گروه معادن زغال‌سنگ
 
تونل‌های معدنی امن‌تر می‌شوند
گروه معادن >زغال‌سنگ - یکی از دلایل تعطیلی معادن، ریزش سطوح و دیواره‌های آن و آسیب‌های ناشی از بروز چنین سوانحی است. از این‌رو وزارت صنعت، معدن و تجارت به دنبال ارائه تسهیلات برای ارتقای ایمنی معادن زغال‌سنگ برای کاهش این حوادث برآمده است.
به گزارش ماین نیوز، موضوعی که از دیدگاه کارشناسان نه تنها تلفات جانی کارگران را می‌کاهد بلکه زمینه افزایش تولید این معادن را نیز فراهم می‌کند. معادن زغال‌سنگ کشور در سال‌های اخیر به دلیل رکود بازار و فروش محصولات به خریدار انحصاری نتوانسته‌اند بودجه مورد نیاز برای تجهیز و ایمنی معادن را فراهم کنند، به همین دلیل ناگزیر به تعطیلی یا کاهش تولید شده بودند.

اولویت‌بندی معادن زغال‌سنگ

معادن زغال‌سنگ بیشتر به صورت زیرزمینی وجود دارند، به همین دلیل رعایت اصول ایمنی در حفاری و طراحی تونل در آنها اهمیت بالایی دارد، چراکه احتمال ریزش دیواره‌ها در این معادن تا حدود زیادی به نوع تجهیزات نگهداری این معادن بستگی دارد.

مدیرکل دفتر نظارت بر امور معادن درباره برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت برای ایمن‌سازی معادن گفت: معادن زغال‌سنگ کشور محصولات خود را به ذوب‌آهن اصفهان عرضه می‌کنند و از آنجا که این شرکت با رکود بازار مواجه شده و نتوانسته است مطالبات معدنکاران را پرداخت کند؛ از این رو این معادن زغال‌سنگ با کمبود نقدینگی مواجه هستند و نمی‌توانند هزینه‌های زیادی را صرف تجهیز و ایمنی‌سازی معادن کنند. وزارت صنعت، معدن و تجارت برای رفع این مشکل بنا بر تصمیمی که در کمیته پشتیبانی معادن زغال‌سنگ اتخاذ شده، قرار است حمایت‌های تسهیلاتی به معدنکاران پرداخت کند.

عباسعلی ایروانی با نگاهی به جزییات این طرح افزود: در این برنامه سازمان ایمیدرو به واسطه اجرای طرح توسعه زیرساخت معادن علاوه بر اینکه مامور تجهیز معادن زغال‌سنگ است، بخشی از اعتبارات مورد نیاز را تامین می‌کند. این سازمان برنامه تجهیز را به ۲ شکل کوتاه‌مدت و بلندمدت اجرا خواهد کرد، به عبارت دیگر سازمان ایمیدرو باید پس از ارزیابی وضعیت ایمنی معادن براساس اولویت‌ها فهرست‌بندی کند تا ابتدا تجهیزاتی که به ایمنی کارگر و گازسنج تونل معادن مربوط است تهیه شده و همچنین در برنامه بلندمدت پایگاه‌های امداد و نجات، زیرساخت‌های همچون برق و ... فراهم شود.

او با تایید اینکه این مسئله در فعالیت معادن نیز اثرگذار خواهد بود، اضافه کرد: بسیاری از معادن به دلیل نداشتن ایمنی با سوانحی روبه‌رو شده‌اند که تعطیلی موقت را برای آنها به همراه داشته است. از این رو هرقدر با ایمن‌سازی، آمار حوادث معادن زغال‌سنگ کاهش یابد علاوه بر جلوگیری از تلفات جانی، از توقف تولید معادن نیز جلوگیری می‌شود. به همین دلیل این برنامه می‌تواند در بلند مدت در افزایش تولید معادن زغال‌سنگ کشور نیز اثرگذار باشد.

ایروانی درباره دیگر برنامه‌هایی که فعالیت معادن زغال‌سنگ را بهبود می‌بخشد، تصریح کرد: در کنار تهیه ابزار و تجهیزات مورد نیاز کارگران، برگزاری دوره‌های آموزشی از سوی سازمان نظام مهندسی معدن از دیگر برنامه‌هایی است که می‌تواند به ارتقای ایمنی معادن کمک می‌کند. از سوی دیگر سازمان نظام مهندسی به عنوان بازوی نظارتی این وزارتخانه می‌تواند در بازرسی‌های به موقع و اعلام نواقص معادن در بهبود ایمنی معادن نقش موثری ایفا کند.

افزایش تولید با ایمنی‌سازی

یک عضو هیات‌مدیره معدن البرز مرکزی درباره عواملی موثر در اولویت‌بندی تجهیز معادن گفت: از آنجایی که معادن زغال‌سنگ زیرزمینی هستند و انواع گازها را تولید می‌کنند تجهیز این معادن به دستگاه گازسنج از اولویت‌هایی است که باید لحاظ شود. این مسئله حوادث و مرگ و میر ناشی از انتشار گازهای چون متان و... را می‌کاهد. موضوعی که در گذشته حوادثی را در معادن زغال‌سنگ طبس و مازندان رقم زده بود.

خسرو فعالیان با تاکید بر اهمیت نگهداری تونل‌های معادن زغال‌سنگ ادامه داد: بسیاری از معادن کشور به دلیل اینکه از چوب برای داربست دیواره‌های معادن استفاده می‌کنند از استحکام پایینی برخوردارند، هرچند که چوب‌های مرغوب و مستحکم نیز وجود دارد اما معدنکاران برای کاهش هزینه‌های خود از چوب‌های نامرغوب استفاده می‌کنند. البته داربست‌های فلزی و ۳تکه بهترین تجهیزات برای نگهداری معادن هستند اما به دلیل سختی کار با آنها و گرانتر بودن کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد که باید معادن زغال‌سنگ کشور بیشتر استفاده از این تجهیزات را توسعه دهند.

او با تاکید بر اهمیت توجه به بازرسان معادن کشور تصریح کرد: نظارت بر معادن برعهده سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌هاست اما از آنجایی که تعداد معادن کشور زیاد بوده و این سازمان‌ها با کمبود بازرس مواجه اند؛ این وظیفه را به سازمان‌های نظام مهندسی معادن محول می‌کنند. از سوی دیگر به دلیل پرداخت‌های پایین به عنوان حق الزحمه به بازرسان در برخی موارد این وظیفه به درستی انجام نمی‌شود و معادن به‌طور سطحی مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. وی تاکید کرد: ارتقای سطح ایمنی معادن نیازمند بازرسی‌های جدی‌تر بوده که در گرو تقویت بحث نظارت بر معادن است. این موضوع تا حدودی به کوچک بودن مقیاس معادن نیز بر می‌شود. در واقع کشورهای پیشرفته معدنی به اندازه ایران معادن کوچک مقیاس ندارند و این موضوع باعث شده علاوه بر کاهش هزینه تمام شده تولیدات، به دلیل اینکه تعداد معادن نیز کمتر است بحث نظارت را تسهیل کرده‌اند. ایران نیز باید معادن را به سمت بزرگ مقیاس شدن سوق دهد، به طوری که معادن کوچک مقیاسی که هم‌اکنون نیمه فعال هستند را تجمیع کرده و با این روش بحث نظارت بر معادن را تقویت کند.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۳:۰۴
کد مطلب: 25478
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت