گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
در دیدار با رییس هیات عامل ایمیدرو مطرح شد:
ذره‌بین «ریوتینتو» بر زنجیره آلومینیوم ایران
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - معاون شرکت «ریوتینتو» با برگزاری نشستی با رییس هیات‌عامل‌ایمیدرو به بررسی وضعیت صنعت آلومینیوم و زنجیره آن پرداخت.
 
به گزارش ماین نیوز، تعدادی از مدیران شرکت ریوتینتو در دیداری با رییس هیات‌عامل، پس از آشنایی با طرح‌های زنجیره آلومینیوم در ایران، از آمادگی خود برای همکاری در بخش‌های تولیدی، فناوری و خدماتی زنجیره این صنعت در ایران خبر دادند.

براساس چشم‌انداز تعریف‌شده در بخش آلومینیوم، ایران تا سال ۱۴۰۴ ظرفیت تولید شمش آلومینیوم را از ۳۷۵هزار تن فعلی به ۱/۵میلیون تن افزایش خواهد داد که این امر نیاز بوکسیت و پودر آلومینا به‌عنوان مواد اولیه تولید شمش آلومینیوم دارد. براساس مذاکرات اولیه انجام شده، ریوتینتو برای تامین بوکسیت، تولید آلومینا و شمش آلومینیوم، همکاری فنی و مهندسی با ایران خواهد داشت به‌طوری‌که دانش فنی ساخت این کارخانه‌ها به داخل کشور منتقل شود.

تامین بوکسیت برای واحدهای تولید پودر آلومینا و به‌دنبال آن تولید شمش آلومینیوم یکی از اساسی‌ترین مشکلاتی که صنعت آلومینیوم این روزها با آن روبه‌رو است. این اتفاق باعث شده میزان تولید آلومینیوم در کشور فاصله بسیاری با واحدهای تولیدی در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس داشته باشد. در واقع اگر بخواهیم گذری بر بازار رقابتی آلومینیوم داشته باشیم خواهیم دید کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس با سرمایه‌گذاری در این صنعت تونسته‌اند ایران را که نخستین تولیدکننده آلومینیوم در خاورمیانه بود را از دور رقابتی حذف کرده و بازار را به‌دست گیرند. حال ایران تصمیم دارد در چشم‌انداز ۱۴۰۴ به تولید ۱/۵میلیون تن آلومینیوم دست پیدا کند، بی‌تردید برنامه‌ریزی برای تامین مواد اولیه از جمله بوکسیت یکی از مهم‌ترین قسمت‌های این هدف به‌شمار می‌رود.

خوشبختانه سازمانه توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در دولت یازدهم توانست اقدامات خوبی در حوزه صنعت آلومینیوم انجام دهد، به طوری که قرارداد بوکسیت گینه برای ۲۵ سال دوم بار دیگر با تلاش‌های مهدی‌کرباسیان، رییس هیات عامل ایمیدرو تمدید شد. این اتفاق باعث شد تا صنعت آلومینیوم کمی به آینده خوش‌بین باشد. البته نباید این موضوع را فراموش کرد که بهره‌برداری از معدن بوکسیت گینه نیازمند سرمایه‌گذاری است. در این‌باره و براساس گفته‌های مهدی کرباسیان رییس هیات عامل ایمیدرو؛ در حال حاضر ایران با تعدادی از سرمایه‌گذاران بین‌المللی از کانادا، استرالیا، اروپا و چین در ۷، ۸ماه گذشته درباره معدن بوکسیت گینه مذاکره داشته و آنها منتظر انتشار گزارش مشاور هستند تا بتوانیم دقیق‌تر درباره این همکاری‌ها صحبت کنیم. به گفته وی، حدود ۴میلیون یورو بودجه برای اقدامات‌های مشاوره‌ای اجرای طرح بهره‌برداری از معدن بوکسیت گینه در نظر گرفته شده که تا به امروز مقدار زیادی از آن هزینه شده است.

به گفته رییس هیات عامل ایمیدرو، پس از پیروزی انقلاب‌اسلامی ایران، در کنار پروژه‌های بزرگ کشور، انتقال فناوری یا ارتقای سطح دانش متخصصان و کارگران از سوی پیمانکار خارجی انجام می‌شود و در واقع این موضوع جزو اولویت قراردادها است. به‌عنوان مثال در شرکت آلومینیوم جنوب و قراردادی که با شرکت «ان‌اف‌سی» داریم، در کنار آن یک مرکز پژوهشی ایجاد شده تا انتقال فناوری از طریق آن انجام شود. این هدف باعث می‌شود ایمیدرو نگاهی ویژه‌تر به موضوع همکاری با شرکت‌های خارجی در زمینه معدن و صنایع معدن داشته باشد. در همین‌باره رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) با تعدادی از مدیران شرکت ریوتینتو دیدار داشت.

همکاری فنی و اقتصادی
رییس هیات عامل ایمیدرو در این دیدار با اعلام سیاست‌های جدید دولت در توسعه روابط با شرکت‌های خارجی گفت: همکاری‌های فنی و اقتصادی و همچنین انتقال دانش فنی از نکات مورد تاکید دولت یازدهم است و ما بر آن تاکید داریم. کرباسیان با ابراز خرسندی از پیشنهاد همکاری ریوتینتو با ایمیدرو و انتقال دانش فنی افزود: فضای همکاری با شرکت‌های خارجی فراهم شده و ایران دارای مزیت‌ها و منافع دوجانبه‌ای برای توسعه روابط به‌ویژه در بخش معدن و صنایع معدنی است. با از میان برداشته شدن تحریم‌ها، فصلی جدید پیش روی معدن و صنایع معدنی ایران قرار گرفت.

از سوی دیگر سرمایه‌گذاران خارجی که پیش‌تر تمایل به حضور در ایران را داشتند نیز از این فرصت استفاده کرده و در همان ماه‌های ابتدایی اجرایی شدن برجام پای میز مذاکره نشستند تا بتوانند حضور خود در ایران فعالیت در بخش معدن و صنایع معدنی را قطعی کنند. این اتفاق در حالی رخ داد که ایمیدرو به عنوان سازمان توسعه‌ای در بخش معدن انتقال فناوری را جزو اصلی‌ترین موضوع‌های قراردادهای همکاری خود دانسته و به دنبال اجرایی شدن آن بود تا بتواند با استفاده از این فرصت عقب‌ماندگی بخش معدن در زمینه فناوری و دانش روز جبران کند. در کنار این موضوع ایران به ویژه بخش معدن آن از ظرفیت‌هایی برخوردار است که می‌تواند تمایل سرمایه‌گذاران و شرکت‌های خارجی برای فعالیت در ایران را افزایش دهد. رییس هیات عامل ایمیدرو از وجود نیروی‌انسانی ماهر، انرژی فراوان، نزدیکی به آب‌های آزاد، منابع غنی معدنی و همچنین بازار پرمصرف در کشورهای منطقه، به‌عنوان مزیت‌های ایران یاد و تاکید کرد: چنانچه مدل همکاری در صنعت آلومینیوم رضایت‌بخش باشد می‌توان این فعالیت‌ها را به دیگر بخش‌های معدنی نیز تسری داد.

بازدید از منطقه ویژه خلیج‌فارس
منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج‌فارس را باید جزو مناطقی برشمرد که بر حضور سرمایه‌گذاران در بخش معدن و صنایع معدنی ایران تاثیرگذار است. به همین جهت رییس هیات عامل ایمیدرو اواخر هفته گذشته از افزایش زمین این منطقه خبر داد و گفت: به‌تازگی مجوز افزایش ۲۵۰۰ هکتار زمین منطقه خلیج‌فارس دریافت شده و زیرساخت‌های آن نیز در حال آماده‌سازی است.

با توجه به فرصت‌های موجود در این منطقه، گروه مدیریتی ریوتینتو همچنین دیداری با مدیران منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس داشتند و از امکانات اسکله اختصاصی آن منطقه برای واردات مواد اولیه و صادرات تولید صنایع معدنی بازدید کردند. مدیران این شرکت بزرگ جهانی، در عین حال از پیشرفت‌های ایران در بخش معدن و صنایع معدنی و استقرار صنایع بزرگ در منطقه ویژه خلیج‌فارس، ابراز شگفتی کرده و تاکید کردند که تاکنون از نوع توانمندی و ظرفیت شرکت‌های ایرانی در این حوزه اطلاع چندانی نداشتیم. شرکت ریوتینتو ۱۷۳ سال پیش تاسیس شده و در زمینه مواد معدنی و صنایع معدنی از جمله بوکسیت، آلومینا، آلومینیوم، سنگ‌آهن، مس، مولیبدن، طلا، زغال‌سنگ، الماس، تیتانیوم، تالک و... فعالیت می‌کند. در سال ۲۰۱۵میلادی سود عملیاتی این شرکت ۳/۶میلیارد دلار و سود خالص آن ۱/۷میلیارد دلار بود. تعداد ۵۵هزار نفر نیز در نقاط مختلف دنیا در ریوتینتو به کار مشغول هستند. ریوتینتو بعد از بی‌اچ‌پی بیلیتون، دومین شرکت معدنی جهان از نظر درآمد و ارزش بازار است.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۰۸
کد مطلب: 34194
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت