گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
کرباسیان خبر داد:
تراز تجاری منفی ایران در زنجیره آلومینیوم
مذاکره با استرالیا و برزیل برای تولید آلومینا و واردات بوکسیت
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گفت: در حالی کشورهای عرب منطقه خاورمیانه به همراه مصر بیش از 42 میلیارد دلار در صنعت آلومینیوم سرمایه‌گذاری کرده اند که حجم سرمایه‌گذاری ایران در این صنعت تنها حدود 2.7 میلیارد دلار است.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، مهدی کرباسیان در مراسم افتتاحیه چهارمین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران با اشاره به اینکه در سال 2015 تولید جهانی آلومینیوم با حدود 7 درصد رشد به بیش از 57 میلیون تن رسید، افزود: در سال قبل رشد تولید آلومینیوم در قاره آسیا نیز حدود 12 درصد بود. ضمن اینکه رشد تقاضای سالانه آلومینیوم نیز 5 درصد برآورد می‌شود.

او با اشاره به اینکه آلومینیوم توانسته به رقیبی جدی برای فولاد و سایر فلزات تبدیل شود و بازار این فلز آینده خوبی خواهد داشت، عنوان کرد: متاسفانه توسعه صنعت آلومینیوم در ایران نسبت به توسعه این صنعت در کشورهای منطقه قوی نبوده است. این در حالیست که ایران از منابع گاز عظیمی برخوردار بوده و از نظر دسترسی به آب‌های آزاد و واردات مواد اولیه نیز شرایط بهتری نسبت به کشورهای دیگر دارد.

وی خاطرنشان کرد: کشورهای عرب همسابه ایران به علاوه بر مصر بین سال‌های 2010 تا 2014 بالغ بر 42 میلیارد دلار در صنعت آلومینیوم سرمایه‌گذاری کرده اند و هم‌اکنون ظرفیت تولید آلومینیوم در این کشورها به حدود 5.7 میلیون تن رسیده است. یعنی اگر چین را از تولید جهانی آلومینیوم کنار بگذارید نیمی از تولید جهانی این فلز در اختیار کشورهای عرب منطقه است. این در حالیست که ایران تنها 2.7 میلیارد دلار در صنعت آلومینیوم سرمایه‌گذاری کرده و در عین حال صنعت آلومینیوم ایران فاقد نیروگاه اختصاصی نیز است.

کرباسیان افزود: ظرفیت تولید آلومینیوم ایران در حال حاضر 470 هزار تن بوده اما تولید واقعی 350 هزار تن است و دلیل اصلی این فاصله ظرفیت تولید تا تولید واقعی کمبود برق و انرژی و برخی مشکلات دیگر از جمله مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه است.

رئیس هیات عامل ایمیدرو در ادامه به تراز تجاری منفی ایران در حوزه آلومینیوم اشاره کرد که فرصت مناسبی برای سرمایه‌گذاری در این صنعت نیز است و توضیح داد: تجارت ایران در حوزه زنجیره آلومینیوم شامل 214 میلیون دلار صادرات و 344 میلیون دلار واردات می‌شود. از سوی دیگر اگرچه برنامه تولید 1.5 میلیون تن آلومینیوم تا 1404 برای کشور تعیین شده است اما با توجه به فضای پساتحریم و ارتباطات ایجاد شده احتمال بازنگری در این برنامه و افزایش رقم یادشده وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه کمبود برق یکی از معضلات فعلی صنعت آلومینیوم ایران است، توضیح داد: از سوی دیگر قیمت گاز نیز اثر تعیین‌کننده‌ای در قیمت آلومینیوم دارد و به همین دلیل باید برای قیمت گاز تا 20 سال آینده برنامه‌ریزی حساب شده‌ای داشته باشیم.

کرباسیان با بیان اینکه شرکت سرمایه‌گذاری غدیر در حال ساخت نخستین نیروگاه اختصاصی صنعت آلومینیوم در کشور برای شرکت صنایع آلومینیوم جنوب (سالکو) است، افزود: روند احداث نیروگاه اختصاصی شرکت آلومینیوم المهدی هرمزال نیز کند شده که امیدواریم فعال شود. از سوی دیگر از ایرالکو هم انتظار داریم تا نیروگاه اختصاصی خود را احداث کند.

وی در ادامه با بیان اینکه در اکتشافات انجام شده در کشور نقاط امیدبخش زیادی کشف شده‌اند، عنوان کرد: متاسفانه کشور در حوزه بوکسیت ضعیف است و ذخایر چندانی در این حوزه کشف نشده‌اند. به همین دلیل باید برای تامین بلندمدت این ماده معدنی برنامه‌ریزی کنیم. در همین راستا قرارداد دولت ایران با دولت گینه در مورد معدن بوکسیت این کشور سال قبل به مدت 25 سال دیگر تمدید شد. اگرچه فعال‌سازی این معدن نیاز به سرمایه‌گذاری سنگینی دارد. یک شرکت معتبر آلمانی به عنوان مشاور پروژه در حال به‌روزرسانی گزارش توجیه فنی اقتصادی این معدن است که امیدواریم تا آخر آگوست این گزارش آماده شده و شاید بتوانیم مناقصه بین‌المللی این معدن را نیز برگزار کنیم.

رئیس هیات عامل ایمیدرو ادامه داد: در همین حال با استرالیا برزیل نیز در حال مذاکره هستیم تا بتوانیم با کمک این کشور در ایران کارخانه تولید پودر آلومینا احداث کرده و با بوکسیت وارداتی از این کشورها آلومینای موردنیازمان را در داخل تولید کنیم.

وی خاطرنشان کرد: با شرکت نالکوی هند نیز توافق کردیم تا یک گروه کاری مشترک تشکیل دهیم و همزمان با سفر نخست وزیر هند به ایران در آینده نزدیک امیدواریم بتوانیم همکاری‌های ایران و هند را در حوزه آلومینیوم جدی‌تر کنیم.

کرباسیان همچنین یکی دیگر از نیازهای اساسی صنعت آلومینیوم را پترولیوم کک عنوان کرد و افزود: در حال حاضر شرکت معتبر اکسن فرانسه به عنوان مشاور پروژه گزارش توجیه فنی اقتصادی این پروژه را به زودی به ما ارائه خواهد داد و امیدواریم تا پایان سال بتوانیم مناقصه مربوط به پروژه پترولیوم کک را نیز برگزار کنیم.

رئیس هیات عامل ایمیدرو اظهار کرد: در حال حاضر در صنعت آلومینیوم ایران پروژه آلومینیوم جنوب (سالکو) در حال اجرا است. پروژه آلومینیوم سازی جاجرم هم اواخر امسال یا اوایل سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد. برای ساخت واحدهای جدید تولید شمش به ظرفیت تا سقف 500 هزار تن نیز با شرکت‌های مختلف در حال مذاکره هستیم.

کرباسیان خبر داد: شرکت مشترک ایمیدرو و دانیلی نیز با نام پرشین متالیک به تازگی و با هدف سرمایه‌گذاری تا سقف 2 میلیارد دلار تاسیس شد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۲۳
کد مطلب: 32220