گروه معادن زغال‌سنگ
 
در پی حادثه معدن زغال‌سنگ «طزره» دامغان مطرح شد؛
نبود آموزش ایمنی کارگران و افزایش حوادث معدنی
گروه معادن >زغال‌سنگ - نبود نظارت کافی بر عملکرد برخی معادن و غفلت از آموزش کارگران می‌تواند حوادث ناگواری را در بخش معدن رقم بزند. چندی پیش در پی چند حادثه، ۳ کارگر در معدن زغال‌سنگ «طزره» دامغان کشته و مجروح شدند.
به گزارش ماین نیوز، فعالان بخش معدن معتقدند حضور مسئول فنی و همچنین آموزش کارگران فعال در معادن می‌تواند از چنین حوادثی جلوگیری کند.

به گفته اسماعیل غنیان، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان سمنان برخورد شدید واگن حاوی زغال‌سنگ در معدن «طزره» با ۳ کارگر این معدن سبب کشته شدن ۲ تن از این کارگران و مجروح شدن یک تن دیگر آنان شد.

وی با اشاره به علت وقوع این حادثه گفت: بی‌دقتی کارگران این معدن سبب بروز این حادثه و مرگ ۲ کارگر این معدن شد. بسته نبودن سیم بکسل به واگن زغال سبب شد تا این واگن به‌شدت با کارگران برخورد کرده و این فاجعه را به بار بیاورد.

غنیان با اشاره به لزوم رعایت همه موازین و مقررات ایمنی کار از سوی کارگران و کارفرمایان تصریح کرد: کارگران باید همه موارد ایمنی را در هنگام کار رعایت کرده و کارفرمایان نیز باید استانداردهای لازم را در محیط کار ایجاد کنند.

نبود مسئول فنی و افزایش حوادث معدنی

بر همین اساس رییس سازمان نظام مهندسی معدن ایران درباره نقش سازمان نظام مهندسی معدن در پیگیری حادثه اخیر معدن زغال‌سنگ «طزره» دامغان گفت: با وجود اینکه در آیین‌نامه اجرایی قانون معادن آمده وزرات صنعت، معدن و تجارت نظارت بر معادن را به سازمان نظام مهندسی معدن واگذار کند تا به امروز این موضوع اجرایی نشده است. سازمان نظام مهندسی معدن تا پایان سال ۹۳بازرسی از معادن را برعهده داشت اما این اختیار نیز از ما گرفته شده و به شرکت‌های مشاور داده شده است. در نتیجه سازمان نظام مهندسی هیچ نوع نظارتی بر عملکرد معادن نداشته مگر آنکه مسئول فنی معدن عضو سازمان نظام مهندسی باشد.

وی ادامه داد: متاسفانه درحال‌حاضر بسیاری از معادن فعال در کشور مسئول فنی ندارند و ما این موضوع را بارها تذکر داده‌ایم. البته به تازگی در پی حوادث رخ داده دستوری از سوی وزارتخانه صادر شد که در صورت معرفی نکردن مسئول فنی در مدت ۲ ماه از صاحب معدن سلب صلاحیت خواهد شد. ناصرنیا افزود: در معادنی که به صورت مهندسی کار می‌کنند ایمنی بیشتر بوده و حوادث کمتری رخ می‌دهد. البته این موضوع تنها دلیل بروز حوادث معدنی نیست بلکه بخشی از حوادث مربوط آموزش کافی ندیدن کارگران و سهل‌انگاری آنها است.

وی بیان کرد: آموزش ایمنی کار به کارگران تاثیر بسزایی در کاهش حوادث معدنی دارد. متاسفانه بخش زیادی از حوادث معدنی به دلیل قصور کارگران رخ داده است. به گفته ناصرنیا، سازمان نظام مهندسی معدن برای افزایش سطح آموزش کارگران معدن گذشته سال با سازمان آموزش فنی‌وحرفه‌ای کشور تفاهمنامه‌ای را امضا کرد اما اجرایی شدن آن نیازمند بودجه است به همین دلیل پیشنهاد دادیم یک سوم از بودجه موردنیاز از سوی وزارتخانه، یک سوم از سوی سازمان نظام مهندسی معدن و یک سوم آن از سوی معدندار تامین شود. پس از این پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد که بودجه را به‌طور کامل تامین می‌کند اما تا امروز تامین نشده است.

وی اظهار کرد: با توجه به اهمیت آموزش کارگران در صورتی که این طرح را اجرایی خواهیم کرد، زیرا بیشتر حوادث ناشی از سهل‌انگاری کارگران، مربوط به آموزش ندیدن آنها است.

اجرای طرح ارزیابی ریسک معادن

نظارت بر معادن و بررسی سیستم‌های ایمنی آنها می‌تواند به میزان زیادی در کاهش حوادث معدنی تاثیرگذار باشد.

عباسعلی ایروانی، مدیرکل دفتر نظارت امور معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره نظارت بر ایمنی معادن اظهار کرد: نظارت اقدامی حاکمیتی بوده که از سوی وزارتخانه و ادارات تابع (سازمان صنعت، معدن و تجارت) در استان‌ها انجام می‌شود اما در این میان وزارت صنعت، معدن و تجارت از امکانات و کارشناسان سازمان نظام مهندسی معدن نیز برای بازدید از معادن استفاده می‌کند.

وی ادامه داد: در واقع ما طرح بازرسی از معادن را در دست داریم که این کار را سازمان نظام مهندسی معدن انجام می‌دهد و در سال حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ معدن که ریسک بالایی دارند را بازرسی می‌کنند. در این بازدیدها تذکرهای لازم به معدنداران داده می‌شود و اگر اشکالی از نظر ایمنی باشد گزارش شده و در صورتی که اشکالات عمده باشد بلافاصله معدن تعطیل می‌شود اما اگر این موارد جزئی باشد مهلتی برای رفع آنها داده خواهد شد. در واقع وزارت صنعت، معدن و تجارت جدا از سازمان نظام مهندسی معدن بحث نظارت را پیگیری نمی‌کند. به‌طور کلی به این علت در قانون معادن اجازه تشکیل سازمان نظام مهندسی معدن داده شد تا بازوی اجرایی و کمک فنی مهندسی برای وزارتخانه باشد.

ایروانی درباره اقدامات لازم برای کاهش حوادث معدنی تصریح کرد: میزان حوادث در معادن زیرزمینی نسبت به سال‌های گذشته کاهش چشمگیری داشته و ما به صورت مستمر نظارت‌ها انجام می‌شود. از سویی دیگر با استفاده از طرح ارزیابی ریسک معادن عوامل خطرزا در معادن زیرزمینی و روباز را شناسایی و بررسی کرده‌ایم. میزان ریسک موجود را مشخص کرده و در نهایت معادن با ریسک بالا مشخص شده و بلافاصله با بهره‌برداری هماهنگ کرده و اعلام می‌کنیم چه اقداماتی برای کاهش خطرپذیری باید در معدن اجرا شود.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۱۶
کد مطلب: 26440
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت