گروه صنایع معدنی سیمان
 
جوایز صادراتی مشمول حال سیمان نمی‌شود
شرط روس‌ها برای واردات سیمان از ایران
گروه صنایع معدنی >سیمان - بازار صادراتی تولیدکنندگان سیمان کشور کاهش پیدا کرده است. در حالی که عراقی‌ها واردات سیمان بسیاری از کشورها از جمله ایران را ممنوع اعلام کرده و از طرفی زمزمه‌هایی مبنی بر تزلزل بازار صادراتی ایران در روسیه و صحبت‌هایی نیز از سوی پاکستانی‌ها مبنی بر جلوگیری از واردات سیمان ایران از سوی این کشور شنیده می‌شود.
 
به گزارش ماین نیوز، با این حال برخی از فعالان صنعت سیمان خواهان اعطای جوایز صادراتی از سوی دولت به سیمانی‌ها به عنوان یک ابزار حمایتی از این تولیدکنندگان هستند. آنطور که کارشناسان می‌گویند جوایز صادراتی تنها در یک مدت محدود و چندین سال گذشته به تولیدکنندگان سیمان تعلق می‌گرفته و بعد از آن این ابزار حمایتی از سیمانی‌ها سلب شده است.

اگرچه آخرین اخبار به نقل از دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان حکایت از این دارد که برای محموله‌هایی که بازار افریقا را جایگزین بازار عراق می‌کنند جوایز صادراتی در نظر می‌گیرد. باید دید این راه می‌تواند به سیمانی‌های بحران زده که نه‌تنها بازار داخل بلکه بازار صادراتی را نیز پیش روی خود تیره و تار می‌بینند، کمک کند؟

سیمان، مشمول نمی‌شود
مدیرعامل شرکت کارخانه‌های سیمان لامرد از شرط دریافت جایزه صادراتی سخن گفته است. به گفته ابراهیم غلامزاده، شرط دریافت جایزه، صادرات ۵۰میلیون دلاری و شرط دریافت وام دولتی هم کوچک و متوسط بودن کارگاه تعیین شده است. غلامزاده معتقد است با وجود این و با توجه به وضعیت تولیدکنندگان سیمان هیچ شرکت سیمانی نمی‌تواند وام دولتی و جایزه صادراتی دریافت کند.

آنطور که وی اظهار کرده امروزه نبود تقاضا مهم‌ترین مشکل واحدهای تولیدی سیمان است البته قرار بود بنا به پیشنهاد تعدادی از تولیدکنندگان برای افزایش تقاضا به جای قیر از سیمان برای جاده‌ها استفاده شود اما متاسفانه این موضوع همچنان درحد پیشنهاد بوده و اقدامی برای اجرایی شدن آن انجام نشده است. وی عنوان کرده درحال‌حاضر بودجه‌های عمرانی اجرایی نشده و باید در چند ماه آینده منتظر واکنش بازار نسبت به اجرایی شدن بودجه سال ۹۵ باشیم. مدیرعامل شرکت کارخانه‌های سیمان لامرد بیان کرده دولت به تازگی منابع ۱۶هزار میلیارد تومانی را برای کمک به بنگاه‌های کوچک و متوسط درنظر گرفته اما متاسفانه براساس معیارهای اعلام شده واحدهای با ۵۰ تا ۱۰۰ کارگر، بنگاه کوچک و متوسط شناخته شده و بالاتر از آنها حائز دریافت این منابع نیستند.

آنطور که مدیرعامل شرکت کارخانه‌های سیمان لامرد می‌گوید براساس این معیار هیچ کدام از شرکت‌های سیمانی نمی‌توانند این منابع را دریافت کنند زیرا تعداد نیروی کار آنها بالاتر از ۱۰۰ نفر است.

به گفته غلامزاده، محرومیت واحدهای سیمانی از دریافت منابع تعیین شده دولت برای کمک به بنگاه‌های کوچک و متوسط در حالی است که بیشتر واحدهای سیمانی با مشکلات متعدد مالیاتی و معوقات بانکی روبه‌رو هستند. وی تصریح کرده است مشوق‌های صادراتی سیمان امسال ۰/۵درصد تعیین شده و با این وضعیت هیچ واحد سیمانی امسال نمی‌تواند حائز دریافت جایزه صادرکننده نمونه باشد.

حمایت از سیمانی‌ها
سیمان یکی از محصولات ترکیبی مواد معدنی، در سال‌های اخیر به‌دلیل رکود سنگین ساخت‌وساز و پروژه‌های عمرانی در شرایط نامتعادل عرضه و تقاضا به سر می‌برد به گونه‌ای که عرضه بیش از تقاضا بوده و انگیزه تولیدکنندگان با کاهش میزان تقاضا در بازارهای داخلی و خارجی کاهش یافته از این‌رو حمایت‌های دولتی به منظور تامین منابع مالی کارخانه‌های تولیدکننده سیمان و برقراری مشوق‌هایی به منظور ایجاد انگیزه در تولیدکنندگان ضروری است. دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان نیز معتقد است اعطای جایزه صادراتی به تولیدکنندگان سیمان در چندین سال گذشته تعلق می‌گرفت و این اقدام بعد از مدتی قطع شد و تاکنون به تولیدکنندگان سیمان داخلی جوایز صادراتی تعلق نگرفته است. عبدالرضا شیخان درباره بازارهای صادراتی تولیدکنندگان سیمان ایرانی اظهار کرد: بخش کویته و سیستان و بلوچستان پاکستان در همسایگی ایران قرار دارد و این بخش‌ها از سال‌های گذشته سیمان مورد نیاز خود را از کشور ایران تامین می‌کردند. شیخان تصریح کرد: هر چند از گاهی تولیدکنندگان سیمان پاکستان بابت گرفتن امتیازات دیگر به دولت خود اعتراض می‌کنند. آنطور که شیخان می‌گوید واردات سیمان تمامی کشورها به عراق ممنوع شده و دلیل آن نیز این است که این کشور به دنبال حمایت از صنایع تولیدی خود است.

کاهش مصرف داخلی سیمان
در شرایطی که صنعت سیمان کشور با رکود روبه‌رو است بسیاری از کارشناسان بر افزایش صادرات و گسترش بازارهای هدف تاکید می‌کنند زیرا با استفاده از این روش می‌توان سودآوری بیشتری را کسب کرد. ایران در سال ۲۰۱۴م چهارمین تولیدکننده بزرگ سیمان در جهان بود و در سال ۲۰۱۵م رتبه ایران در بین تولیدکنندگان بزرگ سیمان در جهان به پنجم تنزل یافت. صنعت سیمان ایران درحال‌حاضر قادر است ۱۴ نوع سیمان را تولید کند و هم‌اکنون ۲۰ هزار نفر به صورت مستقیم در بخش‌های مختلف صنعت سیمان ایران کار می‌کنند و ۱۲۰ هزار شغل نیز به صورت غیرمستقیم وابسته به این صنعت است. ایران موقعیت و دسترسی بسیار خوبی برای صادرات سیمان به بازار کشورهای منطقه خاورمیانه، شرق افریقا و کشورهای سی‌ای‌اس دارد. ضعف در سیستم حمل‌ونقل از قبیل ریل و جاده و کشتیرانی، بسته‌بندی و تجهیزات بارگیری به ویژه در بنادر، ضعف در توافقنامه‌های بین‌المللی به منظور کاهش تعرفه صادرات، کاهش مصرف داخلی در سال‌های ۲۰۱۳، ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵م، کاهش تولید کاهش تولید ناخالص داخلی به دلیل کاهش قیمت نفت نیز روی مصرف داخلی سیمان هم تاثیر منفی گذاشته است.

نگرانی پاکستانی‌ها و شرط روس‌ها
در همین حال مدیر بهره‌برداری سیمان فارس خوزستان اظهار کرد: در گذشته مشوق‌های صادراتی به تولیدکنندگان تعلق می‌گرفت؛ میزان صادرات سیمان از روی برگ سبز گمرکی مشخص می‌شد که برگه‌ها را سازمان توسعه صادرات دریافت می‌کرد و براساس آن به سیمانی‌ها اعتبارات تخصیص داده می‌شد. محمد متشرع با اشاره به صادرات سیمان به پاکستان تصریح کرد: تولیدکنندگان پاکستان از بابت واردات سیمان ایران به این کشور نگران هستند. متشرع گفت: پاکستان خود صادرکننده سیمان است و درحال‌حاضر از ۶میلیون تن سیمان مصرفی افغانستان حدود ۱/۵ میلیون تن آن را ایران تامین می‌کند و بقیه آن را به وسیله پاکستان تامین می‌شود.

وی عنوان کرد: روسیه نیز برای واردات سیمان شرط گواهی کیفیت قرار داده یعنی هر صادرکننده‌ای که تمایل داشته باشد سیمان خود را به این کشور صادر کند نخست باید کیفیت سیمان کشور واردکننده از سوی روسیه تایید شود و سپس اجازه واردات پیدا خواهد کرد.

مدیر بهره‌برداری سیمان فارس خوزستان بیان کرد: بخش شمالی عراق برای واردات سیمان ایران ممنوعیتی ندارد و در بخش جنوبی نیز واردات کلینکر آزاد است و بعد از ماه رمضان به احتمال زیاد صادرات سیمان ایران به عراق از سر گرفته می‌شود.
تاریخ انتشار : شنبه ۵ تير ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۳۱
کد مطلب: 32944
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت