گروه معادن فلزات گرانبها
 
در جست‌وجوی کمربند طلایی سیستان و بلوچستان
گروه معادن >فلزات گرانبها - ذخایر معدنی گنج‌های ارزشمند یک کشور به شمار می‌آیند. اما گاهی این ذخایر همچون طلا از ارزش اقتصادی بیشتری برخوردار هستند. به همین دلیل اکتشاف ذخایر طلا برای بخش معدن کشور بسیار مهم خواهد بود.
به گزارش ماین نیوز، مطالعات و پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد سیستان و بلوچستان دارای ذخایر طلا است. در صورت کشف این ماده معدنی و استخراج آن بدون شک تغییر مهمی در اقتصاد و اشتغال این منطقه اتفاق خواهد افتاد. ظرفیت‌های معدنی موجود در این منطقه می‌تواند روزگار مردم سختکوش بلوچستان را کمی آسان کند اما باید منتظر ماند تا اقدامات اکتشافی در این منطقه تمام شده و نتایج دقیق از ذخایر موجود به دست آید.

دستیابی به نتایج مطلوب

اقدامات اکتشافی از سوی سازمان زمین‌شناسی، گامی موثر در شناسایی ذخایر معدنی کشور خواهد بود. بهروز برنا، معاون اکتشافات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران درباره اکتشافات انجام شده در استان سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: کمربند «ارومیه – دختر» یک کمربند شناخته شده است که سازمان زمین‌شناسی به آن و البته به استان سیستان و بلوچستان که منطبق بر این کمربند است توجه ویژه‌ای دارد. وی ادامه داد: بین کوه بزمان و تفتان و سلطان، محور مس- طلای کشور قرار دارد که به آن توجه ویژه‌ای می‌شود و خوشبختانه ذخایر خوبی در «بزمان» کشف شده است، همچنین مناطق دیگری نیز مشخص شده و روی آنها عملیات‌هایی انجام شده است. به عنوان مثال در سیاه جنگل و کهنوج وجود طلا اثبات شده و در این منطقه مشغول فعالیت هستند. این ۲منطقه جزو اولویت اکتشافی است که برنامه‌های حاکمیتی روی این مناطق متمرکز بوده و خوشبختانه نتایج خوبی به‌دست آمده است. به گفته برنا، در منطقه جبال‌بارز نیز بر همین اساس اقدامات خوبی انجام شده که وجود مس و طلا اثبات شد. در واقع کشف چندین ذخیره طلا در این کوه‌ها نتیجه فعالیت‌های اکتشافی بود. معاون اکتشافات سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی ایران افزود: در سیستان و بلوچستان در منطقه کوه لار نیز ذخیره مس وجود دارد که شرکت ملی مس ایران سال‌هاست، در این منطقه فعالیت کرده و اکتشافات در آن همچنان ادامه دارد. وی با اشاره به انجام مطالعات اکتشافی در سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: در منطقه «بزمان» گواهی کشف‌گرفته شده و به بخش خصوصی واگذار شده است که درحال حاضر در این منطقه فعالیت می‌کنند. در منطقه «سیاه‌جنگل» نیز که سازمان زمین‌شناسی آن را کشف کرد طی چند مرحله کار، منطقه را به ایمیدرو واگذار کرد و درحال حاضر ایمیدرو روی «بزمان» کار اکتشافی انجام می‌دهد. به گفته برنا، استان سیستان و بلوچستان به دلیل قرارگیری روی کمربند ارومیه– دختر، یکی از محورهای طلا و مس کشور است و با انجام اکتشافات جدید وضعیت این منطقه بهتر از گذشته مشخص می‌شود. به هر حال باید برای اکتشافات در این منطقه هزینه‌کرد تا بتوانیم به گواهی کشف دست پیدا کنیم.

تجهیزات جدید اکتشافی

اما نکته دیگر که می‌تواند اکتشافات را تحت‌تاثیر قرار دهد موضوع ماشین‌آلات و تجهیزات جدید است تا بتوانیم ذخایر پنهان در عمق زمین را جست‌وجو کنیم. در سال‌هایی که تحریم نفس بخش معدن را تنگ کرده بود فعالان این بخش در واردات ماشین‌آلات و تجهیزات معدنی با مشکلات بسیاری مواجه بودند اما امروز و در آستانه رفع تحریم‌ها می‌توان به دستیابی به ماشین‌آلات روز معدنی امیدوار بود. بهروز برنا در پاسخ به این سوال که تجهیزات اکتشافی که در این مناطق استفاده می‌شود تا چه اندازه بروز است و اجرایی شدن رفع تحریم‌ها چه تاثیری بر تجهیزات اکتشافی خواهد داشت، بیان کرد: به طور کلی تجهیزات و امکانات و فناوری‌های روز دنیا به توسعه اکتشاف و کشف ذخایری که در بخش پنهان زمین قرار دارند، کمک خواهد کرد. اما محدودیت‌های بودجه باعث شده دستگاه‌های حفاری پر سرعت که مورد نیاز است در اختیار سازمان قرار نگیرد. البته نمی‌توان تجهیزات مورد استفاده را چندان قدیمی و دور از تجهیزات دنیا دانست اما اکتشافات امروز نیازمند دستگاه‌ها و تجهیزات جدیدتری است که بتواند به مطالعات و بررسی‌های ما سرعت ببخشد.

یافتن طلا در مراحل ابتدایی اکتشاف

«ایمیدرو» به عنوان یکی از سازمان‌های اصلی در بخش معدن، اکتشافات معدنی را در اولویت‌های اصلی خود قرار داده تا براساس نتایج آن بتواند بخش معدن را توسعه داده و سهم آن در اقتصاد را افزایش دهد. علی اصغرزاده، مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) درباره اقدامات اکتشافی ایمیدرو در سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: درحال حاضر ایمیدرو در ۲ پهنه نوار مرزی و سراوان مشغول به فعالیت است. فاز شناسایی و پی‌جویی در این ۲پهنه انجام شده و درحال حاضر در مرحله پی‌جویی تکمیلی قرار داریم. وی افزود: در حال حاضر اندیس‌هایی در این مناطق یافت شده که می‌تواند حاوی مس باشد اما اینکه چه میزان مس دارند هنوز مشخص نشده است. در واقع به مرحله‌ای نرسیده‌ایم که بخواهیم روی ذخایر کار کنیم تنها در حال مشخص کردن محدوده‌های امیدبخش هستیم. به گفته اصغرزاده، یک محدوده طلا به نام «سیاه‌جنگل» در این منطقه وجود دارد که در مرحله مطالعاتی بوده و در حال حفاری هستند. برای دستیابی به نتایج بهتر باید منتظر پایان حفاری‌ها باشیم. پس از این مرحله باید تخمین ذخیره انجام شود. مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) درباره هزینه‌های اکتشافی ایمیدرو، تصریح کرد: به طور کلی بودجه سازمان برای اکتشاف؛ حدود۱۲۰میلیارد تومان است که در پهنه‌های مختلف هزینه می‌شود. هزینه صرف شده در هر محدوده بستگی به اقداماتی دارد که در آن انجام می‌شود، در نتیجه نمی‌توان به صورت جداگانه میزان هزینه هر محدوده را مشخص کرد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۶ دی ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۳۱
کد مطلب: 30143
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت