گروه معادن
 
اجرای مدیریت ریسک و هوش تجاری در معدن
گروه معادن - مدیریت ریسک، روشی شناخته شده در معادن جهان است که با استفاده از آن می‌توان ریسک شکست در فعالیت‌های معدنی را کاهش داد. امروز در تمامی کشورهای معدن‌خیز دنیا برای موفقیت هر چه بیشتر و دستیابی به سود بهتر از مدیریت ریسک استفاده می‌شود.
به گزارش ماین نیوز، این درحالی است که بخش معدن ایران از سال‌های گذشته به دلیل نبود مدیریت ریسک طرح‌های نیمه تمامی را با خود به همراه دارد که بیشتر آنها باید از سوی بخش دولتی اجرایی می‌شد. این موضوع حاکی از آن است که استفاده از مدیریت ریسک در بخش معدن امری مهم و الزامی است.

مدیریت ریسک درصنعت معدنکاری

محمدرضا بهرامن، رییس هیات‌مدیره خانه معدن ایران درباره مدیریت ریسک و استفاده از آن در معدنکاری اظهار کرد: ما امروز در شرایطی هستیم که باید مدیریت ریسک و هوش تجاری را در تمام مراحل تولید به اجرا در بیاوریم. مدیریت ریسک در معادن جهان علم شناخته شده‌ای است که به واسطه آن بهره‌برداری از معادن افزایش‌یافته و خطر هدر رفتن منابع و سرمایه‌ها کاهش می‌یابد. نبود بهره‌برداری بهینه از ظرفیت واقعی معادن ایران و دست نیافتن معدن به جایگاه واقعی در تولید ناخالص داخلی و اقتصاد از یک‌سو و احساس به وجود ریسک بالا در تمامی مراحل عملیات معدنی از سوی دیگر مبین این موضوع است که اعمال مدیریت ریسک در این حوزه فاصله زیادی با نقطه مطلوب در شرایط کنونی صنعت معدنکاری کشور دارد. وی افزود: این موضوع در کشور ما که با داشتن ۵۷ میلیارد تن ذخایر معدنی و با تنوع حدود ۷۰ نوع ماده معدنی، در رده کشورهای معدن‌خیز جهان شناخته شده است، بیشتر جلوه می‌کند. معادن در ایران علاوه بر داشتن مزیت نسبی، کلیدی‌ترین بخش در توازن و توسعه منطقه‌ای به شمار آمده و با توجه به قرار گرفتن بیشتر معادن در مناطق محروم، معضل بیکاری این مناطق را نیز به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای می‌تواند برطرف کند. بهرامن ادامه داد: ساختار معادن در ایران به گونه‌ای است که از نظر مقیاس به طور عمده در طبقه معادن کوچک مقیاس و از نظر پراکندگی در مناطق دور افتاده و محروم واقع شده‌اند. از این رو فعالیت در معادن و بهره‌برداری از آنها به دلیل ایجاد اشتغالزایی و برقراری امنیت در این مناطق عاملی تاثیرگذار در توسعه و پیشرفت کشور خواهد بود. به گفته رییس هیات‌مدیره خانه معدن ایران، وضعیت سرمایه‌گذاری‌ها و اقدامات اکتشافی از سوی بخش خصوصی در یک سالی که گذشت متاسفانه نامطلوب بوده و کمتر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، منابع مالی خود را صرف فعالیت‌های معدنی کرده‌اند. وی با اشاره به رکود اقتصادی شکل گرفته، تصریح کرد: رکود اقتصادی حاکم بر کشور، اقتصاد صنعت معدنکاری را در سال‌های بحرانی تحریم به نوعی تحت‌تاثیر قرار داده است، در حال حاضر رکود فعلی موتور محرکی می‌خواهد که به بخش اقتصاد رونق دهد و فضای مذاکرات و نتیجه مثبت حاصل شده از آن می‌تواند همان موتور محرکی باشد که در سال‌های تحریم خاموش شده بود. بهرامن ادامه داد: در این میان مدیریت ریسک نیز می‌تواند در بررسی فنی و اقتصادی و مدیریت پروژه‌های صنعتی و معدنی در مواجهه با محدودیت‌های زمان، منابع و با توجه به تغییر شرایط محیط در زمان‌های مختلف در شرایط معین و معلوم یا تحت شرایط احتمالی و غیرقطعی واقع شود که در هر مورد روش‌هایی برای تجزیه و تحلیل و اخذ تصمیم وجود خواهد داشت. رییس هیات مدیره خانه معدن ایران گفت: متاسفانه وضعیت سرمایه‌گذاری‌ها و اقدامات اکتشافی از سوی بخش خصوصی همان‌طور که عنوان شد، در یک سالی که گذشت نامطلوب بوده و کمتر سرمایه‌گذاری، منابع مالی خود را صرف این فعالیت‌های معدنی کرده است.

وی درباره اعمال مدیریت ریسک در بخش معدن اظهار کرد: اعمال مدیریت ریسک به ما می‌آموزد که نگاه سنتی را از بخش معدن و صنایع معدنی کشور دور کنیم و سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش مهم اقتصادی باید منجر به تصاحب بازارهای جهانی شود، برای رسیدن به جایگاه قدرت نخست اقتصاد معدنی در منطقه باید تلاش مضاعفی را انجام دهیم. بهرامن ادامه داد: باتوجه به رکود سرمایه در کشورهای توسعه‌یافته و وجود ظرفیت‌های کافی در داخل کشورمان برای سرمایه‌گذاری در شرایط کنونی، امکان جذب حداقل ۱۵ درصد از سرمایه ایرانیان مقیم خارج از کشور که بیش از ۱۰۰۰ میلیارد دلار ثروت دارند وجود دارد که هر سال بر اثر ارزش‌افزوده حاصل از بکارگیری این سرمایه به ثروت آنها افزوده می‌شود. بنابراین چنانچه بتوانیم ۱۵ درصد از این ثروت را در بخش‌های مختلف اقتصاد جذب کنیم و همچنین تضمین کافی و امنیت کامل در این زمینه نیز وجود داشته‌باشد، فرآیند توانمندسازی بخش خصوصی کامل می‌شود. بهرامن در ادامه بیان کرد: براساس برداشت‌های عمومی از مهم‌ترین فاکتورهای ریسک‌پذیر گوناگون ذاتی در سرمایه‌گذاری معدنی ایران، ابتدا ریسک‌های مالی و اقتصادی تا ۹۰درصد و سپس ناپایداری سیاست‌ها و مقررات دولت‌ها تا ۷۹ درصد و در مرحله سوم ریسک‌های سیاسی و اجتماعی به میزان ۷۳ درصد و ریسک‌های تکنیکی به میزان ۶۸ درصد و ریسک‌های عملیاتی تا ۶۳ درصد هستند که سرمایه‌گذاری در این صنعت را با ریسک مواجه کرده‌اند.

بررسی سود حاصل از فعالیت صنعتی و معدنی

به گفته بهرامن، بررسی‌های فنی و اقتصادی پروژه‌های معدنی با استفاده از تکنیک‌های اقتصاد مهندسی برآورد شده و به پیش‌بینی تمام هزینه‌های لازم به منظور سرمایه‌گذاری و درآمد ناشی ازآن و همچنین میزان سود حاصل شده می‌پردازد. بهرامن با بیان اینکه، یکی از تصمیم‌هایی که یک مدیر در بنگاه خود باید اتخاذ کند، تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری روی پروژه‌هاست و اینکه در کدام پروژه سرمایه‌گذاری کند که یکی از اصلی‌ترین چالش‌های مدیریت است، تصریح کرد: وقتی بحث سرمایه‌گذاری به میان می‌آید یعنی یا پروژه در ابتدای راه بوده یا بحث سرمایه‌گذاری درباره توسعه یک سیستم مطرح است. در نتیجه تکمیل و بررسی اینکه کدام پروژه، در آینده برگشت سرمایه را بهتر جواب خواهد داد از مواردی است که نیاز به تخصص، محاسبه و همچنین تجربه دارد. وی افزود: از آنجا که در بررسی فنی و اقتصادی، پارامترهای مربوط به آینده نیز دخالت دارند بنابراین با تحلیل و مدیریت ریسک، این متغیرها باید مورد پیش‌بینی قرار گیرند تا تغییرات آینده پارامترهای غیرقطعی نیز مورد توجه قرار گرفته و در محاسبات منظور شود. رییس هیات مدیره خانه معدن ایران، معتقد است، مدیریت تصمیم‌گیری در شرایط مختلف زمانی و در برخورد با موقعیت‌های مختلف، به ویژه در مواردی که چندین گزینه دارای متغیرهای غیرقطعی در تصمیم‌گیری وجود داشته باشد باید با دقت کافی همراه باشد تا با اخذ تصمیم بهینه، ریسک نتایج حاصل از تصمیم‌گیری به حداقل برسد. شفافیت در قانون معادن یکی از مواردی است که می‌تواند مدیریت ریسک در سرمایه‌گذاری در صنعت معدنکاری را کاهش دهد.

بررسی فنی و اقتصادی پروژه‌های صنعتی و معدنی

بهرامن درباره روش‌های بررسی فنی و اقتصادی پروژه‌های صنعتی و معدنی، نیز بیان کرد: یکی از روش‌های بررسی فنی و اقتصادی پروژه‌های صنعتی و معدنی، تشکیل جدول جریان نقدینگی و فرآیند مالی پروژه و محاسبه ارزش خالص آن است. با توجه به اینکه در بررسی فنی و اقتصادی، بسیاری از پارامترها از قبیل میزان تولید، قیمت فروش، درآمدها و هزینه‌ها و... مربوط به آینده است. وی در ادامه افزود: در نتیجه بررسی اقتصادی پروژه‌ها بر مبنای پیش‌بینی استوار است که فقط با داشتن قوانین و مقررات شفاف و غیرقابل تغییر می‌توان نهایت دقت را انجام داد تا پیش‌بینی‌های انجام شده هرچه بیشتر به واقعیت نزدیک شود، زیرا براساس این پیش‌بینی، تصمیم‌گیری‌ها برای آینده انجام خواهد شد. بنابراین لازم است که با یک پیش‌بینی واقع بینانه ریسک تصمیم‌گیری به حداقل برسد. بهرامن تصریح کرد: مشکل نبود قطعیت در پارامترهای مربوط به آینده، با محاسبه روند تغییرات این پارامترها با استفاده از اطلاعات گذشته و حال و به دست آوردن توابع توزیع متغیرهای مورد پیش‌بینی و اجرای شبیه‌سازی در شرایط ریسک تا حدود زیادی قابل‌قبول است.

لزوم استفاده از مدیریت ریسک در پروژه‌های معدنی

رییس هیات مدیره خانه معدن با اشاره به اهمیت استفاده از مدیریت ریسک در فعالیت‌ها و طرح‌های معدنی نیز اظهار کرد: در صنعت معدنکاری به‌دلیل استفاده نکردن از مدیریت ریسک و کیفی در پروژه‌ها و طرح‌های معدنی در گذشته، امروز شاهد پروژه‌های نیمه تمام در صنعت معدنکاری کشور هستیم که بیشتر به‌وسیله دولت باید اجرایی می‌شد، به همین دلیل در صنعت معدنکاری باید با شناسایی تمامی پارامترهای تأثیرگذار برای پیش‌بینی جریان سرمایه در آینده برنامه کاملی را تعریف کرد و بهتر است که در بررسی فنی و اقتصادی طرح‌های معدنی از تکنیک شبیه‌سازی در پیش‌بینی‌های آینده نیز استفاده شود تا با نگاه مدیریت ریسک در آنها بتوانیم به نتایج مطلوبی برسیم.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۷:۳۵
کد مطلب: 28826
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت