان و فعالان صنعت سنگ استفاده از روش «اسکوپ» که جایگزینی برای روش «خشک» است برای برخی سنگ‌ها مانند گرانیت در ایران لازم و ضروری است.

تغییر روش کار
استفاده از روش‌های نوین در صنعت ساخت‌وساز به‌ویژه نصب سنگ نما، نیاز امروز صنعت ساخت‌وساز است و باید برنامه‌ای برای آن تدوین کرد.

دبیر انجمن سنگ ایران درباره مشکلات و چالش‌هایی که در زمینه نصب سنگ‌های نما در ایران وجود دارد اظهار کرد: بحث مهمی که درباره استفاده و نصب صحیح سنگ در ایران وجود دارد، روش کاری آنها است که با روش‌های استاندارد جهانی فاصله دارد.

به گفته احمد شریفی، تغییر در روش‌های نصب سنگ در ایران نیاز به فرهنگ‌سازی دارد. امروزه در جهان از روش «خشک» برای نصب سنگ‌های تزئینی استفاده می‌شود. در این روش از ابزار و لوازم خاصی مانند پیچ و مهره استفاده شده و سنگ با یک فاصله مشخص از دیوار مورد نظر نصب می‌شود.

وی ادامه داد: از این روش برای نصب سنگ‌های صاف مانند گرانیت استفاده شده و آنها را با فاصله ۳ تا ۴سانتی‌متری روی دیوار سوار می‌کنند. اکنون روش خشک نصب، روش استاندارد جهانی است. اما در ایران فعالان این بخش به دلیل بالابودن هزینه نصب سنگ با روش خشک مخالفند بنابراین می‌توان از روش‌های دیگری مانند اسکوپ استفاده کرد.

روش اسکوپ
به گفته شریفی، به‌دلیل خطراتی که نصب سنگ ساختمانی از جمله گرانیت با روش‌های قدیمی وجود دارد باید به تمام ساختمان‌سازها توصیه کرد که سنگ‌های خود را به شکل اسکوپ درآورده و سپس آنها را نصب کنند.

دبیر انجمن سنگ ایران درباره روش اسکوپ گفت: در روش اسکوپ ۲ شیار به پشت سنگ با فرز داده شده و از داخل با سیم به هم بسته و چفت می‌شود تا در زمان ریختن ملات و نصب آن بر دیواره ساختمان سیم داخل سیمان مستحکم شده و آن را نگه دارد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه استفاده از روش اسکوپ مانند «رول پلاک» است در ادامه افزود: به طور تقریبی تمام فعالان صنعت ساخت‌وساز با روش اسکوپ آشنا هستند اما از آنجایی‌که نظارتی بر اجرای آن وجود ندارد آنچنان که باید این روش به کار گرفته نمی‌شود. درست است اسکوپ جزو استانداردهای بین‌المللی نیست اما اگر قرار باشد با استفاده از سیمان سنگ نما کارگذاشته شود، باید با روش اسکوپ باشد.

به گفته شریفی به‌دلیل نبود نظارت و اعمال نظر کافی، نصاب که وظیفه نصب سنگ‌های نما در ساختمان را برعهده دارد ممکن است تنها بخشی از سنگ‌ها را با روش اسکوپ به کار برد. به عنوان مثال سنگی مانند گرانیت که دارای سطحی صاف است و خلل و حفره‌ای ندارد زمانی که با استفاده از مصالح ساختمانی مانند سیمان بر دیوارها نصب می‌شود بعد از مدتی از دیواره جدا شده و خطرآفرین می‌شود.

وی بر این باور است که نحوه نصب و آشنا کردن جامعه به ویژه فعالان این حوزه نیازمند کار فرهنگی است تا به شکل نهادینه درآید. زیرا استفاده از روش‌های قدیمی تنها هزینه به‌دنبال داشته و بعد از گذشت مدتی که سنگ‌ها از دیوار جدا شود، مالک ساختمان مجبور است هزینه بیشتری برای بازسازی دیوارها صرف کند.

روش‌های قدیمی هزینه بر هستند
یکی از فعالان و کارشناسان صنعت سنگ نیز درباره روش‌هایی که امروزه در ایران برای نصب سنگ‌ها استفاده می‌شود گفت: درحال‌حاضر از روش‌های قدیمی و سنتی در ایران برای نصب سنگ‌های نما در ساختمان‌ها استفاده می‌شود. این درحالی است که روش‌های جایگزین مانند اسکوپ به دلیل هزینه‌های بالا در کشور آنچنان که باید استفاده نشده و به کار نمی‌رود.

مهرداد موحدی افزود: روش‌های قدیمی که امروزه برای نصب سنگ نما در ساختمان به کار می‌رود مانند یک بمب متحرک یا ساعتی است زیرا زمانی که از زیر یک ساختمان که دارای نماست عبور می‌کنی درصورتی که از روش‌های قدیمی برای نصب سنگ‌ها استفاده شده باشد امکان جداشدن سنگ از دیوار و پرتاب آن وجود دارد. وی ادامه داد: این موضوع درباره سنگ گرانیت صدق می‌کند و از آنجایی که نصب سنگ نما در بیشتر موارد با استفاده از مصالح ساختمانی است امکان جداشدن آن بر اثر شرایط آب و هوایی وجود دارد.

به همین دلیل در یک برهه زمانی استفاده از سنگ گرانیت از یک ارتفاعی به بعد ممنوع شد که دلیل آن ضریب انبساط و منطبق نشدن با مصالح ساختمانی بود. از طرفی اسکوپ کردن سنگ نیز که به فعالان این صنعت ابلاغ شد دوباره به درستی از سوی برخی معمارها و نصاب‌ها در دستور کار قرار گرفت که بازهم اجرایی نشد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۵۱
کد مطلب: 34858
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت